Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Πληρωμένη απάντηση στον Μητσοτάκη από τον ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας
  • Χουντοφασισμός και αμερικανοδουλεία
  • Σιγά τον τζογαδόρο
  • Σαν σήμερα 5 Γενάρη
  • «Δεν έχω δει ποτέ περισσότερη αγάπη και τρυφερότητα από αυτήν που είδα σ’ αυτούς τους μαχητές της Αντίστασης»
  • Ο Μητσοτάκης ως γιουσουφάκι του Τραμπ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Στο Ψαχνό»Είναι έγκλημα, όχι αστοχία
Στο Ψαχνό

Είναι έγκλημα, όχι αστοχία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr20 Νοέ 2020, 16:53

Να γυρίσουμε λίγο πίσω; Τι ακούγαμε τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη από κυβερνητικά χείλη (αλλά και από τα χείλη των «ενσωματωμένων» στην κυβερνητική πολιτική επιστημόνων), κάθε που γινόταν συζήτηση για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού; Οτι υπάρχει ένα όριο αντοχής του ΕΣΥ και ιδιαίτερα της δυναμικότητάς του σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας, το οποίο επουδενί δεν πρέπει να ξεπεραστεί.

Εσπευδαν δε να συμπληρώσουν ότι δεν υπάρχει ουδείς λόγος ανησυχίας, διότι το σύστημα πιέζεται μεν, όμως πόρρω απέχει από το να φτάσει στα όριά του. Και για να γίνουν πιστευτοί αράδιαζαν νούμερα. Τόσες κλίνες ΜΕΘ εδώ, τόσες εκεί, τόσες στο σύνολο, τόσες στην καβάτζα, μην ανησυχείτε, έχουσιν γνώσιν οι φύλακες. Εσείς, ο λαός δηλαδή, φροντίστε να φοράτε τη μασκούλα σας, να πλένετε τα χεράκια σας και δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα.

Ετσι, τα όρια αντοχής του ΕΣΥ απέκτησαν μια μεταφυσική διάσταση. Υποτίθεται ότι κάποιοι επιστήμονες, «τρέχοντας» κάποια μαθηματικά μοντέλα, έβλεπαν σε καθημερινή βάση τις προοπτικές του συστήματος ως προς τα όρια αντοχής του. Διότι ως γνωστόν, μια αύξηση των κρουσμάτων σήμερα δεν επιδρά άμεσα στο σύστημα Υγείας, αλλά μετά από μερικές μέρες. Οι κοινοί θνητοί δεν μπορούν να τα συλλάβουν αυτά, όμως οι κυβερνητικοί ειδικοί τα παίζουν στα δάχτυλα. Δεν υπήρχε, λοιπόν, κανένας λόγος ανησυχίας. Οι ειδικοί ήξεραν και ήταν αυτοί που συμβούλευαν την κυβέρνηση (και όχι η κάθε Κόντρα, που από τα τέλη του Σεπτέμβρη ζητούσε lockdown).

Φτάσαμε έτσι στις 5 Νοέμβρη, όταν ο «πρόεδρος» Κούλης εμφανίστηκε στο «γυαλί» έχοντας δίπλα του τον κορυφαίο των ειδικών, τον «Σωτήρη». Θυμόσαστε μήπως τι είπε ο Μητσοτάκης σ’ εκείνη τη συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε το «μισό» lockdown; «Επιλέγω, λοιπόν, για μία ακόμη φορά, να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αναγκαστεί να πάρουν τέτοια μέτρα, τα πήραν όμως όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές συμπολιτών μας».

Καμάρωνε ότι πήρε νωρίτερα τα μέτρα, γιατί δεν ήθελε να ρισκάρει ζωές. Το εξήγησε κιόλας: «Ενδεικτικά αναφέρω ότι αν συνεχίζαμε με αυτό το ρυθμό θα έπρεπε να υποδεχθούμε στα νοσοκομεία μας μέσα στις επόμενες 10 ημέρες παραπάνω από 1.000 συμπολίτες μας. Και από τους οποίους θα έπρεπε -με βάση τα στατιστικά- οι 150 τουλάχιστον να οδηγηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό το κύμα, λοιπόν, πρέπει να το ανακόψουμε».

Ο «Σωτήρης», όταν πήρε το λόγο για να ενισχύσει επιστημονικά την ορθότητα των αποφάσεων του «προέδρου», μίλησε για «πρωτοποριακά δεδομένα με μαθηματικές εκτιμήσεις», τα οποία έχουν στη διάθεσή τους, τονίζοντας ότι «χρησιμοποιούν αντίστοιχα νούμερα και άλλες χώρες του κόσμου στην αντιμετώπιση της επιδημίας».

Ολη η λογική τους ήταν «πώς θα βγούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα από το lockdown». Κατά τα άλλα, ήταν σίγουροι ότι παίρνουν τα μέτρα, όχι απλώς έγκαιρα, αλλά νωρίτερα από το κανονικό, για να είναι απολύτως σίγουροι ότι το ΕΣΥ -μολονότι θα πιεστεί- θα αντέξει. Ο Μητσοτάκης το ξεκαθάρισε προς το τέλος της συνέντευξης, όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι το ΕΣΥ θα αντέξει την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. «Παίρνουμε τα δραστικά μέτρα, τα οποία ανακοινώνουμε σήμερα, για να είμαστε σίγουροι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει. (…) Θα αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και έχουν γίνει αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν». Κι όταν τον ρώτησαν αν μπορεί να καθησυχάσει τους πολίτες ότι υπάρχει επάρκεια ΜΕΘ για να μη χρειαστεί να γίνει επιλογή ασθενών για εισαγωγή, υπήρξε εξίσου κατηγορηματικός: «Θα το ξαναπώ. Παίρνουμε τα μέτρα για να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να γίνει αυτή η πάρα πολύ δύσκολη απόφαση την οποία δυστυχώς σε άλλες χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν. Εάν δεν παίρναμε τα μέτρα σήμερα, αν περιμέναμε μία-δύο εβδομάδες, αν ήμασταν χαλαροί, θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Θέλω να είμαι τελείως ειλικρινής. Θα είχαμε τέτοιες πιέσεις στο Σύστημα Υγείας που δεν θα μπορούσε να τις διαχειριστεί. Για αυτό παίρνουμε τα μέτρα».

Ξαναθυμίζουμε τις θέσεις τους: αν δεν αποφάσιζαν το μισο-lockdown από 7 Νοέμβρη, τις επόμενες 10 μέρες (δηλαδή μέχρι τις 17 Νοέμβρη), θα έμπαιναν στα νοσοκομεία για νοσηλεία παραπάνω από 1.000 ασθενείς και τουλάχιστον 150 θα έπρεπε να μπουν σε ΜΕΘ.

Οι δέκα μέρες πέρασαν. Ας δούμε, λοιπόν, τι έγινε και αν αυτό που έγινε συμφωνεί με τα «πρωτοποριακά δεδομένα με μαθηματικές εκτιμήσεις».

  • Στις 8 Νοέμβρη, νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία αναφοράς 2.247 ασθενείς με covid-19. Στις 17 Νοέμβρη, οι νοσηλευόμενοι ήταν συνολικά 3.831. Δεδομένου ότι μεταξύ 8 και 17 Νοέμβρη είχαμε 476 θανάτους και 128 εξιτήρια ασθενών με covid-19, οι νέοι ασθενείς που εισήχθησαν στα νοσοκομεία αναφοράς μέσα σε εννιά μέρες ήταν 2.188. Υπερδιπλάσιοι απ’ αυτούς που έλεγαν τα «πρωτοποριακά δεδομένα» του Τσιόδρα, τα οποία επικαλέστηκε ο Μητσοτάκης.
  • Στις 8 Νοέμβρη, οι διασωληνωμένοι ήταν 237. Στις 17 Νοέμβρη, είχαν εκτιναχτεί στους 465. Οι νέες εισαγωγές στις ΜΕΘ είχαν εκτιναχτεί στις 482. Υπερτριπλάσιες απ’ αυτές που έλεγαν τα «πρωτοποριακά δεδομένα» του Τσιόδρα, τα οποία επικαλέστηκε ο Μητσοτάκης.

Τα στοιχεία δεν είναι δικά μας. Προέρχονται από τα Στατιστικά για όλη την Επικράτεια που επεξεργάζεται το Επιτελικό Γραφείο της 1ης ΥΠΕ.

Προσέξτε τη σημαντική λεπτομέρεια: Μητσοτάκης και Τσιόδρας μιλούσαν για 1.000 νέους ασθενείς και 150 νέες διασωληνώσεις, αν δεν λαμβάνονταν μέτρα και είχαμε υπερδιπλάσιους νέους ασθενείς και υπερτριπλάσιες νέες διασωληνώσεις, αφού πάρθηκαν μέτρα. Και βέβαια, το ΕΣΥ στη βόρεια Ελλάδα έχει επί της ουσίας καταρρεύσει (ας μην παίζουμε με τις λέξεις).

Το να πει κανείς ότι τα μαθηματικά τους μοντέλα (αν υπάρχουν) αποδείχτηκαν άχρηστα, θα είναι σαν να λέει ότι ο ήλιος ανατέλλει το πρωί και δύει το βράδυ. Το ότι τα μέτρα πάρθηκαν με τεράστια καθυστέρηση είναι, επίσης, αυταπόδεικτο. Και είναι το πιο σημαντικό, γιατί η καθυστέρηση δεν υπαγορεύτηκε από τα μαθηματικά μοντέλα, αλλά από τη ζυγαριά που έγερνε προς τη μεριά της καπιταλιστικής «κανονικότητας» και όχι προς την πλευρά της δημόσιας υγείας.

Ομως εδώ δεν έχουμε διαγωνισμό Μαθηματικών για να κοιτάζουμε ποιος θα πάρει το βραβείο. Ούτε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση κοινοβουλευτικών αρχηγών στη Βουλή, στην οποία γίνεται προσπάθεια απόσπασης πολιτικής υπεραξίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εδώ μιλάμε για ζωές. Ανθρωποι πέθαναν και εξακολουθούν να πεθαίνουν, άνθρωποι θα καταφέρουν να επιζήσουν από την covid-19, κληρονομώντας σοβαρά προβλήματα υγείας, άγνωστο για πόσο, επειδή η κυβέρνηση (με την ανοχή όλου του πολιτικού συστήματος) πρώτα άνοιξε τον εξωτερικό τουρισμό και παρέδωσε τη χώρα στον κοροναϊό, ενώ στη συνέχεια αρνήθηκε να πάρει μέτρα (και κυρίως αρνήθηκε να επιβάλει lockdown τη στιγμή που έπρεπε), για να μη διασαλεύσει την καπιταλιστική «κανονικότητα». Πολλοί από τους νεκρούς και από όσους αναρρώσουν δε θα πέθαιναν ούτε θα κληρονομούσαν προβλήματα υγείας, αν το αστικό σύστημα δεν είχε ανοίξει τα σύνορα στον τουρισμό και αν προχωρούσε έγκαιρα σε ένα καθολικό lockdown, όπως υπαγόρευαν τα δεδομένα που είχαν στη διάθεσή τους.

Δεν πρόκειται για αστοχία κάποιου μαθηματικού μοντέλου, αλλά για έγκλημα εν ψυχρώ.

Καμιά αστική Δικαιοσύνη δεν πρόκειται να αναζητήσει ποινικές ευθύνες γι’ αυτό το έγκλημα.

Οι πολιτικές ευθύνες θα εκκαθαριστούν στις επόμενες εκλογές, όπως γίνεται πάντοτε. Eνδεχομένως με μια ακόμα κυβερνητική εναλλαγή, αλλαγή διαχειριστών της αστικής εξουσίας.

Εμείς, η εργατική τάξη, ο λαός, αντί να παραπέμπουμε στο μελλοντικό δικαστήριο της Ιστορίας, οφείλουμε να πάρουμε άμεσα την κατάσταση στα χέρια μας. Το δρόμο τον δείχνει η προκήρυξη με την οποία η Κόντρα παρεμβαίνει ήδη σε χώρους δουλειάς.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤώρα «πληρώνουμε» τα «πάρτι» σε εκκλησιές και μοναστήρια
Επόμενο άρθρο Ο «φίλος της Ελλάδας» Μάικ Πομπέο ως wannabe διάδοχος του Τραμπ

Σχετικά Αρθρα

Η κυβέρνηση προσπαθεί να τουμπάρει τους αγρότες με ψεύτικες υποσχέσεις

Προσπάθεια να οργανωθεί «κοινωνικός αυτοματισμός» με γκεμπελίστικα non paper

Στο Ψαχνό 20 Δεκ 2025, 08:25

Δεν υπάρχει σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Υπάρχει διπλό σκάνδαλο βοσκοτόπων, που ξεκίνησε επί Τσίπρα και κορυφώθηκε επί Μητσοτάκη

Στο Ψαχνό 2 Ιούν 2025, 19:37

Ο Μητσοτάκης στη θέση του «ψεύτη βοσκού»

Στο Ψαχνό 22 Φεβ 2025, 11:42

Εγκλημα στα Τέμπη: Δύο χρόνια αργότερα, ο κόσμος δεν ξέχασε

Στο Ψαχνό 27 Ιαν 2025, 19:04

ΑΠΟΧΗ από τις ΕΥΡΩ-ΚΑΛΠΕΣ της ΑΠΑΤΗΣ

Αποχή-δέσμευση για συμμετοχή στους ταξικούς αγώνες, για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος

Πολιτική 9 Ιούν 2024, 08:08

Αποχή από το αστικό ξεφτιλίκι των τοπικών εκλογών

Στο Ψαχνό 7 Οκτ 2023, 14:16
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Πληρωμένη απάντηση στον Μητσοτάκη από τον ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας

Ομως και το τσαβικό καθεστώς επικαλείται επιλεκτικά το αστικό διεθνές δίκαιο

5 Ιαν 2026, 19:08
Η παπάρα

Χουντοφασισμός και αμερικανοδουλεία

5 Ιαν 2026, 12:55
Κόντρες

Σιγά τον τζογαδόρο

5 Ιαν 2026, 11:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Γενάρη

5 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

«Δεν έχω δει ποτέ περισσότερη αγάπη και τρυφερότητα από αυτήν που είδα σ’ αυτούς τους μαχητές της Αντίστασης»

4 Ιαν 2026, 22:01
Η παπάρα

Ο Μητσοτάκης ως γιουσουφάκι του Τραμπ

4 Ιαν 2026, 11:32
Διεθνή

Ωμή στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα: Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές διακηρύσσουν απροκάλυπτα την επιστροφή στο Δόγμα Μονρόε

4 Ιαν 2026, 10:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Γενάρη

4 Ιαν 2026, 00:01
Αγροτικά

Η Γαλλία ετοιμάζεται να καταθέσει στην Κομισιόν φάκελο για την αφαίρεση του ΠΟΠ από τη Φέτα!

Η εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και ο σχεδιαζόμενος εμβολιασμός εργαλεία για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής

3 Ιαν 2026, 13:33
Καταστολή

«Ράβε – ξήλωνε»: Επιστολή ευρωενωσιτών ηγετών για την «ασφάλεια», τη μετανάστευση και το πετσόκομμα της δικαστικής προστασίας δικαιωμάτων

3 Ιαν 2026, 08:48
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

3 Ιαν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Γενάρη

3 Ιαν 2026, 00:01
Παιδεία

Η κυβέρνηση της μέγιστης αναλγησίας διέγραψε 308.605 φοιτητές

2 Ιαν 2026, 19:20
Κόντρες

Φουά γκρα και συναγρίδα

2 Ιαν 2026, 11:06
Διεθνή

Ευχές από παλαιστίνιους/ες συναδέλφους

2 Ιαν 2026, 06:32
Παιδεία

Αναλγησία στη νιοστή: Διαγράφεται μητέρα δύο μικρών παιδιών και εργαζόμενη

2 Ιαν 2026, 06:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Γενάρη

2 Ιαν 2026, 00:01
Uncategorized

2026: Kαλή αγωνιστική χρονιά

1 Ιαν 2026, 10:00
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Γενάρη

1 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Χουδαΐφα Αλ-Κοχλούτ: «Θα μείνουμε εδώ»

31 Δεκ 2025, 12:16
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Γενάρη

1970: Ανακαλύπτεται εκρηκτικός μηχανισμός του ΠΑΚ στις τουαλέτες του προξενείου των ΗΠΑ, στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

1981: Επίσημη τελετή ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, δεν συμμετέχουν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, η ηγεσία των ΚΚΕ και ΚΚΕ(εσ.) και ο Γεώργιος Μαύρος.

1995: Το ιρανικό κοινοβούλιο απαγορεύει τις δορυφορικές κεραίες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Στον Δυτικό κόσμο υπάρχει πλέον ένας ηγέτης που υπερασπίζεται έμπρακτα τα συμφέροντα του Δυτικού ημισφαιρίου: ο Ντόναλντ Τραμπ. Eνας κομμουνιστής δικτάτορας, που είχε μετατρέψει την οικονομία της χώρας του σε σημείο διακίνησης ναρκωτικών, δεν βρίσκεται πια στην εξουσία. Και κάποιοι επικαλούνται τη «διεθνή νομιμότητα». Ποια ακριβώς; Εκείνη που ανέχεται δικτατορίες; Που καλύπτει διεφθαρμένα καθεστώτα; Που θεωρεί θεμιτή τη βία και την καταπίεση όταν προέρχονται από το «σωστό» ιδεολογικό στρατόπεδο; Oταν, όμως, μια χώρα αναλαμβάνει δράση για να προστατεύσει τα εύλογα και νόμιμα συμφέροντά της, τότε οι απανταχού Αριστεροί θυμούνται ξαφνικά το διεθνές δίκαιο! Εξαιρετική η στάση της Ελλάδας. Εξαιρετική η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για μία ακόμη φορά, περήφανοι για την κυβέρνησή μας. Καμία έκπληξη από τις αντιδράσεις των φίλων των Μαδούρων.

Mάκης Βορίδης

Ας αφήσουμε τον λαό της Βενεζουέλας να απολαύσει τις πρώτες στιγμές ελευθερίας του έπειτα από τόσα χρόνια αριστερής χούντας και να του ευχηθούμε να έχει ένα σπουδαίο, λαμπρό δημοκρατικό μέλλον!

Αδωνις Γεωργιάδης

(Ο πρώτος υπήρξε ανοιχτός και απροκάλυπτος φασίστας. Ο ίδιος ο αρχηγός της χούντας Παπαδόπουλος τον διόρισε αρχηγό της νεολαίας της ΕΠΕΝ. Μ’ αυτή του την ιδιότητα, οργάνωσε και το γνωστό πογκρόμ χουντοφασιστικού τάγματος εφόδου ενάντια σε αριστερούς φοιτητές, στη διάρκεια του οποίου απαθανατίστηκε οπλισμένος με αυτοσχέδιο τσεκούρι. Ο δεύτερος υπήρξε καλυμμένος χουντοφασίστας. Τον πρόδωσαν, όμως, τα καλά λόγια του Παττακού και του πατριάρχη του ελληνικού νεοναζισμού και στελέχους της χούντας Κωνσταντίνου Πλεύρη. Οι δηλώσεις τους δεν εξέπληξαν. Ωμός αντικομμουνισμός -κι ας μην έχουν καμιά σχέση με τον κομμουνισμό ο Μαδούρο και ο μέντοράς του Τσάβες- ως αλατοπίπερο στη δήλωση του… «κεντρώου» Μητσοτάκη. Ολοι μαζί -Μητσοτάκης, Βορίδης, Γεωργιάδης και σία- υπερασπίζονται μια γκανγκστερική κρατική ενέργεια, νοσταλγώντας τις εποχές που οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές οργάνωναν πραξικοπήματα, εξόντωναν νόμιμα εκλεγμένους ηγέτες κρατών, όπως ο Σαλβαδόρ Αγιέντε, έκαναν ένοπλες επεμβάσεις, όπως στην Κούβα, στη Γρενάδα, στη Νικαράγουα. Αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της ΕΕ και δεν είχε μισό αιώνα ομαλής αστικο-κοινοβουλευτικής ζωής, οι Βορίδηδες θα ονειρεύονταν φωναχτά ένα νέο αμερικανοκίνητο στρατιωτικοφασιστικό πραξικόπημα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του οποίου θα αποκτούσαν εξέχοντα ρόλο, χωρίς να έχουν την ανάγκη να απολογούνται -ούτε καν σε επίπεδο πολιτικής ευθύνης- για σκάνδαλα τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ. Αλλά… η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Κι αυτοί πάντα θα ονειρεύονται. Γι’ αυτό χειροκροτούν μετά μανίας τον Τραμπ όταν λέει ότι οι ΗΠΑ θα κυβερνήσουν τη Βενεζουέλα, μέχρι να στήσουν ένα καθεστώς πιστό σ’ αυτές. Ο Βορίδης το λέει ανοιχτά: η διακυβέρνηση της Βενεζουέλας ανήκει στα «εύλογα και νόμιμα συμφέροντα» των ΗΠΑ. Οπως όλοι μαζί λένε ότι η κατοχή της Παλαιστίνης ανήκει στα «εύλογα και νόμιμα συμφέροντα» του Ισραήλ. Με την ίδια λογική, η κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου ανήκει στα «εύλογα και νόμιμα συμφέροντα» της Τουρκίας. Αλλά γιατί να έχει πρόβλημα μ’ αυτό ένας χουντοφασίστας; Αμερικάνικο σχέδιο υλοποίησε η στρατιωτικοφασιστική δικτατορία ανατρέποντας τον Μακάριο, νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανοίγοντας το δρόμο στην εισβολή της Τουρκίας και την κατοχή μεγάλου τμήματος ενός ανεξάρτητου κράτους)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo