Να γυρίσουμε λίγο πίσω; Τι ακούγαμε τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη από κυβερνητικά χείλη (αλλά και από τα χείλη των «ενσωματωμένων» στην κυβερνητική πολιτική επιστημόνων), κάθε που γινόταν συζήτηση για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού; Οτι υπάρχει ένα όριο αντοχής του ΕΣΥ και ιδιαίτερα της δυναμικότητάς του σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας, το οποίο επουδενί δεν πρέπει να ξεπεραστεί.
Εσπευδαν δε να συμπληρώσουν ότι δεν υπάρχει ουδείς λόγος ανησυχίας, διότι το σύστημα πιέζεται μεν, όμως πόρρω απέχει από το να φτάσει στα όριά του. Και για να γίνουν πιστευτοί αράδιαζαν νούμερα. Τόσες κλίνες ΜΕΘ εδώ, τόσες εκεί, τόσες στο σύνολο, τόσες στην καβάτζα, μην ανησυχείτε, έχουσιν γνώσιν οι φύλακες. Εσείς, ο λαός δηλαδή, φροντίστε να φοράτε τη μασκούλα σας, να πλένετε τα χεράκια σας και δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα.
Ετσι, τα όρια αντοχής του ΕΣΥ απέκτησαν μια μεταφυσική διάσταση. Υποτίθεται ότι κάποιοι επιστήμονες, «τρέχοντας» κάποια μαθηματικά μοντέλα, έβλεπαν σε καθημερινή βάση τις προοπτικές του συστήματος ως προς τα όρια αντοχής του. Διότι ως γνωστόν, μια αύξηση των κρουσμάτων σήμερα δεν επιδρά άμεσα στο σύστημα Υγείας, αλλά μετά από μερικές μέρες. Οι κοινοί θνητοί δεν μπορούν να τα συλλάβουν αυτά, όμως οι κυβερνητικοί ειδικοί τα παίζουν στα δάχτυλα. Δεν υπήρχε, λοιπόν, κανένας λόγος ανησυχίας. Οι ειδικοί ήξεραν και ήταν αυτοί που συμβούλευαν την κυβέρνηση (και όχι η κάθε Κόντρα, που από τα τέλη του Σεπτέμβρη ζητούσε lockdown).
Φτάσαμε έτσι στις 5 Νοέμβρη, όταν ο «πρόεδρος» Κούλης εμφανίστηκε στο «γυαλί» έχοντας δίπλα του τον κορυφαίο των ειδικών, τον «Σωτήρη». Θυμόσαστε μήπως τι είπε ο Μητσοτάκης σ’ εκείνη τη συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε το «μισό» lockdown; «Επιλέγω, λοιπόν, για μία ακόμη φορά, να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αναγκαστεί να πάρουν τέτοια μέτρα, τα πήραν όμως όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές συμπολιτών μας».
Καμάρωνε ότι πήρε νωρίτερα τα μέτρα, γιατί δεν ήθελε να ρισκάρει ζωές. Το εξήγησε κιόλας: «Ενδεικτικά αναφέρω ότι αν συνεχίζαμε με αυτό το ρυθμό θα έπρεπε να υποδεχθούμε στα νοσοκομεία μας μέσα στις επόμενες 10 ημέρες παραπάνω από 1.000 συμπολίτες μας. Και από τους οποίους θα έπρεπε -με βάση τα στατιστικά- οι 150 τουλάχιστον να οδηγηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό το κύμα, λοιπόν, πρέπει να το ανακόψουμε».
Ο «Σωτήρης», όταν πήρε το λόγο για να ενισχύσει επιστημονικά την ορθότητα των αποφάσεων του «προέδρου», μίλησε για «πρωτοποριακά δεδομένα με μαθηματικές εκτιμήσεις», τα οποία έχουν στη διάθεσή τους, τονίζοντας ότι «χρησιμοποιούν αντίστοιχα νούμερα και άλλες χώρες του κόσμου στην αντιμετώπιση της επιδημίας».
Ολη η λογική τους ήταν «πώς θα βγούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα από το lockdown». Κατά τα άλλα, ήταν σίγουροι ότι παίρνουν τα μέτρα, όχι απλώς έγκαιρα, αλλά νωρίτερα από το κανονικό, για να είναι απολύτως σίγουροι ότι το ΕΣΥ -μολονότι θα πιεστεί- θα αντέξει. Ο Μητσοτάκης το ξεκαθάρισε προς το τέλος της συνέντευξης, όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι το ΕΣΥ θα αντέξει την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. «Παίρνουμε τα δραστικά μέτρα, τα οποία ανακοινώνουμε σήμερα, για να είμαστε σίγουροι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει. (…) Θα αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και έχουν γίνει αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν». Κι όταν τον ρώτησαν αν μπορεί να καθησυχάσει τους πολίτες ότι υπάρχει επάρκεια ΜΕΘ για να μη χρειαστεί να γίνει επιλογή ασθενών για εισαγωγή, υπήρξε εξίσου κατηγορηματικός: «Θα το ξαναπώ. Παίρνουμε τα μέτρα για να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να γίνει αυτή η πάρα πολύ δύσκολη απόφαση την οποία δυστυχώς σε άλλες χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν. Εάν δεν παίρναμε τα μέτρα σήμερα, αν περιμέναμε μία-δύο εβδομάδες, αν ήμασταν χαλαροί, θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Θέλω να είμαι τελείως ειλικρινής. Θα είχαμε τέτοιες πιέσεις στο Σύστημα Υγείας που δεν θα μπορούσε να τις διαχειριστεί. Για αυτό παίρνουμε τα μέτρα».
Ξαναθυμίζουμε τις θέσεις τους: αν δεν αποφάσιζαν το μισο-lockdown από 7 Νοέμβρη, τις επόμενες 10 μέρες (δηλαδή μέχρι τις 17 Νοέμβρη), θα έμπαιναν στα νοσοκομεία για νοσηλεία παραπάνω από 1.000 ασθενείς και τουλάχιστον 150 θα έπρεπε να μπουν σε ΜΕΘ.
Οι δέκα μέρες πέρασαν. Ας δούμε, λοιπόν, τι έγινε και αν αυτό που έγινε συμφωνεί με τα «πρωτοποριακά δεδομένα με μαθηματικές εκτιμήσεις».
- Στις 8 Νοέμβρη, νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία αναφοράς 2.247 ασθενείς με covid-19. Στις 17 Νοέμβρη, οι νοσηλευόμενοι ήταν συνολικά 3.831. Δεδομένου ότι μεταξύ 8 και 17 Νοέμβρη είχαμε 476 θανάτους και 128 εξιτήρια ασθενών με covid-19, οι νέοι ασθενείς που εισήχθησαν στα νοσοκομεία αναφοράς μέσα σε εννιά μέρες ήταν 2.188. Υπερδιπλάσιοι απ’ αυτούς που έλεγαν τα «πρωτοποριακά δεδομένα» του Τσιόδρα, τα οποία επικαλέστηκε ο Μητσοτάκης.
- Στις 8 Νοέμβρη, οι διασωληνωμένοι ήταν 237. Στις 17 Νοέμβρη, είχαν εκτιναχτεί στους 465. Οι νέες εισαγωγές στις ΜΕΘ είχαν εκτιναχτεί στις 482. Υπερτριπλάσιες απ’ αυτές που έλεγαν τα «πρωτοποριακά δεδομένα» του Τσιόδρα, τα οποία επικαλέστηκε ο Μητσοτάκης.
Τα στοιχεία δεν είναι δικά μας. Προέρχονται από τα Στατιστικά για όλη την Επικράτεια που επεξεργάζεται το Επιτελικό Γραφείο της 1ης ΥΠΕ.
Προσέξτε τη σημαντική λεπτομέρεια: Μητσοτάκης και Τσιόδρας μιλούσαν για 1.000 νέους ασθενείς και 150 νέες διασωληνώσεις, αν δεν λαμβάνονταν μέτρα και είχαμε υπερδιπλάσιους νέους ασθενείς και υπερτριπλάσιες νέες διασωληνώσεις, αφού πάρθηκαν μέτρα. Και βέβαια, το ΕΣΥ στη βόρεια Ελλάδα έχει επί της ουσίας καταρρεύσει (ας μην παίζουμε με τις λέξεις).
Το να πει κανείς ότι τα μαθηματικά τους μοντέλα (αν υπάρχουν) αποδείχτηκαν άχρηστα, θα είναι σαν να λέει ότι ο ήλιος ανατέλλει το πρωί και δύει το βράδυ. Το ότι τα μέτρα πάρθηκαν με τεράστια καθυστέρηση είναι, επίσης, αυταπόδεικτο. Και είναι το πιο σημαντικό, γιατί η καθυστέρηση δεν υπαγορεύτηκε από τα μαθηματικά μοντέλα, αλλά από τη ζυγαριά που έγερνε προς τη μεριά της καπιταλιστικής «κανονικότητας» και όχι προς την πλευρά της δημόσιας υγείας.
Ομως εδώ δεν έχουμε διαγωνισμό Μαθηματικών για να κοιτάζουμε ποιος θα πάρει το βραβείο. Ούτε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση κοινοβουλευτικών αρχηγών στη Βουλή, στην οποία γίνεται προσπάθεια απόσπασης πολιτικής υπεραξίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Εδώ μιλάμε για ζωές. Ανθρωποι πέθαναν και εξακολουθούν να πεθαίνουν, άνθρωποι θα καταφέρουν να επιζήσουν από την covid-19, κληρονομώντας σοβαρά προβλήματα υγείας, άγνωστο για πόσο, επειδή η κυβέρνηση (με την ανοχή όλου του πολιτικού συστήματος) πρώτα άνοιξε τον εξωτερικό τουρισμό και παρέδωσε τη χώρα στον κοροναϊό, ενώ στη συνέχεια αρνήθηκε να πάρει μέτρα (και κυρίως αρνήθηκε να επιβάλει lockdown τη στιγμή που έπρεπε), για να μη διασαλεύσει την καπιταλιστική «κανονικότητα». Πολλοί από τους νεκρούς και από όσους αναρρώσουν δε θα πέθαιναν ούτε θα κληρονομούσαν προβλήματα υγείας, αν το αστικό σύστημα δεν είχε ανοίξει τα σύνορα στον τουρισμό και αν προχωρούσε έγκαιρα σε ένα καθολικό lockdown, όπως υπαγόρευαν τα δεδομένα που είχαν στη διάθεσή τους.
Δεν πρόκειται για αστοχία κάποιου μαθηματικού μοντέλου, αλλά για έγκλημα εν ψυχρώ.
Καμιά αστική Δικαιοσύνη δεν πρόκειται να αναζητήσει ποινικές ευθύνες γι’ αυτό το έγκλημα.
Οι πολιτικές ευθύνες θα εκκαθαριστούν στις επόμενες εκλογές, όπως γίνεται πάντοτε. Eνδεχομένως με μια ακόμα κυβερνητική εναλλαγή, αλλαγή διαχειριστών της αστικής εξουσίας.
Εμείς, η εργατική τάξη, ο λαός, αντί να παραπέμπουμε στο μελλοντικό δικαστήριο της Ιστορίας, οφείλουμε να πάρουμε άμεσα την κατάσταση στα χέρια μας. Το δρόμο τον δείχνει η προκήρυξη με την οποία η Κόντρα παρεμβαίνει ήδη σε χώρους δουλειάς.