Το Σαββατοκύριακο, μια τρόικα υπουργών (Δραγασάκης-Παππάς-Τσακαλώτος) μετέβη εσπευσμένα στις Βρυξέλλες για να καταθέσει στην τρόικα των δανειστών μια «βελτιωμένη» πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την επιδιωκόμενη συμφωνία. Στο αγγλικό κείμενο αυτής της πρότασης, που διέρρευσε και η ακρίβειά του επιβεβαιώθηκε από το μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ των άλλων διαβάζουμε: «Early retirement restrictions (accural): 2015 – 0, 2016 – 71». Στα ελληνικά: Περιορισμοί στην πρόωρη συνταξιοδότηση (σωρευτικά): το 2015 0, το 2016 71 εκατ. ευρώ.
Την Τετάρτη, ο Τσίπρας συναντήθηκε με τον αυστριακό καγκελάριο Φάιμαν, ο οποίος ήρθε ως απεσταλμένος της Μέρκελ (γιατί να το κρύψωμεν, άλλωστε;) και παρουσιάζοντας την κυβερνητική πρόταση είπε μεταξύ των άλλων: «Επίσης, η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2016 θα αποφέρει την περίοδο 2016-2022 συνολικά εξοικονόμηση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με προοδευτική αύξηση για το 2016. Προφανώς, όμως, το 2016 η εξοικονόμηση δεν μπορεί να είναι 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, θα είναι 300 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή δεν είναι μια εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση».
Τα 70 εκατομμύρια του Σαββατοκύριακου έγιναν την Τετάρτη 300 εκατ. Υπερτετραπλασιάστηκαν! Πράγμα που σημαίνει ότι τα πλήγματα στους δικαιούχους πρόωρης συνταξιοδότησης θα είναι πιο δυνατά, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία τους να σπρωχτεί άμεσα σε περισσότερα χρόνια δουλειάς.
Από τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, η πρόταση του Σαββατοκύριακου προβλέπει πρόσθετα έσοδα 680 εκατ. ευρώ το 2015 και 1.360 εκατ. ευρώ το 2016. Ο Τσίπρας έκανε λόγο για «απόδοση κοντά στο 1% του ΑΕΠ» που είναι 1.800 εκατ. ευρώ.
Αυτές οι τεράστιες ή μικρότερες διαφορές σε κρίσιμα μεγέθη, μέσα σε διάστημα ελάχιστων ημερών, δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές συνεχίζεται στο παρασκήνιο, με την κυβέρνηση αποφασισμένη να κλείσει τη συμφωνία και πρόθυμη να διολισθήσει κι άλλο προς τις θέσεις τους.
Οι δημόσιες αψιμαχίες αφορούν περισσότερο μια διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τον ελληνικό λαό, παρά μια διαπραγμάτευση αρχών με τους δανειστές. Γι’ αυτό και οι τελευταίοι καταγγέλλουν δημόσια την κυβέρνηση ότι τους αποδίδει απαιτήσεις που δεν προβάλλουν ή που έχουν δηλώσει διατεθειμένοι να συζητήσουν και να τροποποιήσουν.
Η κυβερνητική προπαγάνδα έχει οδηγήσει τα πράγματα σε σημείο που να θεωρείται μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία αν οι ιμπεριαλιστές δανειστές δεχτούν την πρόταση της κυβέρνησης, η οποία βέβαια θα «βελτιωθεί» κι άλλο, όπως ήδη έγινε με την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης.
Δηλαδή, ένα σκληρό μνημονιακό πακέτο, το οποίο δεν είναι το πρώτο, αφού θα προστεθεί στο ήδη διαμορφωμένο μνημονιακό καθεστώς, το οποίο θα παραμείνει άθιχτο, και δε θα είναι το τελευταίο, αφού θα συναφθούν νέα δάνεια που θα συνοδεύονται από νέους όρους και στενή επιτήρηση, καταβάλλεται προσπάθεια να σερβιριστεί ως «το καλύτερο δυνατό» ή ως «αναγκαίο κακό», που θα αποσοβήσει την «καταστροφή» και θα κρατήσει ζωντανή την ελπίδα.
Αυτή την κάλπικη διαπραγμάτευση κάνει η συγκυβέρνηση με τον ελληνικό λαό, για να μπορέσει η κοινοβουλευτική της ομάδα να πει το «ναι σε όλα».