Οι τοίχοι έχουν φωνή

0

♦ Από τον πρωθυπουργό Κούλη μέχρι τον υφυπουργό Χαρδαλιά και από τον εθνικό μας λοιμωξιολόγο Τσιόδρα μέχρι την εξ οφίτσιο ηγέτιδα του έθνους, πρόεδρο Κατερίνα, άπαντες με τον καλό το λόγο στο στόμα για τα «παιδιά» που μας φέρνουν τα πράγματα στο σπίτι (από καφέ και σουβλάκι μέχρι το τελευταίο γκάτζετ που παραγγείλαμε από κάποιο e-shop). Ο πρόεδρος Κούλης, μάλιστα, σε κάποιο από τα δακρύβρεχτα διαγγέλματά του, μας είπε και τι πρέπει να κάνουμε. Την επόμενη φορά που θα έρθει ο κούριερ στην πόρτα μας, να φορέσουμε το καλύτερο χαμόγελό μας και με ύφος ελληνίδας μάνας να του πούμε: «παιδί μου γιατί δε φοράς το κράνος σου, όπως το άλλα παιδάκια, δε φοβάσαι μη χτυπήσεις;».

Λοιπόν, οι εργαζόμενοι στις κάθε είδους ταχυμεταφορές δεν είναι «παιδιά». Είναι εργάτες, όπως όλοι οι άλλοι εργάτες. Και δεν έχουν ανάγκη από μητρικές συμβουλές. Εχουν ανάγκη από εργασιακά δικαιώματα, καλύτερους μισθούς, λιγότερη εντατικοποίηση. [Στην ιστοσελίδα του ΣΒΕΟΔ διαβάσαμε ένα συγκλονιστικό αφήγημα με τίτλο «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ενός κούριερ στα χρόνια του κορονοϊού» (https://sveod.gr/?p=2026), το οποίο -εκτός των άλλων- δίνει απάντηση και στο «ζήτημα» του κράνους, σε όσους μιλάνε «έξω από το χορό»]. Αυτοί οι εργάτες, λοιπόν, έκαναν μοτοπορεία την Πρωτομαγιά και φώναξαν τα συνθήματά τους:

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Σπάµε τη σιωπή µας- Απεργούµε- Αγωνιζόµαστε
5ήμερη – 8ωρη εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα
Ενσηµα Βαρέα και ανθυγιεινά και όχι ανασφάλιστη εργασία
Συνθήκες υγιεινής, Μέσα Ατοµικής Προστασίας και όχι εξοντωτικά ωράρια µε υψηλό φόρτο εργασίας.

♦ Παρήγορες εικόνας από τη Μέκκα του διεθνούς καπιταλισμού. Εργαζόμενοι σε μονάδες υγείας, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δάσκαλοι και άλλοι συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν έξω από αποθήκη της Amazon στο Στέιτ Αιλαντ της Νέας Υόρκης, ζητώντας καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας για τους εργάτες στην αποθήκη. Το ξέρουμε, ο αριθμός τους ήταν μικρός, ειδικά για μια μητρόπολη του μεγέθους της Νέας Υόρκης. Δεν παύει, όμως, η εικόνα αυτών των λίγων εύψυχων να στέλνει το μήνυμα του αγώνα ενάντια στην πανδημία του καπιταλισμού που καταδικάζει τον πλανήτη και τους ανθρώπους του.


♦ «Ολοι διαβάζαμε θρησκευτικά, κι έπεσε βιολογία!», γράφει το σύνθημα σε τοίχο στην Τουρκία. Μωρέ και στο χιούμορ ίδιοι είμαστε με τα καρντάσια.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: