► 44ο Γενικό Συμβούλιο. Θεσσαλονίκη 22 & 23 Μαΐου 2005. Ξενοδοχείο «Holiday Inn» …συνέχεια και αφετηρία αγώνων για -ισχυρή ΔΕΗ δημόσια, καθετοποιημένη-μισθολόγιο τώρα-εξίσωση μισθών με Ε.Ε.-προσλήψεις τεχνικού προσωπικού τώρα (ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ)
Το ξενοδοχείο «Holiday Inn» στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε συνέχεια και αφετηρία αγώνων (ποιος τη χάρη σας σ. Θεσσαλονικείς). Διαπιστώνουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, τα …συνδικάτα (που θα ‘λεγαν οι μαϊντανοί) έχει μια μεγάλη ποικιλία στις συνέχειες και στις αφετηρίες του αγώνα. Επίσης μία τάση συνεχούς αποκέντρωσης. Διότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Ούτε μόνο η Θεσσαλονίκη. Είναι η Κέρκυρα, είναι η Ρόδος, είναι η Σαντορίνη, είναι η Μύκονος (εκεί κι αν είναι Ελλάδα). Οταν ένα συνδικαλιστικό κίνημα, ένα …συνδικάτο, έχει τόσες συνέχειες και αφετηρίες, είναι επόμενο να είναι ευρηματικό, πρωτότυπο και μέσα στο πνεύμα της εποχής (ειδικά το τελευταίο). Προς τι λοιπόν ο ενδοιασμός σας όταν αντικρίζετε το αίτημα να εξισωθούν οι μισθοί με αυτούς της ΕΕ; Επειδή η ΕΕ είναι ιμπεριαλιστική; Σιγά τα λάχανα. Και το κράτος είναι αστικό. Τράβηξαν ποτέ κανένα ζόρι τα …συνδικάτα να απλώνουν το χέρι και να παίρνουν το ζεστό του παραδάκι; Τράβηξαν ποτέ κανένα ζόρι να κινούνται μέσα στα πλαίσια που τους χαράζει; Τράβηξαν ποτέ κανένα ζόρι να το έχουν επιδιαιτητή των υποθέσεών τους; Διότι, αγαπητοί, μπορεί μεν η ΕΕ να είναι ιμπεριαλιστική (αν είναι), μπορεί το κράτος να είναι της αστικής τάξης (αν είναι, εδώ έχουμε την ένσταση πολλών συνδικαλιστών), αλλά μέσα εκεί δεν παύουν να λειτουργούν οι ανταγωνιστικές τάξεις. Αρα, είναι μάλλον ουδέτερα τα πράγματα. Οπότε, όλα λύνονται με το διάλογο και την αντιπαράθεση των δύο πλευρών. Τα …συνδικάτα ταμπουρωμένα στο «Holiday Inn» και η εργοδοσία στο «Μακεδονία Παλλάς». Και όποιον πάρει ο …ύπνος.
► Γίνε ήρωας της πόλης σου! Γίνε εθελοντής της Αθήνας (Δήμος Αθηναίων)
Εδώ έχουμε έναν άλλο συγχρονισμό με την εποχή. Κάποτε ο Η. Ατματζίδης, όταν τον έλεγαν ήρωα, γιατί είχε κατεβάσει ρολά σ’ ένα ποδοσφαιρικό αγώνα της ΑΕΚ, είπε ότι δεν είναι σωστό να τον αποκαλούν ήρωα, γιατί ήρωες ήταν ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης κλπ. Θα μου πείτε, μόνο αυτοί είναι ήρωες; Οχι, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Είχε ένα μέτρο και έναν ορθολογισμό η σκέψη του. Αυτό βέβαια ήταν κάποτε. Μετά, τα λαμόγια ανακάλυψαν τα κορόιδα. Και επειδή δεν είναι πάντα εύκολο να βρίσκεις συνεχώς όσα κορόιδα χρειάζεσαι, ούτε είναι εύκολο να ανακυκλώνεις τα παλιά, γιατί αρχίζουν να χαμπαριάζουν, ανέβασαν τον πήχυ. Από άνθρωπο με διάθεση για κοινωνική προσφορά σε κάνουν ήρωα, κάτι σαν τον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη. Βέβαια, επειδή είναι άλλο το επίπεδο, θα πρέπει να ανεβάσουν και τα βραβεία. Το βραβείο της ανοιχτής παλάμης που πήραν οι προηγούμενοι εθελοντές δεν είναι αρκετό για ήρωες. Αλλά κανένα πρόβλημα. Θα γίνει έρευνα αγοράς. Ολο και κάτι καλό θα προκύψει.
► Και να μη χυθεί ο καφές, λεφτά θα πάρει (Citibank)
Λοιπόν, προτείνω. Γίνε ήρωας-εθελοντής. Για να τα βγάλεις πέρα, πάρε λεφτά από τη Citibank. Γιατί η Citibank είναι γενναιόδωρη, είναι στο πνεύμα της εποχής. Οπως …τα συνδικάτα στο Holiday Ιnn, ο Δήμος Αθηναίων με τους ήρωες. Αν ξεμπλέξεις ποτέ, σφύρα μου.