Ευτυχώς που τα θαλάσσια θηλαστικά δε γνωρίζουν τη γλώσσα των ανθρώπων, αλλιώς η μικρή ραμφοφάλαινα που βγήκε τραυματισμένη και σε άσχημη κατάσταση στα αβαθή του Αλίμου θα είχε τελευτήσει άμεσα τον βίο της, προτού προλάβουν να της προσφέρουν την παραμικρή βοήθεια οι ειδικοί, έτσι και διάβαζε αυτά που διαβάσαμε εμείς: «Στο πεδίο βρέθηκε άμεσα η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, άμα της ενημέρωσής της για τον εντοπισμό μιας μικρής φάλαινας στην παραλία Εδέμ στον Αλιμο, σήμερα το πρωί»! Αφού δεν την ξέρεις την… τιμημένη τη γλώσσα, μαντάμ, τι τους θέλεις τους τύπους της καθαρεύουσας; Γιατί δεν το λες… με δικά σου λόγια; Θα μπορούσες να πεις «μόλις ενημερώθηκε», αφού δεν ξέρεις ότι το άμα συντάσσεται με δοτική (με γενική συντάσσονται άλλα, όπως «ώπα της», «άλα της», μη μπερδεύεσαι). Τι σου φταίμε και μας βάζεις σε κίνδυνο τύφλωσης;
ΥΓ. Η μικρή φάλαινα ήταν και λίγο τυχερή μέσα στην ατυχία της. Δεν μπόρεσε να δει ότι την προσπάθειά περίθαλψής της από τους ειδικούς χρησιμοποίησαν σαν ντεκόρ ο Αμυράς, ο Αραβώσης και η Αυγερινοπούλου, που διένειμε και το απαραίτητο μπουκέτο φωτογραφιών.
Αφόρητα γελοίοι
Είναι -λέει- ελληνικής καταγωγής ο «τσέο» (για να θυμηθούμε και τη Νοτοπούλου) της JPMorgan Chase. Τόσο ελληνικής που τον λένε James, έχει ένα μεγαλύτερο αδελφό που τον λένε Peter, ένα δίδυμο αδελφό που τον λένε Ted και τρεις κόρες που τις λένε Julia, Laura και Cara Lee. Σας διαβεβαιώ πως πρόκειται για ελληνικότατα ονόματα. Ακόμα θυμάμαι μια γειτόνισσα, μακαρίτισσα πια, να φωνάζει την κόρη της που παίζαμε παρέα στην αλάνα της γειτονιάς στο χωριό: «Μουρή Κάρα Λι, μαζέψ’ μέσα μουρή, να μη σ’ αφαλουκόψου»!
Αφόρητα γελοίος
Ολα τα λεφτά, όμως, ήταν η στάση του Κούλη μπροστά στον CEO του αμερικάνικου μονοπωλίου. Χεσμένος πατόκορφα από τη χαρά του. Γελούσε συνεχώς, τραύλιζε στα αγγλικά, ανασηκωνόταν από το κάθισμα, έδειχνε σαν Ρουβίτσα που μπόρεσε να δει από κοντά τον Σάκη και να μιλήσει μαζί του. Ο πατέρας του και η μεγάλη αδερφή του δεν ήταν λιγότερο ξενόδουλοι απ’ αυτόν, αλλά δεν έκαναν έτσι. Χαμογελούσαν, βέβαια, με το γνωστό ανατριχιαστικό χαμόγελο-σήμα κατατεθέν των Μητσοτάκηδων, αλλά δεν «χύνονταν» μπροστά στον διάσημο επισκέπτη τους. Ετούτος εδώ είναι πραγματική Ρουβίτσα της αστικής πολιτικής. Του έχει μείνει το χούι και δεν μπορεί να το αλλάξει με τίποτα.
Περί επωμίδων
Σχόλιο αναγνώστη μας: «Οι επωμίδες δεν σκέφτονται. Αυτοί που τις φοράνε έπρεπε να διακόψουν τις εισόδους και να αδειάσουν την Αττική Οδό από τις εξόδους, ακόμη και με αναστροφές. Κάτι ανάλογο και στις άλλες αρτηρίες».
Συμφωνούμε, αλλά έχει αποδειχτεί ότι αυτοί που φοράνε τις επωμίδες σκέφτονται μόνο όταν είναι για να ρίξουν ξύλο. Θυμηθείτε και το Μάτι, που αντί να διώξουν τα αυτοκίνητα από τη Μαραθώνος, την έκλεισαν και έσπρωξαν τον κόσμο στην παγίδα θανάτου, όπου σε λίγο τον βρήκε η φωτιά. Ευτυχώς το χιόνι δεν μπορούσε να προκαλέσει το ίδιο θανατικό.
Εξ οικείων τα βέλη (και πάλι)
«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,
Οπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, «πολιτική με συμβουλές δεν γίνεται». Ολα τα δολάρια του κόσμου να πληρώσετε στον Αμερικανό σύμβουλό σας, δεν θα καταφέρει ποτέ να μπει στα άδυτα της ψυχής του ελληνικού λαού, πόσο μάλλον να καταλάβει τι θα ήταν αυτό που θα μπορούσε να τον φέρει στο φιλότιμο και να τον συγκινήσει. (…) Και με την τακτική που ακολουθείτε να μοιράζετε κίτρινες και κόκκινες κάρτες, λες και είστε διαιτητής και όχι ο πρωθυπουργός της χώρας, θα πολλαπλασιαστεί. Αυτό βεβαίως δεν θα σας το πουν οι σύμβουλοί σας, αλλά έτσι συνήθως γίνεται στη ζωή. Προεκλογικώς τους πληρώνετε για να σας πουν πώς θα κερδίσετε και μετεκλογικώς τους πληρώνετε να σας πουν γιατί χάσατε. Εάν χάσετε. (…) Στείλτε τους συμβούλους σας σε κανένα καφενείο να ακούσουν τι λένε οι πολίτες και μην περιμένετε να σας φέρουν φιλτραρισμένες και εξωραϊσμένες δημοσκοπήσεις. (…) Είναι συντριπτικό το πλήγμα που έχει δεχθεί η αξιοπιστία ενός κράτους που δεν μπορεί να κρατήσει ανοιχτή μια αρτηρία, όπως η Μεσογείων, και θεωρεί ότι η Περιφέρεια δεν είναι κράτος. Αν δεν είναι κράτος, τότε γιατί, κ. πρωθυπουργέ, εγκαταστήσατε τριψήφιο τηλέφωνο απευθείας επικοινωνίας δικής σας με τους περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου; (…) Οσο για τη συγγνώμη, κ. πρωθυπουργέ, μπράβο σας. Πείτε όμως στους συμβούλους σας πως μία λαϊκή παροιμία λέει πως από τότε που βγήκε η συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο». Μανώλης Κοττάκης.
Πόσος κυνισμός, πόση έλλειψη ενσυναίσθησης, πόση γαϊδουριά σε τελευταία ανάλυση πρέπει να διαθέτει κάποιος για να χρησιμοποιεί σαν «γλάστρες» τις μετανάστριες καθαρίστριες του γραφείου του, οι οποίες δουλεύουν στους γνωστούς εργολάβους-δουλέμπορους;