♦ Φρικαλεότητες των Βρετανών
Οι φωτογραφίες από το πρωτοσέλιδο του βρετανικού Guardian μάρτυρας αδιάψευστος της φρικαλεότητας του «γραφείου πολέμου» της βρετανικής αυτοκρατορίας στη μεταπολεμική Γερμανία. «Ζωντανοί σκελετοί», «έλιωναν μέρα τη μέρα σαν κεριά». Ετσι περιγράφουν πρώην αξιωματούχοι των βρετανικών υπηρεσιών την εικόνα των κρατούμενων στις μυστικές φυλακές στο έδαφος της μόλις απελευθερωθείσας Γερμανίας. Στέρηση τροφής μέχρι θανάτου, παρατεταμένη παραμονή στην ύπαιθρο, σχεδόν γυμνοί σε θερμοκρασίες πάγου, βασανιστήρια με όργανα που είχαν παρθεί από πρώην ναζιστικά στρατόπεδα, εικονικές εκτελέσεις, συνιστούσαν τη μεταχείριση αυτών των κρατούμενων. Μπροστά σ’ αυτές τις φρικαλεότητες ωχριούν το Αμπού Γκράιμπ και το Γκουαντάναμο.
Τι ήταν αυτοί οι κρατούμενοι του βρετανικού «γραφείου πολέμου»; Μήπως ήταν τίποτα πρώην ναζί; Οχι, βέβαια. Οι πρώην ναζί αφομοιώνονταν και έπαιρναν μέρος στην οικοδόμηση της νέας αντικομμουνιστικής Γερμανίας. Η ιδιότητά τους ήταν «ύποπτοι κομμουνιστές» ή «συμπαθούντες τη Σοβιετική Ενωση», που συνελήφθησαν στη Γερμανία μετά το 1945. Βασανίζονταν για να αποκαλύψουν μυστικά για τις σχέσεις τους με το μισητό αντίπαλο, την ΕΣΣΔ. Και βέβαια, στο τέλος δολοφονούνταν, για να μη μπορέσουν να μιλήσουν ποτέ. Χρειάστηκαν πολύχρονοι δικαστικοί αγώνες για να επιτραπεί στην εφημερίδα να δημοσιεύσει μέρος του αποκαλυπτικού φωτογραφικού υλικού, που επισήμως δεν υφίσταται!
♦ Beni VS Giorgos
«Ως υπεύθυνος του τομέα απασχόλησης, κοινωνικής πολιτικής και υγείας του ΠΑΣΟΚ έχω τονίσει κατ’ επανάληψη ότι το περιεχόμενο της πρότασης (σ.σ. της περιβόητης πρότασης του Γιωργάκη προεκλογικά από το Λαύριο για την ανασφάλιστη εργασία των νέων) ήταν τελείως διαφορετικό. Σύναψη σύμβασης εξαρτημένης εργασίας χωρίς ασφαλιστική κάλυψη απαγορεύεται από το Σύνταγμα και το κοινοτικό δίκαιο». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (2.4.06).
Δεν θυμάται, άραγε ο Βενιζέλος τι ακριβώς είχε πει ο Γιωργάκης στο Λαύριο; Ασφαλώς και θυμάται, πως όχι μόνο είχε προτείνει να εργάζονται ανασφάλιστοι οι άνεργοι νέοι μέχρι 25 ετών (απόφοιτοι Λυκείου) ή μέχρι 29 ετών (απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ), αλλά και είχε σπεύσει να εξηγήσει ότι μ’ αυτό τον τρόπο δεν θα επιβαρύνονταν ούτε οι εργοδότες, ούτε το κράτος, ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία. Ξέρει ακόμα ο Βενιζέλος, ότι και οι αναγνώστες της εφημερίδας που έδωσε τη συνέντευξη ξέρουν πολύ καλά τι είπε ο Γιωργάκης. Γι’ αυτό και δεν δοκιμάζει να θυμίσει τι είπε ο Γιωργάκης, ούτε να αποδείξει ότι η κυβέρνηση διαστρεβλώνει την πρότασή του. Θυμίζει τι προβλέπει το Σύνταγμα και το κοινοτικό δίκαιο. Ουσιαστικά, καρφώνει τον Γιωργάκη, χαρακτηρίζοντάς τον (επιεικώς) άσχετο. Τον καρφώνει… υπερασπιζόμενός τον!
ΥΓ: Στην ίδια συνέντευξη ο Μπένι επιφύλαξε ένα ακόμη καρφί για τον αρχηγούλη του. «Μην ξεχνάτε -είπε- ότι ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου είναι την περίοδο αυτή βουλευτής Θεσσαλονίκης, και άρα θα συμβάλει στο να γίνουν οι καλύτερες επιλογές». Τραβάει την ουρά του απέξω και πετάει το μπαλάκι στο Γιωργάκη, καθιστώντας τον υπεύθυνο για την επερχόμενη νέα συντριβή στη Θεσσαλονίκη.
♦ Ερωτας, όχι αστεία
Α, το καλό να λέγεται. Ο Παπαγιαννάκης ουδέποτε έκρυψε τον έρωτά του για το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και τα παίρνει στο κρανίο με όσους ταυτίζουν το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Είπε στην «Αυγούλα»: «Ξέρω τη θεωρία που λέει ότι η ΝΔ συνεχίζει αυτά που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ. Δε θεωρώ ότι έτσι είναι τα πράγματα. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε με δόσεις λύσεων από το νεοφιλελεύθερο οπλοστάσιο να κρατήσει μια γραμμή μετριοπαθούς σοσιαλδημοκρατικής αντίληψης (sic!!!) που είχε το ίδιο και προσπαθούσε να δώσει λύσεις σε κάποια προβλήματα». Μεγάλε, τους έστειλες και πάλι αδιάβαστους.
Χοντρά καπιταλιστικά παιχνίδια γίνονται στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας. Ο όμιλος της Marfin αγόρασε πριν λίγο καιρό το μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία» (το 49% των μετοχών) και το «Υγεία» αγόρασε πριν μερικές μέρες το 26% των μετοχών του «Μητέρα», με στόχο να αγοράσει και άλλο ποσοστό και να ενσωματώσει πλήρως το γειτονικό ιδιωτικό μαιευτήριο στο επιχειρηματικό του πλάνο. Διαδικασίες συγκεντροποίησης του κεφάλαιου σ’ έναν τομέα που τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται ιδιαίτερα κερδοφόρος και προσελκύει κεφάλαια. Φυσιολογικά πράγματα για μια καπιταλιστική οικονομία. Πρόεδρος του νέου ΔΣ του «Υγεία» ανέλαβε ο αντιπρόεδρος του ομίλου Μarfin Α. Βγενόπουλος. Και διευθύνων σύμβουλος (εδώ είναι το πολιτικό ενδιαφέρον) ο Πασχάλης Μπουχώρης. Δηλαδή, ο μέχρι τον ανασχηματισμό, επί υπουργίας Ν. Κακλαμάνη, γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας! Με πόση άνεση μεταπηδά ένα στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας ενός υπουργείου στη διοίκηση (στο πιο κρίσιμο διοικητικό πόστο μάλιστα) μιας μεγάλης καπιταλιστικής επιχείρησης, την οποία μέχρι χτες (υποτίθεται) ότι επόπτευε. Κατά τα άλλα, τα στελέχη της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης δεν έχουν καμιά σχέση με τη διαπλοκή.
♦ Ξεδιαντροπιά
Πήγε ο Γιωργάκης σ’ ένα χωριό του Εβρου, απ’ αυτά που έχουν πάθει μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες και κατήγγειλε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «δεν έκανε έστω τα ελάχιστα που χρειάζονταν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα». «Ενώνω τη δική μου φωνή με τη δική σας φωνή αγωνίας, κραυγή αγωνίας», είπε σ’ ένα κρεσέντο δημαγωγίας και ξεδιαντροπιάς, ο αρχηγός του κόμματος που κυβερνούσε επί 20 χρόνια και δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπιστεί ένα γνωστό πρόβλημα, ο υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη, που έταζαν στους κατοίκους του Εβρου φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
♦ Ανάρμοστες σχέσεις
Δίνει και παίρνει η διαφήμιση του «Μηνύματος Αντίστασης» στην «Ελευθεροτυπία». Ούτε έντυπο του συγκροτήματος Τεγόπουλου να ήταν (ή μήπως είναι;). Τι εστί «Μήνυμα Αντίστασης»; Περιοδικό που εκδίδουν οι υπερασπιστές του Αλ. Γιωτόπουλου, με εκδότη τον Αντώνη Σκορδίλη (δημοσιογράφο της «Ελευθεροτυπίας» και «υπεύθυνο σύμφωνα με το νόμο» τη Μαρί Ζωρ Πενώ, στις σελίδες του οποίου φιγουράρουν πάντοτε και τα γνωστά εμέσματα του Α. Κανά. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάει πια η ιδιοκτησία της «Ελευθεροτυπίας», γεγονός που τροφοδοτεί καθημερινά περιπαιχτικά σχόλια στο συντακτικό προσωπικό της (που «ξέρει»).
♦ Παραμύθα
«Φουσκώνει το ποτάμι της οργής και του αγώνα στους φοιτητές, λίγες μέρες πριν τις φοιτητικές εκλογές». «Διαμορφώνει νέες δυνατότητες διαμόρφωσης ενός φοιτητικού κινήματος εργατικής κατεύθυνσης και αντίληψης, που θα συναντηθεί με το εργατικό κίνημα». Πού συμβαίνουν όλ’ αυτά και δεν τα πήραμε χαμπάρι; Μήπως ο αρθρογράφος μιλάει για τη Γαλλία; Μήπως για καμιά λατινοαμερικάνικη χώρα και μας ξέφυγε το γεγονός; Οχι, για την Ελλάδα μιλάει ο αρθρογράφος του «Πριν» (Κυριακή, 2.4.06). Στο ελληνικό φοιτητικό κίνημα αναφέρεται! Πού στο διάολο είδε φουσκωμένο ποτάμι οργής και αγώνα;
Οταν πρόκειται για ψηφαλάκια, όλα εξηγούνται και όλα δικαιολογούνται. Πώς αλλιώς θα σταθεί με στοιχειώδη λογική αξιοπρέπεια το βασικό συμπέρασμα σε δυο δόσεις; 1. «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι φοιτητικές εκλογές της Τετάρτης 5 Απρίλη αναδεικνύονται σε σημαντική πολιτική μάχη». 2. «Η ενίσχυση της ΕΑΑΚ καταλύτης για νικηφόρους αγώνες και άλλη Αριστερά»! Ε, άμα είναι έτσι, να πάμε να ψηφίσουμε κι εμείς, ρε παιδί μου. Να σπρώξουμε, να βοηθήσουμε, να φουσκώσουμε το ποτάμι. Κι από Πέμπτη αράζουμε πάλι, αφού στο μεταξύ μετρήσουμε ποσοστά και έδρες στα ΔΣ.
Σ’ αυτό το τελευταίο, όμως, διαφωνεί ο αρθρογράφος της… ριζοσπαστικής Αριστεράς. Διότι, όπως μας λέει, «η ψήφος στην ΕΑΑΚ είναι η πιο ανυπότακτη ψήφος, τοποθέτηση μάχης για την κλιμάκωση των αγώνων μετά τις εκλογές». Συνήθως κλιμακώνεις κάτι που υπάρχει και παρουσιάζει δυναμική. Κάτι που δεν υπάρχει μπορείς να το κλιμακώσεις; Λεπτομέρειες.
Το καλύτερο, όμως, μας το φυλάει για το τέλος: «Η εξέγερση (σ.σ. κόψε κάτι, μεγάλε) στη Γαλλία και οι αναμετρήσεις που έρχονται με ταχύτητα στην Ελλάδα “υπόσχονται” μια συναρπαστική περίοδο κοινωνικών δονήσεων… Το βάθος του ουρανού είναι πιο κόκκινο από ποτέ»!!!
Ρε, τι πίνετε και δε μας δίνετε;
♦ Γραμμή ΠΑΣΟΚ
«Να αυξηθούν τα όρια ηλικίας;». «Να δοθούν κίνητρα για την παράταση του χρόνου εργασίας». Δε μάσησε τα λόγια του ο εξ Αμερικής οικονομικός σύμβουλος του Γιωργάκη, Ηρακλής Πολεμαρχάκης (συνέντευξη στην «Ημερησία»). Κάποιοι Πασόκοι έσπευσαν να ψιθυρίσουν στο αυτί ορισμένων δημοσιογράφων, ότι ο Πολεμαρχάκης εξέφρασε προσωπικές απόψεις και ότι οι απόψεις του διαστρεβλώθηκαν. Για το τελευταίο ας μη μιλήσουμε καλύτερα. Οι απόψεις του συμβούλου διαστρεβλώθηκαν όσο διαστρεβλώθηκε και η προεκλογική πρόταση του αρχηγού στο Λαύριο για την ανασφάλιστη εργασία των νέων. Για το πρώτο, όμως, για το περί «προσωπικών απόψεων» του Πολεμαρχάκη, έχουμε να πούμε ότι δεν πρόκειται για προσωπικές απόψεις του συμβούλου, αλλά για την επίσημη γραμμή του ΠΑΣΟΚ. Μια γραμμή εκφρασμένη κατ’ επανάληψη την τελευταία περίοδο των κυβερνήσεων Σημίτη. Θέλουν μήπως να θέσουμε υπόψη τους τις θέσεις του τρομερού διδύμου Ρέππα – Σπυρόπουλου, υπουργού και υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων; «Αν δε διευρύνουμε την ενεργό περίοδο εργασίας, το ασφαλιστικό μας σύστημα θα έχει προβλήματα βιωσιμότητας στο μέλλον», έλεγε στη Βουλή ο Σπυρόπουλος, στις 5.11.03. Την «προώθηση πολιτικών ενεργού γήρανσης μέσω και της επιμήκυνσης του εργασιακού βίου», πρότεινε ο Ρέππας στους ομολόγους του της ΕΕ, ως προεδρεύων στο συμβούλιο του Ναυπλίου. Ο Πολεμαρχάκης, λοιπόν, είναι απολύτως «εντός γραμμής» και χρησιμοποιείται σαν λαγός.