Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 22 Φλεβάρη
  • Kαρναβάλια
  • Βγήκαν τα ξεσκονόπανα στο Kefalonia focus
  • To Aλάτι Αυτής Της Θάλασσας (την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στην Κόντρα)
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 21 Φλεβάρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr28 Μάι 2016, 00:00

Χαλκεία: Ολοι οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, ελληνικών και ξένων, απαγορεύτηκε να παρακολουθήσουν την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του προσφυγικού καταυλισμού της Ειδομένης. Ολοι πλην ΕΡΤ και ΑΠΕ. Δηλαδή των Μέσων που -όπως αποδείχτηκε- χαίρουν της απόλυτης εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Πρόκειται, δηλαδή, για χαλκεία, πρόθυμα να αναπαράγουν τα ψέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας. Αλλωστε, το γεγονός ότι δημοσιογράφοι αυτών των Μέσων δέχτηκαν να πάνε εκεί, «ενσωματωμένοι» στις ορδές των ΜΑΤ, μολονότι οι συνάδελφοί τους είχαν αποκλειστεί, τα λέει «όλα». Η απαγόρευση της παρουσίας των ΜΜΕ έγινε για επιχειρησιακούς λόγους της αστυνομίας, δήλωσε ο… δημοσιογράφος της «Αυγής» Γ. Κυρίτσης, εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης για το προσφυγικό (οσονούπω θα ξαναορκιστεί βουλευτής, στη θέση της παραιτηθείσας Κατριβάνου). Αύριο, λοιπόν, η αστυνομία (ή κάποιο άλλο κρατικό όργανο) θα κρίνει ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να αποκλειστούν από μια διαδήλωση, από μια εργατική κινητοποίηση κτλ. Και πλάνα να υπάρχουν από τα «ενσωματωμένα» συνεργεία της ΕΡΤ και από το… ελικόπτερο της αστυνομίας, όπως έγινε στην Ειδομένη. Επρεπε να έρθει στην εξουσία ο… αριστερός ΣΥΡΙΖΑ για να το δούμε κι αυτό.


Κι άλλα Μνημόνια

Δειλά-δειλά οι συριζαίοι αρχίζουν να μας ξεφουρνίζουν ότι μπορεί να χρειαστεί κι άλλο Μνημόνιο. Εμείς, βέβαια, το 'χουμε σίγουρο, αλλά είναι διαφορετικό να το λέει κοτζάμ Σκουρλέτης, που ξέρει τι λέει και πώς να το πει (δεν του ξέφυγε δηλαδή): «Το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους μας ορίζεται σε διάφορες φάσεις. Το ένα είναι το πρόγραμμα το οποίο λήγει το 2018. Μετά θα δούμε αν θα είμαστε σε πρόγραμμα ή όχι. Γιατί είναι πιθανό η Ελλάδα να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της και να μην χρειάζεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας. Είναι και αυτό ένα στοίχημα».

Συμπέρασμα: στοίχημα είναι αν θα τελειώσουμε το 2018. Μπορεί να χρειαστούμε κι άλλο Μνημόνιο. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τι πρόκειται να γίνει. Για να το λέει τώρα ο Σκουρλέτης, ενδέχεται να συμφωνήσουν από τώρα κάτι για μετά το 2018.


Ανωτάτη μπακαλική της φορομπηξίας

Εξηγώντας (ή μάλλον προσπαθώντας να εξηγήσει) τα νέα φορομπηχτικά μέτρα, ο Τσίπρας παρουσίασε την ανωτάτη μπακαλική της φορομπηξίας, όπως την εφαρμόζει η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι «θεσμοί», είπε, ζητούσαν να πάει ο συντελεστής ΦΠΑ για την ηλεκτρική ενέργεια από το 13% στο 23%. «Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή θα ήταν μια πολύ οδυνηρή εξέλιξη, την οποία αποφύγαμε», είπε ο Τσίπρας. Πώς την απέφυγαν; Αυξάνοντας το 23% σε 24% για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Τα ίδια λεφτά θ' αρπάξουν από τα ισχνά οικογενειακά βαλάντια, όμως μια αύξηση στον ΦΠΑ του ηλεκτρικού κατά 10% είναι κάτι που κάνει «μπαμ», ενώ μια αύξηση κατά 1% σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης είναι κάτι που δε φαίνεται αμέσως, που μπορεί να περάσει σαν ένα κύμα «συνήθων ανατιμήσεων». Κι αυτό το ονομάζουν… κοινωνική  πολιτική, ενώ δεν πρόκειται παρά για μια απόπειρα εξαπάτησης του ελληνικού λαού!


Σιγά τους αντικειμενικούς

Ο δάμαλος Καραμανλής είχε τον Ρουσόπουλο και τον Λούλη, ο Κούλης Μητσοτάκης έχει τον Θεοδωρικάκο. Πνευματικό παιδί του Ανδρουλάκη (τον είχε κάνει γραμματέα της «Κ»ΝΕ, όταν η πλειοψηφία της οργάνωσης, με επικεφαλής τον τότε γραμματέα Γιώργο Γράψα, κατήγγειλε τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του Μητσοτάκη), κατάλαβε νωρίς ότι το μέλλον είναι στις μπίζνες και μόλις η ομάδα Ανδρουλάκη και σίας πήρε πόδι από τον Περισσό, αυτός (ο Θεοδωρικάκος) προσκολλήθηκε στον Λαλιώτη που τότε ήταν ο απόλυτος άρχοντας του τομέα προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ και άρχοντας του ΥΠΕΧΩΔΕ, επίσης, που έδινε «δουλειές» σε φιλόδοξους καριερίστες. Ετσι, με την αμέριστη βοήθεια του Λαλιώτη χτίστηκε η GPO και ο Θεοδωρικάκος χρίστηκε «γκουρού της επικοινωνίας» χάρη στο συμβόλαιο που είχε με το Mega.

Δεν είναι, βέβαια, ο μόνος που από το πόστο του δήθεν αντικειμενικού δημοσκόπου μεταπηδά στο κέντρο της πολιτικής και μοστράρει ως «σύμβουλος στρατηγικής» του Κούλη. Ο νυν αναπληρωτής υπουργός Βερναρδάκης ακολούθησε μια παρόμοια διαδρομή (VPRC η δική του εταιρία). Αν αναφερόμαστε σ' αυτούς τους τύπους είναι για να τους χρησιμοποιήσουμε ως απτές αποδείξεις για τη δήθεν αντικειμενικότητα των εταιριών «ερευνών της κοινής γνώμης». Εταιρίες «διαμόρφωσης της κοινής γνώμης» θα έπρεπε να ονομάζονται.


Πέρα από τη ντροπή

«Μόνο ντροπή νιώθω που κάποτε ήλπισα μαζί σας. Μόνο ντροπή που προέτρεψα και το λαό μας να ελπίσει μαζί σας», δήλωσε η ευρωβουλευτίνα Σοφία Σακοράφα, μετά την ψήφιση του δεύτερου πολυνομοσχέδιου από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Εξαιρετικά προσεγμένη η διατύπωση, έχει ένα και μοναδικό στόχο: να δικαιολογήσει τη διατήρηση της ευρωβουλευτικής έδρας και των παχυλών (εξαιρετικά παχυλών) προνομίων που αυτή συνεπάγεται. Η κ. Σακοράφα κάλεσε το λαό όχι να ελπίσει μαζί με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Αν αισθανόταν πραγματικά ντροπή, τότε θα παραιτούνταν από την ευρωβουλευτική έδρα. Γιατί δεν τη διεκδίκησε μόνη της, αλλά κάτω από τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ. Και η δικαιολογία ότι άλλα έλεγε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δε στέκει, αφού στις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη δοκιμάστηκαν εκείνοι που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αισθανόμενοι την ίδια ντροπή με την κ. Σακοράφα (αν και ποτέ δεν το είπαν έτσι).

Συμπέρασμα: πολύ ακριβή είναι στο πολιτικό χρηματιστήριο η ντροπή της κ. Σακοράφα (και του κ. Χουντή της ΛΑΕ, που επίσης κρατάει την έδρα). Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Σακοράφα κρατάει έδρα. Το έκανε και με το ΠΑΣΟΚ (καταψήφισε το πρώτο Μνημόνιο και διαγράφτηκε), το κάνει και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οχι πως μας πέφτει λόγος για το αλισβερίσι βουλευτών και αστικών κομμάτων, όχι όμως και να τρώμε το παραμύθι κάποιων… αδιάφθορων, που έχουν κάνει την αστική πολιτική επάγγελμα.

ΥΓ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στη Σακοράφα με μια ανακοίνωση στην οποία την κατηγόρησε ως… επαγγελματία φραγκοφόνισσα. Διότι -γράφει η ανακοίνωση- δεν έδωσε ποτέ ούτε ένα ευρώ στο ταμείο του κόμματος ή για κοινωνικές δράσεις, όπως έκαναν οι άλλοι βουλευτές. Κι εμείς ρωτάμε: γιατί μας τα λένε αυτά με τόση καθυστέρηση;

ΥΓ2. Η Σακοράφα απάντησε στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι υιοθέτησε λογικές «αυριανικού τύπου» και φτηνών προσωπικών επιθέσεων. Επί της ουσίας δεν είπε τίποτα, όμως. Γιατί αν αληθεύουν όσα της καταλογίζουν οι πρώην σύντροφοί της, τότε γίνεται εύκολα κατανοητός ο λόγος για τον οποίο κρατάει τη χρυσοτόκο ευρωβουλευτική έδρα. Οσο για τον «αυριανισμό», μάλλον θα έπρεπε να αποφύγει τη σχετική αναφορά, διότι η ίδια ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα από το κόμμα που εξέθρεψε τον «αυριανισμό», το ΠΑΣΟΚ.


Σία κι αράξαμε

Και μιας και μιλάμε γι' αυτόν τον τύπο των αστών πολιτικών, που άνθισε την περίοδο των Μνημονίων και της  πολιτικής κρίσης που φούντωσε και δεν λέει να κοπάσει, να σημειώσουμε τις περιπτώσεις κάποιων πρώην «αντιμνημονιακών» που τώρα ψηφίζουν και με τα δυο χέρια τις πιο αντιλαϊκές ρυθμίσεις, ακόμα και ανοιχτά δωσιλογικές, όπως αυτή για την εταιρία ξεπουλήματος της συνολικής κινητής και ακίνητης περιουσίας του ελληνικού κράτους. Τζάκρη, Μπόλαρης, Παραστατίδης, Ζουράρις, Μιχελογιαννάκης είναι μερικά ονόματα που μας έρχονται πρόχειρα (αν ξεχάσαμε κανέναν ή καμιά ζητούμε συγγνώμη). Γιατί ψηφίζουν και με τα δυο χέρια αυτοί οι «αντιμνημονιακοί»; Γιατί πλέον δεν έχουν πού να πάνε. Πέρασαν από ΠΑΣΟΚ, από διάφορα σχήματα εκτός ΠΑΣΟΚ, κατέληξαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον δεν υπάρχει σχήμα για να πάνε (στη ΛΑΕ δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη), γι' αυτό το σύνθημα που ακούγεται απ' όλους και όλες είναι «σία κι αράξαμε», εδώ θα μείνουμε κι όσο καιρό μπορέσουμε να κρατήσουμε την καρέκλα. Μόνο ο Β. Οικονόμου φαίνεται πως έκανε επιλογή με μεγαλύτερη προοπτική. Αυτός πήγε στη ΝΔ, οπότε είναι σχεδόν σίγουρος πως θα είναι στη Βουλή και την επόμενη φορά.


Προς τι η έκπληξη;

Αναρωτήθηκαν πολλοί αν «πίνει» τίποτα ο Καμμένος, μετά τις δηλώσεις του στη Σύρο, στις οποίες χαρακτήρισε «εγκληματική και αντισυνταγματική» την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, την οποία προ διημέρου είχε ψηφίσει και με τα δυο χέρια. Χρειάζεται να «πιει» τίποτα ο Καμμένος, ρε παιδιά; Ο άνθρωπος, παρά τα κιλά του, ξεπερνά την Κομανέτσι στις κωλοτούμπες. Σήμα κατατεθέν της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι το «ψέμα , ψέμα κι άλλο ψέμα», όμως δεν μπορεί ο καθένας να πει το ψέμα του με το υποκριτικό στιλ ενός Τσίπρα ή ενός Τσακαλώτου. Σ' αυτό είναι που υστερεί ο Καμμένος.

Ισορροπίες

«Στον ΣΕΒ δεν έχουμε πολιτική ατζέντα, δεν συμμετέχουμε σε κομματικές αντιπαραθέσεις, ούτε ως σύμμαχοι ούτε ως αντίπαλοι». Μ' αυτή τη δήλωση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας προσπάθησε να γλυκάνει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανοιχτή στήριξή του στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και το κάλεσμά του προς την αντιπολίτευση να το ψηφίσει και αυτή. Φυσικά, η… διορθωτική δήλωση Φέσσα έγινε μετά την ψήφιση του πολυνομοσχέδιου. Οταν, δηλαδή, δεν είχε καμιά πρακτική αξία. Για να μην κατηγορηθεί, δε, για υποκρισία έκανε και μια δήλωση που θα μπορούσε να ικανοποιήσει την αντιπολίτευση: «Με αυτό το μείγμα πολιτικής αποθαρρύνονται οι επενδυτές, αρκετοί εξωθούνται στην παραοικονομία και άλλοι στην έξοδο από τη χώρα. Αυτό το μείγμα πολιτικής συμπιέζει εισοδηματικά τις πλέον παραγωγικές δυνάμεις, δεν διευρύνει την φορολογική βάση, δεν περιορίζει περιττές και ανορθολογικές δαπάνες του κράτους, δεν αναλαμβάνει την ιδιοκτησία των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων».

Αυτή ακριβώς η δήλωση, που δεν γνώρισε την προβολή και τη διάδοση που είχε γνωρίσει η δήλωση στήριξης του πολυνομοσχέδιου, δείχνει ότι ο ΣΕΒ… έχει πολιτική ατζέντα. Στηρίζει τη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, στο βαθμό που τη στηρίζουν και οι ιμπεριαλιστές δανειστές, και ταυτόχρονα δίνει ένα «πιστολάκι» και στην αντιπολίτευση, για να 'χει κι αυτή να επικαλείται τις «παραγωγικές τάξεις». Ετσι, και ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης έχουν από μια δήλωση του Φέσσα για να την επικαλούνται εντάσσοντάς την ο καθένας στη δική του προπαγάνδα.


Πολύ αργά για ρεβάνς

Αναψε και κόρωσε ο Αλέκος Αλαβάνος: «Μιλάμε για μια μεγάλη προδοσία. Ούτε οι χούντες έχουν κάνει τέτοιο ξεπούλημα, ούτε ο Μεταξάς, ούτε ο Παπαδόπουλος. Αμφιβάλλω εάν πολιτικοί από τον δεξιό χώρο θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό. Με αυτή τη συμφωνία γινόμαστε αποικία. Δεν υπάρχει πιο πουλημένη κυβέρνηση απ' αυτή. Δεν πούλησε καμία άλλη κυβέρνηση και σε τόσο χρονικό βάθος όλη την εθνική περιουσία».
Καλά τα λέει ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και άνθρωπος που προώθησε τον Τσίπρα, νομίζοντας αφελώς ότι θα γίνει ο αχυράνθρωπός του. Είναι όμως αργά για ρεβάνς από τον ίδιο. Η αστική πολιτική τον ξέβρασε πριν ξεβράσει τον Τσίπρα, τον Φλαμπουράρη και τον Παππά. Ετσι, ο Αλαβάνος έχει τώρα την πολυτέλεια να μιλάει με μια γλώσσα που καμιά άλλη αστική πολιτική δύναμη (ούτε και ο Περισσός!) επιλέγει να χρησιμοποιήσει.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚανίς ή μαντρόσκυλα;
Επόμενο άρθρο Τίποτ’ άλλο εκτός από την κομμουνιστική επανάσταση

Σχετικά Αρθρα

Kαρναβάλια

Κόντρες 21 Φεβ 2026, 08:03

Τα στρατά του Κούλη στη Γάζα

Κόντρες 20 Φεβ 2026, 10:51

Ο σεβαλιέ Γεώργιος Πιτσιλής

Κόντρες 16 Φεβ 2026, 13:39

Πού να ξέρουν τα Γαλλάκια!

Κόντρες 13 Φεβ 2026, 20:58

Μόνο με τους Παλαιστίνιους δεν τα κατάφεραν

Κόντρες 11 Φεβ 2026, 14:41

Τελειωμένη περίπτωση

Κόντρες 9 Φεβ 2026, 10:53
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Φλεβάρη

22 Φεβ 2026, 00:01
Κόντρες

Kαρναβάλια

21 Φεβ 2026, 08:03
Πολιτική

Βγήκαν τα ξεσκονόπανα στο Kefalonia focus

21 Φεβ 2026, 07:23
Πολιτισμός

To Aλάτι Αυτής Της Θάλασσας (την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στην Κόντρα)

21 Φεβ 2026, 05:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

21 Φεβ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Φλεβάρη

21 Φεβ 2026, 00:01
Υγεία

Εκτός από γκεμπελίσκος, είναι και θρασύδειλο ανθρωπάριο

20 Φεβ 2026, 22:41
Πολιτική

Ολοι/ες την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στο Εφετείο – Θα ανακοινωθεί η απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία ΧΑ

20 Φεβ 2026, 21:27
Διεθνή

Ναΐμ Κάσεμ: Η Χεζμπολά θα απαντήσει στην επιθετικότητα των σιωναζιστών

20 Φεβ 2026, 19:22
Αγροτικά

Γιατί μπουκώνουν με χρήμα τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης, για «ενημέρωση» των κτηνοτρόφων για την ευλογιά;

20 Φεβ 2026, 14:56
Υγεία

Γιατί η 1η ΥΠΕ δεν απαντά στην ΕΙΝΑΠ που ρωτάει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προκηρύξεις του 2025 για προσλήψεις γιατρών;

20 Φεβ 2026, 14:03
Διεθνή

Χαμάς (για μια ακόμα φορά): Ονειρο απατηλό ο αφοπλισμός της Παλαιστινιακής Αντίστασης

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αντίστασης θα διαλυθούν μόνο όταν ενταχτούν στο στρατό ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

20 Φεβ 2026, 12:35
Κόντρες

Τα στρατά του Κούλη στη Γάζα

20 Φεβ 2026, 10:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Φλεβάρη

20 Φεβ 2026, 00:01
Εργατικά

Τα πειθαρχικά δεν μας τρομοκρατούν – Ανταπόκριση από την Τρίπολη

19 Φεβ 2026, 21:05
Οικονομία

Πάρτε κελεμπίες, απόκριες έχουμε…

19 Φεβ 2026, 20:42
Παιδεία

ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτικά αποστειρωμένους χώρους

19 Φεβ 2026, 20:02
Ιστορία

Ενας Ακροναυπλιώτης, από τους 200 της Καισαριανής, σαν θεατρικός ήρωας του Γκόρκι

19 Φεβ 2026, 18:29
Καταστολή

Νοσοκομείο Νίκαιας: ΜΑΤ και χημικά ενάντια σε γιατρούς και νοσηλευτές

Ο Γεωργιάδης συνεχάρη τα ΜΑΤ που τον γλίτωσαν από τους «κομμουνιστές»!

19 Φεβ 2026, 14:24
Διεθνή

H Oλιβιά Ζεμόρ, πρόεδρος της γαλλικής Europalestine, κατηγορείται για… «υποστήριξη της τρομοκρατίας»

19 Φεβ 2026, 13:44
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Φλεβάρη

Παγκόσμια ημέρα σκέψης (προσκοπισμού).

Ινδία: Ημέρα μητέρας.

Αγία Λουκία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1979).

1949: Η Αλβανία εντάσσεται στην Κόμεκον.

1950: Η Λαοκρατική Δημοκρατία Γερμανίας εντάσσεται στην Κόμεκον.

1972: Βόμβες του IRA σκοτώνουν επτά αξιωματικούς (Βρετανία).

1973: Βόμβα στο Πεδίο του Άρεως, τραυματισμός δύο περαστικών.

1973: Φοιτητική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη χτυπιέται από την αστυνομία, πολλές συλλήψεις.

1974: Σύλληψη μελών του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσ. στην Πάτρα.

1977: Βόμβα σε κατάστημα της «Πεσινέ» (ΕΛΑ).

1989: Τέσσερις βόμβες σε σπίτια σε Κολωνάκι, Χαλάνδρι και Βριλήσσια (17Ν).

1992: Πεθαίνει ο Μάρκος Βαφειάδης.

2000: Η ΕΤΑ εκτελεί τον βάσκο πολιτικό Φερνάντο Μπουέσα Μπλάνκο.

2008: Νεκρός ο Σουδανός Abdukarim Yahya Idris στην περιοχή της Ομόνοιας από ξυλοδαρμό από τρεις αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo