Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Οχτώ σιωναζιστές στρατιώτες εξουδετερώθηκαν με ένα χτύπημα της Λιβανέζικης Αντίστασης
  • «Ποιος σου έδωσε την άδεια;» — Μήπως ο Κόλπος αρχίζει επιτέλους να αμφισβητεί τον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο εναντίον του Ιράν;
  • Ισραηλινο-βρετανός ιστορικός: Το Ισραήλ αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το Ιράν και όχι το αντίθετο
  • 8 Μάρτη: Η γυναικεία χειραφέτηση φυσικό μέτρο της γενικής χειραφέτησης
  • Σε συνέχειες η απάτη της πανεπιστημιοποίησης των κολλεγίων
  • Ιράν: Εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους σιωναζιστές
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr22 Νοέ 2014, 00:00

♦ Eλλάδα, 2014

Δεν πάνε εκδρομή στα χωράφια τα πιτσιρίκια. Στο σχολείο πάνε! Αν η εικόνα σας παραπέμπει στη δεκαετία του ‘50, μη γελαστείτε. Από την Ελλάδα του 2014 είναι. Στο Ελαιοχώρι, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα, οι κάτοικοι στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο πάνω στην καρότσα ενός φορτηγού.Τα ταξί που έκαναν αυτή τη δουλειά είναι απλήρωτα από την αρχή του χρόνου. Σε κάποιες περιοχές εξακολουθούν να μεταφέρουν τα παιδιά, περιμένοντας πως κάποια στιγμή θα πληρωθούν, αλλού τσοντάρουν οι γονείς από την τσέπη τους, αλλού τα παράτησαν. Δε νομίζουμε ότι χρειάζεται να κάνουμε κανένα επιπλέον σχόλιο…
 

♦ Ασχετος ή νεοφιλελεύθερος;

«Θα φτιάξουμε ένα νέο φορολογικό σύστημα, που θα είναι αναλογικό». Ο Γ. Σταθάκης στη Free Sunday. Ο τύπος είναι ή παντελώς άσχετος στα δημοσιονομικά ζητήματα ή ένας στυγνός νεοφιλελεύθερος.
 
Ενα αναλογικό φορολογικό σύστημα είναι ένα εφιαλτικά άδικο φορολογικό σύστημα. Διότι αν υποθέσουμε ότι έχεις έναν ενιαίο συντελεστή άμεσης φορολογίας (π.χ. 10%), είναι άλλη η κοινωνική επίπτωση στον εργαζόμενο και άλλη στον καπιταλιστή. Αντίθετα, τα φορολογικά συστήματα γίνονται σχετικά δικαιότερα όσο πιο προοδευτικό είναι το σύστημα φορολόγησης που εφαρμόζουν. Αυτό σημαίνει ότι η φορολόγηση δεν είναι αναλογική, αλλά διαφοροποιείται. Μεγαλώνει η φορολογική κλίμακα και όσο μεγαλώνει το εισόδημα τόσο μεγαλώνει και ο φορολογικός συντελεστής με τον οποίο φορολογείται. Αντίθετα, όταν σμικρύνεται η φορολογική κλίμακα, όταν τα κλιμάκια εισοδήματος γίνονται λιγότερα, τότε υπερφορολογούνται τα χαμηλότερα εισοδήματα και υποφορολογούνται τα ψηλότερα.
Πού το πάει;
Πρέπει να είναι κανείς εξαιρετικά αφελής για να πιστέψει ότι τον υιό Ψυχάρη τον έπιασαν οι ευαισθησίες και παραιτήθηκε από βουλευτής της ΝΔ. Και να είχε κανείς αμφιβολία, αρκεί το πρωτοσέλιδο στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής, της ναυαρχίδας του πατρός Ψυχάρη, για να καταλάβει ότι «κάτι» ζητάει από τον Σαμαρά. Ο Σαμαράς χαρακτηρίζεται παγιδευμένος στο δίκτυο κυβερνητικών λαθών και απαιτήσεων της τρόικας, για τηνκυβέρνηση  λέει ότι βρίσκεται σε δίνη, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να επιχειρεί ένα μετέωρο βήμα ανάμεσα στην ανάπτυξη και το τέλμα.
 
Υπάρχει, βέβαια, και η εκδοχή ο Ψυχάρης να μην επιδιώκει τίποτα άμεσα, αλλά να επιδιώκει το πέρασμα στο… φιλοσυριζικό στρατόπεδο, προετοιμαζόμενος για την «επόμενη μέρα». Το άδειασμα του Σαμαρά, πάντως, είναι μεγαλοπρεπέστατο.
 

♦ Αποδιοπομπαίος

Οταν βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός στηρίζει έναν υπουργό, όπως έγινε τη Δευτέρα με τον Χαρδούβελη («απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης και της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού»), τότε αυτός ο υπουργός έχει πάρει την οδό προς το θυσιαστήριο. Τον ετοιμάζουν ως αποδιοπομπαίο τράγο. Οταν αυτός ο υπουργός το ρίχνει στο παράπονο («μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου έχουν φορτώσει»), ενώ ξέρει πως τα βέλη τα δέχεται κυρίως από τους κυβερνητικούς βουλευτές, τότε έχει χάσει τη μπάλα.
 
Αυτή τη στιγμή, βέβαια, έχουν τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και αναγκαστικά πρέπει ο Χαρδούβελης να μείνει. Ετσι, όμως, και η συηκυβέρνηση τη σκαπουλάρει και κερδίσει το φιλί της ζωής με την προεδρική εκλογή, ο Χαρδούβελης λογικά θα είναι ο πρώτος που θα πάρει τον πούλο στον ανασχηματισμό που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει.
 

♦ Αλλα λόγια (1)

Ρωτιέται («Ελεύθερος Τύπος») ο Βούτσης για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και απαντά: «Εχουμε σημειώσει τη συνέπεια στην αντιμνημονιακή στάση και σε αυτό το επίπεδο πράγματι μπορεί να υπάρξει μετεκλογικά η δυνατότητα για ευρύτερη συναίνεση πάνω στο πρόγραμμα που προσδοκούμε να παρουσιάσουμε ως η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στη χώρα».
 
Ρωτιέται για το ίδιο θέμα ο Σταθάκης («Free Sunday») και απαντά: «Με τους ΑΝΕΛ έχουμε σημαντικές διαφωνίες, οι οποίες καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το ενδεχόμενο να συνεργαστούμε μαζί τους σε κυβερνητικό επίπεδο. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να συνεργαζόμαστε για συγκεκριμένα θέματα που αφορούν την κριτική μνημονιακών πολιτικών που πλήττουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».
Ποιον από τους δύο να πιστέψει κανένας: Το κόμμα αυτό, όπως πολλές φορές έχουμε σημειώσει, αποτελεί την επιτομή του πολιτικού σαλταδορισμού, της κωλοτούμπας, του καιροσκοπισμού. Αλλα λέει το ένα στέλεχος και άλλα το άλλο, άλλα λένε τη μια μέρα οι επίσημες ανακοινώσεις και άλλα την άλλη. Το μόνο που μένει αδιατάρακτο είναι η αχαλίνωτη δίψα τους για τη νομή της εξουσίας.
 

♦ Αλλα λόγια (2)

Εδώ ο Τσίπρας πήγε στην Ισπανία, καλεσμένος του Podemos, και τα έχωνε στον Ραχόι, για να κερδίσει χειροκρότημα: «Είναι η ώρα να φύγουν και ο Ραχόι και ο Σαμαράς», «Απειλή είναι η συνέχιση των πολιτικών του Ραχόι και του Σαμαρά, οι πολιτικές της Μέρκελ στη Γερμανία».
 
Παλαιότερα, όμως, ο ίδιος έσταζε μέλι για τον Ραχόι, τον οποίο αντιδιέστειλε με τον Σαμαρά, παρουσιάζοντάς τον σαν έναν πατριώτη πολιτικό που δεν υποτάσσεται στις απαιτήσεις της Μέρκελ όπως ο Σαμαράς. Οταν ο Ραχόι δημαγωγούσε ότι πήρε 100 δισ. για τις ισπανικές τράπεζες χωρίς Μνημόνιο και χωρίς επιτροπεία από τους «άνδρες με τα μαύρα κοστούμια», ο Τσίπρας έπαθε κρίση θαυμασμού για τον δεξιό ισπανό πρωθυπουργό. Ελεγε στις 3.6.12, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα: «Αυτές τις μέρες, η Ισπανία πέτυχε τη στήριξή της από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, χωρίς Μνημόνιο. Λέγοντας όχι στο Μνημόνιο. Και δεν βγήκε από το ευρώ. Δεν γύρισε στο προηγούμενο εθνικό της νόμισμα. Το όχι στο Μνημόνιο του κεντροδεξιού Ραχόι στην Ισπανία είναι το όχι στο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Ελλάδα. Το όχι του Σαμαρά της Ισπανίας απομονώνει τον Σαμαρά της Ελλάδας».
 

♦ Περί πολιτικού ήθους

Βουδούρης και Μουτσινάς έφυγαν παρέα από τη ΔΗΜΑΡ. Παρέα έφτιαξαν και «κόμμα» (μη μας ρωτάτε το όνομα, γιατί με τόσα «κόμματα» έχουν τερματίσει τα γιγαμπάιτ του εγκεφάλου μας). Ο Βουδούρης, όμως, κατάφερε να εξασφαλίσει το μέλλον του, πιάνοντας από νωρίς στασίδι στην «εκκλησιά» του ΣΥΡΙΖΑ και αφήνοντας μπουκάλα το «σύντροφό» του. Τι να κάνει κι αυτός, «παίζει» με την κυβερνητική παράταξη. Κι ο Βουδούρης τον κατηγορεί ότι έχει διολισθήσει «προς κυβερνητικές θέσεις, στήριξης στην ουσία αυτής της κυβέρνησης και προσπάθεια αποτροπής των εκλογών». Και το χοντραίνει: «Πραγματικά εκπλήσσομαι και στεναχωριέμαι γιατί βλέπω το φίλο μου τον Πάρι Μουτσινά να προσπαθεί μέσω αυτής της συντονιστικής αρμοδιότητας που του έχουμε εμπιστευθεί να προσπαθεί να περάσει μια γραμμή».
 

♦ Αδίστακτος

Βιβλίο το οποίο θα εκδοθεί τον επόμενο μήνα στις ΗΠΑ (συγγραφέας: Τόμας Μάιερ, τίτλος: «Οταν τα λιοντάρια βρυχώνται») υποστηρίζει ότι το 1947, από το πόστο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Τσόρτσιλ προσπαθούσε να πείσει τις ΗΠΑ να καταφέρουν προληπτικό πυρηνικό πλήγμα στην ΕΣΣΔ. Ο συγγραφέας αναφέρεται σε απόρρητο υπόμνημα του FBI, σύμφωνα με το οποίο ο Τσόρτσιλ ζήτησε από τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Στάιλς Μπρίτζες να πείσει τον πρόεδρο Τρούμαν να κάνει το προληπτικό πλήγμα κατά της ΕΣΣΔ. Οπως γράφει το έγγραφο του FBI, o Τσόρτσιλ ήταν έτοιμος να δεχτεί την εκατόμβη των νεκρών σοβιετικών στο όνομα της «διάσωσης του πολιτισμένου κόσμου».
 
Δεν μπορούμε, βέβαια, να δεχτούμε άκριτα τέτοια βιβλία, αν δε δούμε τα σχετικά ντοκουμέντα, όμως δε θα μας έκανε καμιά εντύπωση αν τα όσα υποστηρίζει ο συγγραφέας είναι επαρκώς τεκμηριωμένα. Ο Τσόρτσιλ υπήρξε αδίστακτος (απόδειξη και το πώς ματοκύλησε τον ελληνικό λαό στα Δεκεμβριανά του 1944) και την περίοδο εκείνη (1947) είναι λογικό να θέλει να εκμεταλλευτούν οι αμερικανο-βρετανοί το μονοπώλιο του πυρηνικού όπλου που διαθέτουν.
 

♦ Ξυπνάνε

Μπορεί τα ελεγχόμενα από τον Μελισσανίδη «κιτρινόμαυρα» σάιτ να έκαναν αβαβά το δημοσίευμα της «Κόντρας» για το φιάσκο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αυτό όμως δε σημαίνει ότι η είδηση δε μαθεύτηκε. Ακόμη και ανάμεσα στους φανατικούς οπαδούς υπάρχουν πολλοί που άρχισαν να ξυπνάνε. Αντιγράφουμε (διατηρώντας ορθογραφία, στίξη και σύνταξη) επώνυμη επιστολή που δημοσιεύτηκε σ’ ένα απ’ αυτά τα σάιτ:
«Καλησπέρα αδέρφια. Παίρνω την πρωτοβουλία να στείλω μια ερώτηση στο AEK LIVE γιατί εδώ μόνο ακούγονται κάποια πράγματα όπως είναι. Ακούμε διάφορα όσο αφορά το γηπεδο της αρρώστιας μας. Οπως ότι βρισκόμαστε κοντά στην κατασκευή του, όπως ότι έχουμε προβλημα με τον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας και δήθεν κάποιους ψευτοαριστερούς που νοιάζονται για το Αλσος. Που αμφιβάλω άμα ξέρουν την κατάσταση που βρίσκεται αυτό. Μήπως τελικά όλα αυτά είναι δικαιολογίες και πολύ απλά δεν υπάρχει φράγκο;; Γιατί δεν μας λένε ότι απο την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μαζεύτηκε μονο το 6.1%, δηλαδή περίπου 1.800.000 και γιατί ενω υπάρχουν τα αποτελέσματα αυτά από την επιτροπή της κεφαλαιαγοράς δεν έχουν βγει στη δημοσιότητα και να ενημερώσουν τον κόσμο της ΑΕΚ που αγωνία για την κατασκευή του γηπέδου στα ιερά εδάφη; Γιατί ούτε τα χρηματα που είχε πει οτι θα βάλει ο γιος του Μελισσανίδη μπήκαν και ούτε φυσικά οι υποτιθέμενοι λεφτάδες. Μήπως τελικά είναι ενα όνειρο απατηλό και κινδυνεύουμε να γίνουμε και εμείς πρόβατα Ολυμπιακοί;;;».
 

♦ Πρακτοράκος της δεκάρας

Κλαυθμός και οδυρμός σε κύκλους της νεοδημοκρατικής ακροδεξιάς για το θάνατο του «δημοσιογράφου» Βασίλη Ζήση. Τον διά του Τύπου επικήδειο εκφώνησε ο πρωθυπουργικός φίλος Φαήλος Κρανιδιώτης, συνεργάτης του Ζήση στο σάιτ antinews.Απ’ όσα έγραψε για τον Ζήση σημειώνουμε ένα: «αδιαφορούσε για τη δύναμη της εξουσίας και του χρήματος»! Θα δώσουμε το λόγο σ’ έναν αναμφισβήτητο δεξιό, τον τέως αρχηγό της ΕΛΑΣ Μ. Νηστικάκη, ο οποίος είπε τα εξής για τον Ζήση, καταθέτοντας στο δεύτερο βαθμό της δίκης του ΕΛΑ, στις 5.12.2008: «Ας μην τον χαρακτηρίσω. Τον γνώρισα κάποτε στο κόμμα της ΝΔ, ήθελε να μου δώσει κάποιες πληροφορίες, αυτή τη δουλειά έκανε, αλλά δεν είχα καμιά συνεργασία μαζί του». Και όταν ρωτήθηκε αν ο Ζήσης είχε πράγματι χαρτιά από τα περιβόητα αρχεία της Στάζι, απάντησε: «Ο Ζήσης εκμεταλλευόταν αυτά τα πράγματα, προκειμένου να κάνει επαφή με το Σωκράτη Κόκκαλη και να ασκήσει εκβιασμό, να σας το πω έτσι ξεκάθαρα»!
 
Ο Ζήσης σ’ αυτή τη δίκη δεν τόλμησε να εμφανιστεί, όπως δεν εμφανίστηκε ούτε στη δεύτερη πρωτοβάθμια δίκη. Βλέπετε, στην πρώτη δίκη εμφανίστηκε με ύφος χιλίων καρδιναλίων, αλλά όταν τον περιέλαβε ο Χρήστος Τσιγαρίδας έχυσε πολλά κιλά ιδρώτα. Επί πέντε ώρες τον ρωτούσε ο Τσιγαρίδας, επικαλούμενος δημοσιεύματά του και δημοσιεύματα τρίτων. Ο Ζήσης έπαθε δυο κρίσεις υστερίας και στο τέλος κατέληξε να ουρλιάζει: «δεν απαντώ σε τρομοκράτες»! Είχε αποκαλυφθεί σαν ένας πρακτοράκος της δεκάρας, χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες. Ο Ζήσης δε θα μας απασχολήσει ξανά. Ας μη μας προκαλούν όμως οι κολλητοί του.
 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣτρατηγικές στοχεύσεις
Επόμενο άρθρο Μπορεί ν’ αλλάξει η σοσιαλδημοκρατία;

Σχετικά Αρθρα

Εχει χάσει το μέτρημα ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας

Κόντρες 5 Μαρ 2026, 19:22

Ο Κίμων πέθανε στην Κύπρο

Κόντρες 4 Μαρ 2026, 21:52

Sumud

Κόντρες 27 Φεβ 2026, 14:48

Παπασταύρεια κουτοπονηριά

Κόντρες 26 Φεβ 2026, 20:44

Αχός βαρύς ακούγεται από τα πληκτρολόγια / ο Νίκος ρίχνει μ’ έναν γκρα κι ο Παύλος με μπαζούκα

Κόντρες 25 Φεβ 2026, 21:34

O Μr Bean είναι πονηρός

Κόντρες 24 Φεβ 2026, 14:39
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Οχτώ σιωναζιστές στρατιώτες εξουδετερώθηκαν με ένα χτύπημα της Λιβανέζικης Αντίστασης

6 Μαρ 2026, 19:40
Διεθνή

«Ποιος σου έδωσε την άδεια;» — Μήπως ο Κόλπος αρχίζει επιτέλους να αμφισβητεί τον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο εναντίον του Ιράν;

Δημόσια επίπληξη εμιρατινού δισεκατομμυριούχου προς τον Τραμπ

6 Μαρ 2026, 14:45
Διεθνή

Ισραηλινο-βρετανός ιστορικός: Το Ισραήλ αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το Ιράν και όχι το αντίθετο

6 Μαρ 2026, 14:01
Πολιτική

8 Μάρτη: Η γυναικεία χειραφέτηση φυσικό μέτρο της γενικής χειραφέτησης

Η απελευθέρωση της γυναίκας θα είναι κομμουνιστική ή δε θα υπάρξει

6 Μαρ 2026, 13:10
Παιδεία

Σε συνέχειες η απάτη της πανεπιστημιοποίησης των κολλεγίων

6 Μαρ 2026, 12:28
Διεθνή

Ιράν: Εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους σιωναζιστές

6 Μαρ 2026, 10:54
Διεθνή

Σοκ στο σιωνιστικό όχλο: Η Χεζμπολά πλήττει με αμείωτη ένταση στρατιωτικές βάσεις μέσα στη σιωνιστική οντότητα

Πέρα από την καθήλωση του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

6 Μαρ 2026, 09:49
Πολιτισμός

Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα (Σήμερα, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ)

Eνα υποβλητικό road trip στη Γάζα του 2001

6 Μαρ 2026, 05:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Μάρτη

6 Μαρ 2026, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση τα ελαφρυντικά που ζήτησε ο φιρερίσκος Μιχαλολιάκος

Τη Δευτέρα η πρόταση της εισαγγελέα επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι νεοναζιστές εγκληματίες

5 Μαρ 2026, 21:05
Κόντρες

Εχει χάσει το μέτρημα ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας

5 Μαρ 2026, 19:22
Διεθνή

Influencers που στρατολογήθηκαν για να διαδώσουν προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ μηνύουν τώρα το κράτος λόγω μη πληρωμής

5 Μαρ 2026, 17:18
Διεθνή

Εσπασαν το χέρι βετεράνου πεζοναύτη που φώναζε μέσα στο Κογκρέσο: «Δε θα πεθάνουμε για το Ισραήλ»!

5 Μαρ 2026, 13:04
Διεθνή

Χεζμπολά: Θέλατε πόλεμο; Τον έχετε!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στον νότιο Λίβανο και οι βομβαρδισμοί βαθιά μέσα στη σιωνιστική οντότητα

5 Μαρ 2026, 11:44
Υγεία

Νοσοκομείο «Αττικόν»: Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε ντουβάρια χωρίς προσωπικό

5 Μαρ 2026, 09:29
Διεθνή

«Ο μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο το βάζει στα πόδια»

Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από τον Περσικό Κόλπο

5 Μαρ 2026, 08:44
Ιστορία

5 Μάρτη 1943: Παλλαϊκός ξεσηκωμός, υπό την καθοδήγηση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, ακύρωσε την πολιτική επιστράτευση από τους ναζί

5 Μαρ 2026, 06:14
Ιστορία

Ιωσήφ Στάλιν: Επαναστάτης, κομμουνιστής, πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, κλασικός του μαρξισμού

73 χρόνια από το θάνατό του

5 Μαρ 2026, 05:17
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Μάρτη

5 Μαρ 2026, 00:01
Πολιτική

Eλαφρυντικά ζητούν οι θρασύδειλοι νεοναζιστές εγκληματίες

4 Μαρ 2026, 23:16
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Μάρτη

Ευρωπαϊκή ημέρα λογοθεραπείας.
Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των δικαίων.
Γκάνα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1957).
Γκουάμ: Ημέρα ανακάλυψης (1521).
1906: Η Φινλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που δίνει δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
1910: Εξέγερση αγροτών στο Κιλελέρ. Με προτροπή μεγαλοτσιφλικάδων ο στρατός σκοτώνει δύο αγρότες έπειτα από επεισόδια με τους σιδηροδρομικούς. Αλλοι δυο νεκροί στο χωριό Τσουλάρ μετατρέπουν σε φονική μάχη το συλλαλητήριο που οργανωνόταν την ίδια μέρα στη Λάρισα. Από τη βίαιη επέμβαση του στρατού υπήρξαν δεκάδες νεκροί και τραυματίες.
1910: Η γερμανική αστυνομία δολοφονεί επιτόπου σοσιαλιστές που πήραν μέρος σε διαδήλωση υποστήριξης του δικαιώματος των γυναικών για ψήφο.
1964: Πεθαίνει ο βασιλιάς Παύλος.
1976: Βόμβες σε έξι λεωφορεία σε γκαράζ της ΕΑΣ στο Μπραχάμι (ΕΛΑ).
1994: Πεθαίνει η Μελίνα Μερκούρη.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo