Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Στην… κανονικότητα, διά της… πειθούς
  • ΟΙΕΛΕ: Περίεργη έκρηξη αιτήσεων μαθητών ιδιωτικών σχολείων για κατ’ οίκον διδασκαλία (homeschooling)
  • Σαν σήμερα 26 Απρίλη
  • Οχι στην παράταση της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου
  • Στον δίκαιο πόλεμο νικά ο αγωνιστής της ελευθερίας και όχι τα υπερσύγχρονα όπλα της αδικίας – Το παράδειγμα της Χεζμπολά
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr11 Ιούν 2011, 00:00

♦ Πάντα αντιεξουσιαστής

Αυτό δεν αποτελεί είδηση. Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, ο Γιωργάκης δήλωσε ότι «συμμερίζεται» την αγανάκτηση του λαού. Μόνο που έδωσε Γιωργάκειο ερμηνεία. Η αγανάκτηση, είπε, είναι «για τις θεσμικές αγκυλώσεις και νοοτροπίες που υπάρχουν στον επιχειρηματικό, μιντιακό, κρατικό, συντεχνιακό χώρο, και πολλά άλλα κέντρα, μικρές ή μεγαλύτερες ολιγαρχίες, που λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο, που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον»! Κι επειδή ο ίδιος παραμένει πάντοτε… αντιεξουσιαστής στην εξουσία, δεσμεύτηκε «τα επόμενα χρόνια της θητείας μου ως πρωθυπουργός, μέχρι τις επόμενες δηλαδή εκλογές, να κάνω ό,τι μπορώ, για να δημιουργήσω το υπόβαθρο μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας στην χώρα μας».

Τον Πάγκαλο αποκαλούμε παχύδερμο, αλλά τέτοιο παχύδερμο σαν τον Παπανδρέου τον Γ’ δεν έχει ξαναπεράσει από την ελληνική αστική πολιτική σκηνή. Εχει ξεπεράσει και τον Μητσοτάκη.

♦ Κυνικότατη

Η Κατσέλη υποτίθεται ότι αποτελεί την κεϊνσιανή κατεύθυνση της κυβέρνησης, σε αντίθεση με τον Παπακωνσταντίνου που αποτελεί τη νεοφιλελεύθερη. Αυτό θέλει η προπαγάνδα που εδώ και 15 μήνες αναπτύσσει η υπουργός Εργασίας, χρησιμοποιώντας τις διόλου ασήμαντες «άκρες» στα ΜΜΕ (βοηθά και ο σύζυγος σ’ αυτό). Αυτή, λοιπόν, η ευαίσθητη κυρία δεν διστάζει να μιλήσει με την κυνικότητα προσωπάρχη πολυεθνικής εταιρίας, που βλέπει μόνο νούμερα και όχι ανθρώπους. «Δικαιολογώντας» τη μείωση της πληρωμής των νέων μέχρι τα 25 με το 80% του βασικού μισθού, δηλαδή 592 ευρώ μικτά, είπε συνεντευξιαζόμενη στα «Νέα» (6.6.2011): «Το πρόβλημα είναι ότι το 40% των νέων στις ηλικίες από 14 έως 24 ετών δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Επομένως, η ρύθμιση αυτή δεν αποτελεί μέτρο μείωσης του κόστους εργασίας, αλλά δημιουργεί κίνητρο απασχόλησης γι’ αυτούς που έχουν μηδενικό εισόδημα»!

‘Η άνεργοι ή μισθωτοί των 590 ευρώ. Αυτό είναι το δίλημμα που βάζει η Κατσέλη στους νέους. Το να βάζει τέτοια διλήμματα ένας καπιταλιστής το καταλαβαίνουμε. Οι υπουργοί, όμως, συνήθως είναι προσεχτικοί σ’ αυτά τα θέματα, εμφανίζονται υπεράνω. Φαίνεται, όμως, πως οι παλιές αναστολές ξεπεράστηκαν. Σήμερα βγαίνουν όλες και όλοι χωρίς τις μάσκες.

♦ Στο DNA η προβοκάτσια

Η προβοκάτσια είναι τυπωμένη στο πολιτικό DNA του Περισσού. Ακόμα κι όταν τα στελέχη του είναι υποχρεωμένα να εμφανίζονται συγκρατημένα, θα βρουν την ευκαιρία να βγάλουν το μίσος τους σε οτιδήποτε συμβαίνει έξω από τον έλεγχό του, ανεξάρτητα από το πόσο μαχητικό είν’ αυτό. Ετσι και η Παπαρήγα, αφού εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι τόσος κόσμος στο Σύνταγμα δεν μπορεί να μαζεύεται χωρίς να υπάρχει οργάνωση από πίσω (τα ίδια έλεγαν και στα Δεκεμβριανά του 2008, όπως θα θυμόσαστε), πέταξε και την προβοκάτσια και την άφησε να δουλεύει: «Είχαμε τους κουκολοφόρους οι οποίοι βγαίνουν με τις κουκούλες και σπάνε βιτρίνες. Τώρα δεν ξέρω αν μερικοί βγάζουν την κουκούλα και βαφτίζονται ακομμάτιστοι και ανώνυμοι. Δεν λέω ότι είναι οι ίδιοι κουκουλοφόροι. Αλλά αυτοί που είναι τώρα στο Σύνταγμα πάρα πολλοί ψήφισαν συγκεκριμένα κόμματα, εγώ το πιστεύω απόλυτα ότι είναι άνθρωποι δυσαρεστημένοι από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αισθάνονται προδομένοι γιατί πίστεψαν σε κόμματα τα οποία τους διέψευσαν. Επομένως είναι άνθρωποι πολιτικοποιημένοι, πιθανόν να αναζητούν μία διέξοδο, να μην έχουν πειστεί ότι υπάρχει διέξοδος».

Τι συμπέρασμα βγαίνει μέσα από τον παραληρηματικό λόγο; Οτι οι κουκουλοφόροι έβγαλαν τις κουκούλες και είναι αυτοί που οργανώνουν αυτές τις συγκεντρώσεις, όπως οργάνωναν και τις εκδηλώσεις του Δεκέμβρη 2008. Να γιατί οι οπαδοί του Περισσού και ιδιαίτερα οι Κνίτες δεν πρέπει να πατάνε το πόδι τους σε τέτοιες εκδηλώσεις.

♦ Σκανδαλίες

Α, όλα κι όλα, το σκαρπίνι δεν το λάσπωσε. Ο λόγος για τον Σκανδαλίδη που δεν πρόκανε να φτάσει στη Λαμία, γιατί τον μπλοκάρισαν στα διόδια αγρότες της περιοχής και τον ανάγκασαν να μπει σ’ ένα αγροτικό και να γυρίσει μαζί τους για να δει τα πλημμυρισμένα χωράφια τους (βαμβακοχώραφα). Κι εκεί που νόμιζε ότι ησύχασε και θα μπορούσε ήσυχος να πει τις σκανδαλίες του (κατά το τζουμακίες) στο περιφερειακό συμβούλιο, όπου ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει, δέχτηκε σκληρή επίθεση από Πασόκους αγροτοσυνδικαλιστές, οι οποίοι τον χαρακτήρισαν άσχετο περί τα αγροτικά.

Πάνε, ωρέ Σκανδαλίδη, απροετοίμαστοι στο άντρο της Μπατζελή; Τόσα χρόνια ονειρευόταν η μαντάμ να γίνει υπουργός και «τριβόταν» με τα αγροτικά κι όταν το όνειρο έγινε πραγματικότητα, δεν κράτησε ούτε χρόνο. Είναι δυνατόν ν’ αφήσει τον διάδοχό της να κάνει παιχνίδι μέσα στην εκλογική της περιφέρεια;

♦ Βυζάντιο

«Ελληνες και Ελληνίδες. Αδελφοί μου και παιδιά μου. Η Ελλάδα χάνεται! Η Ελλάδα καταποντίζεται! Η Ελλάδα πωλείται! Σε λίγο θα είμαστε ξένοι μέσα στο σπίτι μας. Ξεσηκωθείτε λοιπόν! Γιατί κάθεστε; Διώξτε τη ραστώνη.

Αφήστε τον καναπέ του σπιτιού σας. Αφήστε τα μπαρ και τα καφενεία. Βγείτε και σεις στους δρόμους. Για μια ειρηνική διαμαρτυρία. Και μείνετε εκεί για μερικά εικοσιτετράωρα! Κάμετε μία ειρηνική επανάσταση». Αυτά έγραψε στο μπλογκ του ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος, πρώην ταγματάρχης της Χωροφυλακής και ένας από τους πιο ακροδεξιούς δεσποτάδες. Αυτό δεν τον εμπόδισε να παρασημοφορήσει τον Παπανδρέου που πήγε στα Καλάβρυτα μαζί με τον πρωθυπουργό του Καναδά. Κιχ δεν έβγαλε για την Ελλάδα που πωλείται. Βλέπετε, ο Παπανδρέου έχει το μπαγιόκο.

♦ Ζητείται αποδιοπομπαίος τράγος

Πονηρός ο Δ. Καρύδης, βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, βρήκε την ευκαιρία να κάνει ντόρο γύρω απ’ τ’ όνομά του και να κατοχυρωθεί σαν ένας από τους διαφωνούντες, χωρίς να διαφωνεί σε τίποτα επί της ουσίας, χωρίς ν’ αμφισβητεί τον Παπανδρέου, χωρίς να δημιουργεί κανένα ρήγμα στην κυβερνητική παράταξη. Μιλώντας την Τρίτη στον «Βήμα 99,5» επικέντρωσε όλη την κριτική του στον… άχρηστο Παπακωνσταντίνου, λέγοντας: «Αντί να δοθεί σταθερό πλαίσιο στο λαό και να ειπωθεί ότι σε πόσα χρόνια θα υπερβούμε την κρίση, έλεγαν δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, το 2012 θα υπάρξει ανάκαμψη και θα ξαναβγούμε στις αγορές και μετά άρχισε μια επιχείρηση τρομοκράτησης των πολιτών. Οσοι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Δηλαδή, να παραιτηθούν ο Παπακωνσταντίνου με τον Σαχινίδη και να συνεχιστεί η ίδια πολιτική με νέα πρόσωπα.

♦ Αλλού νυχτωμένοι

Την περασμένη Κυριακή στο Σύνταγμα ήρθε και το ΠΑΜΕ. Οχι για να συμμετάσχει οργανωμένα και μαζικά, αλλά με μια μικρή ομάδα που μοίραζε προκηρύξεις στις παρυφές της συγκέντρωσης. Στην προκήρυξη, που αναφερόταν κυρίως στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, διαβάσαμε μεταξύ άλλων τα εξής: «Να πάρουν απόφαση (σ.σ. οι συνδικαλιστικές οργανώσεις) για προκήρυξη-συμμετοχή στην απεργία όπως προτείνει το ΠΑΜΕ και απαιτούν οι συγκεκριμένες συνθήκες, την ημέρα που θα ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για τα νέα μέτρα-λαιμητόμο. Η απεργία αυτή να είναι το ξεκίνημα αγώνων που επιβάλλεται να κλιμακωθούν για να παρεμποδιστεί η νέα αντιλαϊκή επέλαση για να αντεπιτεθεί ο λαός». Ως προς το πρώτο αστόχησαν, αφού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν ήδη την απεργία και δεν χρειάζεται καμιά πίεση από μεριάς ΠΑΜΕ. Φαίνεται πως είχαν τυπώσει την προκήρυξη πιο πριν, όταν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν είχαν πάρει ακόμη καμιά απόφαση. Στοιχειώδης πολιτική ευφυΐα, όμως, σε προστατεύει από τέτοιες κακοτοπιές. Ηταν σίγουρο ότι οι εργατοπατέρες θα προκήρυσσαν μια ακόμη εκτονωτική 24ωρη απεργία.

Ως προς το δεύτερο, απλώς μας δουλεύουν. Τα ίδια ακριβώς γράφουν πριν από κάθε 24ωρη: νέο ξεκίνημα, κλιμάκωση και τα λοιπά. Και ποια είναι η κλιμάκωση; Μια ακόμη 24ωρη μετά από λίγο καιρό. Χωρίς καμιά σύνδεση, χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς καμιά προοπτική. Κι ύστερα απορούν που ο κόσμος μαζεύεται στο Σύνταγμα, μουτζώνει τη Βουλή και βρίζει συλλήβδην όλα τα κόμματα και όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις.

♦ Πωλείται!

Αρθρο της Wall Street Journal την περασμένη βδομάδα,απευθυνόμενο σε επίδοξους επενδυτές: «Θέλετε ν’ αγοράσετε ένα κομμάτι ελληνικού νησιού; Τώρα είναι η ευκαιρία που τόσο ανειρευόσασταν». Αρθρο της ίδιας εφημερίδας αυτή τη βδομάδα: «Η Ελλάδα πωλείται φθηνά και η Γερμανία αγοράζει». Το άρθρο επικεντρώνεται κυρίως στο τελικό ξεπούλημα του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom. Η WSJ εξηγεί ότι τα 400 εκατ. ευρώ που θα πληρώσει η DT είναι ευκαιρία μπροστά στα σχεδόν 4 δισ. ευρώ που έχει δαπανήσει από το 2008 για να αποκτήσει το 30% του ΟΤΕ.

♦ Λεπτομέρειες

Ακόμα και να εξαντλήσει τη θητεία της η σημερινή κυβέρνηση, το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα την ξεπερνά κατά πολύ (Οκτώβρη του 2013 λήγει η θητεία της σημερινής κυβέρνησης, Δεκέμβρη του 2015 το Μεσοπρόθεσμο). Απορεί, λοιπόν, κανείς πώς ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ συζητούν για την παραχώρηση ενός νέου δανείου, με δέσμευση από τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία όμως δεν θα δεσμεύει την επόμενη; Λογική η ερώτηση, στηρίζεται όμως σ’ ένα λάθος δεδομένο. Οτι, δηλαδή, το Μεσοπρόθεσμο είναι ένα ισχυρό προγραμματικό κείμενο. Στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ένα κωλόχαρτο, όπως ήταν και το Μνημόνιο. Ενα κωλόχαρτο που αλλάζει κάθε τρίμηνο, προκειμένου να υπηρετήσει ένα σκοπό: να εισπράττουν οι τοκογλύφοι του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου τα τοκοχρεολύσιά τους, αποτρέποντας ταυτόχρονα τον εκτροχιασμό του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, που θα ήταν σίγουρος αν μια χώρα όπως η Ελλάδα οδηγούνταν σε στάση πληρωμών ή ακόμη και σε γρήγορο «κούρεμα» ομολόγων (μεταθέτοντας την ελεγχόμενη πτώχευση στο μέλλον, μπορούν οι τράπεζές τους να την απορροφήσουν καλύτερα).

Οι ιθύνοντες του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ γνωρίζουν πολύ καλά ότι και το Μεσοπρόθεσμο θα πέσει έξω και θα χρειαστεί να αναθεωρηθεί πολύ πριν τη λήξη του. Γι’ αυτό και ικανοποιούνται μ’ αυτά που παίρνουν τώρα, χωρίς να πολυσκοτίζονται για το τι θα γίνει στο μέλλον.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΧωρίς τέλος
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Oταν σε παίρνουν στο ψιλό ακόμα και στο Τελ Αβίβ

Κόντρες 24 Απρ 2026, 14:07

Κούλης ο μουλωχτός

Κόντρες 20 Απρ 2026, 10:21

Joint venture

Κόντρες 9 Απρ 2026, 12:10

Ντροπή, κυρία, μιλάνε έτσι στον POTUS;

Κόντρες 6 Απρ 2026, 14:18

Κυνήγι αμερικανικού αγριόχοιρου

Κόντρες 4 Απρ 2026, 20:28

Oχι, ρε, δε θα μας πάρεις τη δουλειά

Κόντρες 3 Απρ 2026, 11:02
Ροή Ειδήσεων
Η παπάρα

Στην… κανονικότητα, διά της… πειθούς

26 Απρ 2026, 11:36
Παιδεία

ΟΙΕΛΕ: Περίεργη έκρηξη αιτήσεων μαθητών ιδιωτικών σχολείων για κατ’ οίκον διδασκαλία (homeschooling)

Πρωταγωνιστούν γόνοι γνωστών οικογενειών και συγκεκριμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

26 Απρ 2026, 06:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Απρίλη

26 Απρ 2026, 00:01
Εργατικά

Οχι στην παράταση της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου

25 Απρ 2026, 18:14
Διεθνή

Στον δίκαιο πόλεμο νικά ο αγωνιστής της ελευθερίας και όχι τα υπερσύγχρονα όπλα της αδικίας – Το παράδειγμα της Χεζμπολά

25 Απρ 2026, 13:26
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

25 Απρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Απρίλη

25 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Ιγιάντ Αμπού Ασκαρ – Χουδαΐφα Αλ-Κοχλούτ | Nεκρολογίες μαχητών

24 Απρ 2026, 19:53
Καταστολή

1.000 πρόσφυγες νεκροί σε 3 μήνες στον υγρό τάφο της Μεσογείου 

Μείωση αφίξεων, αύξηση θανάτων: η «επιτυχία» της αποτροπής

24 Απρ 2026, 14:15
Κόντρες

Oταν σε παίρνουν στο ψιλό ακόμα και στο Τελ Αβίβ

24 Απρ 2026, 14:07
Διεθνή

Χριστιανοί μαχητές στη Χεζμπολά

24 Απρ 2026, 12:58
Ιστορία

Μάχα Αμπού Χαλίλ: Μια ιστορική μορφή δολοφονήθηκε στα 80 της από τους σιωναζιστές

24 Απρ 2026, 10:48
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Απρίλη

24 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Iράν: Λαοθάλασσες κατέβηκαν ξανά στους δρόμους για να στηρίξουν τον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία

«Μη φοβάστε τα αεροσκάφη B1, B2 και B52. Να φοβάστε τον άνθρωπο χωρίς πατρίδα, χωρίς τιμή και χωρίς ανδρεία»

23 Απρ 2026, 22:03
Διεθνή

Το Ιράν δεν πάει σε δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με τους αμερικάνικους όρους, γιατί αισθάνεται και είναι δυνατό στο πεδίο

23 Απρ 2026, 21:07
Υγεία

Ξεπέρασε και τον Παττακό ο γκεμπελίσκος του υπουργείου Υγείας: Πέταξε πέτρα σε σκάμμα και τη βάφτισε… θεμέλιο λίθο

23 Απρ 2026, 19:53
Διεθνή

Χεζμπολά: Οι σκοπευτές μας είναι έμπειροι, οι γροθιές μας πολλές και οι πύραυλοί μας ακόμα περισσότεροι…

Αθλιοι ελιγμοί της ξενόδουλης κυβέρνησης της Βηρυτού

23 Απρ 2026, 15:06
Πολιτική

H Koβέσι πέρασε πριονοκορδέλα Μητσοτάκη-Φλωρίδη

23 Απρ 2026, 14:28
Διεθνή

Λίβανος: Oι σιωναζιστές δολοφόνησαν εν ψυχρώ τη συνάδελφο Αμάλ Χαλίλ

23 Απρ 2026, 10:23
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Απρίλη

23 Απρ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Απρίλη

Ημέρα διανοητικής ιδιοκτησίας.

Ημέρα εθελοντικής υπηρεσίας νέων.

Τανζανία: Εθνική γιορτή.

1933: Ιδρύεται η Γκεστάπο (Γερμανία).

1941: Εξόριστοι κρατούμενοι του Αη-Στράτη επιχειρούν να δραπετεύσουν. Η φρουρά σκοτώνει τρεις, ενώ οι υπόλοιποι παραδίδονται στους Γερμανούς που μετά από δυο μέρες κατέλαβαν το νησί.

1968: 200.000 αμερικανοί φοιτητές απέχουν από τα μαθήματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

1971: Βόμβα της οργάνωσης “Μακρυγιάννης” έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ και τα ΡΧ της Συγγρού, ανακάλυψη μιας ακόμα βόμβας της οργάνωσης δίπλα στην είσοδο της Διευθύνσεως Χωροφυλακής Προαστίων.

1972: Αντιδικτατορική διαδήλωση τριακοσίων φοιτητών γύρω από τη Μητρόπολη Αθηνών, βίαιη διάλυσή της και πολλές συλλήψεις.

1978: Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες εκτελούν τον βουλευτή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Τζιρόλαμο Μιτσέλι.

1982: Δύο βόμβες σε γραφεία της IBM (ΕΛΑ).

1986: Πυρηνική καταστροφή μετά από έκρηξη σε έναν από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ (Ουκρανία).

1991: Βόμβα σε ρυμουλκό πλοίο της εταιρείας Καραπιπέρη (17Ν).

1994: Διεξάγονται οι πρώτες πολυφυλετικές εκλογές στη Νότιο Αφρική.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ο βασικός πυλώνας της πολιτικης μας δεν είναι τα μερίσματα. Είναι αυτό που ονομάσαμε πατριωτική εισφορά. Μιλάμε για 20-30-100, που τους ξέρουμε με το ονομά τους και το τεπώνυμο τους, κι εγώ αν ήμουνα πρωθυπουργός, σε συνθήκες κανονικότητας, γιατί τότε δεν είχαμε μαντίλι να κλάψουμε, θα τους έλεγα για ελάτε εδώ. Για καθίστε εδώ. Θεωρείτε λογικό σε αυτή τη χώρα να παίρνει αυτός ο δάσκαλος που κάνει μάθημα στα παιδιά μας οχτακόσια ευρώ και να διορίζεται στα νησιά και να φεύγει το τετρακοσάρι στα ενοίκια;  Θεωρείτε φυσιολογικό να παίρνει ο γιατρός χίλια οκτακόσια ευρώ για να μας χειρουργήσει και να ζει με τα φιλοδωρήματα των ασθενών του; Οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν έρευνα στην Ελλάδα να μην έχουν σπίτι να μείνουν; Θεωρείτε φυσιολογικό να μην έχουμε σχολεία, να μην έχουμε νοσοκομεία; Είναι πατριωτισμός αυτό; Εγώ θεωρώ ότι θα τους έπειθα, τους περισσότερους από αυτούς. Και ξέρετε γιατί; Γιατί πολλοί από αυτούς έχουν μια αντίληψη ότι δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι καμία κοινωνία με τόσο μεγάλες αντιθέσεις. Θα τους έπειθα, όχι για να δεχτούνε, γιατί θα ήταν νομοθετική παρέμβαση, αλλά να διαφημίσουν κιόλας αυτή την παρέμβαση. Γιατί για πρώτη φορά θα έβλεπαν μια κυβέρνηση που δεν τους ζητάει δώρα για να εκλεγεί, αλλά ζητάει κάτι για την πατρίδα. Εγώ δεν έχω ταξικό μένος, έχω πατριωτική ευθύνη. Αυτά τα χρήματα λοιπόν από την πατριωτική εισφορά των κερδών των πολύ υψηλών κερδοφόρων επιχειρήσεων θα πάνε σ’ έναν ειδικό λογαριασμό, δε θα πάνε στον κουβά. Και θα τους έλεγα ελάτε να συμφωνήσουμε και πώς θα διαχειριστούμε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό ώστε να πιάσει τόπο.

Αλέξης Τσίπρας

(Περσινά ξινά σταφύλια; Μας τα έχουν πει κι άλλοι; Αδίστακτος δημαγωγός; Επαγγελματίας ψεύτης; Ο,τι και να του προσάψετε ισχύει. Μ’ αυτό το παραμύθι θα πορευτεί προς τις επόμενες εκλογές, υποσχόμενος ότι θα επαναφέρει την «κανονικότητα» πείθοντας τους ισχυρότερους καπιταλιστές να δώσουν «πατριωτική εισφορά» που θα χρησιμοποιηθεί στην Παιδεία, στην Υγεία, στο «κοινωνικό κράτος». Εμείς θα γελάμε (δικαίως), θα βρίζουμε (δικαίως), κάποιοι καπιταλιστές θα θυμίσουν ότι έχουν «Ιδρύματα» και ήδη κάνουν «πατριωτικό έργο», κάποιοι δημοσιολόγοι θα θυμηθούν πόσο καλά τα πήγε ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός με το «Ιδρυμα Νιάρχου», όμως ένα ποσοστό – που κανένας δεν μπορεί να το προσδιορίσει αυτή τη στιγμή – θα πάει στην κάλπη και θα τον ψηφίσει. Εχει σιχαθεί τον Μητσοτάκη, ο Ανδρουλάκης γενικά δεν κάνει «κλικ», ούτε έχει τα δημοκοπικά φόντα του Τσίπρα, κι αν στις πρώτες εκλογές η ψήφος απλωθεί σε διάφορα σχήματα, ως ψήφος διαμαρτυρίας, στις δεύτερες κάλπες που θα στηθούν θα πάει «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», διότι ο μπαμπούλας της «ακυβερνησίας» πάντα κάνει… δουλίτσα. Κι αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Τελευταία φορά το 2012, με τη δεύτερη κάλπη να δίνει κυβέρνηση Σαμαροβενιζελοκουβέληδων. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί και πολλές που θα πιστέψουν το παραμύθι του… γητευτή των αγρίων Τσίπρα, που θα φωνάξει τους μεγαλοκαπιταλιστές και – ποντάροντας στα πατριωτικά αισθήματά τους – θα τους πείσει να δώσουν χρήμα για κοινωνική πολιτική, αρνούμενοι τον εαυτό τους, αρνούμενοι την ουσία του καπιταλισμού. Ελάχιστοι πιστεύουν αυτές τις παπάτζες. Πολλοί όμως θα ψηφίσουν, γιατί θεωρούν πως οι ίδιοι είναι αδύναμοι και αν είναι να περιμένουν κάτι αυτό θα έρθει από την κυβερνητική πολιτική. Γιατί έχουν χάσει την πίστη στη δύναμη του συλλογικού αγώνα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Πώς θα γεμίσει αυτό το τεράστιο κοινωνικοπολιτικό κενό; Πώς θα οικοδομηθεί και πάλι ανεξάρτητη πολιτική έκφραση της εργατικής τάξης; Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Και δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ στις εκλογικές διαδικασίες του αστικού κοινοβουλευτισμού)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo