Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία
  • Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο
  • Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά
  • Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας
  • Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη
  • Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr27 Νοέ 2010, 00:00

♦Πινόκιο ή Γκέμπελς;

Γ. Παπακωνσταντίνου, στο αγαπημένο του δελτίο ειδήσεων του Mega, Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2010: «Δεν έχουμε πέσει καθόλου έξω… Πράγματι, υπήρξε υστέρηση στα έσοδα, αλλά την καλύψαμε από μείωση δαπανών». Μια βδομάδα μετά, την Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010, ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού, στο οποίο διαβάζουμε ότι «προβλέπεται» τα μεν έσοδα να παρουσιάσουν υστέρηση 4,1 δισ. ευρώ, οι δε δαπάνες να παρουσιάσουν βελτίωση 2,5 δισ. ευρώ. Η πραγματικότητα θα είναι ακόμη χειρότερη, διότι ο προϋπολογισμός είναι ένα κωλόχαρτο (ή ένα κωλοστίκ, για να εκσυγχρονίσουμε τη λαϊκή λέξη), όμως ακόμα και σ’ αυτό το ωραιοποιημένο κωλόχαρτο καταγράφεται μια συνολική υστέρηση σε σχέση με το πρόγραμμα του Μνημόνιου ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Γ. Παπακωνσταντίνου, στην ίδια εμφάνισή του στο Mega: «Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που έχουμε δεσμευτεί και στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού και στο μνημόνιο, τα 9,1 δισ. ευρώ, είναι μέτρα που είναι αρκετά». Μια βδομάδα μετά, στο σχέδιο προϋπολογισμού προστέθηκαν νέα μέτρα.

Οταν ο Τσίμας τον ρώτησε αν έχει έτοιμο σχέδιο για την περίπτωση που η τρόικα δεν συμφωνήσει και ζητήσει «άλλα δύο, τρία, τέσσερα δισ.», ο Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι μελετά «μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις», ότι «κοιτάνε διαφορετικά σενάρια, αλλά όλα αυτά που έχουν ακουστεί, με τα νούμερα που έχουν ακουστεί, για τα παραπάνω μέτρα, π.χ. αν είναι 4 δισ. ευρώ κλπ, δεν ισχύουν». Σε μια βδομάδα ανακοίνωσε νέα μέτρα ύψους 6,13 δισ. ευρώ!
Διαλέξτε, λοιπόν, όποιον χαρακτηρισμό θέλετε για τον «τσάρο της οικονομίας». Δεν υπάρχει περίπτωση να τον… αδικήσετε.

ΥΓ: Στην ίδια τηλεοπτική εμφάνιση, ο Πρετεντέρης του την έχει φυλαγμένη και τον ρωτάει: «Το Μάιο κάνατε μια δήλωση ότι αν ληφθούν νέα μέτρα θα παραιτηθείτε, ισχύει αυτό;». Με την απάντηση που έδωσε ο Παπακωνσταντίνου κερδίζει επάξια και το χαρακτηρισμό του θρασύδειλου: «Θα κρίνουν οι έλληνες πολίτες, και βεβαίως ο πρωθυπουργός που τοποθετεί του υπουργούς, κατά πόσο μια μείωση του ελλείμματος κατά 14 και δισ. ευρώ, είναι μία επιτυχημένη ή αποτυχημένη πολιτική, μόνο αυτό έχω να πω». Εξω το πρόγραμμα του 2010, νέα μέτρα που θα καλύψουν την υστέρηση, αλλά αυτός δεν έχει λόγο να παραιτηθεί. Απλά είπε κάποτε μια κουβέντα και την κουβαλάει στην καμπούρα του έκτοτε. Τσίπα, φυσικά, δεν διαθέτει, άρα… και ξετσίπωτος.

♦Αισχροί εργατοπατέρες

Παρασκευή, 19 Νοέμβρη. Η ΑΔΕΔΥ εκδίδει δελτίο Τύπου για τον προϋπολογισμό. Δεκατέσσερις σειρές όλες κι όλες, στις οποίες δεν χώρεσε ούτε μια τοσοδούλα αναφορά στις νέες μειώσεις μισθών που θα υποστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Επειδή δεν το αναφέρει ρητά ο προϋπολογισμός, δεν το αναφέρει και η ΑΔΕΔΥ, η οποία προφανώς δίνει βάση στα λεγόμενα της κυβέρνησης. Αλλωστε, η ανακοίνωση αυτή είναι εξαιρετικά ήπιων τόνων και περισσότερο αναφέρεται στην απουσία αναπτυξιακής πολιτικής.

Δευτέρα, 22 Νοέμβρη. Η ΑΔΕΔΥ δημοσιοποιεί «μήνυμα-κάλεσμα για την Παναττική στάση εργασίας, το οποίο αρχίζει ως εξής: «Γκρεμίζουν τις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων. Διαλύουν τις συμβάσεις και τις εργασιακές σχέσεις, οδηγούν σε απολύσεις σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Γιατί δεν τα είπαν από την αρχή; Η απάντηση είναι, νομίζουμε, απλή. Το πρώτο δελτίο ήταν αβάντα προς την κυβέρνηση. Ε, να μην προστεθεί και η ΑΔΕΔΥ σε όσους κατήγγειλαν τον προϋπολογισμό. Στο δεύτερο οι τόνοι ανέβηκαν, μπας και κατέβει κάνας εργαζόμενος στη συγκέντρωση της Κλαυθμώνος.

♦Σιγά τα αίματα

Σχολή δημιούργησε ο Αλαβάνος με την προεκλογική του αφίσα. Αυτή, ντε, που δήλωνε ότι δεν θα διστάσει να πάει και φυλακή για να βρουν οι άνεργοι νέοι δουλειά. «Θα ματώσουμε και δεν θα διστάσουμε να πάμε φυλακή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τη Μπιρμπίλη. Σιγά μη σου φύγει κάνας πόντος απ’ το καλσόν, μεγάλε. Είδαμε πόσο μάτωσες και για το ασφαλιστικό. Υπό άλλες συνθήκες θα σε αποκαλούσαμε «κότα λειράτη», όμως εσύ είσαι απλώς τσιράκι.

♦Και γλάστρα

Εκτός από παρελασιάρχης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χρησιμεύει και ως γλάστρα για την κυβερνητική προπαγάνδα. Την περασμένη Δευτέρα, λοιπόν, ο Κ. Παπούλιας έπαιξε το ρόλο της γλάστρας για να δώσει ο Παπακωνσταντίνου ένα φτηνιάρικο σόου. Να ανεβάσει τους δραματικούς τόνους για τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα και τα λοιπά. Η κωδική φράση του κάκιστου ηθοποιού Παπακωνσταντίνου ήταν η εξής: «Κάθε φορά κάνουμε μια διαπραγμάτευση η οποία είναι δύσκολη, από την οποία όμως βγαίνουμε με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και πάντα έχοντας στο μυαλό μας, βεβαίως, ότι στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης, διακυβεύεται και η επόμενη δόση του δανείου». Ο Παπούλιας, πάντως, στο ρόλο της γλάστρας υπήρξε άριστος.

♦Κουλουβάχατα

Την Κυριακή δημοσιεύτηκε στο «Βήμα» το γνωστό άρθρο της Κατσέλη. Κάποιοι από το μέγαρο Μαξίμου διοχέτευαν στα παπαγαλάκια τη «δυσαρέσκεια» του πρωθυπουργού, ο οποίος όμως τη Δευτέρα προσέφερε πλήρη κάλυψη στην υπουργό του. Την ίδια μέρα (Δευτέρα) ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με την τρόικα, με συμφωνία κοντά στις θέσεις που υποστήριζε η Κατσέλη, οι οποίες κάθε άλλο παρά φιλεργατικές ήταν. Φάνηκε έτσι καθαρά, ότι η Κατσέλη ενεργούσε σε πλήρη συνεννόηση με τον Παπανδρέου, παίζοντας το θέατρο των «αντιστάσεων». Πράγμα που σίγουρα το ήξερε ο Παπακωνσταντίνου (ο οποίος δεν χωνεύει μεν την Κατσέλη, αλλά δε μπορούσε να κάνει και διαφορετικά, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι τελευταία βρίσκεται πολύ χαμηλά στο χρηματιστήριο του Μαξίμου), γι’ αυτό και το Κυριακοδεύτερο είχε εξαφανιστεί από τη δημοσιότητα. Πρόλαβαν, όμως, να εκτεθούν άλλοι υπουργοί, όπως η Διαμαντοπούλου που δήλωσε με νόημα και φωτογραφίζοντας την Κατσέλη, ότι τα κυβερνητικά στελέχη δεν πρέπει «να χάνονται σε σχόλια και άρθρα», και ο Βενιζέλος που δήλωσε ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η εξασφάλιση των δόσεων του δανείου.
Παίζοντας το θέατρο της εξαπάτησης, ο Παπανδρέου δεν διστάζει να εκθέτει τους υπουργούς του, τους οποίους χρησιμοποιεί σαν μαριονέτες, μη διστάζοντας να τους εκθέσει ανεπανόρθωτα, καθώς δεν τους ενημερώνει για τις αποφάσεις που παίρνει και τα προπαγανδιστικά παιχνίδια που οργανώνει.

♦Κύλησε ο τέτζερης

Με το που έσκασε το κόμμα της Ντόρας με τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πλατφόρμα, έσκασε μύτη και ο… σοσιαλιστής Αλέκος Παπαδόπουλος, προτείνοντας περικοπές 30% στο δημόσιο τομέα, πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και πενταετές (ακόμα πιο) σκληρό πρόγραμμα λιτότητας. Γνωστός ο έρωτας του Μητσοτάκη για τον Αλέκο Παπαδόπουλο, έπρεπε κι αυτός να του τον ανταποδώσει, έμμεσα έστω. Δε λέμε ότι ο Παπαδόπουλος θα ενταχθεί στο κόμμα της Ντόρας (αν και στην αστική πολιτική ισχύει το «ποτέ μη λες ποτέ»), όμως οι εκλεκτικές συγγένειες δεν κρύβονται. Κύλησε ο τέτζερης και βρήκε το καπάκι.

Την επομένη, η ομιλία του Παπαδόπουλου, ενός «τελειωμένου» αστού πολιτικού, που τον ξέβρασε το ίδιο του το κόμμα, έτυχε αποθεωτικής υποδοχής από το σύνολο σχεδόν των αστικών ΜΜΕ. Βλέπετε, εκτός των άλλων ζήτησε και την επιβολή ενός ιδιότυπου καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, ιδέα με την οποία φλερτάρει η ντόπια πλουτοκρατία, βλέποντας ότι το πολιτικό της σύστημα έχει ξεφτίσει εντελώς.

♦Δεδομένο το ξεφτιλίκι

Μεγάλη πλάκα! Οι αμερικανονατοϊκές κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, οι στρατιές των πρακτόρων της CIA έπεσαν θύματα απάτης! Ετσι λένε, τουλάχιστον. Κουβάλησαν έναν τύπο από το Πακιστάν, που εμφανιζόταν σαν «ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν», και έκαναν συνομιλίες μαζί του, στο πλαίσιο της εκστρατείας τους για την ανεύρεση δωσίλογων που θα διασπάσουν την αντικατοχική αντίσταση. Μέχρι και με τον αρχιστράτηγο των κατοχικών δυνάμεων Ντέιβιντ Πετρέους συναντήθηκε ο υποτιθέμενος Μουλά Αχτάρ Μουχάμαντ Μανσούρ, που αποδείχτηκε στο φινάλε ότι ήταν ένας «απλός μαγαζάτορας από το Πακιστάν»!

Πώς διάολο μπόρεσε να τους κοροϊδέψει ένας «απλός μαγαζάτορας»; Τόσοι πράκτορες δεν πήραν χαμπάρι ότι συνομιλούσαν με άσχετο άνθρωπο; Μήπως κάποιοι έστησαν μια ωραία κομπίνα, για να «μασήσουν» το χοντρό παραδάκι που δίνεται για την αυτομόληση από τους Ταλιμπάν; Οπως και να ‘χει, το ξεφτιλίκι δεν το απέφυγαν.

♦ Εθνικώς ανησυχούντες

Καταγοητευμένος από τον σερ Βασίλειο Μαρκεζίνη, ο Γ. Καραμπελιάς τον ακολούθησε και στην εν Θεσσαλονίκη διάλεξή του, την οποία παρακολούθησε παρέα με τον Ανθιμο, τον Ψωμιάδη, τον Παπαθεμελή, τον Εμφιετζόγλου, τον Μέρτζο (της χουντικής «Συμβουλευτικής») και άλλους «εθνικώς ανησυχούντες». Για τους υπόλοιπους «αριστερούς» δεν μάθαμε τίποτα. Ισως δεν είχαν την άνεση χρόνου να πάνε και στη Θεσσαλονίκη και αρκέστηκαν μόνο στην Αθήνα…

♦ Ξεφτίλα

Τι είναι οι άνθρωποι της τρόικας; Τρεις υπάλληλοι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν. Χωρίς καμιά θεσμική ιδιότητα. Δεν είναι ο Στρος-Καν, ο Τρισέ και ο Μπαρόζο, που έχουν μια θεσμική ιδιότητα. Και όμως, αυτοί οι τρεις υπάλληλοι έχουν το θράσος να δίνουν συνεντεύξεις Τύπου και να μιλούν επί παντός του επιστητού, λες και πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα. Το ξεκίνησαν στην αρχή άτυπα και τώρα το κάνουν με όλες τις επισημότητες.

Υποτίθεται ότι αυτοί είναι τεχνοκράτες που κάνουν κάποιους ελέγχους, τελειώνουν μια διαπραγμάτευση και μετά πηγαίνουν με τα συμπεράσματα στ’ αφεντικά τους, που παίρνουν και τις τελικές αποφάσεις. Τι λόγο έχουν να δίνουν συνεντεύξεις; Μόνον έναν. Για να ξεφτιλίσουν την ελληνική κυβέρνηση και να δείξουν ότι αυτοί είναι τα μεγάλα αφεντικά. Το κάνουν ατύπως  (καθίζοντας στο σκαμνί τους υπουργούς, που τους δίνουν αναφορά όπως ο επιλοχίας στο λοχαγό), πλέον το διαλαλούν και επίσημα, ξεφεύγοντας από το ρόλο του τεχνοκράτη και παίρνοντας το ρόλο του πολιτικού, του γκαουλάιτερ της νέας κατοχής. Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το δέχεται και αυτό, φτάνοντας στο έσχατο όριο εξευτελισμού.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟι τοίχοι έχουν φωνή
Επόμενο άρθρο Εξαπατούν τους έλληνες αγρότες

Σχετικά Αρθρα

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

Κόντρες 7 Νοέ 2025, 11:46

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

Κόντρες 6 Νοέ 2025, 13:47

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

Κόντρες 5 Νοέ 2025, 18:54

Η επιλεκτική σικχασία του στιχουργού

Κόντρες 3 Νοέ 2025, 10:30

Αυτή είναι η «μοναδική δημοκρατία» τους

Κόντρες 29 Οκτ 2025, 15:16

Βορίδης: Μια ζωή φασίστας

Κόντρες 27 Οκτ 2025, 12:04
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Κόντρες

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

5 Νοέ 2025, 18:54
Διεθνή

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

5 Νοέ 2025, 17:51
Αγροτικά

Κομισιόν προς Τσιάρα: Θα επιβάλουμε εμβολιασμό για την ευλογιά των αιγοπροβάτων και γενική απαγόρευση εξαγωγών (ζώων, κρέατος και γαλακτοκομικών)

Για ποιους λόγους υπέρμαχοι και αντίθετοι στον εμβολιασμό κρατούν κρυφή την επιστολή του επίτροπου Βάρχεϊ

5 Νοέ 2025, 11:28
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Νοέμβρη

5 Νοέ 2025, 00:01
Καταστολή

7.11.2025: Οι «κλάρες» της Αστυνομίας στο εδώλιο

Δυο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δικάζονται για τη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

4 Νοέ 2025, 22:33
Παιδεία

Οι πρυτάνεις μαντρόσκυλα της κυβέρνησης

4 Νοέ 2025, 17:30
Εργατικά

Η ελληνική αστική Δικαιοσύνη στο πλευρό του γενοκτόνου σιωναζισμού

Σέρνουν σε δίκη τον πρόεδρο των λιμενεργατών της COSCO

4 Νοέ 2025, 08:18
Αγροτικά

«Είστε επικίνδυνα άσχετοι και ανεύθυνοι, λειτουργείτε με δόλο και σας νοιάζει μόνο να καλύψετε την κόπρο και τις ευθύνες σας»

Υπόμνημα-κόλαφος προς Τσιάρα από τους κτηνοτρόφους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

4 Νοέ 2025, 07:53
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

Ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

1917: Οκτωβριανή επανάσταση.

1936: Οι ναζί διαγράφουν επίσημα χιλιάδες ξένες λέξεις από το λεξιλόγιο της γερμανικής γλώσσας.

1939: Αποτυχημένη βομβιστική επίθεση κατά του Χίτλερ από τον Γκέοργκ Αϊσλερ στο κελάρι μπυραρίας στο Μόναχο.

1943: Ναζί πυρπολούν το Καρπενήσι και καταστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος του.

1967: Πανό για τα πενήντα χρόνια της οκτωβριανής επανάστασης απέναντι από το δημαρχείο Αθηνών, τριάντα συλλήψεις.

1967: Πρώτη βόμβα της ΔΑ (στην οδό Αδμήτου).

1985: Τερματίζεται η 28ωρη πολιορκία του μεγάρου δικαιοσύνης από αντάρτες στη Μπογκοτά (Κολομβία) με εκατό νεκρούς (ανάμεσα τους δέκα όμηροι δικαστικοί και ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo