Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 12 Μάρτη
  • Με αντοχή στους αμερικανοσιωνιστικούς βομβαρδισμούς, με καθημερινά πλήγματα στη σιωνιστική οντότητα και τις αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο και με κλειστό το Στενό του Ορμούζ, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Ιράν
  • AYΡΙΟ (Πέμπτη 12/3) , 19:00, Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία
  • Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας
  • Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι
  • Δήλωση Ομάδων Λαϊκής Αντίστασης και Κοινοτικής Δράσης στον Λίβανο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Αυγ 2009, 00:00

♦ Εκρηξη της εκμετάλλευσης

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας γύρω από την επικείμενη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, οι προβλέψεις του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού υποστηρίζουν ότι ο ελληνικός καπιταλισμός θα βρίσκεται σε κρίση τη διετία 2009-2010. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αρνητικός (–1,7%) το 2009 και οριακά θετικός (+0,4%) το 2010. Η ανεργία θα διατηρηθεί στο 9,5% το 2009 και θα εκτιναχτεί στο 10,5% το 2010.
Εκ πρώτης όψεως η πρόβλεψη φαίνεται «τρελή». Με οριακή έστω ανάκαμψη το 2010, η ανεργία θα αυξηθεί. Καθόλου παράξενη δεν είναι η πρόβλεψη. Προϋποθέτει την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης. Οι καπιταλιστές, εκμεταλλευόμενοι την κρίση, θα μπορέσουν να αρπάζουν μεγαλύτερη μάζα σχετικής και απόλυτης υπεραξίας από λιγότερους εργαζόμενους. Ετσι, η μεν πτώση της παραγωγής θα υποχωρεί, η ανεργία όμως θα αυξάνεται.

♦ Ψεύτες

«Εργο του δικομματισμού» αποκαλεί ο «Ριζοσπάστης» (Κυριακή, 26.6.09) την προσπάθεια κατεδάφισης των Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ) ασκώντας κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τις αποφάσεις των κυβερνήσεών τους. Εντύπωση, όμως, μας κάνει που δεν λέει κουβέντα ενάντια στον ΣΥΝ, παραβιάζοντας τον κανόνα να μιλούν πάντοτε και για ευθύνες του ΣΥΝ δίπλα σ’ αυτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ακόμη και η κριτική στη ΓΣΕΕ είναι πολύ… λάιτ. Το δημοσίευμα μιλά για «τεράστιες ευθύνες (που) φέρει και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ». Οι ευθύνες αυτές περιορίζονται στη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στην Επιτροπή Μπεχράκη και στη σημερινή Επιτροπή.

Ο συντάκτης δεν δείχνει άσχετος και ανενημέρωτος. Αναφέρεται στο παρελθόν, σε μια κομβική για την εξέλιξη του ζητήματος των ΒΑΕ περίοδο: «Η πρώτη προσπάθεια για κατάργηση των ΒΑΕ έγινε το 1990 από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, που είχε, όπως σήμερα, συστήσει Επιτροπή. Ομως η Επιτροπή γνωμοδότησε ότι δε διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία για να καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση». Αυτό είναι χονδροειδέστατο ψέμα. Γιατί εκείνη η Επιτροπή είναι που έβαλε για πρώτη φορά ταφόπετρα στα ΒΑΕ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα θεσμό αναχρονιστικό, που λειτουργεί σε βάρος των εργαζόμενων. Αυτή μάλιστα ήταν η εισήγηση της ΓΣΕΕ! Και ποιος ήταν εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στην Επιτροπή; Ο Σ. Λαιμός, στέλεχος του ΚΚΕ! Μάλιστα, ο «Ριζοσπάστης» (φύλλο της 29.11.1991) ήταν η μοναδική εφημερίδα που βρήκε «θετικό» αυτό το πόρισμα, όταν το έδωσε στη δημοσιότητα ο τότε υπουργός Εργασίας Δ. Σιούφας!
Καταλάβατε, γιατί καταφεύγουν στον χονδροειδές ψέμα και «την πέφτουν» στη ΓΣΕΕ μόνο για την επιτροπή Μπεχράκη και τη σημερινή επιτροπή; Γιατί στην επιτροπή του 1991 ήταν δικό τους στέλεχος που εισηγούνταν την κατάργηση των ΒΑΕ. Αναλυτικά για όλ’ αυτά, δείτε το δημοσίευμα στη διπλανή σελίδα 7.

♦ Επάγγελμα γλείφτης

Υπάρχουν οι γλύπτες, υπάρχουν και οι γλείφτες. Οι πρώτοι, ακόμα και όταν είναι αδρά αμειβόμενοι, εκτίθενται με το έργο τους. Οι δεύτεροι απλώς σέρνονται προσπαθώντας να βγάλουν το παντεσπάνι τους. Ενίοτε δε, εξαργυρώνοντας παλιές περγαμηνές που τις έχει φάει η λάσπη του βάλτου στον οποίο κολυμπούν. Γνωστός για τις επιδόσεις του σ’ αυτό το σπορ ο εδώ και χρόνια συνταξιούχος δημοσιογράφος Γ. Βότσης, που εξακολουθεί να γράφει προκειμένου να μη χάσει τα ρεκόρ του, ανέλαβε από τη στήλη του στην «Ελευθεροτυπία» να φιλοτεχνήσει και το πορτρέτο του Κ. Καραμανλή, του «κορυφαίου δημιουργού» της «μεταχουντικής Δημοκρατίας μας». Κατά τον Γ. Βότση, ο Καραμανλής αναδείχτηκε σε κορυφαίο με τέσσερις επιλογές: Φυλάκιση δικτατόρων (ξεχνώντας την αλλαγή της δικαστικής απόφασης που έλεγε «θάνατος»), τερματισμός της βασιλείας (ξεχνώντας το δημοψήφισμα με το 65% του λαού, στο οποίο κανείς δεν θα μπορούσε να πάει κόντρα εκείνη την εποχή), νομιμοποίηση του ΚΚΕ (οποία είδηση για την Ελλάδα του 1974!) και είσοδος στην ΕΟΚ. Και βέβαια, ως ικανότατος γλείφτης, ο Γ. Βότσης θεωρεί καθοριστική την τελευταία απόφαση για την οποία ο Καραμανλής «πρωτίστως θα μείνει στην Ιστορία»!

ΥΓ: Οχι, για όλα τα υπόλοιπα, για τη μη «αποχουντοποίηση», για το θάψιμο του φακέλου της Κύπρου, για το αστυνομικό κράτος, για τις διορισμένες διοικήσεις στο συνδικαλισμό κ.λπ. κ.λπ. ο Βότσης δεν έγραψε κουβέντα. Προφανώς όλ’ αυτά δεν αποτελούν στοιχεία της «καλύτερης δημοκρατίας που είχαμε ποτέ».

♦ «Η καλύτερη δημοκρατία…»

Μια που μιλάμε για την «καλύτερη δημοκρατία που είχαμε ποτέ» θεωρούμε χρέος μας να αναφερθούμε στα όσα κατήγγειλε ο (άγνωστός μας) αν. καθηγητής συνταγματικού δικαίου Στ. Τσακυράκης (Ελευθεροτυπία, 27.7.09). Ο (επίσης άγνωστός μας) πολίτης Βασίλης Τσαλκιτζής υπέβαλε το 2001 μήνυση για κακουργηματική εκβίαση, δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος κατά του σημερινού υφυπουργού Αμυνας Κώστα Τασούλα. Ο εισαγγελέας που εξέτασε τη μήνυση έκρινε ότι έπρεπε να ασκηθεί δίωξη και ζήτησε την άρση της ασυλίας του Κ. Τασούλα. Η Βουλή αρνήθηκε να άρει την ασυλία και ο πολίτης-μηνυτής προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο το Νοέμβρη του 2006 καταδίκασε την Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι είναι ανεπίτρεπτο να μην αίρεται η ασυλία για αδικήματα που δεν σχετίζονται με τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα του βουλευτή. Ο Τασούλας δεν περιορίστηκε στην πολιτική ανέλιξη, αλλά υπέβαλε και μήνυση κατά του πολίτη για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία και δυσφήμηση. Και βρέθηκαν δικαστές οι οποίοι καταδίκασαν τον πολίτη σε πρώτο και δεύτερο βαθμό για ψευδή καταμήνυση σε φυλάκιση 20 μηνών. Ψευδής καταμήνυση για μια μήνυση η ουσία της οποίας ουδέποτε εκδικάστηκε!

♦ Μοιρασμένοι ρόλοι

Σαν τους παλιούς ασφαλίτες, που στην ανάκριση μοίραζαν ρόλους και ο ένας εμφανιζόταν ως κακός και ο άλλος σαν καλός, έχουν μοιράσει τους ρόλους ο Ομπάμα με τον αντιπρόεδρό του Τζον Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν έχει πάρει το ρόλο του «κακού». Του ανθρώπου που πετάει μια δήλωση, για να μετρήσουν αντιδράσεις και να ‘ρθει μετά ο Ομπάμα να τη μαζέψει. Εμφανίστηκε, λοιπόν, ο αντιπρόεδρος σε βρετανικά ΜΜΕ, που είχαν αρχίσει τη γκρίνια για τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Αφγανιστάν, μετά την ομαδική μεταφορά πτωμάτων τέκνων της ενδόξου Αλβιώνος, και ζήτησε να σταματήσει η γκρίνια και να ενισχυθεί ο πόλεμος, γιατί ΗΠΑ και Βρετανία έχουν συμφέροντα στην περιοχή. Τους χτύπησε, δηλαδή, στην Αχίλλειο πτέρνα, με το βέλος που φέρει το όνομα «συμφέροντα».

♦ Φτηνιάρικη προπαγάνδα

Γιωργάκης Παπανδρέου αρθρογραφών –καταπώς το συνηθίζει τελευταία– στην «Ημερησία» του συγκροτήματος Μπόμπολα. Οικονομολογική ασχετοσύνη, πολιτική φτήνια και ιδεολογική απατεωνιά σ’ ένα εκρηκτικό χαρμάνι. Ιδού μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

«H διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση φέρει την υπογραφή του νεοσυντηρητικού ιδεολογήματος»! Προφανώς, οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν τις τύχες μεγάλων καπιταλιστικών και ιμπεριαλιστικών κρατών, κατάφεραν να τα κρατήσουν μακριά από την κρίση. Ο Γκόρντον Μπράουν, ας πούμε, που κάποια στιγμή, το περασμένο φθινόπωρο, βαφτίστηκε «μάγος», δεν είναι σοσιαλδημοκράτης. Ο Ντομινίκ Στρος-Καν, που διοικεί το ΔΝΤ, δεν είναι σοσιαλδημοκράτης. Ο Μπαράκ Ομπάμα, που διοικεί τις ΗΠΑ και προσφέρει στους καπιταλιστές το ένα «πακέτο» μετά το άλλο, δεν είναι η αμερικάνικη εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας. Ο Χοσέ-Λουΐς Θαπατέρο δεν είναι σοσιαλδημοκράτης. Ούτε ο Βάλτερ Στάινμάγιερ…

«Oι προοδευτικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις διαμορφώνουν λόγο τολμηρό, καινοτόμο, ρεαλιστικό». Οπως όλοι οι προαναφερθέντες και πολλοί άλλοι.

«Στόχος είναι να χτίσουμε έναν κόσμο νέο, πιο δίκαιο και πιο σταθερό. Εναν κόσμο στον οποίο η αγορά θα υπηρετεί τους πολίτες και όχι τους λίγους και ισχυρούς»! Το κεφάλαιο (γιατί η αγορά δεν είναι παρά οι κινήσεις και οι μεταμορφώσεις του κεφάλαιου) θα υπηρετήσει τους εργαζόμενους… Ε, άει στο διάολο με τις παπάρες σας. Βρείτε κάτι πιο σύγχρονο.
Βέβαια, αυτοί ξέρουν ότι ακόμα και οι παπάρες «πουλάνε» στην πολιτική, όταν απευθύνονται σ’ έναν κόσμο απελπισμένο και κυρίως ηττοπαθή.

♦ Ψεύτες από την πρώτη γραμμή

Πώς να χαρακτηρίσεις μια κυβέρνηση, η οποία καταθέτει μια νομοθετική ρύθμιση και από την πρώτη κιόλας γραμμή της αιτιολογικής της έκθεσης προχωρά σ’ ένα τεράστιο ψέμα;

Γράφουν οι υπουργοί στην αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης για τα ΒΑΕ: «Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην αποκατάσταση των αδικιών και στον εξορθολογισμό του καταλόγου των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων ο οποίος παραμένει αναθεώρητος από το 1951». Ετσι, ο ελληνικός λαός «πληροφορείται», ότι η κυβέρνηση πάει να εκσυγχρονίσει έναν πεπαλαιωμένο νόμο.

Φυσικά, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Κανένας κανονισμός ΒΑΕ δεν καταρτίστηκε το 1951. Στον ιδρυτικό νόμο του ΙΚΑ προβλέφτηκε ο κανονισμός (άρθρο 28, παρ. 5), όμως αυτός δημιουργήθηκε, 12 χρόνια μετά, το Δεκέμβρη του 1963 και περιλάμβανε ελάχιστα επαγγέλματα, ενώ ουσιαστικά άρχισε να εφαρμόζεται (καθορισμός επασφάλιστρου) το Δεκέμβρη του 1965. Η χούντα ανέστειλε το 1969 τη διαδικασία ένταξης στα ΒΑΕ και μόλις το Δεκέμβρη του 1975, μετά την πτώση της χού-ντας, συστήθηκε στο ΙΚΑ Συμβούλιον  Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και σιγά-σιγά, χάρη στους εργατικούς αγώνες, άρχισαν να μπαίνουν επαγγέλματα, ειδικότητες και χώροι στα ΒΑΕ. Το Δευτεροβάθμιο συμβούλιο κρίσης, για να μπορούν να προσφεύγουν κατηγορίες εργαζόμενων των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1984. Από το 1986 ουσιαστικά οι κρίσεις πάγωσαν, ενώ το 1990 η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε τα συμβούλια. Ουσιαστικά, όταν μιλάμε για ΒΑΕ, μιλάμε για μια δεκαετία. Την πρώτη δεκαετία της μεταπολίτευσης, με τους ισχυρούς εργατικούς αγώνες. Το αποτέλεσμα αυτών των αγώνων χαρακτηρίζεται, από το 1990 και μετά «ισχυρές πιέσεις συντεχνιακών συμφερόντων» και «αποτέλεσμα πελατειακών σχέσεων».

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔιαρκής η αντιασφαλιστική επίθεση
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Κά(ρ)για Κάλλας

Κόντρες 10 Μαρ 2026, 19:19

Πύραυλος με υπογραφή

Κόντρες 9 Μαρ 2026, 10:35

Εχει χάσει το μέτρημα ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας

Κόντρες 5 Μαρ 2026, 19:22

Ο Κίμων πέθανε στην Κύπρο

Κόντρες 4 Μαρ 2026, 21:52

Sumud

Κόντρες 27 Φεβ 2026, 14:48

Παπασταύρεια κουτοπονηριά

Κόντρες 26 Φεβ 2026, 20:44
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Μάρτη

12 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Με αντοχή στους αμερικανοσιωνιστικούς βομβαρδισμούς, με καθημερινά πλήγματα στη σιωνιστική οντότητα και τις αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο και με κλειστό το Στενό του Ορμούζ, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Ιράν

11 Μαρ 2026, 22:41
Πολιτική

AYΡΙΟ (Πέμπτη 12/3) , 19:00, Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία

Κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

11 Μαρ 2026, 20:03
Πολιτική

Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας

11 Μαρ 2026, 19:27
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι

Μόνο η Ζαρούλια θα πάει φυλακή από όσους είχε ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του πρωτόδικα

11 Μαρ 2026, 15:47
Διεθνή

Δήλωση Ομάδων Λαϊκής Αντίστασης και Κοινοτικής Δράσης στον Λίβανο

11 Μαρ 2026, 14:18
Πολιτική

Στα μαλακά ρίχνουν (πάλι) τους νεοναζιστές εγκληματίες

11 Μαρ 2026, 13:34
Παιδεία

«Οχι» στη Νομική Σχολή του δημόσιου Πανεπιστήμιου Πατρών – «Ναι» στις Νομικές των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

11 Μαρ 2026, 11:07
Πολιτισμός

«Αγκάθια και γαρύφαλλα»: Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ στα ελληνικά

Από τη Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

11 Μαρ 2026, 09:18
Παιδεία

Εκπαιδευτικοί αναλώσιμοι στο πλαίσιο του αυταρχικού σχολείου και των τρομοκρατικών ενεργειών της διοικητικής ιεραρχίας

11 Μαρ 2026, 00:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Μάρτη

11 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Σιγά μην ακούνε οι «αγορές» τoν ξεμωραμένο πορτοκαλομαλλιά φασίστα

10 Μαρ 2026, 21:44
Κόντρες

Κά(ρ)για Κάλλας

10 Μαρ 2026, 19:19
Διεθνή

Σιωνιστικά μίντια: Η Χεζμπολά δείχνει ετοιμότητα για παρατεταμένη σύγκρουση

Αυξάνεται η πίεση στο βόρειο μέτωπο των σιωναζιστών

10 Μαρ 2026, 15:13
Πολιτική

Μπούκουρας: Ψήφισα Δήμα – πήρα αναστολή!

Αμετανόητος δηλώνει ο νεοναζιστής πρώην βουλευτής

10 Μαρ 2026, 14:10
Παιδεία

Ανυποχώρητοι Εκπαιδευτικοί: Δεν συμμετέχουμε-ακυρώνουμε τις εξετάσεις PISA στην πράξη

10 Μαρ 2026, 12:04
Διεθνή

Μεγαλοκαπιταλιστής από τα ΗΑΕ: Δε θα μπούμε σε έναν πόλεμο για τα συμφέροντα άλλων

10 Μαρ 2026, 10:26
Πολιτισμός

ΑΛ ΖΑΪΤΟΥΝ – Ποιητική Συλλογή

10 Μαρ 2026, 08:49
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Μάρτη

10 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Eνώ οι τιμές των καυσίμων καλπάζουν, Τραμπ και Ράιτ παπαρολογούν

9 Μαρ 2026, 19:45
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Μάρτη

Ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

Βενεζουέλα: Ημέρα σημαίας.

1972: Παραπέμπονται σε δίκη δεκαπέντε μέλη του ΠΑΚ που σχεδίαζαν σαμποτάζ κατά εργοστασίων και κατά του 6ου στόλου.

1982: Βόμβα στη μητρόπολη Αθηνών.

1993: Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στη Βομβάη, τριακόσιοι νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες.

1998: Βόμβες σε αντιπροσωπίες αυτοκινήτων στην Αθήνα (17Ν).

2003: Δολοφονείται ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo