Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ιωσήφ Στάλιν: Επαναστάτης, κομμουνιστής, πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, κλασικός του μαρξισμού
  • Σαν σήμερα 5 Μάρτη
  • Eλαφρυντικά ζητούν οι θρασύδειλοι νεοναζιστές εγκληματίες
  • Ο Κίμων πέθανε στην Κύπρο
  • Φρεγάτες και αεροπλάνα στην Κύπρο για βοήθεια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των αμερικανο-σιωνιστών
  • Ποινικοποιούν ξανά τη συνδικαλιστική δράση: Σε δίκη τρεις συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr28 Φεβ 2009, 00:00
original img 2444
original img 2444

♦ Εκλογολογικά μισόλογα

«Δεν σκέφτομαι εκλογές. Τέρμα η συζήτηση αυτή. Το τονίζω, το υπογραμμίζω, άλλη μια φορά. Το θέμα αυτό δεν αφορά τις κυβερνητικές προτεραιότητες. Δεν αφορά τον σχεδιασμό μας. Εκείνο που μας απασχολεί –και πρέπει να κάνουμε όλοι το ίδιο– είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης στη χώρα μας», είπε ο Καραμανλής απευθυνόμενος στην ΚΕ της ΟΝΝΕΔ. Κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν αυτή τη δήλωση κατηγορηματική διάψευση των εκλογικών σεναρίων. Ομως, όσες φορές και να τη διαβάσει κανείς, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως κάθε άλλο παρά κατηγορηματική διάψευση αποτελεί. Το παράθυρο παραμένει ορθάνοιχτο. Γιατί ο Καραμανλής που «δεν σκέφτεται εκλογές» σήμερα μπορεί να «σκεφτεί εκλογές» αύριο. Από την άλλη, στελέχη του κόμματός του και υπουργοί του έχουν τροφοδοτήσει την εκλογολογία το τελευταίο διάστημα, ενώ ο ίδιος παρέμενε σφίγγα. Τα σενάρια είναι γνωστά και όλα προέρχονται από το υψηλόβαθμο δυναμικό κόμματος και κυβέρνησης. Κυρίαρχο σενάριο αυτό που λέει «να κάνουμε εκλογές σήμερα, γιατί αύριο θα είναι χειρότερα λόγω της κρίσης».

Βέβαια, η συγκυρία δεν ευνοεί εκλογές για την κυβέρνηση κι αυτό το ξέρουν όλοι. Το γεγονός ότι ο Καραμανλής δεν κάνει κατηγορηματική δήλωση, ότι δεν κλείνει το παράθυρο, δείχνει ότι το ενδεχόμενο υπάρχει στο μυαλό του, έστω και ως λύση ανάγκης.

♦ Οικολόγοι… έτοιμοι για όλα

Διαθεσιμότητα για κυβερνητική συνεργασία με ένα κόμμα εξουσίας διαδηλώνουν οι «Οικολόγοι Πράσινοι», φωτογραφίζοντας κυρίως το ΠΑΣΟΚ (που είναι και πιο κοντά στην εξουσία και πιο κοντά στο «πράσινο» προφίλ). «Εμείς δεν είμαστε εκ των προτέρων αρνητικοί σε οποιαδήποτε εξέλιξη που θα μας επιβάλει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Προβάλλουμε αξίες και προτάσεις επειδή θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα τώρα, κι όχι όταν θα καταλάβουμε αυτόνομα την εξουσία», δήλωσε προ ημερών ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των «Οικολόγων Πράσινων» Μιχάλης Τρεμόπουλος, σε συνέντευξή του στον «Κόσμο του Επενδυτή» (14-15.2.09). Οταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε αν για να συμμαχήσουν με κάποιον θα πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία, ο Τρεμόπουλος έσπευσε να απορρίψει μετά βδελυγμίας κάτι τέτοιο: «Οχι, δεν θέλουμε να αναπαράγουμε τον εαυτό μας. Οταν μιλάμε για προγραμματικές συγκλίσεις, εννοούμε ορισμένα σημεία που θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξουν οπωσδήποτε».

Κάπως έτσι ξεκίνησαν και οι «Πράσινοι» στη Γερμανία. Σαν ένα μικρό, ριζοσπαστικό κόμμα, με θέσεις πολύ πιο ριζοσπαστικές απ’ αυτές των ελλήνων «πράσινων», και στα ζητήματα της οικολογίας και στα γενικότερα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Την εξέλιξή τους την ξέρουμε: διαχειρίστηκαν την κυβέρνηση του γερμανικού ιμπεριαλισμού μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες, συνέπραξαν σε πλείστα όσα εγκλήματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό και εξαφανίστηκαν από την κεντρική πολιτική σκηνή, έχοντας κλείσει τον κύκλο της συνεισφοράς τους στη διαχείριση του γερμανικού ιμπεριαλισμού. Φυσικά, η Γερμανία παρέμεινε καπιταλιστική-ιμπεριαλιστική και το ίδιο δολοφονική έναντι ανθρώπων και περιβάλλοντος.

♦ Ελεεινοί συκοφάντες

«Δεν υπάρχει διάλογος με τις σφαίρες και τα κουμπούρια, με αυτούς που κατατρομοκρατούν την κοινωνία σε μια στιγμή μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, που απαιτούνται μαζικοί αγώνες και κινητοποιήσεις. Η Αριστερά έχει ανοιχτό ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο ενάντια στην τρομοκρατία. Η δημοσιογραφία δεν τρομοκρατείται και όταν είναι πραγματικά ελεύθερη και ανεξάρτητη συμβάλλει καθοριστικά στη δημοκρατία», δήλωσε το μέλος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης.

Γνωστή η αντίθεση του ΣΥΝ στον (όποιας μορφής) ένοπλο αγώνα, δεν χρειαζόταν να μας την υπενθυμίσει ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου. Από πού κι ως πού, όμως, δικαιούται ο ΣΥΝ να μιλά στο όνομα της Αριστεράς; Εκτός αν Αριστερά θεωρεί μόνο τον εαυτό του! Κατανοητή και η αναφορά στην «πραγματικά ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία» που «δεν τρομοκρατείται». Αν δεν γλείψουν τους επαγγελματίες του σύγχρονου γκεμπελισμού, θα χάσουν την πολιτική τους υποστήριξη. Πέρα, όμως, από τις… κατανοητές ανάγκες ενός αστικού κόμματος που παριστάνει την Αριστερά, υπάρχει η αναφορά που βγάζει μάτια. Η κατηγορία ότι οι οργανώσεις που αναπτύσσουν ένοπλο αγώνα «κατατρομοκρατούν την κοινωνία» και μάλιστα «σε μια στιγμή μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων». Για τον ΣΥΝ η κοινωνία ταυτίζεται με το κεφάλαιο, το κράτος του και τους μηχανισμούς του. Η εργαζόμενη κοινωνία, την οποία ουδέποτε κατατρομοκράτησε το ένοπλο, είναι «απέναντι» και στον ΣΥΝ, όπως είναι και στο κεφαλαιοκρατικό σύστημα. Ας μας πουν οι δήθεν φιλελεύθεροι και ανεκτικοί του ΣΥΝ, σε τι διαφέρει επί της ουσίας η δική τους βρομερή συκοφαντία από εκείνες του Περισσού.

ΥΓ: «Η ένοπλη τρομοκρατία δεν είναι ανεξάρτητο φαινόμενο αλλά μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης τρομοκράτησης της ελληνικής κοινωνίας», έγραφε την ίδια μέρα ο Πρετεντεράκος στο «Βήμα». Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται…

♦ Ολίγον… έγκυος

Μας έχουν μπερδέψει οι… σύντροφοι του Περισσού και κοντεύουμε να πάθουμε κατάθλιψη, καθώς δε μπορούμε να φτάσουμε στις υψηλές σφαίρες μαρξιστικολενινιστικού διαλογισμού που αυτοί έχουν φτάσει. Καλούν στο συνέδριό τους το «Κ»Κ Κίνας και μάλιστα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας συναντιέται με την Παπαρήγα η οποία δηλώνει:

«Με πολλή χαρά υποδεχτήκαμε στην αίθουσα της Κεντρικής Επιτροπής την αντιπροσωπεία από το ΚΚ Κίνας, που παίρνει μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου. Οπως είναι γνωστό, έχουμε στενές σχέσεις με το ΚΚ Κίνας, κάθε χρόνο ανταλλάσσουμε επισκέψεις και μας δίνεται η ευκαιρία για μία πολύ φιλική συντροφική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών ανάμεσα στα δύο κόμματα και ανάμεσα στις δύο χώρες»(Ριζοσπάστης, 19.2.09).

Πέντε μέρες μετά, απ’ αφορμή το νέο «ατύχημα» σε κινέζικο ανθρακωρυχείο με αποτέλεσμα 73 νεκρούς και 21 τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση, διαβάζουμε: «Ακόμα ένα πολύνεκρο ατύχημα, που είναι ενδεικτικό των συνθηκών εργασίας στα κινεζικά ορυχεία, που θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο…».

Τι ισχύει, ρε παιδιά, για την Κίνα; Είναι σοσιαλιστική ή δεν είναι; Γιατί… ολίγον σοσιαλιστική δεν γίνεται, όπως καταλαβαίνετε. ‘Η μήπως γίνεται;

♦ Ισες αποστάσεις

Δεν μας εξέπληξε η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που κατηγορεί εξίσου Σιωνιστές και Παλαιστίνιους για εγκλήματα πολέμου, τους πρώτους για τη χρήση βομβών λευκού φωσφόρου και τους δεύτερους για ρουκέτες κατά κατοικημένων περιοχών. Μας έχει συνηθίσει η συγκεκριμένη αστική οργάνωση σε μια δήθεν απολίτικη προσέγγιση «ίσων αποστάσεων». Για τη Διεθνή Αμνηστία δεν υπάρχει το δικαίωμα στην αντίσταση και κάθε μορφή βίας είναι εξίσου καταδικαστέα. Το ότι οι μικρής αποτελεσματικότητας ρουκέτες της Παλαιστινιακής Αντίστασης πέφτουν σε εδάφη που ακόμη και ο ΟΗΕ θεωρεί παρανόμως κατεχόμενα από το Ισραήλ δεν έχει καμιά σημασία για τους οπαδούς της «μη βίας». Ούτε η έλλειψη οποιασδήποτε αναλογικότητας (που αποτελεί βασικό κανόνα του δικαίου) ανάμεσα στα πολεμικά μέσα και χτυπήματα της κάθε πλευράς έχει σημασία. Ας αναρωτηθού-με μόνο ποιον βολεύουν οι ίσες αποστάσεις. Το Ισραήλ, βέβαια, που είναι έτοιμο να δεχτεί ακόμη και την κατηγορία της υπέρμετρης βίας, φτάνει να του αναγνωριστεί ότι απλώς απαντά στις απειλές κατά της ασφάλειας του πληθυσμού του.

Είναι και διδακτική αυτή η υπόθεση. Μας διδάσκει ότι μόνο επικουρικά μπορούμε να επικαλούμαστε και να χρησιμοποιούμε διεθνείς αστοφιλελεύθερες οργανώσεις τύπου Διεθνούς Αμνηστίας. Αν τους αφήσουμε τον πρώτο ρόλο, αν στοιχηθούμε πίσω τους, επειδή κάποια στιγμή τυχαίνει να είναι ευνοϊκές για μας, σύντομα το μπούμερανγκ θα γυρίσει και θα μας χτυπήσει.

♦ Ο Δ. Κουφοντίνας για τον Επαναστατικό Αγώνα

Στο προηγούμενο τεύχος του γαλλικού περιοδικού «L’ Express» (5-11 Φλεβάρη 2009), σε θέμα με τίτλο «Ελλάδα: η τρομοκρατική πρόκληση», που υπογράφεται από τους Αντζελίκ Κουρουνί και Ντελφίν Σουμπαμπέρ, υπάρχει η εξής αναφορά σε συνομιλία των δημοσιογράφων με τον Δημήτρη Κουφοντίνα:

«Η νέα οργάνωση; (σ.σ. λόγος γίνεται για τον Επαναστατικό Αγώνα) “Επιχειρεί να καλύψει ένα επαναστατικό κενό… Μετά από εμάς, που δώσαμε τη συνεισφορά μας στην επανάσταση, αυτοί οι νέοι αναζητούν τη δική τους. Χωρίς να θέλω να παίξω το ρόλο του κατηγόρου ή του καλοπροαίρετου πατέρα, θα έλεγα ότι πρέπει να μάθουν από τα λάθη μας για να βρουν το δικό τους δρόμο…”. Φαίνεται πως ξέρει περισσότερα αλλά δε θα πει τίποτα. Πριν διακοπεί η συνομιλία, παραθέτει το Ροβεσπιέρο –”Δεν υπάρχει τρομοκρατία χωρίς αρετή”– λέει ακόμη ότι η βία είναι ένα μέσο, αλλά δεν είναι το μόνο, ούτε η πανάκεια. Ετοιμάζει μια ανθολογία για τη στρατευμένη ποίηση και ένα άρθρο για την εφημερίδα Θέμα».

ΥΓ: Μπορείτε να κάνετε τις συγκρίσεις με «άλλες καταστάσεις».

► Μεγάλη κόντρα έχει ξεκινήσει ο «Ριζοσπάστης» με την «Ελευθεροτυπία». Η πλάκα είναι πως η φυλλάδα του Περισσού δεν προσπαθεί να τη βγει στη φυλλάδα των Τεγόπουλων από τα αριστερά, αλλά χτυπάει από τα δεξιά, κατηγορώντας την «Ε» ως… προστάτη των «κουκουλοφόρων» και των «προβοκατόρων αντιεξουσιαστών» που τους «παίρνει υπό τη σκέπη της» ενώ «έστελνε τους μαθητές να χτυπηθούν στα αστυνομικά τμήματα»!!!

► Επίσης, θα παρακαλούσαμε κάποιον από τον Περισσό να μας εξηγήσει, γιατί κάθε φορά που ο «Ριζοσπάστης» αναφέρεται στους Ταλιμπάν βάζει τη λέξη «αντάρτες» σε εισαγωγικά (π.χ. φύλλο της 25.2.09, σελ. 16); Τι ακριβώς εννοεί; Οτι δεν είναι αντάρτες; Οτι είναι γιαλαντζί αντάρτες; Οτι είναι πράκτορες των Αμερικανονατοϊκών που παριστάνουν τους αντάρτες; Κι όλ’ αυτά για ποιο λόγο; Για να μαζεύουν οι Αμερικάνοι και οι σύμμαχοί τους πτώματα; Για να διεξάγουν έναν πόλεμο στον οποίο δε μπορούν να νικήσουν;

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣυναίνεση;
Επόμενο άρθρο Dixi et salvavi animam meam

Σχετικά Αρθρα

Ο Κίμων πέθανε στην Κύπρο

Κόντρες 4 Μαρ 2026, 21:52

Sumud

Κόντρες 27 Φεβ 2026, 14:48

Παπασταύρεια κουτοπονηριά

Κόντρες 26 Φεβ 2026, 20:44

Αχός βαρύς ακούγεται από τα πληκτρολόγια / ο Νίκος ρίχνει μ’ έναν γκρα κι ο Παύλος με μπαζούκα

Κόντρες 25 Φεβ 2026, 21:34

O Μr Bean είναι πονηρός

Κόντρες 24 Φεβ 2026, 14:39

Τζαμάλα

Κόντρες 23 Φεβ 2026, 08:51
Ροή Ειδήσεων
Ιστορία

Ιωσήφ Στάλιν: Επαναστάτης, κομμουνιστής, πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, κλασικός του μαρξισμού

73 χρόνια από το θάνατό του

5 Μαρ 2026, 05:17
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Μάρτη

5 Μαρ 2026, 00:01
Πολιτική

Eλαφρυντικά ζητούν οι θρασύδειλοι νεοναζιστές εγκληματίες

4 Μαρ 2026, 23:16
Κόντρες

Ο Κίμων πέθανε στην Κύπρο

4 Μαρ 2026, 21:52
Πολιτική

Φρεγάτες και αεροπλάνα στην Κύπρο για βοήθεια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των αμερικανο-σιωνιστών

4 Μαρ 2026, 20:20
Εργατικά

Ποινικοποιούν ξανά τη συνδικαλιστική δράση: Σε δίκη τρεις συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Μετά από μήνυση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

4 Μαρ 2026, 18:02
Διεθνή

Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας παραδέχεται ότι το Ιράν εξακολουθεί να διαθέτει τη στρατιωτική ισχύ του

Φουντώνει η ανησυχία στις ΗΠΑ για έναν πόλεμο που εξαπέλυσαν και δεν κερδίζουν

4 Μαρ 2026, 13:05
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Απόφαση (συνεχής ενημέρωση από τη δίκη)

4 Μαρ 2026, 09:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Μάρτη

4 Μαρ 2026, 00:01
Εργατικά

ΟΠΕΚΑ: Ωμή αδικία σε βάρος των πιο ευάλωτων με φόντο ένα ακόμα σκάνδαλο κακοδιαχείρισης

3 Μαρ 2026, 21:07
Διεθνή

Το Ιράν αποκρούει αποτελεσματικά τους αμερικανο-σιωνιστές επιθετιστές

3 Μαρ 2026, 20:43
Διεθνή

H Χεζμπολά υπερασπίζεται (και πάλι) την ανεξαρτησία του Λιβάνου

Η αμερικανόδουλη κυβέρνηση διέταξε το στρατό να μην συγκρουστεί με τους σιωναζιστές, αλλά να τους ανοίξει περάσματα

3 Μαρ 2026, 19:25
Διεθνή

Οι σιωναζιστές έχασαν την υποστήριξη της αμερικάνικης «κοινής γνώμης»

3 Μαρ 2026, 12:11
Διεθνή

Ο ιρανικός λαός είναι ενωμένος στην απόφαση να υπερασπιστεί την πατρίδα του

Πήγαν για ρεπορτάζ-λαβράκι και κατέληξαν... στον κουβά

3 Μαρ 2026, 11:25
Πολιτική

Ολοι/ες αύριο (Τετάρτη, 4 Μάρτη, 9 πμ) στο Εφετείο – Θα ανακοινωθεί η απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία ΧΑ

Τι περιμένουμε από το Α' Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων;

3 Μαρ 2026, 05:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Μάρτη

3 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Η Χεζμπολά απορρίπτει την απόφαση της λιβανέζικης κυβέρνησης να απαγορεύσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Αντίστασης

2 Μαρ 2026, 19:25
Παιδεία

Να ακυρωθεί το πολεμικό σεμινάριο του ΙΔΙΣ στο Πάντειο!

2 Μαρ 2026, 18:01
Διεθνή

Ψηλά τα χέρια, κρατάω μαγκούρα!

2 Μαρ 2026, 17:57
Παιδεία

Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών: Μια ελίτ σχολή για λίγους και μια υποβάθμιση σπουδών για τους πολλούς

2 Μαρ 2026, 14:32
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Μάρτη

1871: Γεννιέται η Ρόζα Λούξεμπουργκ.
1913: Δολοφονείται ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ στη Θεσσαλονίκη.
1929: Τρεις εργάτες νεκροί και δέκα τραυματίες σε συγκρούσεις αστυνομίας και απεργών στην Ελευσίνα.
1951: Εκτελείται στη Θεσσαλονίκη ο 22χρονος Νίκος Νικηφορίδης για εσχάτη προδοσία (συγκέντρωνε υπογραφές για την ειρήνη).
1953: Πεθαίνει ο Ιωσήφ Στάλιν.
1978: Βόμβα ακροδεξιών στα γραφεία του περιοδικού “Αντί”.
1984: Οι βρετανοί ανθρακωρύχοι ξεκινούν απεργία που τελικά διήρκησε δώδεκα μήνες.
2000: Βόμβα στα γραφεία της κατασκευαστικής εταιρείας «Ακτωρ» στο Χαλάνδρι (Επαναστατικοί Πυρήνες).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo