♦ Για μικρά παιδιά
Ρωτήθηκε από βρετανό δημοsιογράφο ο Αλογοσκούφης, αν η κυβέρνηση μελετά μείωση του ΦΠΑ και απάντησε ως εξής: «Στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένη ήδη για το 2009, εδώ και δύο χρόνια, η μείωση του βασικού φορολογικού συντελεστή. Ο βασικός φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα, ο οποίος στο παρελθόν ήταν 30%, έχει γίνει φέτος 27%. Και αυτός προβλέπεται από το νόμο ότι θα πέσει του χρόνου στο 25%. Αυτό από μόνο του είναι ένα μέτρο πολύ σημαντικό για τους μισθωτούς και τα μεσαία εισοδήματα γενικότερα, γιατί οπωσδήποτε τους ενισχύει την αγοραστική δύναμη. Επίσης, έχει ήδη προγραμματιστεί στην Ελλάδα, με τον τελευταίο νόμο που ψηφίσαμε το Σεπτέμβριο, η επιπλέον μείωση των φορολογικών συντελεστών, από το 2010 και μετά, και για τις επιχειρήσεις και για τα φυσικά πρόσωπα, κατά μία μονάδα το χρόνο. Αυτό, αν υπήρχαν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια, θα ήταν κάτι που θα μπορούσαμε ενδεχομένως να επιταχύνουμε και θα βοηθούσε».
Ο άνθρωπος νομίζει ότι μιλάει σε μικρά παιδιά που δεν καταλαβαίνουν. Κάνει γαργάρα τη μείωση κατά 10% του συντελεστή φορολογίας των καπιταλιστικών κερδών, που δημιούργησε μια τεράστια τρύπα στους προϋπολογισμούς των τελευταίων χρόνων. Αντί να μιλήσει για το ΦΠΑ, που ρωτήθηκε, μιλά για την άμεση φορολογία. Η μείωση του ανώτερου συντελεστή καταρχάς δεν αφορά τη μεγάλη μάζα των εργαζόμενων, που δεν έχουν εισοδήματα σ’ αυτή την κλίμακα. Αφορά τους εισοδηματίες. Πλέον, δεν αφορά ούτε τα μεσαία εισοδήματα, διότι επιβάλλεται ο κεφαλικός φόρος των 1050 ευρώ. Αφορά μόνο λίγα εισοδήματα καλοπληρωμένων μισθωτών. Ο ΦΠΑ είναι που αφορά πρωτίστως τις πλατιές εργαζόμενες μάζες. Αυτές θα ανακουφίζονταν λίγο από την ακρίβεια, αν μειωνόταν ο ΦΠΑ. Ομως, με την αύξηση του ΦΠΑ βουλώνει η μαύρη τρύπα που δημιουργήθηκε με τη μείωση της φορολογίας επί των καπιταλιστικών κερδών. Εκείνο που έγινε δηλαδή είναι μια εκτεταμένη αναδιανομή εισοδήματος. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν μέσω της έμμεσης φορολογίας τη μείωση της άμεσης φορολογίας των καπιταλιστών.
♦ Θέατρο και υποκρισία
Ενα στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας πλήρωσε τελικά το κάγκελο για τη χαζομάρα να στείλει στον ΟΕΚ ενημερωτικό έγγραφο γνωστοποιώντας του ότι η τράπεζα «αποφάσισε να αναθέσει σε εισπρακτικές εταιρείες την όχληση των καθυστερούντων δανειοληπτών». Αν δεν είχε κάνει την ενημέρωση, δε θα γινόταν τίποτα. Από τη στιγμή, όμως, που ξεκίνησε ο ντόρος, η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να αντιδράσει (τόσα της έχουν τύχει τελευταία, δε μπορούσε να το καταπιεί κι αυτό). Η Πετραλιά έκανε μια ακόμη οργισμένη δήλωση («επιτέλους όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι σε μία τέτοια συγκυρία, ενέργειες όπως η σημερινή προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα») και κάλεσε τη δι-οίκηση της Εθνικής «να συναισθανθεί το μέγεθος της κοινωνικής της ευθύνης και να ανακαλέσει αυτή την απαράδεκτη απόφαση». Ο Αράπογλου πήρε το μήνυμα και τιμώρησε τον υφιστάμενό του για την… απερισκεψία του.
Και τώρα τι θα γίνει; Δεν θα στριμώχνει η Εθνική τους δανειολήπτες που δεν πληρώνουν τη δόση τους; Θα δώσει καμιά περίοδο χάριτος στα δάνεια; Οχι βέβαια. Το μόνο που συζητά είναι να πάει πίσω για κάποιο διάστημα τις δόσεις, αλλά οι τόκοι θα τρέχουν κανονικότατα. Και η απαίτηση των δόσεων θα γίνεται από δικό της μηχανισμό. Παραβλέποντας το γεγονός ότι η απαίτηση για την εξόφληση ακόμα και μικροποσών γίνεται πλέον με ιδιαίτερα αγενή τρόπο και από υπαλλήλους της Εθνικής, σημειώνουμε το αυτονόητο. Σημασία έχει η άσκηση πίεσης πάνω σε ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν και όχι η… ποσότητα της αγένειας με την οποία ασκείται αυτή η πίεση.
♦ Τζάμπα μάγκας
Εγραφε στο προηγούμενο φύλλο η «Κ», ότι ο υφυπουργός Γεωργίας Κ. Κιλτίδης ακολουθεί την τακτική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», ζητώντας να τον καλέσουν να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Μάλλον ευνοϊκή για τον Κιλτίδη ήταν αυτή η επισήμανση. Τζάμπα μάγκας θα έπρεπε να χαρακτηριστεί, διότι ο Κ. Κιλτίδης, με τη βοήθεια των γαλάζιων συναδέλφων του στην Εξεταστική, έσπευσε να ζητήσει να καταθέσει, όταν πια ήταν καθαρό ότι θα τον καλούσαν, λόγω των ενοχοποιητικών γι’ αυτόν καταθέσεων μαρτύρων που είχαν προηγηθεί. Ιδού ο αποκαλυπτικός διάλογος που έγινε στην πρωινή συνεδρίαση της 12ης Νοέμβρη της Εξεταστικής, ανάμεσα στους πράσινους βουλευτές και τον γαλάζιο πρόεδρο της Εξεταστικής Χ. Μαρκογιαννάκη:
Δριβελέγκας: Εξάλλου εκλήθη ο κ. Κιλτίδης να καταθέσει στην Επιτροπή.
Μαρκογιαννάκης: Δεν εκλήθη. Ακούστε όμως. Στο θέμα που δημιουργήθηκε χθες…
Τζάκρη: Εμείς τον καλέσαμε χθες. Δεν έρχεται αυτοβούλως.
Μαρκογιαννάκης: Δεν έχει κληθεί ο κ. Κιλτίδης. Ετέθη το θέμα χθες το βράδυ από τον κ. Τσούκαλη και είπαμε ότι επιφυλασσόμεθα από βδομάδα να δούμε τι θα κάνουμε. Περιττές κουβέντες δεν χρειάζονται αν εκλήθη ή όχι.
Τα πράγματα είναι πεντακάθαρα: βουλευτές ζήτησαν να κληθεί να καταθέσει ο Κιλτίδης, ο πρόεδρος της Εξεταστικής «αγόρασε» λίγο χρόνο (χωρίς να απορρίψει το αίτημα) και σφύριξε στο συνάδελφό του «έλα μόνος σου γιατί θα σε φέρουν και δε μπορώ να κάνω τίποτα».
♦ Τον άδειασε ο συνεργάτης του
Μιας και αναφερόμαστε στον Κ. Κιλτίδη, να σημειώσουμε και το μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα που του έκανε ο νομικός σύμβουλος Χρ. Μπότσιος, ο οποίος προσπαθεί να υπερασπίσει τον εαυτό του, δεδομένου ότι βρίσκεται σε δεινή θέση.
Στις 11 Νοέμβρη ο Κιλτίδης έκανε μια δήλωση, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι δε άξιο προσοχής το γεγονός ότι καμία αρμόδια εμπλεκόμενη υπηρεσία, αν και της ζητήθηκε επιμόνως, δεν επιχείρησε ερμηνεία, τουναντίον τήρησε στάση αναμονής ενόψει έκδοσης της Γνωμοδότησης».
Στις 12 Νοέμβρη, λιγότερο από 24 ώρες μετά τη δήλωση Κιλτίδη, την οποία ασφαλώς γνώριζε, ο Μπότσιος, καταθέτοντας στην Εξεταστική, είπε (αντιγράφουμε από τα πρακτικά): «Οταν έστειλε η Διεύθυνση Πολιτικής Γης σε επίπεδο υπηρεσιών, έστειλε… Αυτή την έκταση (σ.σ. το δάσος της Ουρανούπολης), που τη θεωρώ εγώ δάσος, δασική έκταση, πείτε μου: τι γίνεται; Θα την κηρύξετε αναδασωτέα ή μη; Και απαντά η περιφέρεια: διαφωνούμε διότι η έκταση είναι δάσος. Και τελείωσε η υπόθεση. Δηλαδή, όταν υπεβλήθη το ερώτημα το Νοέμβριο υπήρχαν διαμορφωμένες και η θέση της δασικής υπηρεσίας ότι υπάρχει δέσμευση για το δάσος χθαμαλόν, ότι είναι δάσος, και η άποψη της Υπηρεσίας Πολιτικής Γης, ότι είναι δασική έκταση».
Για τους δικούς του λόγους, ο Μπότσιος λέει την αλήθεια. Και ο Κιλτίδης, φυσικά, λέει ψέματα, ότι τάχα καμιά υπηρεσία δεν επιχείρησε ερμηνεία. Πέρα από τη θέση της Διεύθυνσης Δασών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την οποία αναφέρει ο Μπότσιος και στην οποία κατ’ επανάληψη έχουμε αναφερθεί και εμείς, υπήρχε ήδη από το 2004 και η ξεκάθαρη τοποθέτηση της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας, που σημείωνε ότι ο χαρακτηρισμός που είχε δοθεί (και) στο δάσος της Ουρανούπολης είναι τελεσίδικος και δε μπορεί ν’ αλλάξει. Αλλωστε, η απάντηση της Περιφέρειας έκανε μνεία ειδικά αυτού του εγγράφου της αρμόδιας Διεύ-θυνσης του υπουργείου.
Ομως, και ο Μπότσιος λέει τη μισή αλήθεια. Εμφανίζει τα πράγματα ως εάν να υπήρχε διχογνωμία ανάμεσα σε μια Διεύθυνση της Περιφέρειας και μια Διεύθυνση του υπουργείου και κλήθηκαν οι μεγάλοι νομικοί φωστήρες να τη λύσουν.
Κρύβει το γεγονός ότι τέσσερα χρόνια πριν είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου. Γι’ αυτό και την παρέκαμψαν και έβαλαν μπροστά μια συναρμόδια Διεύθυνση, η οποία ασχολείται με άλλο αντικείμενο και δεν είχε καμιά αρμοδιότητα να ασχοληθεί με το δασικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης έκτασης.
♦ Αποκαλυπτήρια… ανεξαρτησίας
Επερώτηση της βουλευτίνας του ΚΚΕ Βέρας Νικολαϊδου σχετική με τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού συζητιόταν την περασμένη Δευτέρα και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης την έκανε πάλι την πατάτα του, καταφέρνοντας με μια φράση να βγάλει το φερετζέ της «ανεξαρτησίας» από την αστική Δικαιοσύνη.
Για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση στο γκρέμισμα των φυλακών, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, είπε: «Λάβετε όμως υπ’ όψιν σας ότι σήμερα στον Κορυδαλλό δικάζεται και η υπόθεση του ΕΛΑ, η οποία μας καθυστέρησε. Και είναι επόμενο να έχουμε αυτές τις ημερομηνίες». Και πώς ήξερε ο υπουργός ότι η υπόθεση του ΕΛΑ θα εκδικαζόταν στον Κορυδαλλό, όταν εδώ και μήνες (η δίκη είχε διακοπεί για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια για άλλον ένα μήνα περίπου) είχε υποβληθεί αίτημα μεταφοράς της στο Εφετείο, δεδομένου ότι κανένας κατηγορούμενος δεν ήταν κρατούμενος; Οταν κοτζάμ υπουργός δηλώνει στη Βουλή ότι το γκρέμισμα των φυλακών, ένα μείζονος σημασίας θέμα, το οποίο αποτελεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων και της δημοτικής αρχής του Κορυδαλλού, καθυστέρησε προκειμένου να εκδικαστεί η υπόθεση του ΕΛΑ, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο… ανεξάρτητη ήταν η απόφαση με την οποία η δίκη γίνεται στις φυλακές. Γραμμή από την κυβέρνηση ήταν και η Δικαιοσύνη απλώς τη διεκπεραίωσε πειθήνια, επικαλούμενη γελοία επιχειρήματα.
► Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ανακοίνωσε ότι τα όσα εξήγγειλε ο Χατζηγάκης για τις φυλακές δεν λύνουν το πρόβλημα, ενώ ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του ΚΕΣΦ (Κεντρικό Συμβούλιο Φυλακών). Κι αυτοί «στημένοι» είναι;
► Διπλασιάστηκαν τα φέσια στην αγορά τον Οκτώβρη (αύξηση 94,7% σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2007). Σημάδι ότι οι λεγόμενοι μικρομεσαίοι ήδη άρχισαν να «λαχανιάζουν» και να μη μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Κι είμαστ’ ακόμα στην αρχή. Οι μαζικές απολύσεις έρχονται.
♦ Αλογοσκούφης: ευκαιρία να τους (μας) πατήσουμε
«Μία οικονομική κρίση δεν είναι μόνο απειλή, αλλά και ευκαιρία. Είναι η ώρα να αποτινάξουμε δομές και δραστηριότητες που είναι προσκολλημένες σε νοοτροπίες του παρελθόντος. Είναι η ώρα να γυρίσουμε την πλάτη σε πολιτικές που δε λύνουν προβλήματα, αλλά τα συγκαλύπτουν. Είναι η ώρα να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη. Αποφασιστικά. Υπεύθυνα. Με μέτρο, αλλά και τόλμη. Αυτή είναι η ευκαιρία μας».
Το απόσπασμα είναι από ομιλία που έκανε ο Αλογοσκούφης την περασμένη Τρίτη σ’ ένα κλαμπ καπιταλιστών. Τους κάλεσε να εκμεταλλευτούν την κρίση για να «πατήσουν» τους εργαζόμενους, υποσχόμενους ότι η κυβέρνηση θα είναι στην πρωτοπορία αυτής της επιχείρησης. Σημείωσε με νόημα, ότι «η Ευρώπη και η Ευρωζώνη δεν μπορούν να υιοθετήσουν μια δημοσιονομική επέκταση αμερικανικού τύπου, δηλαδή αύξησης των κρατικών δαπανών ή και μείωσης των φόρων, χωρίς να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» και τους ενημέρωσε, ότι «με τον Προϋπολογισμό που καταθέτουμε στη Βουλή, εξαντλούμε τα μικρά περιθώρια που έχουμε στο πλαίσιο της ευέλικτης εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να στηρίξουμε την οικονομία και τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας». Πόσο πιο καθαρά να τους το πει;