Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Δυο χρόνια ευλογιά των αιγοπροβάτων: Ενδημική στον ιό έγινε η χώρα μας
  • ΟΙΕΛΕ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από το υπουργείο Παιδείας
  • Μπακαεΐ: Για να διεκδικήσεις τα λάφυρα του πολέμου, πρέπει να έχεις κερδίσει τον πόλεμο
  • ΟΙΕΛΕ: Παρανομίες σωρηδόν σε ιδιωτικό σχολείο της Βόρειας Πελοποννήσου
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 8 Αυγούστου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr28 Ιούν 2008, 00:00

♦ Δικτατορία

Αν και όχι με την αρχική ένταση, συνεχίζει να εκφράζεται η (έντυπη κυρίως) αγανάκτηση για το «μισό εκατομμύριο Ιρλανδούς» που θέλουν να επιβάλουν τη θέλησή τους στα «πεντακόσια εκατομμύρια ευρωπαίων πολιτών». Παραβλέποντας το γεγονός ότι οι Ιρλανδοί απλά εξέφρασαν την άποψή τους σε ένα ερώτημα που η ίδια η πολιτική εξουσία στη χώρα τους έθεσε, ρωτάμε: πώς τεκμέρεται ότι τα «πεντακόσια εκατομμύρια ευρωπαίων» είναι υπέρ της Ευρωσυνθήκης; Απάντηση από τους «αγανακτισμένους αρθρογράφους» δεν δίνεται (δεν τίθεται καν το ερώτημα), υπονοείται όμως σαφώς πως τα «πεντακόσια εκατομμύρια ευρωπαίων» εκφράζονται από τις αποφάσεις υπέρ της Ευρωσυνθήκης που παίρνουν τα εθνικά κοινοβούλια. Ομως, και στην Ιρλανδία το αποτέλεσμα σε μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο θα ήταν συντριπτικό υπέρ της Ευρωσυνθήκης, αν δεν υπήρχε συνταγματικό κώλυμα που επέβαλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Δικαιούμαστε, λοιπόν, να συμπεράνουμε, ότι τα κοινοβούλια δεν εκφράζουν τη θέληση της πλειοψηφίας, αλλά τη θέληση μιας μειοψηφίας. Επιβεβαιώνεται έτσι, για πολλοστή φορά, ο Μαρξ που έχει γράψει ότι και η πιο δημοκρατική αστική δημοκρατία δεν είναι παρά δικτατορία της αστικής τάξης.

♦ Αριστοκρατισμός

Μεγάλες δυσκολίες έχουν όσοι προσπαθούν να εφεύρουν επιχειρήματα για να υπερασπιστούν την επικύρωση των ευρωενωσίτικων συνθηκών από τα κοινοβούλια. Βλέπετε, η άποψη αυτή δεν κολλάει και τόσο με την ιδεολογική πεμπτουσία της αστικής δημοκρατίας, που είναι το καθολικό εκλογικό δικαίωμα. Ετσι, το μάξιμουμ που κατάφεραν να εφεύρουν είναι πως τα δημοψηφίσματα αποτελούν μια λαϊκίστικη διαστρέβλωση των αρχών της αστικής δημοκρατίας, διότι δε μπορεί να χωρέσει σ’ ένα μονολεκτικό δίλημμα (ναι ή όχι;) ένα πολυδιάστατο θέμα, όπως είναι μια συνταγματική συνθήκη. Εωλο εξ ορισμού το επιχείρημα, καταρρέει μετά από έναν απλό συλλογισμό: και τα κοινοβούλια στο ίδιο μονολεκτικό δίλημμα θα απαντήσουν: ναι ή όχι. Εκτός αν οι βουλευτές δε θεωρούνται «εκπρόσωποι του έθνους», αλλά ένα οιονεί αριστοκρατικό σώμα, επιφορτισμένο με το καθήκον να αποφασίζει για κρίσιμα θέματα ερήμην του «αμαθούς όχλου». Κάτι τέτοιο δεν υποστήριξε η Διαμαντοπούλου, που δήλωσε ότι οι μεγάλες τομές στην πορεία της Ευρώπης δεν είναι υπόθεση των λαών αλλά υπόθεση φωτισμένων ηγετών;

♦ Οχι μόνο γελοιότητα

Η αναφορά του Αλογοσκούφη στη γυναίκα του που «εργάζεται ως επαγγελματίας για να ζήσει τα τρία παιδιά της» ξεπερνά σε γελοιότητα τις παλιές ελληνικές ταινίες με Ξανθόπουλο και Βού-ρτση (εκείνες, τουλάχιστον, είχαν την πλάκα τους). Πέρα από τη γελοιότητα του άνδρα, όμως, ο οποίος έχει και στο παρελθόν πρωταγωνιστήσει σε ανάλογο μελό (τότε που έλεγε ότι η συνταξιούχος μάνα του δεν έχει πρόβλημα, γιατί τσοντάρουν στη σύνταξή της αυτός και τ’ αδέρφια του!), εδώ υπάρχει ουσία.

Δήλωσε ο Αλογοσκούφης, αμέσως μετά τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ για τις οικονομικές δραστηριότητες της συζύγου του, ότι ακόμα και αν η εταιρία Jones Lang LaSalle πάρει τη δουλειά, η γυναίκα του δεν πρόκειται να ασχοληθεί, από τη στιγμή που η Deutsche Telekom κάνει μπίζνες με το δημόσιο. Αρα, εμμέσως πλην σαφώς αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα. Αυτό, όμως, αφορά τους τύπους και όχι την ουσία. Θα μπορούσε κάποιος να αντιτείνει, ότι η γυναίκα του θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει τη δουλειά παρασκηνιακά, αφού έχει σχέσεις με τη συγκεκριμένη εταιρία που διαχειρίζεται και τα ακίνητα της DT. Αλλά και να μην υπήρχε καθόλου η σχέση της LaSalle με τη DT, δεν συνεργάζεται η γυναίκα του με μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις που κάνουν μπίζνες με το δημόσιο; Συνεργάζεται, ας πούμε, η κ. Αγαπητίδου με τον όμιλο Λάτση; Δεν κάνει ο όμιλος Λάτση μπίζνες με το δημόσιο, οι οποίες τελούν υπό την κρίση του συζύγου της;

Και τι να κάνει, να μη ζήσει τα παιδιά της; Εδώ είναι το θέμα. Αλλα ζευγάρια ζουν τα παιδιά τους φτύνοντας αίμα σε γιαπιά, εργοστάσια και μαγαζιά κι άλλα, όπως το ζεύγος Αλογοσκούφη-Αγαπητίδου εξασφαλίζουν το παντεσπάνι των παιδιών τους κάνοντας μπίζνες και πολιτική. Ετσι δουλεύει το σύστημα. Η διαπλοκή είναι δομικό του στοιχείο και όχι κάποια παρέκκλιση που αφορά μερικούς.

♦ Η ζωή ενός καπιταλιστή

Τ’ ακούμπησε κανονικότατα ο βιομήχανος Μυλωνάς και αφέθηκε ελεύθερος από τους απαγωγείς του, οι οποίοι –όπως είπε– του φέρθηκαν μια χαρά. Εμπειρος στις μπίζνες και τους εκβιασμούς (προς τους εργάτες του) ο καπιταλιστής, κατάλαβε ότι δε μπορούσε να τη σκαπουλάρει διαφορετικά. Εβαλε στη μπάντα τους μπάτσους, παζάρεψε σαν καλός μπίζνεσμαν, πλήρωσε τα λύτρα που συμφώνησε τελικά και επέστρεψε στις μπίζνες του, με μια κλεμμένη BMW που του παραχώρησαν οι απαγωγείς.

Ουδείς ψόγος για τη συμπεριφορά Μυλωνά. Διέθεσε στους απαγωγείς ένα μικρό κομμάτι από την υπεραξία που αρπάζει από τους εργάτες. Είμαστε σίγουροι, ότι θα επιπέσει πιο άγρια πάνω στην εργατική δύναμη που μισθώνει, ώστε να βγάλει τα σπασμένα μέσα από την αύξηση της εκμετάλλευσης.«Υπέστην αφαίμαξη, αλλά η ζωή συνεχίζεται», δήλωσε με νόημα. Και οι μπάτσοι (η κυβέρνηση, για να ακριβολογούμε), πώς δέχτηκαν να τσαλακωθεί έτσι το γόητρο του κράτους; Πώς αποδέχτηκαν να μπουν σε διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς και στο τέλος να αφήσουν το Μυλωνά να πληρώσει τα λύτρα; Αυτοί που σε άλλες περιπτώσεις δε διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή απλών ανθρώπων (θυμηθείτε την υπόθεση Σορίν Ματέι και το θάνατο της Αμαλίας Γκινάκη, θυμηθείτε το πιστολίδι που στήνουν οι μπάτσοι μέρα μεσημέρι σε περιπτώσεις ληστειών κ.λπ. κ.λπ.) έκαναν τουμπεκί ψιλοκομμένο στην υπόθεση Μυλωνά. Βλέπετε, αλλιώς μετράει η ζωή απλών ανθρώπων και αλλιώς η ζωή ενός καπιταλιστή.

ΥΓ: Ο Μυλωνάς δήλωσε ότι γι’ αυτόν η υπόθεση έχει κλείσει. Οτι κάποια πράγματα θα τα κρατήσει μέσα του μέχρι να πεθάνει και δεν πρόκειται να τα πει ούτε στην αστυνομία. Πόσο πιο καθαρά να το πει; Δεν πρόκειται να διευκολύνει τους μπάτσους να φτάσουν στα ίχνη των απαγωγέων του. Γιατί δε γουστάρει να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ίδιου και των μελών της οικογένειάς του, προκειμένου να σώσει το κύρος της η αστυνομία.

♦ Σοσιαλφιλελευθερισμός

Ο σοσιαλιστής Τάσος Γιαννίτσης ζητά φιλελεύθερες πολιτικές με τη φινέτσα και την κομψότητα στις διατυπώσεις ενός πανεπιστημιακού: ««Ανισότητα και φτώχεια δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα ηθελημένων συντηρητικών επιλογών. Είναι και αποτέλεσμα μιας “προοδευτικής” πολιτικής αντίληψης, που με αρτηριοσκληρωτική εμμονή σε παραδοσιακές συνταγές αδυνατεί να απαντήσει πειστικά στα σύνθετα προβλήματα του συνδυασμού ακρίβειας, ανταγωνιστικότητας, ενεργειακών και περιβαλλοντικών πιέσεων» («Το Βήμα»).

Ο νεοφιλελεύθερος Κ. Χατζηδάκης ζητά το ίδιο, πέφτοντας στο επίπεδο της γελοιότητας: «Αν είχαμε ένα μικρότερο κράτος θα υπήρχαν και λιγότερες προμήθειες και υπάρχουν μερικές δραστηριότητες του κράτους, επιχειρηματικές, που μπορεί να τις κάνουν κάλλιστα ιδιώτες» («Αθήνα 9,84»).

Και οι δύο ζητούν «λιγότερο κράτος». Ο ένας με πρόσχημα τη φτώχεια και ο άλλος με πρόσχημα τις μίζες.

♦ Τι Φάνη τι Σωτηρούλα!

Μέσα στην άψη της πολιτικής αντιπαράθεσης μας διέφυγε. Εστω και καθυστερημένα το ψάξαμε και βρήκαμε ενδιαφέροντα στοιχεία.

Την έπεσαν και δικαίως ΚΚΕ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στη Φάνη Πάλλη-Πετραλιά για τη στάση της στο συμβού-λιο των υπουργών Εργασίας της ΕΕ, που αποφάσισε την κατάργηση του 8ωρου και τη θέσπιση εβδομαδιαί-ας εργασίας 65 (ή και 78) ωρών. Γιατί, όμως, έκαναν την πάπια για τη στάση της κυβέρνησης της Κύπρου;

Δεξιά (δεξιότατη) η Φάνη, έκανε ένα μεγάλο βήμα απέχοντας από την ψηφοφορία. Τι να πεις, όμως, για την αριστερή (αριστερότατη) Σωτηρούλα Χαραλάμπους, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου, που επίσης απέσχε και δεν καταψήφισε, διευκολύνοντας έτσι το συμβούλιο να πάρει την αντεργατική απόφαση; Αν δει κανείς το βιογραφικό της κας Σωτηρούλας, παθαίνει πλάκα από την… αριστεροσύνη.

Από μικρή στη νεολαία του ΑΚΕΛ, πήγε για σπουδές όχι στην Ελλάδα ή στην Αγγλία, αλλά στη «σοσιαλιστική» Βουλγαρία (πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών και Κοινωνικής Διοίκησης στη Σόφια), από όπου αποφοίτησε το 1986. Με το που γύρισε στην Κύπρο προσλήφθηκε από την ΠΕΟ (συνδικαλιστική οργάνωση που ελέγχεται από το ΑΚΕΛ), στην οποία υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις. Το Γενάρη του 2006 εκλέχτηκε Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΕΟ. Εξελέγη Βουλευτής Αμμοχώστου με το ΑΚΕΛ το 2001 και επανεξελέγη το 2006. Διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ισων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων.

Ντούρα κομμουνίστρια και ταξική συνδικαλίστρια η Σωτηρούλα, δεν είχε κανένα πρόβλημα να κρατήσει την ίδια στάση με τη δεξιά Φάνη. Για να πιστοποιηθεί για πολλοστή φορά πως η διαχείριση της αστικής εξουσίας είναι γλυκιά, πολύ γλυκιά. Κανένα σχόλιο από Περισσό ή Κουμουνδούρου μεριά;

Ολοι οι άνθρωποι του κινέζου

Τσουκάτος, Μαντέλης, Σουμάκης, Παπούλιας, Χρυσολού-ρης (πρώην πρόεδροι του ΟΤΕ και μέλη του σημιτικού ΟΠΕΚ), άνθρωποι του στενού εκσυγχρονιστικού πυρήνα, εξαπτέρυγα του σημιτισμού, μπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο σκάνδαλο με τις μίζες της Siemens. Ο Τσουκάτος, το πρωτοπαλίκαρό του, ο «στρατηγός» που έλυνε και έδενε, που τον έτρεμαν πολλοί στο ΠΑΣΟΚ, που ιστορικά στελέχη του κόμματος επεδίωκαν την εύνοιά του, υποστηρίζει (και επικαλείται μάρτυρες), ότι ο ίδιος φρόντισε απλά να ξεπλυθεί η μίζα και να εισρεύσει σε δόσεις στο κομματικό ταμείο.

Και ο Σημίτης πώς αντιδρά σ’ όλα αυτά; Απλώς… λυπάται. Ρίχνει στην πυρά τους στενούς του συνεργάτες, ζητώντας τους να σηκώσουν μόνοι το σταυρό. Ανεξάρτητα, όμως, από την προσωπική του εμπλοκή με τις μίζες, που δεν προκύπτει μέχρι στιγμής, ο ίδιος ήταν πανίσχυρος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός. Πολιτική ευθύνη δεν υπάρχει; Ο ίδιος δεν ήξερε τίποτα; Μόνοι τους τα έκαναν οι συνεργάτες του; Αυτός απλώς… προήδρευε;

Ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος πήρε το προσωνύμιο «αδιάφθορος» γιατί ήταν τέτοιος. Ο «ανοξείδωτος» Κώστας Σημίτης ήταν πάντοτε σκουριασμένος και τώρα απλώς φεύγει η μπογιά, με την οποία τον είχαν αλείψει τα ΜΜΕ, και φαίνεται η σκουριά.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΜε τις πέτρες
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Ο Χρήστος ο Ζιώγας πού είναι, ρε παιδιά;

Κόντρες 7 Αυγ 2026, 14:14

Εσύ σε τι είδος οικογένειας ανήκεις;

Κόντρες 6 Αυγ 2026, 19:11

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

Κόντρες 30 Ιούλ 2026, 09:02

Λυπήσου τους, Dr Trump

Κόντρες 29 Ιούλ 2026, 13:15

O μεγαλύτερος τίτλος τιμής

Κόντρες 22 Ιούλ 2026, 14:10

Το σκληρό πρόσωπο του μπος στην τέχνη

Κόντρες 21 Ιούλ 2026, 21:15
Ροή Ειδήσεων
Αγροτικά

Δυο χρόνια ευλογιά των αιγοπροβάτων: Ενδημική στον ιό έγινε η χώρα μας

8 Αυγ 2026, 10:21
Εργατικά

ΟΙΕΛΕ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από το υπουργείο Παιδείας

8 Αυγ 2026, 09:50
Διεθνή

Μπακαεΐ: Για να διεκδικήσεις τα λάφυρα του πολέμου, πρέπει να έχεις κερδίσει τον πόλεμο

8 Αυγ 2026, 09:36
Παιδεία

ΟΙΕΛΕ: Παρανομίες σωρηδόν σε ιδιωτικό σχολείο της Βόρειας Πελοποννήσου

Απόντες το υπουργείο Παιδείας και η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης

8 Αυγ 2026, 05:27
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Αυγ 2026, 00:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Αυγούστου

8 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

Ο Χρήστος ο Ζιώγας πού είναι, ρε παιδιά;

7 Αυγ 2026, 14:14
Διεθνή

Οχτώ υπουργοί Εξωτερικών αραβικών και ισλαμικών χωρών κατά της σιωνιστικής οντότητας

7 Αυγ 2026, 12:19
Διεθνή

Γερμανικό δικαστήριο έκρινε ότι η σύγκριση του Ισραήλ με το ναζιστικό καθεστώς προστατεύεται από την ελευθερία στην έκφραση

7 Αυγ 2026, 11:13
Πολιτισμός

Zajdi Ζajidi: Γιατί ένα ωραίο μελαγχολικό τραγούδι ενόχλησε τα φασιστοεθνίκια;

7 Αυγ 2026, 10:20
Διεθνή

Βάρβαρα βασανιστήρια: Ο Δρ. Χουσάμ Αμπού Σαφίγια υπέστη κατάγματα στα πλευρά ενώ βρίσκεται υπό ισραηλινή κράτηση

7 Αυγ 2026, 05:29
Καταστολή

Θέουτα: όταν η αποικιοκρατία βαφτίζεται «προστασία των συνόρων»

Γιατί τα σύνορα της Ισπανίας βρίσκονται στο Μαρόκο;

7 Αυγ 2026, 05:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Αυγούστου

7 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

Εσύ σε τι είδος οικογένειας ανήκεις;

6 Αυγ 2026, 19:11
Παιδεία

Οικότροφοι Φοιτητικής Εστίας Αθηνών: Κυβέρνηση και ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έχουν κανένα σχέδιο για το που θα μείνουν εκατοντάδες φοιτητές!

6 Αυγ 2026, 18:24
Διεθνή

Λιβανέζος βουλευτής ζητά τον τερματισμό των απευθείας διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ

6 Αυγ 2026, 18:18
Πολιτισμός

Εν γνώσει των συνεπειών, με σεμνότητα και χωρίς φόβο

6 Αυγ 2026, 14:48
Διεθνή

Εχει καταρρεύσει το όραμα του Νετανιάχου για την αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής;

6 Αυγ 2026, 08:50
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Αυγούστου

6 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Οι δυνάμεις της Υεμένης έπληξαν το αεροδρόμιο της Ναζράν στη Σαουδική Αραβία και ένα τάνκερ

5 Αυγ 2026, 20:22
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Αυγούστου

Ημέρα οργασμού.

Νεπάλ: Γιορτή γυναίκας.

1938: Δημιουργείται το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μάουτχαουζεν στο Λιντς της Αυστρίας.

1939: Το Ράιχ στρατολογεί όλους τους πολίτες 5-70 ετών για να προετοιμαστούν για πολεμική εργασία.

1987: Μετά από τη μεγαλύτερη απεργία στη Νότιο Αφρική, 340.000 μεταλλωρύχοι επιστρέφουν στα 52 ορυχεία άνθρακα και χρυσού, απολογισμός οκτώ νεκροί, 50.000 απολυμένοι και καμιά αξιοσημείωτη ικανοποίηση των αιτημάτων.

1987: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Τσάτσος.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει όσο ποτέ άλλοτε στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, αποκτώντας περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, προσλαμβάνοντας προσωπικό και οργανώνοντας καλύτερα τον κρατικό μηχανισμό. Όμως υπάρχουν στιγμές που η φύση και η ένταση των καιρικών φαινομένων ξεπερνούν κάθε ανθρώπινο σχεδιασμό και κάθε επιχειρησιακή δυνατότητα. (…) Και ας θυμόμαστε ότι στις πυρκαγιές η πρόληψη σώζει ζωές. Και αυτή παραμένει η απόλυτη προτεραιότητά μας: να προστατεύουμε πρώτα την ανθρώπινη ζωή, έπειτα την περιουσία των πολιτών και τα πολύτιμα δασικά μας οικοσυστήματα. Αυτόν τον στόχο θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Στις πυρκαγιές δεν πήγε. Οι επικοινωνιολόγοι τον συμβούλεψαν να μην φωτογραφίζεται με φόντο εικόνες καταστροφής. «Παρενέβη» μέσω του facebook. Για να πει το πρωτοφανές: Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα, γιατί μας νίκησε η φύση! Φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει κι ο θεός που μας μισεί… «Φύση» είναι τα καλώδια των ανεμογεννητριών που έβαλαν τη φωτιά στην Αττικοβοιωτία και που είχαν ξαναβάλει φωτιά τον Ιούνη στο ίδιο σημείο; «Φύση» είναι τα εντελώς ακαθάριστα δάση που έχουν γίνει μπαρουταποθήκες; Εβαλαν τους/τις «δημοσιογράφους» της κυβερνητικής ΕΡΤ να χρησιμοποιούν όρους όπως «το μέτωπο της πυρκαγιάς εμφανίζει συνέχεια»! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οτι πρώτον υπάρχουν παντού τεράστιες μάζες συσσωρευμένης καύσιμης ύλης και δεύτερον ότι είναι ακαθάριστες και οι περιβόητες αντιπυρικές ζώνες. Οπότε η φωτιά τρέχει αδιάκοπα και θα σβήσει μόνο όταν κάψει ό,τι καίγεται. Και ο Μητσοτάκης βγήκε να πει ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα απέναντι στη… μάνα φύση. Αμ’ το άλλο; Γι’ αυτόν πρόληψη σημαίνει να μην καούν άνθρωποι!!! Για έναν πρωτοετή της Δασολογίας πρόληψη σημαίνει δασοπονία, καθαρισμός των δασών, εξάλειψη των εστιών πρόκλησης πυρκαγιάς, όπως τα ηλεκτροφόρα καλώδια που διασχίζουν τα δάση και οι αδέσποτες χωματερές μέσα και γύρω από τα δάση. Η πρόληψη είναι μια δουλειά που γίνεται συστηματικά κάθε χρόνο το χειμώνα. Ανάπτυξη και προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων ονομάζεται. Αυτή η δουλειά θέλει μέσα και χέρια. Χέρια έμπειρα εργατικά, όχι σαπιοκοιλιές που κάθονται στα γραφεία και βγάζουν ανακοινώσεις, χωρίς να έχουν ιδέα τι σημαίνει δάσος και πώς προστατεύεται προληπτικά, ώστε ακόμα κι αν ξεσπάσει πυρκαγιά να μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μην πάρει καταστροφικές διαστάσεις. ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo