Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Μπελέρι γιοκ…
  • Σαν σήμερα 18 Δεκέμβρη
  • Το νεοναζιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» ήταν παραμάγαζο του Κασιδιάρη και γι’ αυτό η καταδίκη είναι μονόδρομος
  • Αμστερνταμ: Συγκρούσεις με την αστυνομία ενάντια στην παρουσία του αρχιψάλτη του σιωναζιστικού στρατού
  • Τρεις Κασιδιαραίοι ψηφίζουν Κούλη
  • Χαμάς: Απορρίπτεται ξένη παρουσία στη Γάζα – Η ISF θα «παρακολουθεί μόνο τα σύνορα»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Ουκρανία: Ενας πόλεμος αντιδραστικός και άδικος απ’ όλες τις πλευρές
Διεθνή Η Αποψή Μας

Ουκρανία: Ενας πόλεμος αντιδραστικός και άδικος απ’ όλες τις πλευρές

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr24 Φεβ 2022, 14:30

Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα. Το «δόγμα Κλάουζεβιτς» επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά η ρωσική ιμπεριαλιστική ηγεσία, εισβάλλοντας από τα χαράματα της σημερινής μέρας στην Ουκρανία. Ολα είχαν προαναγγελθεί με τις πολιτικές κινήσεις των προηγούμενων ημερών. Και οι ιμπεριαλιστές της Δύσης, που χρησιμοποιούν ως μαριονέτα τους το ουκρανικό καθεστώς των εθνικιστών και νεοναζιστών, που (τι ειρωνεία!) έχει ως πρόεδρό του αυτή την περίοδο έναν τηλεοπτικό καραγκιόζη, ήξεραν πολύ καλά ότι θα επερχόταν η στρατιωτική επίθεση. Ηταν, όμως, αποφασισμένοι να μην εμπλακούν άμεσα (με δικά τους στρατεύματα) σ’ αυτήν, γι’ αυτό και απλώς περίμεναν, αποφασίζοντας διάφορες οικονομικές κυρώσεις, το περιεχόμενο των οποίων η Ρωσία είχε προεξοφλήσει.

Ο Πούτιν έλεγε πως αποφάσισε να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητα κράτη τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονμπάς, διότι οι ηγέτες του Κιέβου «δεν ενδιαφέρονταν για ειρηνικές λύσεις» αλλά προετοιμάζονται επί χρόνια «για να ξεκινήσουν πόλεμο-αστραπή» (χρησιμοποίησε τον όρο Blitzkreig, που περιγράφει την πολεμική τακτική της ναζιστικής Γερμανίας). 

Από την περασμένη νύχτα, βέβαια, είναι η Ρωσία που έχει εξαπολύσει Blitzkreig, καθώς με στοχευμένα χτυπήματα σε όλη την Ουκρανία επιχειρεί να καταστρέψει την αντιεροπορική άμυνα και τις βάσεις εκτόξευσης πυραύλων του ουκρανικού στρατού. Κι αυτό είναι σίγουρο ότι το περίμεναν οι Δυτικοί ιμπεριαλιστές. Οχι μόνο γιατί έχουν στρατιωτικούς αναλυτές που επεξεργάζονται όλα τα πιθανά σενάρια, αλλά και γιατί ο ίδιος ο Πούτιν, στο περιβόητο ωριαίο διάγγελμά του, είχε κάνει αναλυτική περιγραφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας. Από τη στιγμή που όρισε την Ουκρανία ως εχθρό της Ρωσίας, ήταν σαν να έλεγε σε όλους: «εμείς θα καταστρέψουμε αυτές τις στρατιωτικές δυνατότητες του εχθρού που μας απειλεί».

Η Ουκρανία ανήκε στην Ε«Σ»«Σ»Δ, επομένως οι στρατιωτικές της βάσεις είναι γνωστές στο ρωσικό στρατό, όπως γνωστές είναι και οι όποιες αλλαγές έγιναν στο μεταξύ (τι άλλο έκαναν οι ρώσοι κατάσκοποι στην Ουκρανία όλα αυτά τα χρόνια;). Γνωρίζοντας τις ακριβείς συντεταγμένες των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, δεν ήταν καθόλου δύσκολο στο ρωσικό στρατό να σχεδιάσει στοχευμένα πυραυλικά χτυπήματα. 

«Οι στρατιωτικές υποδομές των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν καταστραφεί», ανακοίνωσε νωρίς το πρωί το ρωσικό υπουργείο Αμυνας (κατ’ ευφημισμόν ονομασία, υπουργείο Πολέμου είναι). Η απάντηση της ουκρανικής πλευράς ήταν ένα ψοφοδεές κάλεσμα του Ζελένσκι προς τους Ουκρανούς να είναι… αισιόδοξοι και μια ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας (Πολέμου) ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν πέντε ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας (Πολέμου) το διέψευσε. Φωτογραφίες, πάντως, από τα γκρεμισμένα αεροσκάφη δεν έχουμε δει. Απλώς το σημειώνουμε, καθώς άλλη ενημέρωση δεν υπάρχει και ξέρουμε πώς δουλεύει η προπαγάνδα σε τέτοιες περιστάσεις.

Μέχρι πού θα φτάσουν οι χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας, που προελαύνουν ανενόχλητα, χωρίς να βρίσκουν αντίσταση ούτε στο έδαφος ούτε από αέρος (καθώς η αεροπορική ισχύς της Ουκρανίας έχει καταστραφεί ή τουλάχιστον αποδυναμωθεί σημαντικά); Ας μην έχουμε καμιά αμφιβολία ότι θα φτάσουν σίγουρα μέχρι τα διοικητικά όρια που είχαν οι επαρχίες του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ στην Ουκρανία. Αυτό το ξεκαθάρισε από την Τρίτη ο Πούτιν.

Είχε προηγηθεί το «φάλτσο» του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο, που δήλωσε ότι η Ρωσία θα σεβαστεί τα σύνορα των δύο «Λαϊκών Δημοκρατιών» έως εκεί που οι ηγεσίες τους ασκούν εξουσία. 

Μερικές ώρες αργότερα, ο Πούτιν «άδειασε» μεγαλοπρεπέστατα τον υφυπουργό του, που πιάστηκε «αδιάβαστος». Σε συνέντευξή του στο Κρεμλίνο, μετά από συνάντησή του με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο Πούτιν δήλωσε: «Τις έχουμε αναγνωρίσει (σ.σ. τις «Λαϊκές Δημοκρατίες»), που σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε τα βασικά ντοκουμέντα τους, συμπεριλαμβανόμενων των συνταγμάτων τους. Αυτά τα συντάγματα οριοθετούν τα σύνορα σε εκείνα των επαρχιών του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ από την εποχή που ήταν μέρος της Ουκρανίας».

Οι «Λαϊκές Δημοκρατίες» (δηλαδή η Ρωσία) θα πάρουν τα… αλύτρωτα εδάφη. Τα ρωσικά στρατεύματα θα φτάσουν μέχρι το λιμάνι της Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα και μέχρι το Κραματόρσκ δυτικά (μετά την ανακήρυξη των «Λαϊκών Δημοκρατιών», το Κραματόρσκ ορίστηκε ως προσωρινό διοικητικό κέντρο της επαρχίας Ντονιέτσκ από το καθεστώς του Κιέβου). 

Το ερώτημα είναι αν η Ρωσία θα κινηθεί τώρα ακόμα πιο δυτικά, ενώνοντας την Κριμαία με το Ντονιέτσκ, ώστε να αποκτήσει πλήρη εδαφική κυριαρχία επί του παραλιακού μετώπου της Αζοφικής. Κι αν θα κινηθεί και βορειοδυτικά της Κριμαίας, προς την Οδησσό, ώστε να ενωθεί η Κριμαία με την Υπερδνειστερία (το ανατολικό τμήμα της Μολδαβίας, που επίσης έχει κηρυχτεί ανεξάρτητο κράτος από το 1992 και το 2006 με δημοψήφισμα ζήτησε την ένωση με τη Ρωσία). 

Η πολιτική είναι η συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα. Το πιθανότερο είναι πως σ’ αυτή τη φάση η Ρωσία δε θα κάνει στρατιωτικές κινήσεις πέραν των συνόρων που είχαν οι επαρχίες του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ ως τμήματα της Ουκρανίας. Τα χτυπήματα σε στρατιωτικές βάσεις της Ουκρανίας πέραν αυτών των περιοχών, τα παρουσίασε ως… αμυντικές κινήσεις. Πώς έκαναν οι Αμερικάνοι και οι σύμμαχοί τους στο Ιράκ, προτού πραγματοποιήσουν τη χερσαία εισβολή; Ετσι ακριβώς.

Μετά θα δοθεί ξανά ο λόγος στη διπλωματία. Η Ρωσία θα έχει αποκόψει το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και θα το έχει προσαρτήσει με τη μορφή δύο προτεκτοράτων, αυξάνοντας τον έλεγχό της από της Αζοφικής με ένα ακόμα σημαντικό λιμάνι (Μαριούπολη) και εξασφαλίζοντας τον ορυκτό πλούτο της κοιλάδας του Ντον (Ντονμπάς). Οι ιμπεριαλιστές της Δύσης θα ανακοινώσουν περισσότερες κυρώσεις, όμως από τη στιγμή που δεν μπαίνουν άμεσα στον πόλεμο, αλλά πολεμούν δι’ αντιπροσώπου (Ουκρανία), δεν μπορούν να ανακόψουν στρατιωτικά τη Ρωσία. Η Ρωσία θα προβάλει σε επίπεδο διπλωματικών διαπραγματεύσεων αξιώσεις που θα πηγάζουν από τα κέρδη της «επί του πεδίου».

Ας σημειωθεί το φαινομενικά παράδοξο γεγονός ότι η Ρωσία έχει εισβάλει στην Ανατολική Ουκρανία και βομβαρδίζει τις στρατιωτικές υποδομές σε ολόκληρη την Ουκρανία, όμως το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο ρέει κανονικά προς τη Δύση, ακόμη και με ρωσικούς αγωγούς που περνούν μέσα από την Ουκρανία. Θυμηθείτε τις συγκρούσεις των Αγγλοαμερικανών με τους Γερμανούς στη Βόρεια Αφρική, κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, για την εξασφάλιση πηγών καυσίμων. Θυμηθείτε την εκστρατεία των ναζί κατά του Στάλινγκραντ, που είχε ως στόχο τα πετρέλαια του Καυκάσου. Τίποτα δε θυμίζει σήμερα εκείνες τις μέχρις εσχάτων συγκρούσεις για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών. Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος διεξάγεται… σε δόσεις και χωρίς την άμεση πολεμική αντιπαράθεση των βασικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του πλανήτη. Γι’ αυτό και οι πολεμικές συγκρούσεις συνοδεύονται από τη διπλωματία. Γι’ αυτό και τα οικονομικά μέτρα δε στοχεύουν στην εξόντωση του αντίπαλου, αλλά στην υπονόμευσή του. Γι’ αυτό οι Δυτικοί ιμπεριαλιστές επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία, όμως αυτές δεν περιλαμβάνουν τον ενεργειακό τομέα. Οι ρωσικοί υδρογονάνθρακες (προς το παρόν τουλάχιστον) ρέουν κανονικά προς τη Δυτική Ευρώπη, τα συμβόλαια παράδοσης τηρούνται, ο πωλητής προμηθεύει, ο αγοραστής πληρώνει. 

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Nord Stream 2 ακόμα δεν είχε τεθεί σε λειτουργία, οπότε η αναβολή της έγκρισης λειτουργίας του, που αποφάσισε η κυβέρνηση Σολτς, δεν αλλάζει το ενεργειακό status αυτή τη στιγμή. Και μην ακούτε τις μπούρδες ότι η ιμπεριαλιστική Ευρώπη θα βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ακόμα κι αν επεδίωκε κάτι τέτοιο, θα χρειάζονταν χρόνια για να υλοποιηθεί. Το αμερικάνικο LNG, εκτός του ότι είναι πολύ ακριβότερο, εκτός του ότι μόλις το τελευταίο δίμηνο άρχισε να μεταφέρεται και στην Ευρώπη (προηγουμένως πήγαινε όλο στην Κίνα), δεν μπορεί με τίποτα να καλύψει τις τεράστιες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ευρώπη, καθώς δεν υπάρχουν καν οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις εκφόρτωσης-αποθήκευσης-αεριοποίησης-μεταφοράς. Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες για τις ενεργειακές σχέσεις Δυτικής Ευρώπης-Ρωσίας.

Ολα αυτά θα τα δούμε να ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια μας τις επόμενες μέρες. Πόλεμος και διπλωματία θα βαδίζουν χέρι-χέρι. Θα πρέπει, όμως, για να φτάσουμε στην ουσία και να τη δούμε χωρίς παραμορφώσεις, να τινάξουμε όλη τη σκόνη της προπαγάνδας περί «διεθνούς δικαίου», «ανθρώπινων δικαιωμάτων», «επιτιθέμενου» και «αμυνόμενου» κτλ. Αν το κάνουμε αυτό, αν βγούμε έξω από τη λογική που θέλουν να μας επιβάλουν τα αντιπαρατιθέμενα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, τότε δεν θα δυσκολευτούμε να διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο για την αναδιανομή σφαιρών επιρροής και τοποθέτησης κεφαλαίων, ένα πόλεμο άδικο απ’ όλες τις πλευρές, με θύματα τους λαούς που θα πληρώσουν και πάλι το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, ακρίβεια, φτώχεια, ανεργία, υπερεκμετάλλευση.

Απάντηση στο ιμπεριαλιστικό δίπολο ειρήνης-πολέμου μπορεί να είναι μόνο ο επαναστατικός αγώνας των λαών για τον κομμουνισμό.

ΥΓ1. Οι ηγέτες των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς, Ντενίζ Πουσίλιν (Ντονιέτσκ) και Λεονίντ Πάσετσνικ (Λουχάνσκ), έχουν εγκατασταθεί στη Μόσχα και τους κουβαλάνε στο Κρεμλίνο όποτε χρειάζεται να υπογράψουν κανένα χαρτί για να επιδεικνύει επίφαση νομιμότητας ο Πούτιν. Κανονικά πιόνια. Τέτοιοι ήταν πάντοτε, αλλά φορούσαν τη μάσκα του… λαϊκοδημοκράτη για να ξεγελούν διάφορους αφελείς. Τώρα, αναγκαστικά έβγαλαν τη μάσκα. Να δούμε τι θα κάνουν οι αφελείς.

ΥΓ2. Αν κρίνουμε από την εικόνα στα λεγόμενα social media, ο Πούτιν εξακολουθεί να απολαμβάνει μεγάλης αποδοχής στην Ελλάδα. Εδώ μπλέκονται οι ακροδεξιοί εραστές του «ξανθού γένους» και του «Ελλάς-Ρωσία-Ορθοδοξία» με αριστερούς που δεν μπορούν να διακρίνουν την ουσία της ιμπεριαλιστικής πολιτικής και ακολουθούν τη λογική «ποιος άρχισε πρώτος», «ποιος επιτίθεται και ποιος αναγκάστηκε να αμυνθεί». Σ’ αυτά θα επανέλθουμε, με στόχο να καταδείξουμε την ορθότητα της λενινιστικής αντίληψης για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την ιμπεριαλιστική ειρήνη και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Επί του παρόντος, θα ξαναρωτήσουμε τους αριστερούς (απροκάλυπτους ή ντροπαλούς) υποστηρικτές του Πούτιν. Το γεγονός ότι ο νεοτσάρος του Κρεμλίνου, για να δικαιολογήσει τον πόλεμό του, επιτέθηκε στην πολιτική των Μπολσεβίκων στο εθνικό ζήτημα και επανέφερε το τσαρικό δόγμα των «ιερών ρωσικών εδαφών», δεν σας λέει τίποτα;

Εκτύπωση 🖨
UKRAINE ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 24 Φλεβάρη
Επόμενο άρθρο Χωρίς νεοναζιστές και πάλι το Πινάκιο του Πενταμελούς Αναστολών

Σχετικά Αρθρα

Αμστερνταμ: Συγκρούσεις με την αστυνομία ενάντια στην παρουσία του αρχιψάλτη του σιωναζιστικού στρατού

Διεθνή 17 Δεκ 2025, 20:18

Χαμάς: Απορρίπτεται ξένη παρουσία στη Γάζα – Η ISF θα «παρακολουθεί μόνο τα σύνορα»

Κανένα κράτος δεν είναι έτοιμο να ασχοληθεί σοβαρά με το σχέδιο της ISF, επειδή «κανείς δε θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με τους Παλαιστίνιους»

Διεθνή 17 Δεκ 2025, 12:56

Αμπντουλά Μπαργούτι: «Το ηθικό μου σπάει πέτρα»

Ο παλαιστίνιος κρατούμενος καταγγέλλει σοβαρή κακοποίηση στην ισραηλινή φυλακή

Διεθνή 17 Δεκ 2025, 09:40

Καθημερινή δίψα εν μέσω σκηνών και ερειπίων: Μια «τραχιά και αμμώδης διαδρομή» για τους εκτοπισμένους της Γάζας

Διεθνή 16 Δεκ 2025, 18:43

Οι Παλαιστινιακές Αντιστασιακές Οργανώσεις συγχαίρουν τη Χαμάς για την 38η επέτειο της ίδρυσής της

Διεθνή 16 Δεκ 2025, 08:41

Οι Ταξιαρχίες Αμπού Aλί Μουσταφά θρηνούν τον μάρτυρα ηγέτη Ράεντ Σαάντ

Διεθνή 15 Δεκ 2025, 17:48
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Μπελέρι γιοκ…

18 Δεκ 2025, 09:27
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Δεκέμβρη

18 Δεκ 2025, 00:01
Πολιτική

Το νεοναζιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» ήταν παραμάγαζο του Κασιδιάρη και γι’ αυτό η καταδίκη είναι μονόδρομος

17 Δεκ 2025, 21:07
Διεθνή

Αμστερνταμ: Συγκρούσεις με την αστυνομία ενάντια στην παρουσία του αρχιψάλτη του σιωναζιστικού στρατού

17 Δεκ 2025, 20:18
Κόντρες

Τρεις Κασιδιαραίοι ψηφίζουν Κούλη

17 Δεκ 2025, 19:19
Διεθνή

Χαμάς: Απορρίπτεται ξένη παρουσία στη Γάζα – Η ISF θα «παρακολουθεί μόνο τα σύνορα»

Κανένα κράτος δεν είναι έτοιμο να ασχοληθεί σοβαρά με το σχέδιο της ISF, επειδή «κανείς δε θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με τους Παλαιστίνιους»

17 Δεκ 2025, 12:56
Εργατικά

Καταγγελία της ΟΙΕΛΕ για bullying διοίκησης και γονέων σε βάρος εκπαιδευτικών στο ιδιωτικό σχολείο «Εκπαιδευτήρια Παιδαγωγική – Birds»

17 Δεκ 2025, 10:03
Διεθνή

Αμπντουλά Μπαργούτι: «Το ηθικό μου σπάει πέτρα»

Ο παλαιστίνιος κρατούμενος καταγγέλλει σοβαρή κακοποίηση στην ισραηλινή φυλακή

17 Δεκ 2025, 09:40
Παιδεία

Καιροσκοπισμός αισχίστου είδους

17 Δεκ 2025, 08:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Δεκέμβρη

17 Δεκ 2025, 00:01
Η παπάρα

Αλλοι στήνουν κόμματα κι άλλος ονειρεύεται πρωθυπουργία

16 Δεκ 2025, 20:41
Παιδεία

Οχι στα Ωνάσεια Σχολεία-Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο της γειτονιάς μας

Στο πόδι εκπαιδευτικοί και γονείς στην Καλλιθέα

16 Δεκ 2025, 19:50
Διεθνή

Καθημερινή δίψα εν μέσω σκηνών και ερειπίων: Μια «τραχιά και αμμώδης διαδρομή» για τους εκτοπισμένους της Γάζας

16 Δεκ 2025, 18:43
Κόντρες

Σανός για σιωνιστικά ζώα

16 Δεκ 2025, 14:39
Αθλητισμός

«Αθληση για όλους», αλλά… με λεφτά

Το παράδειγμα των δημόσιων χώρων άθλησης του Αττικού Αλσους

16 Δεκ 2025, 10:40
Πολιτισμός

Συνθήκες εργασιακού κάτεργου στο «Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της Λυρικής Σκηνής

Ακραία ενταντικοποίηση, χορευτές που χορεύουν ως τα 67 τους χρόνια (!) ελαστικές σχέσεις εργασίας, εργατικά ατυχήματα, απαξίωση, συνδικαλιστικές διώξεις, πειθαρχικά..

16 Δεκ 2025, 09:33
Διεθνή

Οι Παλαιστινιακές Αντιστασιακές Οργανώσεις συγχαίρουν τη Χαμάς για την 38η επέτειο της ίδρυσής της

16 Δεκ 2025, 08:41
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Δεκέμβρη

16 Δεκ 2025, 00:01
Διεθνή

Οι Ταξιαρχίες Αμπού Aλί Μουσταφά θρηνούν τον μάρτυρα ηγέτη Ράεντ Σαάντ

15 Δεκ 2025, 17:48
Καταστολή

Θυμίζουν τα τερτίπια της χούντας των συνταγματαρχών

Μητσοτάκης, Δένδιας, Ζαχαράκη εκδικούνται τη φοιτητική νεολαία

15 Δεκ 2025, 15:30
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Δεκέμβρη

Ημέρα μετανάστη.

Νίγηρας: Ημέρα δημοκρατίας (1958).

1924: Καθιερώνεται το οκτάωρο (48ωρο εβδομαδιαίως) στην Ελλάδα.

1943: Γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν 118 κατοίκους του χωριού Δράκεια Μαγνησίας.

1954: Γενική απεργία και αιματηρές διαδηλώσεις στην Κύπρο, 35 τραυματίες, 37 συλλήψεις.

1969: Καταργείται η θανατική ποινή στη Βρετανία.

1994: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Βουλγαρίας (πρώην Κομμουνιστικό) κερδίζει τις εκλογές.

2000: Επίθεση των αρχών ασφαλείας στις φυλακές της Τουρκίας, 31 νεκροί.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ευ. Βενιζέλος: Επιτρέψτε μου έναν προσωπικό τόνο, έχω επιδείξει εγώ ποτέ κάποια πολιτική φιλοδοξία; Γιατί μόνο βάρη έχω αναλάβει στην πολιτική μου διαδρομή. (…) Δεν νομίζω ότι επιδίωξα ποτέ κάποιο αξίωμα το οποίο θα είναι χαριστικό ή εύκολο, ανέλαβα ευθύνες και νομίζω ότι ο καθένας θα κριθεί στο τέλος, στον απολογισμό της ζωής του με βάση αυτά τα οποία ξεπερνούν τη συγκυρία. (…)

Χρ. Κούτρας: Δεν είστε πολιτικός πια;

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς είμαι πολιτικός. (…)

Ευ. Βενιζέλος: Η αυτοδυναμία πιστεύω ότι έχει κλείσει τον κύκλο της στην Ελλάδα. (…)

Χρ. Κούτρας: Όχι. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν κληθεί, θα πει, είμαι εδώ;

Ευ. Βενιζέλος: Από ποιους να κληθεί;

Χρ. Κούτρας: Από τα κόμματα τα οποία μπορεί να αποφασίσουν να κάνουν μία συνεργασία.

Ευ. Βενιζέλος: Τα κόμματα εάν θεωρήσουν ότι πρέπει να απευθυνθούν σε άλλα πρόσωπα, τα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και εγώ, δεν παριστάνω τώρα τον σεμνότυφο, θα κρίνουμε αν μπορούμε να προσφέρουμε κάτι.

Χρ. Κούτρας: Εκείνη τη στιγμή.

Ευ. Βενιζέλος: Εάν υπάρχει εμπιστοσύνη, εάν υπάρχουν συσχετισμοί, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, αλλά δεν θα έλεγε κανείς όχι σε μία παρόμοια περίσταση. (…)

Χρ. Κούτρας: Αυτό βλέπετε ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση; Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας;

Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύω ότι πρέπει να είναι κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους καταρχάς διαφάνειας, για λόγους δημοκρατικής ας το πούμε αισθητικής, για λόγους συμμετοχής και συναντίληψης, για λόγους νομιμοποίησης και γιατί δεν μπορεί η χώρα να πορεύεται συγκρουσιακά. (…)

Γ. Ντσούνος: Άρα με βάση το δικό σας σκεπτικό θα πάμε σε συνεργασία. Συνεργασία ποιων; Αν είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία;

Ευ. Βενιζέλος: Θα το κρίνουν τα κόμματα, εγώ δεν είμαι εδώ ούτε κανείς που έχει διατελέσει πολιτικός πρώτης γραμμής είμαστε εδώ για να πούμε στα κόμματα τι θα κάνουν. (…) Τα κόμματα ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού. Εμείς παρακολουθούμε, εγώ προσωπικά παρακολουθώ με σεβασμό, απόλυτο σεβασμό το πώς εξελίσσεται η δημοκρατική διαδικασία. (…)

Χρ. Κούτρας: Δηλώνετε όμως παρών να κληθείτε υπό προϋποθέσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέλω το ΠΑΣΟΚ να είναι όσο γίνεται ψηλότερα, (…) αλλά δεν μιλώ τώρα ως ΠΑΣΟΚ ή μόνο για το ΠΑΣΟΚ, μιλώ για όλα τα κόμματα του δημοκρατικού φάσματος και με ενδιαφέρει να λειτουργεί το δημοκρατικό τόξο, το συνταγματικό τόξο.

(Θέλει η που@@@α να κρυφτεί μα η χαρά δεν την αφήνει. Ο Βενιζέλος βγήκε σε κανάλι για να πει ότι προσφέρεται για πρωθυπουργός της επόμενης κυβέρνησης, υπό οποιαδήποτε σύνθεση. Δεν κάνει τον κλασικό διαχωρισμό «πρόοδος-συντήρηση», αλλά το διαχωρισμό «εντός – εκτός συνταγματικού τόξου». Με όλους, πλην νεοναζιστών, φτάνει να τον κάνουν πρωθυπουργό. Μιλάμε για υπερ-μπαλαντέρ. Χρησιμοποίησε την αναμφισβήτητη ρητορική του δεινότητα με τρόπο που να μην αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για τις προσδοκίες του. Από τη στιγμή που ο Μητσοτάκης δεν τον έκανε πρόεδρο της Δημοκρατίας, το μόνο που απομένει για να ικανοποιήσει τον άκρατο ναρκισσισμό του είναι να γίνει πρωθυπουργός μιας -ακόμα και βραχύβιας- συμμαχικής κυβέρνησης. Στα 70 του έστω. Θα το πετύχει; Συνήθως δεν πετυχαίνει μεγάλους στόχους. Εχασε πανηγυρικά από τον ΓΑΠ στις εκλογές για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που ο ίδιος προκάλεσε. Μετά έγινε μνημονιακός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώτα με τον Παπαδήμο, μετά τον Σαμαρά, έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μόνο για να το δει να εξαερώνεται επί προεδρίας του και μετά είδε τη Φώφη να ψηλοανεβάζει το ποσοστό του. Πρόκειται για μόνιμο λούζερ, με τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του ώστε να θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός… του χρωστάει. Από τη στιγμή που κατέθεσε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός συμμαχικής κυβέρνησης, είναι σίγουρο πως θα βρίσκεται όλο και πιο συχνά στο πολιτικό προσκήνιο, επιτιθέμενος με το δικό του στιλ κατά του Μητσοτάκη, συμπληρώνοντας τους Σαμαρά-Καραμανλή)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo