Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας/ ποτέ δε λένε την αλήθεια/ ο κόσμος υποφέρει και πεινά/ και σεις τα ίδια παραμύθια
Π(ρ)υτανικές εκλοyes? εκλοNO!
Μπασταρδεμένα λόγια
στις οθόνες,
αιμάσσουσες νεράιδες
με αμπιγέ χαμόγελο.
Ωπα!
Μας τάπαν κιάλλοι:
μόνο γαμοσταβρίδια
στα γουρούνια;
♦ Κούγιας, ο πηδηκολόγος.
♦ Δηλαδή στην περίπτωση SIEMENS υπήρξε ελαιοχρωματισμός (κοινώς λάδωμα);
♦ «Οπως διαπιστώνουμε από τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, πριν από την κατάθεση του δεύτερου νομοσχεδίου είχαν διατυπωθεί σοβαρές επιφυλάξεις για την σκοπιμότητά του, καθώς “υπάρχει φόβος με την πρόταση αυτή να καλυφθούν τα πολεμικά γεγονότα της εποχής και η κατάρρευση του μετώπου” (μια εύσχημη διατύπωση για να υποδηλωθούν όσα έκανε, την ίδια περίοδο, ο ελληνικός στρατός στην ίδια περιοχή). Αυτές οι επιφυλάξεις δεν εμπόδισαν, όμως, μέσα στο εθνικοενωτικό κλίμα της εποχής, και τα δύο νομοσχέδια να ψηφιστούν ομόφωνα από τους εκπροσώπους όλου του πολιτικού φάσματος: παρά τις διαφωνίες τους με τα σκεπτικό των εισηγητικών εκθέσεων, τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΝ) συντάχθηκαν κι αυτά με την πλειοψηφία “αναγνωρίζοντας” τις αντίστοιχες “γενοκτονίες”. Από την ανάγνωση των πρακτικών διαπιστώνουμε, άλλωστε, πως οποιαδήποτε ανάλυση των γεγονότων του 1912-1922 που απέκλινε από το κυρίαρχο στερεότυπο (του τρισχιλιετούς ελληνικού πολιτισμού που έπεσε θύμα ενός συγκερασμού “ανατολίτικης βαρβαρότητας” και “τευτονικής ψυχρής μεθοδολογίας” θεωρήθηκε εντελώς ανάρμοστη με το νόημα της ημέρας, καταγγέλθηκε δε από επίσημα χείλη σαν “ιστορικά, πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη” καθώς υπονόμευε “το κλίμα ενότητας, προσέγγισης και τιμής με το οποίο πρέπει να προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο θέμα”. Στο ίδιο μήκος κύματος, κανείς δεν έδειξε να ενοχλείται ακόμη κι από κάποιες κραυγαλέες πλαστογραφήσεις των ιστορικών δεδομένων, εφόσον αυτές ήταν εναρμονισμένες με το εθνικά ορθό κλίμα “ενότητας”». (Τ. Κωστόπουλος: Πόλεμος και εθνοκάθαρση).
♦ Το δικαίωμα της αστικής τάξης της Ελλάδας να επεκτείνει τα όρια της υφαλοκρηπίδας στα 12 μίλια υποστήριξε στην εκπομπή της ΝΕΤ «Στα άκρα» ο κ. Γ. Δελαστίκ (βίοι παράλληλοι με τον Περισσό – βοηθούντος και του «οικονομικού», βεβαίως, βεβαίως…).
♦ Αφιέρωμα στους Μαύρους Πάνθηρες αλλά και «άνοδος της αριστεράς στις φοιτητικές εκλογές» (ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ, Απρίλης-Μάης 2008). Δύο πόδες, δύο σκάφη, πλάτσα-πλούτσα…
♦ «Η Μαρξιστική Τάση και η εφημερίδα της ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΦΩΝΗ έχοντας βρεθεί στις κρίσιμες πολιτικές μάχες στο πλευρό του ΚΚΕ, έχουν αποδείξει ότι κάνουν κριτική από τη σκοπιά του φίλου και συντρόφου». Ετσι μπράβο παιδιά! Ο καλός φίλος ταλέθει όλα! Και όσο ο Περισσός κινείται ως 5η φάλαγγα στο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα εσείς του «κρατάτε τα μπόσικα»… (το απόσπασμα είναι από τη ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ -my arse!- ΦΩΝΗ, ν.32, Μάρτης-Απρίλης 2008).
♦ Η προσωπική περιπέτεια της Μαριέττας ΦΥΣΙΚΑ και δεν επηρέασε τις πολιτικές της επιλογές (αφιερωμένο σ’ όλους αυτούς που έσπευσαν να της «συμπαρασταθούν ανθρώπινα»).
♦ Να μην ξεχνάμε ότι εκτός της Γαλλίας, η Ιταλία, η Τσεχοσλοβακία, η Ουγγαρία είχαν κι αυτές το δικό τους ’68.
♦ Χλωμός, πολύ χλωμός ο «φάκελλος» της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ (10/05/08) για το γαλλικό Μάη.
♦ 80.000 γιούρα και… τέρμα ΑΝΤΙ.
♦ Σ’ ενδειξη διαμαρτυρίας για τα σημερινά «τερτίπια» του (πάλαι ποτέ) κόκκινου Ντάνυ οι εκδόσεις «Διεθνής Βιβλιοθήκη» απέσυραν απ’ την κυκλοφορία το βιβλίο του (που κυκλοφορούσε επί χρόνια).
♦ Σε ποιο κανάλι πάει ο Κούλογλου; (Πάντως στο Ράδιο ΑΡΒΥΛΑ ήταν πολύ άνετος…). Μερικοί τον έβγαλαν και αριστερό…
♦ «Δεν βγαίνει η ύλη!» απορεί η ΑΥΓΗ (16/05/08). Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτό είναι ένα απο τα βασικά «στοχεύματα» -παράπλευρες απώλειες ο μαθητικός πληθυσμός- της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
♦ «Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με το μεροκάματο (αυτό το παραμελημένο εμπόρευμα) τι γίνεται, παιδιά; (ρωτάμε τις «τσόντες» του ΣΥΡΙΖΑ).
♦ Κάργα ντόπα.
♦ Ποια η διαφορά μεταξύ (Μπιλ) Κλίντον και (Χίλαρυ) Κλίντον; Πολιτικά-πίπες! Ο ένας τις έπαιρνε δώρο, η άλλη τις δίνει (δώρο).
♦ Σημειώνουμε απο το ένθετο «ΙΣΤΟΡΙΑ» (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 18/05/08) αφιερωμένο στον Χαρίλαο Φλωράκη: «1989: Μια χρονιά γεμάτη από γεγονότα και σημαντικές εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα, υπό το βάρος των πολιτικοοικονομικών σκανδάλων εκείνης της εποχής και με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα δύο εκλογικών αναμετρήσεων, από τις οποίες δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση, ορκίζονται διαδοχικά η κυβέρνηση Τζανετάκη και η κυβέρνηση Ζολώτα». Τι ΔΕΝ μαθαίνει ο αναγνώστης; Οτι ο Περισσός δεν «γεύτηκε κυβέρνηση» (άντε τώρα να το κουβεντιάσεις αυτό με τα μαλακισμένα της ΚΝΕ…).
♦ Πληροφοριακά ενδιαφέρον το «συνολάκι» των Αναγνώσεων της ΑΥΓΗΣ (18/05/08) σε 4 ρώσους και λιθουανούς θεατρικούς συγγραφείς.
♦ «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξεπεράσει την λεπτή γραμμή που χωρίζει τα κόμματα απλής και γενικευμένης διαμαρτυρίας, απο τα κόμματα με εναλλακτικές προτάσεις και αυτό πρέπει να γίνει χωρίς κλυδωνισμούς και αφορισμούς. Συγχρόνως πρέπει να πείσει ότι μπορεί να συμβάλλει στην ουσιαστική ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου» (Κ. Πουλάκης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, από άρθρο στην ΑΥΓΗ, 18/05/08). Εκείνες οι… συνιστώσες τι λένε άραγε;
♦ Μας αλλάζουν τα φώτα και (προσφάτως) τα έλαια…
♦ Επειδή είδαμε στο ΠΡΙΝ (18/05/08) τον τίτλο «Εισαγγελέας καλεί καθηγητές, γονείς σε καταδοση μαθητών!», να θυμίσουμε ότι στο πρόσφατο (Νο19, Μάης 2008) τεύχος του SARAJEVO υπάρχει σχετικό άρθρο («Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες στα high τους – και μερικές φορές στα down τους…») σχετικά με την χαφιεδοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων.
♦ Εν τω μεταξύ, με την αναδρομική εφαρμογή νόμου στη Γαλλία επιχειρείται να «παραταθεί η κράτηση» (βλ. μέσα-για πάντα) πολιτικών κρατουμένων, όπως λ.χ. Ο Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπντάλα (φυλακισμένος από το 1984), ο Ζωρζ Σιπριανί της Αξιόν Ντιρέκτ (21 χρόνια στη μπουζού), ο Ρεζί Σλεσέρ (25 χρόνια ήδη) και οι Βάσκοι πολιτικοί κρατούμενοι Γιου Πάροτ, Γιάκες Εσνάκ, Φρέντερικ Χαρανμπούρου. Τι θέλει να κάνει η εξουσία στη Γαλλία; Με πρόφαση τη «γνώμη ειδικών ιατρών» να «επεκτείνει» (επ’ αόριστον) την κράτηση των αγωνιστών. Οπως γράφει και η σχετική προκήρυξη (nlpf.samizctat.net). Το κράτος θέλει να παρουσιάσει ως τρελλό ή τρελλή όποιον/αν αντιτίθεται στην τάξη του.
Βασίλης