Δύο χιλιάδες είκοσι ένα
και δεν αρκεί μόνο η πένα…
Σήμερα (17 Ιούλη) είναι η παγκόσμια ημέρα διεθνούς δικαιοσύνης. Γιατί γελάτε ρε;
Στις κοσμικές –και όχι μόνο και όχι μ’ όνο- ειδήσεις των ημερών, την ίδια μέρα κλείνει τα 67 χρόνια της η Ανγκελα Μέρκελ και συμπληρώνουν 23 χρόνια γάμου ο Κώστας Καραμανλής και η Νατάσα Παζαΐτη. Τέλος, για να μη λένε οι κακεντρεχείς ότι είμαστε μονομερείς και προκατειλημμένοι, στις 22 Ιούλη κλείνει τα 52 χρόνια της η Δέσποινα Βανδή, που το κανονικό επίθετό της είναι Μαλέα (ποιο ακρωτήριο ρε;). Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, νομίζουμε πως, εκτός από ευχετήριες κάρτες και ηλεκτρονικά μηνύματα, τα άνθη είναι επιβεβλημένα.
Παίρνουμε πίσω όσα λέγαμε, ότι δεν κατονομάζονται αίτια και ένοχοι στα στοιχεία που δίνονται κατά καιρούς από διάφορους φορείς. Ιδού λοιπόν που ο ΟΗΕ βγήκε με περισσό επαναστατικό θάρρος και είπε ότι η πείνα στον κόσμο δεν θα ξεπεραστεί για πολύ καιρό και αίτιος είναι ο… κορονοϊός!
Να έχεις ζόρια, καύσωνες, να ‘χεις και την Παγώνη
μ’ ένα στο χέρι εμβόλιο να σε περικυκλώνει.
(σ.σ. Το “Παγώνη” δύναται να αντικατασταθεί και από το “Πελώνη”)
Από τις πολυπόθητες δόσεις των δανείων και την αγωνία τους, στη βαριεστιμάρα και απροθυμία των δόσεων των εμβολίων. Που συνοδεύονται από την ένθεν κακείθεν απαραίτητη “επιχειρηματολογία” και φιλολογία βεβαίως.
Μέσα σε ένα σκηνικό που η τοξικότητα πνίγει τα πάντα, η μόνη τοξικότητα που είδαν τα τηφλεοπτικά τρομοδελτία είναι αυτή κάποιων μεδουσών που βολτάρουν σε ακτές και απειλούν το (τοξικό) καλοκαίρι. Φυσικά δεν βλέπουν ότι τα βρώμισε όλα ο καπιταλισμός, αποδεκάτισε κοινωνίες, τον πλανήτη ολάκερο, την εργασία, τις ανθρώπινες σχέσεις, μετατρέπει σε κρανίου τόπου τη Γη και το οικοσύστημα, τα μυαλά, τη ζωή ολόκληρη.
“Η αληθινή τελειότητα του ανθρώπου βρίσκεται όχι στο τι έχει, αλλά στο τι είναι. Γι’ αυτό προς το συμφέρον ακριβώς των πλουσίων πρέπει να καταργήσουμε την ιδιοκτησία. Κι η φτώχεια πρέπει να καταργηθεί γιατί ταπεινώνει τον άνθρωπο κι επιβραδύνει την ατομική του ανάπτυξη. Μία μόνο κοινωνική τάξη σκέπτεται το χρήμα περισσότερο απ’ τους πλουσίους, κι αυτή είναι οι… φτωχοί. Οι καλύτεροι ανάμεσα στους φτωχούς δεν ήταν ποτέ ευγνώμονες για την ελεημοσύνη. Είναι αγνώμονες, δυσαρεστημένοι, απείθαρχοι κι επαναστατικοί. Κι έχουν δίκιο να ‘ναι έτσι. Ο άνθρωπος που δε θα ‘ταν δυσαρεστημένος σε τέτοιο περιβάλλον και σε τέτοιο χαμηλό βιοτικό επίπεδο θα ήταν τέλειο κτήνος. Η πείνα κι όχι η αμαρτία γεννάνε το σύγχρονο έγκλημα. Διαμέσου της ανυπακοής δημιουργήθηκε πάντα η πρόοδος, διαμέσου της ανυπακοής και της επανάστασης. Το να συνιστούμε οικονομία στους φτωχούς είναι κάτι τόσο εξωφρενικό, όσο και υβριστικό. Είναι σαν να συμβουλεύουμε έναν που πεινάει να τρώει λιγότερο” (Οσκαρ Ουάιλντ – “Ο άνθρωπος κάτω από τον σοσιαλισμό“).
Τουλάχιστον δεν μας αφήνουν να πλήξουμε ούτε στιγμή στη μακάρια μπανανία. Και έχουμε –όπως κάθε χρόνο- αυτά τα αφιερώματα και τις φωτογραφίες για “προορισμούς” που όλοι μα όλοι τους είναι “μαγικοί“, “ονειρεμένοι“, απίστευτοι…
Ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» επειδή δεν έχουν δηλωθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο, πρόκειται να περάσουν στην κυριότητα του δημοσίου μετά την πάροδο οκταετίας. Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο αριθμός τους είχε φτάσει στις 300.000, ενώ σήμερα είναι 389.836. Καλή φάση…
Τι να έκανε κι ο Τζερόνιμο με τόσα “φυντάνια” που έχει μεταξύ της πελατείας του, της και “ποίμνιο” (κοπάδι δηλαδή) αποκαλούμενης; Να λειτουργήσει διχαστικά και να προσθέσει κι άλλα προβλήματα στα τόσα υπάρχοντα; Οχι βέβαια. Εβγαλε μια βαριεστημένη ανακοίνωση στο κυβερνητικό πνεύμα για τους εμβολιασμούς και ένιψε τας χείρας του.
Το ξαναείπαμε, το λέει η γνωστή αρχαία ρήση: “Τομή χοίρων: βέλτιστον“.
Κοκκινοσκουφίτσα