Δύο χιλιάδες είκοσι ένα
και δεν αρκεί μόνο η πένα…
Σαν σήμερα (16 Ιανουαρίου) πριν από 118 χρόνια, ο απελπισμένος και μη έχων πόρους πλοίαρχος Δ. Γλάρης πούλησε τη γυναίκα του σε οίκο ανοχής! Αυτό, για να μη λένε μερικοί για «πρωτοφανείς καταστάσεις» και «δύσκολους καιρούς σήμερα»…
«Είμαι υπέρ της πειρατείας γιατί διαδίδει τη μουσική. Δεν σκοτώνει, αυτά είναι γελοιότητες. Οι δισκογραφικές εταιρείες σκοτώνουν τη μουσική. Ο καπιταλισμός σκοτώνει τη μουσική» έφα Τζίμης Πανούσης που “έφυγε” τέτοιες μέρες (13 Ιανουαρίου) πριν από τρία χρόνια. Και -μεταξύ σοβαρού και αστείου- προβλέποντας κάτι που δεν πρόλαβε σ’ όλο του το μεγαλείο: “Είμαι σε μια γλάστρα στο σαλόνι / άντε το ταβάνι με πλακώνει / μ’ έχουνε στριμώξει στη μεσοτοιχία / μ’ έχει μαραζώσει η ακινησία“.
«Ψήφισα ενάντια στο σύνταγμα, όχι γιατί περιέχει πράγματα που κατακρίνω και δεν περιέχει πράγματα που επιδοκιμάζω. Ψήφισα ενάντια στο σύνταγμα γιατί είναι σύνταγμα» έφα Pierre Joseph Proudhon που κι αυτός “έφυγε” τέτοιες μέρες (19 Ιανουαρίου) του 1865. Προσθέτοντας: «Να σε κυβερνούν σημαίνει να σε παρακολουθούν, να σε επιθεωρούν, να σε κατασκοπεύουν, να σε κατευθύνουν, να σ’ εγκλωβίζουν σε νόμους, να σε ρυθμίζουν, να σου κάνουν κατήχηση, να σε μετρούν, να σε ζυγίζουν, να σε λογοκρίνουν, να σε διατάζουν άνθρωποι που δεν έχουν ούτε το δικαίωμα ούτε τη γνώση ούτε την αρετή (…) Να σε κυβερνούν σημαίνει να σε φορολογούν, να σ’ εκμεταλλεύονται, να σε ληστεύουν με την πρόφαση του γενικού συμφέροντος (…) Αυτή είναι η κυβέρνηση, αυτή είναι η δικαιοσύνη της, αυτή είναι η ηθική της».
Τα τρομοκρατικά μετεωρολογικά και μετεώρως λογικά δελτία δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, αλλά και ούτε και συνέβη κάτι τρομερό πέρα από μικροπροβλήματα για άλλη μια φορά. Αφήστε δε εκείνη την εξοργιστική ύβρη που μιλάει για “πρόγνωση” ενώ πρόκειται απλά για πρόβλεψη και απολύτως τίποτε περισσότερο. Ολοι καταλαβαίνουμε τη διαφορά των δύο λέξεων, δεν είναι έτσι;
Και κάτι σχετικό, μιας και έγκλειστοι και ασάλευτοι παρατηρούμε τον (κακό μας) καιρό: “Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τον Δεκέμβριο και κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αποτελούν ρεκόρ τουλάχιστον των τελευταίων 160 ετών για την Αθήνα, σύμφωνα με το ιστορικό αρχείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που χρονολογείται από το 1860“. Αυτό λέει η είδηση, στην οποία δεν περιέχονται πληροφορίες για τις αιτίες και τους αίτιους…
“Κληρονόμος μιας διεστραμμένης ιστορίας όπου ανακατεύονται προδομένες επαναστάσεις, τρελαμένες τεχνολογίες, πεθαμένοι θεοί και ξοφλημένες ιδεολογίες, όπου μέτριες ηγεσίες μπορούν να καταστρέψουν τα πάντα αλλά δεν μπορούν να πείσουν κανέναν, όπου η νοημοσύνη ταπεινώνεται, αυτή η γενιά οφείλει, ξεκινώντας από τις αρνήσεις της, να αποκαταστήσει έστω κάτι από την αξιοπρέπεια της ζωής και του θανάτου” (Albert Camus).
Θέλω να σπάσω τα δεσμά: ψώνια πριν την ψωνίσω!
Να πάω να κάνω click away, να κάνω click inside.
Και όπως ήταν φυσικό, ακόμα δεν άνοιξαν καλά-καλά τα σχολεία και εμφανίστηκαν τα κρουσματάκια, αλλού λίγα, αλλού περισσότερα. Με δεδομένο ότι ο χειμώνας δεν έχει έρθει ακριβώς ακόμα και οι παραδοσιακές… μύξες των παιδιών δεν άρχισαν να κυλάνε, αναμένεται λαμπρή συνέχεια.
Οι Ιταλοί ετοιμάζουν δικό τους εμβόλιο, οι Ρώσοι έχουν τα δικά τους, ο σουλτάνος εμβολιάστηκε on camera με κινέζικο, ο Κούλης περί τα δικά του τυρβάζει με τα αστεία νούμερα εμβολιασμών και προβλέψεων, πού καιρός να πλήξεις στην εποχή του εγκλεισμού…
“Θωρακίζονται τα πανεπιστήμια” λένε εν χορώ και με μια φωνή – μια ψυχή – μια κατεύθυνση τα Μ.Μ.Ε. (Masturbation Media Emesis): αστυνομικοί, κάμερες, ελεγχόμενη είσοδος. Μπαίνει και τέλος στους αιώνιους φοιτητές. Τάξις κύριοι, τάξις! Ασφάλεια! Νοικοκυροσύνη! Ζούμε ιστορικές στιγμές, τα στήθη μας θα πρέπει να φουσκώνουν από περηφάνια.
“Οταν ήρθαν οι ιεραπόστολοι, οι Αφρικανοί είχαν τη γη και οι ιεραπόστολοι κρατούσαν τη Βίβλο. Μας έμαθαν να προσευχόμαστε με τα μάτια κλειστά. Οταν τα ανοίξαμε, εκείνοι είχαν τη γη κι εμείς κρατούσαμε τη Βίβλο” (Jomo Kenyatta).
Και ας μην ξεχνάμε: “Ο καλύτερος τρόπος για να πεις κάτι, είναι να το κάνεις“.
Τι θα γίνει με τον Μήτσο, ρεεεεε;
Κοκκινοσκουφίτσα