«Εκείνο για το οποίο η δική μας γενιά θα μετανιώσει μια μέρα πικρά, δεν θα είναι τόσο η σκληρότητα και η αδικία των κακών, όσο η απαράδεκτη σιωπή των καλών» (Martin Luther King).
Στα πολιτικά αλλά και κοσμικά γεγονότα αυτής της εβδομάδας συγκαταλέγονται ασφαλώς και τα γενέθλια του εκλεκτού Προέδρου της Δημοκρατίας του ΣυΡιζΑ Προκόπη Παυλόπουλου, που την προσεχή Παρασκευή κλείνει τα 65 χρόνια του. Και που υπό άλλες συνθήκες θα έπαιρνε σβάρνα τα κανάλια, προσπαθώντας να πείσει για την αναγκαιότητα της Ευρώπης και του «ναι»…
Ηταν 28 Ιουνίου του 1977 όταν η ελληνική βουλή με πρωθυπουργό τον εθνάρχη (ένας ήταν ο εθνάρχης, όπως ένα ήταν και το κόμμα πριν περιπέσει σε κώμα) επικύρωνε τη συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ (193 ψήφοι υπέρ και απουσία ΠαΣοΚ και ΚΚΕ). Με οράματα για… «χρυσά κουτάλια», διαφημίσεις, καμπάνιες, ταινίες και όλα εκείνα τα αλήστου μνήμης για όσους είχαν την τύχη (τι τύχη κι αυτή!) να τα ζήσουν. Δεκαεννιά χρόνια αργότερα, ο Κορακοχωριανός Κώστας Σημίτης εκστόμιζε μέσα στη βουλή το «ευχαριστούμε τους Αμερικανούς». Από ένα καπρίτσιο της μοίρας, έπρεπε να περάσουν άλλα δεκαεννιά χρόνια για να αμφισβητηθεί η τότε ΕΟΚ και να ακουστεί στη βουλή το «δεν θα ρωτήσουμε τον κ. Schauble». Θεατρικά η χώρα στέκει πολύ ψηλά κι ας λένε ό,τι θέλουν οι άμουσες Κασσάνδρες…
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι την ημέρα (5 Ιουλίου) που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει το πρώτο δημοψήφισμα στην Ελλάδα μετά από 41 ολόκληρα χρόνια, το 1797 οι Γάλλοι έκαιγαν στη Ζάκυνθο το περίφημο «Libro d’ oro», το μητρώο των ευγενών. Εννιά χρόνια μετά τη γαλλική επανάσταση. Είναι και η ημέρα ανεξαρτησίας της… φίλης Βενεζουέλα (1811)…
Μνημόνιο και με το ναι, μνημόνιο με το όχι!
Φταίει που κάθομαι άπραγος σαν μπιμπελό στην κόχη;
«Ο ολοκληρωτισμός που ακολουθεί τις συστημικές κρίσεις, έρχεται και νικά μόνο ενώ απουσιάζουν τα επαναστατικά κινήματα που θα τον πολεμήσουν.
Και τα επαναστατικά κινήματα δεν μπορούμε να περιμένουμε την κοινωνία να τα δημιουργήσει. Αν δεν τα συγκροτήσουν οι επαναστάτες δεν θα το κάνει κανείς» (Νίκος Μαζιώτης).
Θα λυπήσουμε τους ξιπασμένους, ξενομανείς, ξενόδουλους και πολλά άλλα «ξε» συναδέλφους των αστικών, πλαστικών, ελαστικών, υπεραστικών και άλλων μέσων εξημέρωσης, αλλά είναι καιρός να πληροφορηθούν κάτι: αυτά τα τραπεζικά κουτιά που κάνουν οικονομικές συναλλαγές, λέγονται Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές. Συνεπώς τα αρχικά τους είναι «άλφα-ταυ-μι» ή έστω «α-τι-μι» και όχι έι-τι-εμ, όπως τα λένε βαρβαριστί. Το ξαναγράψαμε: Μη νομίζουν οι βι-άι-πι της εξημέρωσης ότι όλοι έχουν το μορφωτικό επίπεδο των εμ-έι-τι…
Ξενόδουλε, ξενομανή, Νενέκο ξιπασμένε
τι κι αν αυτά τα αρχικά ταιριάζουν με τα ξένα;
Τι «έι-τι-εμ» μου τσαμπουνάς; Είσαι αμερικανάκι;
Μη γλείφεις απροκάλυπτα εκεί που δήθεν has εις.
Μπας κι είσαι Νταϊσελμπλουμικός, Σοϊμπλιστής, Ρενίστας;
Μην έγινες Γιουνκεριστής, Λαγκαρντικός; Τι τρέχει;
Το αλιεύσαμε στο διαδίκτυο: Στη σελίδα 13 της επίσημης μετάφρασης του κειμένου πρότασης μνημονίου των «θεσμών» αναφέρεται και το μέτρο «Αύξηση του συντελεστή φορολογίας χωρητικότητας (tonnage tax) και σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τον κλάδο της ναυτιλίας». Με λίγα λόγια, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ σκόπευαν να βάλουν χέρι και στο αφορολόγητο των εφοπλιστών, των κύριων χρηματοδοτών της Χρυσής Αυγής. Οπότε γίνεται πλέον κατανοητή και η πολιτική επιλογή των υπηρετών τους να πουν όχι στο μνημόνιο των «θεσμών»…
«Οι ρίζες της βίας και του πολέμου δεν βρίσκονται μόνο σε οικονομικούς λόγους. Βρίσκονται πρώτα απ όλα σ’ ένα σύστημα εκπαίδευσης που διδάσκει τον ανταγωνισμό, που αγνοεί την αγάπη και παράγει τελικά αδύναμα και υπανάπτυκτα άτομα, χωρίς ηθική αντίσταση, έτοιμα για την αγορά του πολέμου ή για οποιαδήποτε άλλη ανταγωνιστική αρένα. Ενάντια σ’ αυτή την αναχρονιστική εκπαίδευση πρέπει τώρα να αγωνιστούμε όλοι. Πριν μας σαρώσουν οριστικά η βία και ο πόλεμος» (Maria Montessori).
Κοκκινοσκουφίτσα