πού είσαι, της ανατροπής γενιά;
Στα επετειακά αλλά και κοσμικά γεγονότα της ημέρας, τα γενέθλια δύο (ενός μερικώς και ενός ολικώς) εξαφανισθέντων που κλείνουν τα 63 χρόνια τους: του Κώστα Καραμανλή και του Λευτέρη Ζαγορίτη.
ο βουλευτής πώς λέγεται της Νέας Δημοκρατίας;
Ελάτε ρε, τον ξέρετε». Κι αρχίσαμε να λέμε
ονόματα επί τρίωρο και τελειωμό δεν είχαν…
Με αφορμή την έναρξη άλλης μιας σχολικής χρονιάς, παραθέτουμε μικρό αλλά «ζουμερό» χρονογράφημα του λογοτέχνη και εκπαιδευτικού Αριστοτέλη Κουρτίδη που δημοσιεύτηκε το 1887 στην εφημερίδα «Κλειώ» (εκδιδόταν στη Λειψία από το 1885 ως το 1891) και δυστυχώς ισχύει μέχρι σήμερα: «Αν τον Αύγουστο όλοι διασκεδάζωσιν, υπάρχουσιν ατυχή τινά όντα, αίτινα κάθηνται επί ανημμένων ανθράκων κατά τον μήνα τούτον. Τα όντα ταύτα είναι οι διδάσκαλοι, οι είλωτες της πολιτείας, οι παρίαι της δημόσιας υπηρεσίας. Κατά τον μήνα τούτον διορίζονται, μετατίθενται ή απολύονται οι ανά τας πόλεις και τας κώμας και τα χωρία διδάσκαλοι και διδασκάλισσαι. Και συρρέουσι πάντες εις Αθήνας και καταπλημμυρούσι τους διαδρόμους και την αυλήν του υπουργείου, καθηγηταί με υψηλόν πίλον και γραμματοδιδάσκαλοι με απότριπτα και κεκηλιδωμένα επανωφόρια και διδασκάλισσαι με τας γραίας μητέρας των. Και θέτουσιν εις ενέργειαν βουλευτάς και εκλιπαρούσι και ολοφύρονται όπως απαλλαγώσι του θανατηφόρου κτυπήματος. Οι ταλαίπωροι δημοδιδάσκαλοι! Εν τεμάχιον χαρτίον του υπουργού δύναται να τους εκσφεντονίσει εις τα πέρατα της Ελλάδος!».
«Αν σε πιάσουν και δείξεις το γεμάτο πορτοφόλι σου, θα βρεθεί ένας τρόπος να σε αφήσουν οπωσδήποτε. Αν σε πιάσουν και δείξεις το γεμάτο κεφάλι σου, θα βρεθεί ένας τρόπος να σε κρατήσουν οπωσδήποτε (Αργύρης Μαρνέρος).
Δεν βλάπτει άλλη μία επετειακή υπενθύμιση: «Κάθε χρόνο τον Σεπτέμβρη σαν ανοίγουν τα σχολεία, στις συνοικίες οι γυναίκες μπαίνουν στα χαρτοπωλεία και αγοράζουν σχολικά βιβλία και τετράδια για τα παιδιά τους. Απελπισμένες ψάχνουν στα τριμμένα τσαντάκια τους και την τελευταία δεκάρα, όλο παράπονο που η γνώση είναι τόσο ακριβή. Κι όμως μήτε που υποπτεύονται πόσο κακή είναι η γνώση που προορίζεται για τα παιδιά τους» (Bertolt Brecht).
το κρώζουνε οι έμορφες από τα παραθύρια:
Η άξια κυβέρνηση ανάπτυξη μάς φέρνει
κι όλα καλά, όλα άξια, αγγελικά πλασμένα.
«Οι άθλιες βάρκες με τους μετανάστες που καταποντίζονται στη θάλασσα είναι τα δισέγγονα εκείνων των δουλεμπορικών. Οι σημερινοί σκλάβοι, που δεν ονομάζονται πια έτσι, έχουν την ίδια ελευθερία που είχαν και οι πρόγονοί τους, όταν τους χτυπούσαν με το μαστίγιο και τους πετούσαν στις φυτείες της Αμερικής. Δεν φεύγουν: τους αναγκάζουν. Κανείς δεν μεταναστεύει επειδή το θέλει. Από την Αφρική κι από πολλά άλλα μέρη, οι απελπισμένοι προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο, την ξηρασία, τη χέρσα γη, τα μολυσμένα ποτάμια και την άδεια τους κοιλιά. Το εμπόριο ανθρώπινης σάρκας αποτελεί σήμερα μία από τις καλύτερες εξαγωγικές δραστηριότητες του νότου» (Eduardo Galeano).
Η δωρεάν παιδεία: σύμφωνα με «παράγοντες της αγοράς» οι φετινές τιμές για ένα παιδί του δημοτικού σχολείου κυμαίνονται από 15,82 ως 446,31 ευρώ, ενώ για ένα παιδί γυμνασίου ή λυκείου από 26,27 ως 501,74 ευρώ. Βέβαια, το ποσό διαμορφώνεται ανάλογα με τις επιλογές αλλά και τις ανάγκες του κάθε μαθητή…
«Στα μαθητικά σου τα βιβλία (…) ό,τι κι αν διαλέξεις / λείπει ο Αλέξης / και σε πιάνει μια μελαγχολία»…
«Αν δεν αγωνιζόμαστε, ας έχουμε τουλάχιστον την ευπρέπεια να σεβαστούμε αυτούς που το κάνουν» (José Marti).
Για να γλιτώσουμε απ' τον βραχνά της «Eldorado»
μια είν' η λύση: επίσκεψη στον Κάκαβο απ' τον Κούλη.
«Παρακαλούνται θερμά αυτοί που πιστεύουν ότι δεν γίνεται, να μην ενοχλούν αυτούς που το κάνουν».
Κοκκινοσκουφίτσα