Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Λουκέτο σε άλλες 133 σχολικές μονάδες
  • Τα παλαιστινιακά όπλα στον Λίβανο και η ξεφτίλα του Μαχμούντ Αμπάς
  • Αγγλία και Γαλλία στήριζαν τον Χίτλερ, με την ελπίδα ότι θα επιτεθεί στη Σοβιετική Ενωση
  • Σαν σήμερα 23 Αυγούστου
  • Σιωναζιστικός στρατός: Εφτιαξε βίντεο μαϊμού για να καλύψει την ξεφτίλα του από τους μαχητές Αλ-Κασάμ
  • Λεβεντιά η κομμώτρια
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Πώς το «τζογάρισμα» του Νετανιάχου τον οδήγησε σε παγίδα
Διεθνή

Πώς το «τζογάρισμα» του Νετανιάχου τον οδήγησε σε παγίδα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr31 Οκτ 2024, 06:04

Μεταφράσαμε και δημοσιεύουμε μια ακόμα πολιτική ανάλυση του καθηγητή Δρ. Μόχσεν Μοχάμαντ Σάλεχ, γενικού διευθυντή του εγκατεστημένου στη Βηρυττό Al-Zaytouna Centre for Studies and Consultations. Οι απόψεις του καθηγητή Σάλεχ παρουσιάζουν πάντοτε ενδιαφέρον, ακόμα και αν διαφωνείς με κάποιες από τις εκτιμήσεις του, γιατί είναι απόψεις που προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο της Μέσης Ανατολής. Στο παρόν άρθρο του ο καθηγητής Σάλεχ παραμένει ακλόνητος στην εκτίμησή του ότι η σιωνιστική οντότητα δεν μπορεί να νικήσει ούτε στη Λωρίδα της Γάζας ούτε στον Λίβανο.

Του καθηγητή Δρ. Μόχσεν Μοχάμαντ Σάλεχ*

Μπορεί ο Νετανιάχου να υπολόγισε πως διαθέτει τη δύναμη να μετατρέψει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας (ΛΓ) σε ευκαιρία, όχι μόνο για να αναδιαμορφώσει το μέλλον της Λωρίδας, αλλά να επανακαθορίσει το τοπίο ασφάλειας της περιοχής με τρόπο που να διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα του Ισραήλ. Ωστόσο, αυτοί οι υπολογισμοί παραβλέπουν τη «στρατηγική παγίδα» που φτιάχνει για τον εαυτό του, την σκληροπυρηνική κυβέρνησή του και το κράτος. Αυτή η παγίδα απειλεί να σύρει το Ισραήλ σε μια σύγκρουση διαρκείας, που θα μπορούσε να εξαντλήσει τα αποθέματά του και να υπονομεύσει τα ίδια τα θεμέλια της επιβίωσής του.

Παρά την αποτυχία του Νετανιάχου να επιτύχει κάποιον από τους διακηρυγμένους στόχους του στον πόλεμο στη ΛΓ, επεξέτεινε τον πόλεμο στο Λίβανο στα μέσα Σεπτέμβρη 2024, εισάγοντας έναν νέο στόχο: την επιστροφή περί των 100 χιλιάδων εκτοπισμένων Ισραηλινών από τη βόρεια Παλαιστίνη εξαιτίας των πληγμάτων της Χεζμπολά. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί μια στρατιωτική εκστρατεία για να εξαναγκάσει τη Χεζμπολά να ικανοποιήσει τα ισραηλινά αιτήματα. 

Ακολούθως, στην επέπτειο ενός χρόνου της Επιχείρησης Κατακλυσμός του αλ-Ακσα (7/10/2024), το Ισραήλ διακήρυξε την πρόθεσή του να επαναδιαμορφώσει το τοπίο ασφάλειας της περιοχής, παρουσιάζοντας τον πόλεμο ως υπαρξιακό και επανονομάζοντάς τον «Πόλεμο Αναγέννησης». Αυτό το «rebranding» από τον Νετανιάχου επεδίωκε να μεταγγίσει στον πόλεμο θρησκευτική σημασία και συναισθηματικό σιωνιστικό ζήλο, σαν να σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας φάσης σε αυτό που αρχικά πίστευε πως θα είναι ένας σύντομος πόλεμος διάρκειας μόλις μερικών εβδομάδων ή μηνών.

Το δόλωμα της Ισχύος

Ο Νετανιάχου φαίνεται να μπαίνει στον πειρασμό να επεκτείνει τους πολεμικούς του στόχους. Η συντριπτική ανωτερότητα του Ισραήλ σε στρατιωτικές και πληροφοριακές δυνατότητες, μαζί με την ισχυρή υποστήριξη από τους συμμάχους στις ΗΠΑ και τη Δύση, αναζωπυρώνει τον πειρασμό. Η παρουσία μιας συνεργαζόμενης Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) στη Δυτική Οχθη (ΔΟ), που συντονίζεται με το Ισραήλ ενάντια στις προσπάθειες της Αντίστασης, ενισχύει περαιτέρω αυτήν τη θέση. Επιπλέον, το επίσημο αραβικό και ισλαμικό περιβάλλον, σε μεγάλο βαθμό ανίκανο ή απρόθυμο να υποστηρίξει την Αντίσταση, είναι απασχολημένο με την καταπίεση στο εσωτερικό του. Αρκετά καθεστώτα σε αυτό το περιβάλλον συναλλάσσονται με το Ισραήλ και είναι εχθρικά προς την Αντίσταση. 

Επιπρόσθετα, οι τακτικές «επιτυχίες» του Ισραήλ -κυρίως, η δολοφονία πολυάριθμων ηγετών της Αντίστασης και ο αποδεκατισμός χιλιάδων πολιτικών, στρατιωτικών και στελεχών ασφάλειας- καλλιέργησαν μια αίσθηση αλαζονείας. Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων και ηθικά αμφισβητήσιμων τακτικών, που είχαν ως αποτέλεσμα τη θανάτωση δεκάδων χιλιάδων αμάχων, τον εκτοπισμό πάνω από δύο εκατομμυρίων Παλαιστίνιων από τη ΛΓ και πάνω του ενός εκατομμυρίου Λιβανέζων στον Λίβανο, καθώς και την μεγάλης έκτασης καταστροφή σπιτιών και υποδομών.

Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του πρόσφατα κλιμάκωσαν τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις τους στο συνεχιζόμενο πόλεμό τους στον Λίβανο. Ο στόχος δεν είναι πλέον απλά η επιστροφή των εποίκων στα σπίτια τους στη βόρεια Παλαιστίνη˙ το Ισραήλ τώρα απαιτεί την απόσυρση της Χεζμπολά πίσω από τις γραμμές της εκεχειρίας, βόρεια του ποταμού Αβάλι ή του Λιτάνι. Επιπλέον, επιδιώκουν τον αφοπλισμό της Χεζμπολά και εγγυήσεις για την αποτροπή της επανατοποθέτησης της οργάνωσης στα συνοριακά χωριά. 

Στις 21/10/2024, ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla! δημοσίευσε ένα προτεινόμενο ισραηλινό έγγραφο αρχών, με το οποίο το Ισραήλ απαιτεί «να επιτραπεί» στο στρατό του «να διεξάγει “ενεργητική επιβολή” για να εξασφαλίσει ότι η Χεζμπολά δεν θα επανεξοπλιστεί ούτε θα ξαναχτίσει τη στρατιωτική της υποδομή στον νότιο Λίβανο κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ», και ζητά «ελευθερία κινήσεων για την Αεροπορία στον εναέριο χώρο του Λιβάνου». Το έγγραφο καλεί επίσης στην ενεργοποίηση του λιβανέζικου στρατού και των δυνάμεων της UΝIFIL για τον έλεγχο των συνόρων και την αποτροπή της δραστηριότητας ένοπλων ομάδων εκεί. 

Στην ουσία, αυτά τα μέτρα θα συνιστούσαν παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου, υποβάλλοντας πιθανώς τμήματα της επικράτειάς του σε ισραηλινό έλεγχο και κυριαρχία. Αυτή η πρόταση αποτελεί απόπειρα επιβολής στρατιωτικής ήττας στη Χεζμπολά, απομόνωσης της οργάνωσης από την υποστήριξη της Παλαιστινιακής Αντίστασης και υπόσκαψης του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ, το οποίο χρησιμεύει ως βάση για την κατάπαυση πυρός σύμφωνα με τη δέσμευση της λιβανέζικης κυβέρνησης. Πρακτικά, πρόκειται για συνέχιση του πολέμου, καθώς ούτε η Χεζμπολά ούτε το κράτος του Λιβάνου πρόκειται να αποδεχτούν τέτοιους όρους.

Οσο για την επαναδιαμόρφωση της πραγματικότητας ασφάλειας στην περιοχή, αυτή περιλαμβάνει την επιβολή των προτύπων ασφάλειας του Ισραήλ, ιδιαίτερα στο στρατηγικό περιβάλλον γύρω από την Παλαιστίνη, κυρίως στις γειτονικές χώρες. Επίσης, το Ισραήλ πιθανότατα θα αναζητήσει επιπρόσθετες εγγυήσεις, ακόμη και από χώρες με επίσημες συμφωνίες εξομάλυνσης, για να προστατεύσει τα συμφέροντά του. Επιπλέον, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις των περιφερειακών κρατών για την καταστολή και στόχευση των κινημάτων του «πολιτικού Ισλάμ», συμπεριλαμβανόμενων προσώπων και οντοτήτων που υποστηρίζουν την Παλαιστινιακή Αντίσταση. 

Αυτή η εμπλοκή μπορεί να επεκταθεί στην καταπολέμηση της αντίστασης στα ισραηλινά προγράμματα εξιουδαϊσμού του τζαμιού αλ-Ακσα, της Ιερουσαλήμ και της υπόλοιπης Παλαιστίνης και στην καταπίεση του παλαιστινιακού λαού μέσα από την κατάσχεση εδαφών και την υποβολή τους σε συνθήκες που θα τους εξωθήσουν σε μετανάστευση από την κατεχόμενη Παλαιστίνη. Επιπρόσθετα, ο απώτερος στόχος μπορεί να είναι η εξάλειψη του παλαιστινιακού ζητήματος εξ ολοκλήρου. Αυτές οι πιέσεις, καθοδηγούμενες από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, μπορούν να επιδεινώσουν τις εσωτερικές κρίσεις μεταξύ κυβερνήσεων και πολιτών της περιοχής.

Ακόμη, ο Νετανιάχου μπορεί να πιέσει για εμπλοκή των ΗΠΑ σε μια αντιπαράθεση με το Ιράν, που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο, υποστηρίζοντας την ισραηλινή ατζέντα.

Ενα τζογάρισμα που οδηγεί σε στρατηγική παγίδα

Τι συμβαίνει όταν, με βάση τις ανθρώπινες εκτιμήσεις για τους πόρους, κατέχεις όλα τα απαραίτητα συστατικά για τη νίκη και την επίτευξη των στόχων σου και εντούτοις, παρά τις επιτυχίες σε επίπεδο τακτικής, αποτυγχάνεις να επιτύχεις τους ευρύτερους στρατηγικούς σου στόχους;

Στην πράξη, θα δεις ότι οι διαθέσιμοι πόροι, τακτικές επιτυχίες και δυναμικές ισχύος θα σε αναγκάσουν να συνεχίσεις να επενδύεις το «κεφάλαιό» σου για την επίτευξη των στόχων σου.

Αυτό το σενάριο μοιάζει με αυτό ενός νταή που καπηλεύεται τα δικαιώματα των άλλων, μόνο για να πιαστεί εξαπήνης όταν ένα μικρότερο αγόρι του δίνει μια μπουνιά που τον ξαπλώνει κάτω, κάνοντάς τον να χάσει το ανάστημά του και να εξευτελιστεί μπροστά στα μάτια των παριστάμενων… Ως απάντηση, ο νταής επιδιώκει να επανακτήσει το κύρος του ανταποδίδοντας στο αγόρι, με σκοπό να το εξολοθρεύσει και να δώσει ένα σκληρό παράδειγμα. Ωστόσο, τι θα συμβεί αν το αγόρι, παρόλο που δέχεται ισχυρά χτυπήματα… εκπλήξει τον νταή και όλους γύρω του με το μαχητικό του πνεύμα και την ανθεκτικότητά του; Τι θα συμβεί αν συνεχίσει να σηκώνεται, επίμονα προκαλώντας τον νταή και αποδεικνύοντας την ικανότητά του να αντέχει;

Ο νταής έρχεται αντιμέτωπος με μια επιλογή: είτε να συμμορφωθεί με τους όρους του αγοριού ή να συνεχίσει την πρόκληση. Επειδή ο νταής δεν μπορεί να αντιληφθεί πως το αγόρι έχει θέσει τους όρους, πέφτει στη «νοοτροπία του τζογαδόρου», υπερβάλλοντας βιαστικά και εξαντλώντας τα αποθέματα και τη δυναμική του. Αυτή η νοοτροπία, που χαρακτηρίζεται από άρνηση, από φυγή από την πραγματικότητα και από ανικανότητα να αντιληφθεί τα αντικειμενικά δεδομένα που αντανακλώνται στις αποτυχίες του, τον εξωθεί να επιμένει. Στο τέλος, η συμπεριφορά αυτή οδηγεί στην εξάντλησή του και σε αδυναμία, κλιμακωνόμενη σε κατάρρευση, ή μπορεί να αναγκαστεί από τις περιστάσεις να αναγνωρίσει τη νέα πραγματικότητα και να υποχωρήσει στα χτυπήματα του αγοριού. Αυτή η δυναμική καθρεφτίζει τον αγώνα του Παλαιστίνιου Δαβίδ ενάντια στον Ισραηλινό Γολιάθ!

Ο νταής συμβολίζει τις αποικιακές δυνάμεις που ενσαρκώνουν την αλαζονεία της ισχύος, μόνο και μόνο για να παγιδευτούν σε μια «στρατηγική παγίδα» εξαιτίας των λανθασμένων υπολογισμών τους. Ιστορικά παραδείγματα περιλαμβάνουν τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ κατά τις εκστρατείες τους εναντίον της Ρωσίας, την αμερικανική παρουσία στο Βιετνάμ, τη γαλλική αποικιοποίηση της Αλγερίας και τις ρωσικές και αμερικανικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν.

Γιατί τόση επιμονή;

Αναδύεται το ερώτημα: εφόσον ο Νετανιάχου δεν έχει επιτύχει κανέναν από τους διακηρυγμένους του στόχους στον πόλεμο στη ΛΓ και έχει αποτύχει οικτρά μετά από 380 και πλέον ημέρες, δεν είναι ακόμη λιγότερο ικανός να επιτύχει τους στόχους του στον Λίβανο ή να επιβάλει το όραμά του για την ασφάλεια στην περιοχή; Γιατί επιμένει να επεκτείνει τη διαμάχη;

Η αλαζονεία της ισχύος, σε συνδυασμό με την εμφανή αποτυχία να επιτύχει τους στόχους του στον πόλεμο στη ΛΓ, φαίνεται να τον ωθεί προς τα εμπρός… και να κατασκευάζει νέα καθήκοντα… Σκαρφίζεται καινούριες δικαιολογίες για τη διατήρηση της εξουσίας του, επεκτείνοντας χρονοδιαγράμματα και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες να επιτύχει τους προηγούμενα ανεπιτυχείς στόχους. Σε αυτήν τη διαδικασία, στοχεύει να πείσει τις ομάδες των σιωνιστών εποίκων για την αναγκαιότητα της συνέχισης της ηγεσίας του και για την ύπαρξη σημαντικών καθηκόντων που απομένουν να επιτευχθούν.

Συμπέρασμα

Οι προσδοκίες συνδέονται με την ικανότητα της Αντίστασης να διατηρήσει την ισχυρή και αποτελεσματική της απόδοση, παρά τις θυσίες. Αυτό θα οδηγήσει σε συνεχιζόμενη ισραηλινή φθορά, επιδεινώνοντας την εξάντληση του ισραηλινού στρατού και οικονομίας. Συνεπώς, μπορεί να δούμε μια αύξηση της αντίστροφης μετανάστευσης, αυξημένη διεθνή απομόνωση και βαθαίνον ρήγμα εντός του αραβικού κόσμου, υποσκάπτοντας εντέλει τις προσπάθειες εξομάλυνσης. 

Το Ισραήλ ρισκάρει να πέσει στη «στρατηγική παγίδα» αν συνεχίσει να «τζογάρει» με τους πόρους του. Τέτοιες ενέργειες μπορούν σταδιακά να αποκαλύψουν πολλές αδυναμίες και ευαλωτότητες, δημιουργώντας έτσι καλύτερες ευκαιρίες για την Αντίσταση μεσο- και μακροπρόθεσμα. Αυτό πιθανά να οδηγήσει σε αυξημένες ισραηλινές απώλειες και να επιταχύνει τη διαδικασία της φθοράς, αναγκάζοντας το Ισραήλ να υποταχθεί στους όρους της Αντίστασης.

Το μομέντουμ που οδηγεί αυτήν την κατάσταση είναι η συνεχιζόμενη ισχυρή στρατιωτική απόδοση της Αντίστασης στη ΛΓ, ιδιαίτερα μετά από τη δολοφονία του Σινουάρ. Στο μεταξύ, η Χεζμπολά και η Αντίσταση στον Λίβανο έχουν επανασταθμίσει τις στρατηγικές τους, βελτιώνοντας την επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα στη βόρεια και κεντρική Παλαιστίνη, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων ισραηλινών εποίκων. Ολα αυτά ενισχύονται περαιτέρω από την υποστήριξη των αντιστασιακών κινημάτων στην Υεμένη και το Ιράκ.

Σε αυτόν τον πόλεμο, η Αντίσταση έχει θέση την εξίσωση της φθοράς εναντίον φθοράς, ενώ το Ισραήλ επέβαλε αρχικά την ίδια του τη φθορά μονομερώς στα εδάφη της Παλαιστίνης, στο λαό της και την εθνική της ταυτότητα, υλοποιώντας σχέδια ηγεμονίας στην περιοχή.

Η ισραηλινή αλαζονεία πιθανόν να καταλήξει σε βάσανα, απώλειες και καταστροφή, καθώς αναζητά την υποταγή της περιοχής και τον εξανδραποδισμό των ανθρώπων της. Ωστόσο, οι λαοί δεν έχουν επιλογή παρά να επιμένουν στην αντίστασή τους, για να εξασφαλίσουν την ελευθερία τους και να ελευθερώσουν τη γη και τα ιερά τους.

Πηγή: Al Zaytouna

ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση και η σφαγή των αμάχων

Δεκατρείς δείκτες ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα διεξάγεται σε δανεικό χρόνο

Εκτύπωση 🖨
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 31 Οκτώβρη
Επόμενο άρθρο Νέα μεθόδευση αναβολής της δίκης από τους νεοναζιστές «Σπαρτιάτες»

Σχετικά Αρθρα

Τα παλαιστινιακά όπλα στον Λίβανο και η ξεφτίλα του Μαχμούντ Αμπάς

Παλαιστινιακές Οργανώσεις: Δεν παραδίνουμε τα όπλα μας ούτε στον Λίβανο

Διεθνή 23 Αυγ 2025, 08:52

Σιωναζιστικός στρατός: Εφτιαξε βίντεο μαϊμού για να καλύψει την ξεφτίλα του από τους μαχητές Αλ-Κασάμ

Διεθνή 22 Αυγ 2025, 19:09

Καταδρομική επίθεση μαχητών μέσα σε στρατόπεδο του σιωναζιστικού στρατού

Σήμερα το πρωί στη Χαν Γιούνις

Διεθνή 20 Αυγ 2025, 17:58

Γάζα: Συμφωνία μόνο με τους όρους της Παλαιστινιακής Αντίστασης

Τα τελευταία νέα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων

Διεθνή 20 Αυγ 2025, 10:38

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ κάνουν τη μοιρασιά και οι Ευρωπαίοι πάνε για τα «σπόρια»

Διεθνή 19 Αυγ 2025, 19:09

Με πάνου ως κάτου απλωμένη την αφοβιά σαν σημαία (Οδυσσέας Ελύτης)

Τα παλικάρια της Γάζας συνεχίζουν να γράφουν σελίδες αντιστασιακής εποποιίας (videos)

Διεθνή 19 Αυγ 2025, 10:52
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Λουκέτο σε άλλες 133 σχολικές μονάδες

Σειρά της Κεντρικής Μακεδονίας μετά την Ηπειρο 

23 Αυγ 2025, 13:50
Διεθνή

Τα παλαιστινιακά όπλα στον Λίβανο και η ξεφτίλα του Μαχμούντ Αμπάς

Παλαιστινιακές Οργανώσεις: Δεν παραδίνουμε τα όπλα μας ούτε στον Λίβανο

23 Αυγ 2025, 08:52
Ιστορία

Αγγλία και Γαλλία στήριζαν τον Χίτλερ, με την ελπίδα ότι θα επιτεθεί στη Σοβιετική Ενωση

86 χρόνια από το «Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ»

23 Αυγ 2025, 00:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Αυγούστου

23 Αυγ 2025, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστικός στρατός: Εφτιαξε βίντεο μαϊμού για να καλύψει την ξεφτίλα του από τους μαχητές Αλ-Κασάμ

22 Αυγ 2025, 19:09
Κόντρες

Λεβεντιά η κομμώτρια

22 Αυγ 2025, 13:11
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί στο απόσπασμα

22 Αυγ 2025, 09:40
Η παπάρα

Γιατί στέλνει non paper ο Κεφαλογιάννης;

22 Αυγ 2025, 09:32
Παιδεία

Λουκέτο σε 38 σχολεία της Ηπείρου – Μια σιωπηλή καταδίκη της Περιφέρειας

Σε αναστολή λειτουργίας Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου για το 2025-2026

22 Αυγ 2025, 06:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Αυγούστου

22 Αυγ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Χαβιέρ Μπαρδέμ: Οι IDF είναι ναζί!

Σάλι Ρούνι και Kneecap

21 Αυγ 2025, 21:53
Εργατικά

Μαρτύριο για τους συμβασιούχους αναπληρωτές το πενιχρό επίδομα ανεργίας

21 Αυγ 2025, 20:32
Κόντρες

Οταν ο εγκληματίας φωνάζει «πιάστε τους, αυτοί το ‘καναν»

21 Αυγ 2025, 19:47
Αθλητισμός

Για τα μάτια του Ουίσαμ…

21 Αυγ 2025, 13:01
Καταστολή

Κατασκευάζουν «εμπρηστές» για να κρύψουν την εγκληματική τους πολιτική εγκατάλειψης των δασών

21 Αυγ 2025, 10:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Αυγούστου

21 Αυγ 2025, 00:01
Διεθνή

Καταδρομική επίθεση μαχητών μέσα σε στρατόπεδο του σιωναζιστικού στρατού

Σήμερα το πρωί στη Χαν Γιούνις

20 Αυγ 2025, 17:58
Κόντρες

Τον ακούσατε τον Κούλη, ρε;

20 Αυγ 2025, 14:00
Διεθνή

Γάζα: Συμφωνία μόνο με τους όρους της Παλαιστινιακής Αντίστασης

Τα τελευταία νέα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων

20 Αυγ 2025, 10:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Αυγούστου

20 Αυγ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Αυγούστου

Ημέρα υπενθύμισης δουλεμπορίου και κατάργησής του.

Ρουμανία: Ημέρα απελευθέρωσης (1944-1990).

1927: Εκτελούνται στις ΗΠΑ οι ιταλοί αναρχικοί μετανάστες Νικόλα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι.

1939: Υπογράφεται το γερμανοσοβιετικό σύμφωνο μη επίθεσης (Μολότοφ – Ρίμπεντροπ).

1967: Αντιδικτατορικό πανό πίσω από τα γραφεία της Ολυμπιακής (Αθήνα).

1975: Απόφαση του δικαστηρίου για τους πραξικοπηματίες της 21ης Απριλίου 1967. Σε θάνατο οι Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Πατακός και Νικόλας Μακαρέζος, σε ισόβια και σε μικρότερες ποινές πολλοί άλλοι κατηγορούμενοι. Την ίδια μέρα η κυβέρνηση (Κωνσταντίνος Καραμανλής) μετέτρεψε την ποινή σε ισόβια.

1982: Αναγνωρίζεται με νόμο η Εθνική Αντίσταση.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πηγές Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Πηγές του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται για αύριο, ο Υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης έδωσε εντολή για αυξημένη ετοιμότητα σε όλο τον κρατικό μηχανισμό, στις περιοχές κατηγορία κινδύνου 4 και συγκεκριμένα στις Περιφέρειες: Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας), Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας), Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων), Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας), Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Αρκαδίας) και Κρήτης (ΠΕ Χανίων).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπεται για τον δείκτη επικινδυνότητας 4, με πρόσθετα μέτρα όπως η εναέρια έμφορτη επιτήρηση, η μεταστάθμευση ελικοπτέρου με ομάδα Δασοκομάντος στα Κύθηρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η διασπορά στελεχών του επιτελείου για ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων, η διασπορά στελεχών του επιτελείου για ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων, καθώς και ο διπλασιασμός των περιπόλων και η διασπορά μηχανημάτων έργου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

(Xτες αργά το απόγευμα, έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εφημερίδας μας το παραπάνω non paper. Αν ψάξετε τα σάιτ από χτες το βράδυ και τις εφημερίδες σήμερα, θα το βρείτε δημοσιευμένο σαν… ρεπορτάζ. Ετσι γίνεται το «ρεπορτάζ» στις μέρες μας. Η «γραμμή» έρχεται έτοιμη από τα Γραφεία Τύπου των υπουργών και απλά αναδημοσιεύεται. Για ποιο λόγο εκδόθηκε αυτό το non paper; Ο υπουργός που έχει αναδειχτεί σε πρωταθλητή των συνεντεύξεων το τελευταίο τρίμηνο, ξεπερνώντας και τον ακροδεξιό Μπουμπούκο, ο υπουργός που δήλωνε με αλαζονεία, στις 20 Ιούλη, ότι «όσον αφορά στις ενάρξεις [δασικών πυρκαγιών] από την αρχή του έτους έχουμε μια μείωση γύρω στο 20%. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχουμε μια μείωση κατά 34% σε καμένες εκτάσεις και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι έχουμε μια μείωση περίπου 90% με 95% όσον αφορά στα καμένα δάση», ένα μήνα μετά από τις αλαζονικές δηλώσεις του αισθάνεται την καρέκλα του να τρίζει. Και θέλει να μας μετατρέψει όλους σε παπαγαλάκια του. Να μας βάλει να γράψουμε ότι ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ έδωσε εντολή να ληφθούν για σήμερα και πρόσθετα μέτρα πέραν των προβλεπόμενων. Εμμέσως πλην σαφώς, μας λέει ότι οι υφιστάμενοί του, οι επιχειρησιακοί, αποδεικνύονται ανίκανοι, γι’ αυτό και ανέλαβε Ο ΙΔΙΟΣ να εφαρμόσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που περιλαμβάνει «πρόσθετα μέτρα» πέραν των προβλεπόμενων, που αποδείχτηκαν «ανεπαρκή» το προηγούμενο διβδόμαδο. Θυμηθείτε πόσοι πέρασαν απ’ αυτό το πόστο και εκδιώχτηκαν μετ’ επαίνων: ο Τσακ Νόρις της πολιτικής προστασίας Χαρδαλιάς, που κολακευόταν να τον αποκαλούν Νικ Χαρντ. Η μεταγραφή αεροδρομίου Στυλιανίδης, που αποδείχτηκε παλτό και σήμερα δεν είναι καν στην κυβέρνηση. Ο τιτανοτεράστιος Κικίλιας. Μετά ο νυν Κεφαλογιάννης. Τους έβαζαν δίπλα και κάποιον απόστρατο στραταίο, επειδή -όπως έβαζαν τα παπαγαλάκια να γράφουν- είναι δυνατοί στο επιχειρησιακό σκέλος. Ολοι παραμερίστηκαν ως αποτυχημένοι. Ποτέ δεν τους χαρακτήρισε αποτυχημένους ο Μητσοτάκης -αυτό ισχύει για όλους τους υπουργούς, κάθε κυβέρνησης, που παραμερίζονται- όμως αυτό ήταν το μήνυμα στη λεγόμενη κοινή γνώμη. Ο Κεφαλογιάννης, γόνος παλιάς και ισχυρής πολιτικής οικογένειας, έχει καταλάβει πλέον πως δε θ’ αργήσει και η δική του σειρά. Ως υφυπουργός, ήταν υπό τον Καραμανλή στο υπουργείο που είναι καθ’ ύλην υπεύθυνο για το έγκλημα στα Τέμπη. Για πρώτη φορά υπουργός, παρατηρεί να καίγονται τα δάση απ’ άκρη σ’ άκρη τη χώρα, παρά τις προγενέστερες αλαζονικές δηλώσεις του. Προσπαθεί να οχυρώσει τον εαυτό του, μπας και συνεχίσει από κάποιο άλλο υπουργικό πόστο και να μην αναγκάζεται να τρέχει στο Μυλοπόταμο και να εκλιπαρεί τον Γρύλλο για ψήφους. Υπουργοί έρχονται και διώκονται, αλλά η κατάσταση δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο. Χειρότερη γίνεται, γιατί με την πάροδο του χρόνο συσσωρεύονται οι αιτίες. Σε αντίθεση με τα μπουρδέλα, που μπορεί να σωθούν αλλάζοντας «κορίτσια», τομείς όπως η δασοπροστασία εξαρτώνται πρωτίστως από την ασκούμενη πολιτική και τριτευόντως από τα πρόσωπα των υπουργών και των παρατρεχάμενων. Και όπως έχουμε απο-δείξει, ο δασικός πλούτος της χώρας βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, διαχρονικά)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo