Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 24 Μάη
  • Ο πατέρας του Ιντάν Αλεξάντερ επιβεβαιώνει τον Αμπού Ομπάιντα
  • Να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι της βίαιης αστυνομικής καταστολής στα Σεπόλια, στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο το 2020
  • Ευτυχώς που υπάρχει ο Πέτσας…
  • Δανία: Απέκλεισαν το αρχηγείο της Maersk που μεταφέρει όπλα στο Ισραήλ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Δεκατρείς δείκτες ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα διεξάγεται σε δανεικό χρόνο
Διεθνή

Δεκατρείς δείκτες ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα διεξάγεται σε δανεικό χρόνο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr17 Απρ 2024, 09:53

Μεταφράσαμε και δημοσιεύουμε μια ακόμα εύστοχη πολιτική ανάλυση του καθηγητή Δρ. Μόχσεν Μοχάμαντ Σάλεχ, γενικού διευθυντή του εγκατεστημένου στη Βηρυττό Al-Zaytouna Centre for Studies and Consultations. Ο καθηγητής Σάλεχ αναφέρεται στην κατάσταση στη Γάζα, στο Ισραήλ και στον κόσμο και παρουσιάζει δεκατρείς δείκτες που δείχνουν ότι ο πόλεμος της σιωνιστικής οντότητας ενάντια στην Παλαιστινιακή Αντίσταση διεξάγεται πλέον σε δανεικό χρόνο.

Του καθηγητή Δρ. Μόχσεν Μοχάμαντ Σάλεχ

Δεκατρία σημάδια δείχνουν ότι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας (ΛΓ), ο οποίος έχει διαρκέσει περισσότερο από έξι μήνες, διεξάγεται τώρα σε δανεικό χρόνο. Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν εκπληρώσει τους στόχους τους και υπάρχει αυξανόμενη πίεση για τον τερματισμό του πολέμου.

Η απόσυρση του ισραηλινού στρατού από την περιοχή της Χαν Γιούνις στις 7.4.2024, αφού απέτυχε στους στόχους του, όπως ανέφερε η Χααρέτζ, είναι ένα ακόμα σημάδι των συσσωρευόμενων οπισθοχωρήσεων και των προκλήσεων στο πεδίο, όπου η Χαμάς και οι άλλες αντιστασιακές οργανώσεις επιμένουν να κρατούν το έδαφός τους, προκαλώντας σημαντικά πλήγματα στις ισραηλινές δυνάμεις. Η πιο πρόσφατη επιχείρηση ήταν η Επιχείρηση Αλ-Ζάνα στις 6.4.2024, η οποία, σύμφωνα με τις δυνάμεις της Αντίστασης, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 14 ισραηλινών στρατιωτών, με άλλους 18 τραυματίες και τρία άρματα μάχης κατεστραμμένα, επιταχύνοντας περαιτέρω την υποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Χαν Γιούνις.

Βέβαια, τα σημάδια ότι αυτός ο πόλεμος διεξάγεται σε «δανεικό χρόνο» δεν δείχνουν απαραίτητα ένα επικείμενο σταμάτημα του πολέμου, αντίθετα, δείχνουν ότι ο πόλεμος έχει χάσει τη λογική και τη βιωσιμότητά του, με αποτέλεσμα να γίνεται βάρος για τον ισραηλινό στρατό. Αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστεί να αποσυρθεί και να επανεκτιμήσει τη στρατηγική του. Αυτοί οι δείκτες μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

Πρώτο: Το Ισραήλ έχει αποτύχει να κατακτήσει τον πρωταρχικό του σκοπό του ακρωτηριασμού της Χαμάς. Η τελευταία παραμένει δημοφιλέστατη και ισχυρότατη στη ΛΓ. Παρά την ισραηλινή εισβολή που διαρκεί περίπου 150 μέρες, οι Ταξιαρχίες Κασάμ συνεχίζουν να επιχειρούν όχι μόνο στις κεντρικές και νότιες περιοχές αλλά και στο βορρά επίσης. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από εφτά χιλιάδες μαχητές της Χαμάς (στο βορρά) ακόμα εμπλέκονται σε μάχες και επιχειρήσεις, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στις δυνάμεις κατοχής.

Δεύτερο: Η επιδρομή, ως εκ τούτου, ήταν πολύ ανεπιτυχής στην κατάκτηση της ΛΓ και στην επιβολή του στρατιωτικού της καθεστώτος. Παρά τις θυσίες και τις απώλειες, το σύστημα διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς παραμένει αποτελεσματικό στο μεγαλύτερο μέρος της ΛΓ, ενώ διατηρεί τις στρατιωτικές και διοικητικές δομές της παρά τις προκλήσεις.

Τρίτο: Το Ισραήλ έχει αποτύχει οικτρά να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των αιχμαλώτων του που κρατά η Αντίσταση.
Τέταρτο: Ο ισραηλινός στρατός απέτυχε οικτρά να ενσταλλάξει ένα αίσθημα «ηττοπάθειας» στις γραμμές της Αντίστασης και του λαού που την υποστηρίζει. Ούτε η Αντίσταση παραδόθηκε, διαλύθηκε ή μειώθηκε η αποτελεσματικότητά της, ούτε η λαϊκή υποστήριξη ταλαντεύτηκε, αντίθετα συσπειρώθηκε γύρω από την Αντίσταση. Παρά την προσφυγή σε απεχθείς πολεμικές τακτικές, συμπεριλαμβανομένων των σφαγών, της στόχευσης γυναικών και παιδιών, της κατεδάφισης σπιτιών, νοσοκομείων, σχολείων και υποδομών, καθώς και της χρήσης μεθόδων λιμοκτονίας, η αποφασιστικότητα και η αντίσταση του λαού της ΛΓ παραμένει αδιάσπαστη.

Πέμπτο: Παρά τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα, οι προσπάθειες της εγκαθίδρυσης μιας εναλλακτικής κυβέρνησης στη ΛΓ, ευθυγραμμισμένης με τα συμφέροντα του Ισραήλ, ικανής να καταπνίξει την αντίσταση και να διασφαλίσει ασφάλεια στο φάκελο της Γάζας, έχουν καταστεί ανεπιτυχείς. Μολονότι η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) τοποθετεί τον εαυτό της στις μεταπολεμικές προσπάθειες, προσπαθεί να αποφύγει την εμφάνισή της ως εργαλείου ισραηλινής επιρροής. Η δημοφιλία της στη Γάζα παραμένει σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν της Χαμάς. Αυτή η πρόκληση επεκτείνεται στην πιθανή εμπλοκή των αραβικών δυνάμεων ως μέρος μιας μεταβατικής φάσης για την αντικατάσταση της Χαμάς με μια λύση αποδεκτή τόσο από το Ισραήλ όσο και από τις ΗΠΑ.

Εκτο: Η επιδρομή έχει εξαντλήσει τη δεξαμενή των στόχων της στη ΛΓ, έχοντας προκαλέσει πολλές σφαγές και εκτεταμένες καταστροφές. Δεν απέμεινε τίποτ’ άλλο να «επιτύχει» ή να αποδυναμώσει την Αντίσταση και την αποφασιστικότητά της. Οσον αφορά τη μάχη της Ράφα, η οποία αναβάλλεται επανειλημμένα λόγω αναγνωρισμένων κινδύνων, η πιθανότητα αποτυχίας είναι ουσιώδης. Με φθίνουσα υποστήριξη της Δύσης και των ΗΠΑ και εν μέσω εσωτερικής πίεσης που ενισχύει περαιτέρω δισταγμούς, το φάσμα της «φρίκης της αποτυχίας» φαίνεται για άλλη μια φορά.

Εβδομο: Ο πόλεμος στη ΛΓ επιμένει χωρίς καμία προοπτική υπερνίκησης των δυνάμεων αντίστασης. Η διάρκειά του έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες τόσο των ΗΠΑ όσο και των δυτικών συμμάχων. Το Ισραήλ και η πολεμική προσπάθεια έχουν μετατραπεί από στρατηγικά πλεονεκτήματα σε βάρη, οικονομικά, πολιτικά, μιντιακά και «ηθικά» (αν έχει απομείνει οποιαδήποτε ηθική), με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε εσωτερικές ανησυχίες για τις δυτικές κυβερνήσεις έναντι των πληθυσμών τους. Κατά συνέπεια, η υποστήριξη της Δύσης στον πόλεμο έχει εξασθενίσει, με ορισμένες χώρες να σκέφτονται να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ.

Ογδοο: Υπάρχει ένα αναπτυσσόμενο συναίσθημα μέσα στην ισραηλινή κοινωνία και τις πολιτικές της οργανώσεις ότι ο Νετανιάχου σκοπεύει να παρατείνει τον πόλεμο για προσωπικούς λόγους – πρωταρχικά για να προσκολληθεί στην εξουσία προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενο πολιτικό θάνατο ή φυλάκιση, παρά για να προτεραιοποιήσει τα βέλτιστα συμφέροντα του Ισραήλ. Αυξάνεται η πίεση στον Νετανιάχου για να πάρει «λογικές» αποφάσεις σύμφωνα με τα ισραηλινά πρότυπα.

Ενατο: Το Ισραήλ δεν μπορεί να αντέξει παρατεταμένες συγκρούσεις και φθορές, που οδηγούν σε οικονομική παρακμή, αντίστροφη μετανάστευση, απειλές στην ασφάλεια, μειωμένες επενδύσεις και καθυστερημένες προσπάθειες εξομάλυνσης. Αυτή η πίεση εντείνεται, ιδιαίτερα καθώς η ικανότητα της Αντίστασης να προκαλεί σημαντικές καθημερινές απώλειες στην Κατοχή παραμένει.

Δέκατο: Ο εταίρος ΗΠΑ κουράζεται ολοένα και περισσότερο από τη στρατιωτική και πολιτική συμπεριφορά του Ισραήλ,, ιδιαίτερα καθώς τα ποσοστά αποδοχής του προέδρου Μπάιντεν έχουν χτυπηθεί λόγω της υποστήριξής του στον πόλεμο στη ΛΓ. Με μειωμένες προοπτικές εκλογικής επιτυχίας και επιρροής σε κομβικές Πολιτείες, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες ανησυχίες για πιθανή βλάβη στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναγκάζεται ολοένα και περισσότερο να επισπεύσει την απεμπλοκή από τον πόλεμο με τις ελάχιστες απώλειες.

Ενδέκατο: Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο παρατεινόμενος πόλεμος θα κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή. Τα αραβικά καθεστώτα που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ ή βρίσκονται κάτω από σημαντική αμερικανική επιρροή φοβούνται ότι η σύγκρουση θα πυροδοτήσει εσωτερική αναταραχή, ειδικά αφού εμφανιστούν ανίσχυρα ή συνένοχα στον αποκλεισμό της ΛΓ και της Αντίστασης. Κατά συνέπεια, αυτά τα κράτη εντείνουν τις προσπάθειές τους για να τερματίσουν τον πόλεμο.

Δωδέκατο: Η διεθνής λαβή σφίγγει γύρω από το Ισραήλ, επιδεινώνοντας την απομόνωσή του, καθώς έχει παγιωθεί η αδίστακτη και αλαζονική εικόνα του και η περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μετά τις χώρες που ευθυγραμμίστηκαν με τη Νότια Αφρική σε νομικές διαδικασίες στο Διεθνές Δικαστήριο, το Ισραήλ είναι τώρα πιο απομονωμένο από ποτέ.

Δέκατο τρίτο: Η λήξη της «διάρκειας ζωής» της ισραηλινής σιωνιστικής προπαγάνδας για τον πόλεμο στη ΛΓ, μετά τον κλοιό ψεμάτων, ότι η Χαμάς σκότωσε ισραηλινούς αμάχους στην επίθεση της 7ης Οκτώβρη, μετά την αναμφισβήτητη άνοδο της Χαμάς ως εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα που ενσωματώνει μετριοπαθείς ισλαμικές αρχές μαζί με υψηλές αξίες και πολιτισμένη συμπεριφορά και η απώλεια από το Ισραήλ της ικανότητάς του να απεικονίζεται ως «θύμα», καθώς δεν μπορεί πλέον να κρύψει τα εγκλήματά του πίσω από το πέπλο του «Ολοκαυτώματος» και άλλες δικαιολογίες που επιστρατεύτηκαν τα προηγούμενα 76 χρόνια.

***

Η αποτυχία που αναφέρθηκε παραπάνω σηματοδοτεί μια σαφή έλλειψη προοπτικών για την επίτευξη των στόχων του πολέμου στο άμεσο μέλλον. Το Ισραήλ βυθίζεται όλο και περισσότερο σε ένα «βάλτο» χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου, καθώς η πραγματικότητα στο πεδίο αποκλίνει σημαντικά από τις φιλοδοξίες του. Ο πόλεμος έχει χάσει τη δικαιολογητική του βάση και τη σκοπιμότητά του, επιβαρύνοντας τις ισραηλινές δυνάμεις και βυθίζοντάς τες σε μια φάση φθίνουσας απόδοσης. Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου «δανεικού χρόνου» για την επίτευξη εφικτών στόχων, εν μέσω σύγκλισης παραγόντων που πιέζουν για παύση του πολέμου, αποχώρηση από τη Γάζα και μια ουσιαστική συμφωνία ανταλλαγής κρατούμενων και αιχμάλωτων.

Βέβαια, αυτά δεν συνεπάγονται απαραίτητα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ότι ο πόλεμος θα σταματήσει άμεσα. Παράγοντες όπως η ισραηλινή υπεροψία, ο «φόβος της αποτυχίας», η απροθυμία να αναγνωριστεί η νίκη της Αντίστασης, η παρουσία του Νετανιάχου και της σκληροπυρηνικής κυβέρνησής του και η συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης – ιδιαίτερα όσον αφορά τη διασφάλιση ότι η ΛΓ δεν θα αποτελεί μελλοντική απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ και ότι η Χαμάς δεν θα ξαναρχίσει τη διακυβέρνηση στη Γάζα – πιθανόν να αναγκάσουν το Ισραήλ να παρατείνει τον πόλεμο, αν και ίσως με μειωμένη ένταση. Τέτοιες ενέργειες μπορεί να στοχεύουν στην εξασφάλιση ευνοϊκών για το Ισραήλ διευθετήσεων. Επιπλέον, το Ισραήλ μπορεί να χρησιμοποιήσει την κατοχή του στη βόρεια Γάζα και την αποτροπή της επιστροφής των εκτοπισμένων σαν μοχλό κατά της Αντίστασης.

Οσον αφορά την Αντίσταση, πρέπει να επιμείνει στις ποιοτικές και αποτελεσματικές προσπάθειές της να αναγκάσει τις ισραηλινές δυνάμεις να ικανοποιήσουν τους όρους της για το σταμάτημα του πολέμου: αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής, μια ουσιαστική ανταλλαγή κρατούμενων και αιχμάλωτων, επαναπατρισμός των προσφύγων, αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών της ΛΓ, υλοποίηση της ανοικοδόμησης, προστασία των όπλων της Αντίστασης και διασφάλιση ότι το μέλλον της Γάζας  παραμένει ένα εσωτερικό παλαιστινιακό ζήτημα.

Εκτύπωση 🖨
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροH συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στο Δημόσιο σε Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση 
Επόμενο άρθρο Ο Μπελέρι, η φασιστική ΜΑΒΗ και οι δολοφονικές επιθέσεις σε στρατώνες μέσα στην Αλβανία

Σχετικά Αρθρα

Ο πατέρας του Ιντάν Αλεξάντερ επιβεβαιώνει τον Αμπού Ομπάιντα

Διεθνή 23 Μάι 2025, 20:36

Δανία: Απέκλεισαν το αρχηγείο της Maersk που μεταφέρει όπλα στο Ισραήλ

Διεθνή 23 Μάι 2025, 12:48

Τον στόχευσαν με πύραυλο, ενώ πήγαινε φαγητό στο σπίτι του!

Διεθνή 23 Μάι 2025, 09:53

Γάζα: Βοήθεια με το σταγονόμετρο, λεηλασίες από συμμορίες που συνεργάζονται με τους σιωναζιστές

Διεθνή 22 Μάι 2025, 21:34

Παλαιστινιακή Αντίσταση: Η Γάζα θα παραμείνει νεκροταφείο για τους εισβολείς

Διεθνή 22 Μάι 2025, 11:35

Η προσπάθεια ιδεολογικής-πολιτικής χειραγώγησης των αμερικανικών πανεπιστημίων συνεχίζεται

Ο Τραμπ στοχοποιεί το Χάρβαρντ με πρόσχημα τον αντισημιτισμό και βάζει τέλος στις ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις

Διεθνή 21 Μάι 2025, 09:08
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

24 Μάι 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Μάη

24 Μάι 2025, 00:01
Διεθνή

Ο πατέρας του Ιντάν Αλεξάντερ επιβεβαιώνει τον Αμπού Ομπάιντα

23 Μάι 2025, 20:36
Καταστολή

Να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι της βίαιης αστυνομικής καταστολής στα Σεπόλια, στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο το 2020

Τη Δευτέρα στην Ευελπίδων η δίκη (ΙΔ' Μονομελές,κτίριο12)

23 Μάι 2025, 20:11
Κόντρες

Ευτυχώς που υπάρχει ο Πέτσας…

23 Μάι 2025, 14:34
Διεθνή

Δανία: Απέκλεισαν το αρχηγείο της Maersk που μεταφέρει όπλα στο Ισραήλ

23 Μάι 2025, 12:48
Πολιτική

«Εγέρθητος» και εκτός φυλακής ο Καιάδας, συνεχίζει και εκτός Ελλάδας την εθνικοσοσιαλιστική προπαγάνδα

23 Μάι 2025, 12:02
Διεθνή

Τον στόχευσαν με πύραυλο, ενώ πήγαινε φαγητό στο σπίτι του!

23 Μάι 2025, 09:53
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Μάη

23 Μάι 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Βοήθεια με το σταγονόμετρο, λεηλασίες από συμμορίες που συνεργάζονται με τους σιωναζιστές

22 Μάι 2025, 21:34
Κόντρες

Xαστούκια και κλωτσιές στους σιωνιστές

22 Μάι 2025, 18:50
Εργατικά

Ιδιωτικό σχολείο απέλυσε (την ίδια ημέρα!) ζεύγος εκπαιδευτικών με βαριά άρρωστο παιδί

Καταγγελία της ΟΙΕΛΕ

22 Μάι 2025, 11:42
Διεθνή

Παλαιστινιακή Αντίσταση: Η Γάζα θα παραμείνει νεκροταφείο για τους εισβολείς

22 Μάι 2025, 11:35
Εργατικά

Συνάντηση Ζαχαράκη με ΟΛΜΕ: Καμία ανοχή στην κοροΐδία – Να ανατραπεί η πολιτική της τρομοκρατίας και της υποταγής

22 Μάι 2025, 07:21
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Μάη

22 Μάι 2025, 00:01
Πολιτική

Κακουργηματικές οι ποινικές ευθύνες των Μητσοτάκη-Καραμανλή και Τσίπρα-Σπίρτζη

Τα αδικήματα των Τσίπρα-Σπίρτζη έχουν παραγραφεί

21 Μάι 2025, 22:42
Εργατικά

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Κυβέρνηση και Πρυτανικές αρχές βρίσκονται σε κοινή γραμμή τρομοκράτησης των αγωνιστών

Κινητοποίηση για την επαναπρόσληψη του Δημήτρη Αντωνίου 23/5 

21 Μάι 2025, 20:44
Κόντρες

Υποστηρικτής του σιωναζισμού στα πάντα

21 Μάι 2025, 14:00
Διεθνή

Η προσπάθεια ιδεολογικής-πολιτικής χειραγώγησης των αμερικανικών πανεπιστημίων συνεχίζεται

Ο Τραμπ στοχοποιεί το Χάρβαρντ με πρόσχημα τον αντισημιτισμό και βάζει τέλος στις ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις

21 Μάι 2025, 09:08
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Μάη

21 Μάι 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Μάη

Ημέρα των γυναικών για τον αφοπλισμό.

Ευρωπαϊκή ημέρα πάρκων.

Βουλγαρία: Ημέρα παιδείας – πολιτισμού.

1919: Πραγματοποιείται στην Αθήνα το πρώτο συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας.

1972: Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα ανατινάζονται στο αρχηγείο του στρατού των ΗΠΑ στη Χαϊδελβέργη, τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες (RAF).

1972: Συλλαμβάνονται πέντε εργάτες στη Νέα Ιωνία με την κατηγορία της αναγραφής κομμουνιστικών συνθημάτων στο εργοστάσιο που δουλεύουν.

1973: Παραπέμπονται έξι φοιτητές της ΑΑΣΠΕ με τον Ν. 509, δύο προφυλακίζονται.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Το Υπερταμείο εξελίσσεται σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, αφήνοντας πίσω του τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων, όπου ο κυρίαρχος στόχος ήταν η εξυπηρέτηση των δανειστών και λιγότερο η αξιοποίηση του εθνικού πλούτου. Διευρύνοντας, όμως, τις οικονομικές μας δυνατότητες, πετυχαίνοντας βελτιώσεις στις οικονομικές μας επιδόσεις, καταφέραμε να ανακτήσουμε την εθνική κυριαρχία. Και το Υπερταμείο, αυτή τη στιγμή, παίζει έναν ρόλο καταλύτη στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Βρίσκεται στον πυρήνα της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μας με έμφαση στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στις επενδύσεις. […] Και έτσι, πολύ σύντομα, θα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι θα είμαστε σε θέση να “ταράξουμε” τα νερά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. “Να δώσουμε ζωή” στα assets του Δημοσίου τα οποία δεν είχαν αξιοποιηθεί εδώ και χρόνια. Είτε μιλάμε για τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια, είτε μιλάμε για τις ελληνικές αλυκές, είτε μιλάμε για λιμάνια, μαρίνες, ιαματικές πηγές. Θα αναζητήσουμε στρατηγικούς επενδυτές για να μπορέσουμε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία, πόσο μάλλον όταν βλέπουμε ότι διεθνώς υπάρχει και όλο αυτό το πολύ θετικό momentum για τις οικονομικές μας επιδόσεις. Το Υπερταμείο είναι ο καταλύτης μιας μεγάλης οικονομικής αλλαγής σε μια Ελλάδα η οποία δεν μπορεί να περιμένει.

Kυριάκος Πιερρακάκης

{Οταν ο Τσίπρας αποδέχτηκε τη δημιουργία του Υπερταμείου, στο πλαίσιο του τρίτου Μνημόνιου, είχαν ξεσηκώσει υποκριτικά τον κόσμο, καταγγέλλοντάς τον ότι υποθήκευσε όλη τη δημόσια περιουσία, ότι ξεπουλάει τα ασημικά και τα παρόμοια. Τώρα, ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν ό,τι απέμεινε και το βαφτίζουν αυτό «μεγάλη οικονομική αλλαγή», «αξιοποίηση του εθνικού πλούτου», «αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου» και άλλα τέτοια εύηχα. Περιουσιακά στοιχεία που έγιναν με λεφτά του σκληρά φορολογούμενου ελληνικού λαού και φυσικοί πόροι βγαίνουν στο σφυρί για να θησαυρίσουν από την εκμετάλλευσή τους ξένοι και ντόπιοι καπιταλιστές. Και ό,τι μαζευτεί από το ξεπούλημα θα πάει στα κοράκια του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου, που κατέχουν τα ομόλογα του κρατικού χρέους)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo