Στις 15 Ιουλίου (ώρα 07:26) το ΚΟΝΤΡΑ-eksegersi.gr δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «103η Σύνοδος Πρυτάνεων: Αφωνία για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, υποσχέσεις Πιερρακάκη και στην κορφή ο ΣΕΒ». Υπήρξαμε το μόνο Μέσο που έκανε σκληρή κριτική στους πρυτάνεις για την προκλητική «αφωνία» που επέδειξαν στο ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος και το νέο κόλπο που σκαρφίστηκε η αδίστακτη κυβέρνηση Μητσοτάκη-2, να επιβάλει μέσω των «διακρατικών συμφωνιών» του άρθρου 28 του Συντάγματος τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Το κομβικό αυτό ζήτημα για τα δημόσια πανεπιστήμια και την επαίσχυντη στάση των πρυτάνεων δεν το ανέδειξε κανένα άλλο αστικό έντυπο.
Ταυτόχρονα, στιγματίσαμε την παρουσία του Γενικού Διευθυντή του ΣΕΒ, Γιώργου Ξηρογιάννη, ο οποίος στην ομιλία του έκανε και τις σχετικές παραινέσεις, τις κατευθύνσεις των οποίων, με πυρήνα το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, υλοποιεί ασμένως το πανεπιστημιακό κατεστημένο δίχως αντιρρήσεις.
Μετά από 4 ημέρες, στις 18 Ιουλίου (ώρα 11:29), διαβάσαμε άρθρο της Διαλεκτής Αγγελή στην Εφημερίδα των Συντακτών, με τίτλο: «Ούτε λέξη για την προστασία του άρθρου 16».
Εκτός από τον τίτλο που αντιγράφει στην ουσία τη βασική αιχμή του άρθρου μας, η αρθρογράφος αντιγράφει όλο το σκεπτικό, τις βασικές επισημάνσεις και μάλιστα σε μερικά σημεία έχει και τις ίδιες εκφράσεις.
Ουδέν μεμπτόν να αναπαράγεται το περιεχόμενο μιας σχετικής αρθρογραφίας, όμως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιβάλλει να γίνεται και αναφορά στην πηγή από την οποία αντλήθηκαν τα επιχειρήματα. Κουραστήκαμε να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα. Αν νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν να «παραγάγουν αυτοτελές έργο» με τις πλάτες άλλων, είναι βαθιά γελασμένοι.
Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα δύο άρθρα:
ΚΟΝΤΡΑ-eksegersi.gr: Ο εκτρωματικός νόμος πλαίσιο Κεραμέως παραμένει ακλόνητος, πλην, όμως, θα γίνουν κάποιες «βελτιωτικές ρυθμίσεις» σε στενή συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές, είπε στην 103η Σύνοδο των Πρυτάνεων ο Πιερρακάκης, που διεξήχθη στην Καστοριά: «Μέσα από την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τα ΑΕΙ, θα έχουμε στενή συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές και θα προβούμε σε οποιαδήποτε βελτιωτική ρύθμιση κριθεί απαραίτητη, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων μας και τη διαρκή αναβάθμισή τους».
Αυτό ήταν και το «δώρο» Πιερρακάκη στους Πρυτάνεις, που δυσανασχετούν με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια στην εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης και των Πρυτανικών Αρχών, λόγω των «δυσκοίλιων» διατάξεων του νόμου Κεραμέως. «Βελτιώσεις» απλώς και όχι τίποτε «ριζοσπαστικές» λύσεις για κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης και επιστροφή στον παλιό τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ (Σύγκλητος, εκλογή Πρύτανη από το σύνολο των μελών ΔΕΠ).
Κατά τα άλλα, οι «προσφορές» Πιερρακάκη κινήθηκαν μεταξύ των περιβόητων αυξήσεων (αναδρομικά από 7.10.2022) που έταξε στους πανεπιστημιακούς ο Μητσοτάκης, τις οποίες η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να τους δώσει, καθώς τις κέρδισαν με απόφαση του ΣτΕ, και των μέτρων που συνδέονται με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των ΑΕΙ Α.Ε.: «αύξηση απολαβών ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού, αύξηση κονδυλίων για την έρευνα, απλούστευση διαδικασιών και αντιμετώπιση δυσλειτουργιών σχετικά με τα Ειδικά Κονδύλια Ερευνας και χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών μέσω πανεπιστημιακών ταμείων».
ΕφΣυν: «Μέσα από την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τα ΑΕΙ, θα έχουμε στενή συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές και θα προβούμε σε οποιαδήποτε βελτιωτική ρύθμιση κριθεί απαραίτητη, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων μας και τη διαρκή αναβάθμισή τους» σχολίασε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης μετά την ομιλία του στη Σύνοδο. Με λίγα λόγια, ο νόμος της προκατόχου του, που κρίθηκε σκληρά σε προηγούμενες Συνόδους και στην εφαρμογή του έχει αποδειχθεί εξαιρετικά «δυσκοίλιος», θα συνεχίσει να εφαρμόζεται κανονικά. Ο υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε παράλληλα αυξήσεις στους πανεπιστημιακούς, τις οποίες έτσι κι αλλιώς οφείλει να δώσει αφού υπάρχει σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ επανέλαβε όσα είχε ήδη αναφέρει και στις προγραμματικές του δηλώσεις για «απλούστευση διαδικασιών και αντιμετώπιση δυσλειτουργιών σχετικά με τα Ειδικά Κονδύλια Ερευνας και χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών μέσω πανεπιστημιακών ταμείων».
ΚΟΝΤΡΑ-eksegersi.gr: Ο Πιερρακάκης, βεβαίως, το ρόλο που του ανέθεσε ο Κούλης παίζει, εκείνο, όμως, που προκαλεί αλγεινή, αλγεινέστατη εντύπωση είναι ότι οι Πρυτάνεις, στο ανακοινωθέν τους, δεν βρήκαν να πουν μια λέξη για τα σχέδια της κυβέρνησης Κούλη-2, τα οποία επανέλαβε και ο Πιερρακάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και επιβολή των ιδιωτικών ΑΕΙ, πριν την αναθεώρηση μέσω των «διακρατικών συμφωνιών» του άρθρου 28 του Συντάγματος (το κοινοτικό δίκαιο, δηλαδή το δίκιο των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, που κάνουν το κουμάντο στην ΕΕ, κατισχύει του εθνικού και η ελληνική κωλοπετινίτσα οφείλει να υπακούσει!).
Η αφωνία των Πρυτάνεων σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα, μας οδηγεί να θεωρήσουμε ότι η εκτράχυνση του υψηλόβαθμου πανεπιστημιακού κατεστημένου έχει βαθύνει κατά πολύ και ικανοποιείται με το είναι διαχειριστής ενός Πανεπιστήμιου που με γοργούς ρυθμούς ολοκληρώνει τον μετασχηματισμό του σε επιχείρηση, αντιμετωπίζει την επιστημονική γνώση ως εμπόρευμα και ιδιωτικοποιεί πλευρές της λειτουργίας του. Εξ ου και καλεσμένος στην 103η Σύνοδο ήταν και ο Γιώργος Ξηρογιάννης, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, που έκανε και τις σχετικές παραινέσεις.
Μη εκφράζοντας την κάθετη διαφωνία της στην πρόθεση κατάργησης του άρθρου 16 από την κυβέρνηση και στην από το «παράθυρο» επιβολή των ιδιωτικών ΑΕΙ (καμιά αναφορά δεν γίνεται επίσης στο όργιο των κολλεγίων, των οποίων οι απόφοιτοι έχουν επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΑΕΙ), η Σύνοδος διευκολύνει τον αδίστακτο Μητσοτάκη και τον Πιερρακάκη στα σχέδιά τους.
ΕφΣυν: Ωστόσο, αυτό που «κλοτσάει» ακόμη περισσότερο κι από την τοποθέτηση του εκπροσώπου των βιομηχάνων είναι η ίδια η ανακοίνωση των πρυτάνεων. Οι πρυτάνεις δεν σχολιάζουν την εκφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να αναθεωρήσει το άρθρο 16, ξεκινώντας ήδη με την ενεργοποίηση του άρθρου 28 που επιτρέπει τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών με ιδιωτικά, ξένα ιδρύματα. Είναι πραγματικά απορίας άξιο το πώς ένα θέμα που έχει ξεσηκώσει τόσο μεγάλες αντιδράσεις στον ακαδημαϊκό, και όχι μόνο, κόσμο αποσιωπάται από τους πρυτάνεις εκείνων των ιδρυμάτων που πλήττονται άμεσα. Βέβαια, η πρόσκληση συμμετοχής του κ. Ξηρογιάννη στις εργασίες της Συνόδου σηματοδοτεί ίσως μια αλλαγή κατεύθυνσης προς τον πλήρη μετασχηματισμό ακόμη και των δημόσιων πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις.
Το μόνο που βρήκαν να ζητήσουν οι πρυτάνεις είναι να επανενεργοποιηθούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ «με προτεραιότητα το πρόγραμμα πρόσληψης διδασκόντων για απόκτηση ακαδημαϊκής εμπειρίας», δηλαδή το πρόγραμμα εκείνο που κρατάει ομήρους χιλιάδες εργαζόμενους («Eπισφάλεια στη διδασκαλία και την έρευνα στα δημόσια πανεπιστήμια», «Εφ.Συν.», 09.06.2023). Κατά τ’ άλλα, η Σύνοδος έδωσε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση της Ν.Δ. να αλώσει και να αλλοιώσει πλήρως τον χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα.
ΚΟΝΤΡΑ-eksegersi.gr: Ο ΣΕΒ και οι απαιτήσεις του – Οπως προαναφέραμε στην 103η Σύνοδο ήταν καλεσμένος και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Γιώργος Ξηρογιάννης. Βασικός πυρήνας της ομιλίας του εκπροσώπου των καπιταλιστών ήταν ότι «Πανεπιστήμια και επιχειρήσεις είναι τόσο στενά και αμφίδρομα δεμένα μεταξύ τους ώστε η λειτουργία του ενός είναι καταλύτης στην ανάπτυξη του άλλου».
Σε αυτό το πλαίσιο περιέγραψε την κατεύθυνση που οφείλει-κατά τους καπιταλιστές- να έχει το Πανεπιστήμιο. Οχι βεβαίως την προαγωγή και ανάπτυξη της επιστήμης για το καλό του Ανθρώπου, ούτε την καλλιέργεια αξιών και ιδεών με βάση το κοινωνικό πρόταγμα της αλληλεγγύης, της κατάργησης της εκμετάλλευσης, κ.λπ. Αλλά με βάση την ωφέλεια που θα έχουν οι επιχειρήσεις από τη συνεργασία τους με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα (εξειδικευμένο και μορφωμένο προσωπικό, τσάμπα εγκαταστάσεις και έρευνα κατ’ εντολή των επιχειρήσεων), ωφέλεια που έχει νόημα ως αυξημένη κερδοφορία για το κεφάλαιο και κάποια πρόσθετη χρηματοδότηση για τα Ιδρύματα, που έτσι κι αλλιώς πένονται:
«Μια ουσιαστική συνεργασία του πανεπιστημίων και επιχειρήσεων είναι επωφελής για όλη την κοινωνία. Οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε ανθρώπινο κεφάλαιο με γνώσεις αιχμής, τα πανεπιστήμια αποκτούν πρόσβαση σε συμπληρωματικούς πόρους και σε πρακτικά προβλήματα των επιχειρήσεων και φυσικά οι απόφοιτοι διευρύνουν τις επαγγελματικές τους επιλογές… Η διασύνδεση των πανεπιστημίων και επιχειρήσεων είναι αναγκαία, ώστε να αμβλύνουμε τις δυσκολίες στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας κάτι που αποτυπώνεται στους δείκτες του ΟΟΣΑ… Για να ανταπεξέλθουμε στην επερχόμενη συνύπαρξη ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης πρέπει ‘’όλοι μας να αλλάξουμε πίστα’’ και να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και επιχειρήσεων χωρίς στερεότυπα» είπε ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ.
Μέρος της κατεύθυνσης αυτής των ΑΕΙ είναι οι συμφωνίες συνεργασίας που έχει υπογράψει ο ΣΕΒ με ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα και τα βιομηχανικά διδακτορικά, τα οποία -όπως είπε- σχεδιάστηκαν και υποστηρίχθηκαν από τους καπιταλιστές, και μετά η κυβέρνηση Κούλη, ως πειθήνιο όργανο, τα έβαλε στον σχετικό νόμο: «Ο σχεδιασμός για τα βιομηχανικά διδακτορικά ξεκίνησε με τη δική μας υποστήριξη πολύ πριν από τον πρόσφατο νόμο, αλλά προχωράει πλέον σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια. Αρκετά μέλη του ΣΕΒ προχωρούν σε στενότερες συνεργασίες με τα πανεπιστήμια. Στελέχη του ΣΕΒ πραγματοποιούν τακτικές διαλέξεις σε φοιτητές. Στην έρευνα και καινοτομία, ήδη, υπάρχουν spin-offs που αξιοποιούν τις υπηρεσίες του ΣΕΒ για τη διασύνδεση τους με επιχειρήσεις».
ΕφΣυν: Πέραν του υπουργού Παιδείας, στη Σύνοδο συμμετείχε ως καλεσμένος ομιλητής και ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων), Γιώργος Ξηρογιάννης. Ο κ. Ξηρογιάννης στην τοποθέτησή του παρουσίασε ένα μοντέλο λειτουργίας του Πανεπιστημίου που είναι εντελώς ευθυγραμμισμένο με τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
«Μια ουσιαστική συνεργασία των πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων είναι επωφελής για όλη την κοινωνία. Οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε ανθρώπινο κεφάλαιο με γνώσεις αιχμής, τα πανεπιστήμια αποκτούν πρόσβαση σε συμπληρωματικούς πόρους και σε πρακτικά προβλήματα των επιχειρήσεων και φυσικά οι απόφοιτοι διευρύνουν τις επαγγελματικές τους επιλογές […] Η διασύνδεση πανεπιστημίων και επιχειρήσεων είναι αναγκαία, ώστε να αμβλύνουμε τις δυσκολίες στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, κάτι που αποτυπώνεται στους δείκτες του ΟΟΣΑ […] Για να αντεπεξέλθουμε στην επερχόμενη συνύπαρξη ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε πίστα και να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και επιχειρήσεων χωρίς στερεότυπα» είπε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ.
Και υπογράμμισε: «Ο σχεδιασμός για τα βιομηχανικά διδακτορικά ξεκίνησε με τη δική μας υποστήριξη πολύ πριν από τον πρόσφατο νόμο, αλλά προχωράει πλέον σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια. Αρκετά μέλη του ΣΕΒ προχωρούν σε στενότερες συνεργασίες με τα πανεπιστήμια. Στελέχη του ΣΕΒ πραγματοποιούν τακτικές διαλέξεις σε φοιτητές. Στην έρευνα και καινοτομία ήδη υπάρχουν spin-offs που αξιοποιούν τις υπηρεσίες του ΣΕΒ για τη διασύνδεσή τους με επιχειρήσεις»…
Ο λόγος του γενικού διευθυντή του ΣΕΒ με τους τεχνοκρατικούς όρους, από τον οποίο απουσίαζαν εντελώς οι ανθρωπιστικές επιστήμες, ξενίζει στα αυτιά όλων όσοι έχουν -ορθώς- συνδέσει τις πανεπιστημιακές σπουδές με την ανάπτυξη της επιστήμης και την καλλιέργεια ιδεών και αξιών.