Το πρότεινε ο Νίκος ο Παππάς, συμφώνησε ο Στέφανος ο Τζουμάκας, οπότε εμείς δεν έχουμε παρά να αναφωνήσουμε όπως ο αείμνηστος Νικόλας: ντιμπέι, ρε, τι φοβάσαι; Απότι φαίνεται, πάντως, θα συμφωνήσουν και η Εφη η Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης ο Τσακαλώτος, οπότε πάμε για καλλιστεία. Γιατί τι άλλο εκτός από καλλιστεία είναι η τηλεμαχία τεσσάρων υποψήφιων που διεκδικούν την αρχηγία του ίδιου κόμματος; Η πλάκα είναι πως επιμένουν πως το κόμμα τους είναι αριστερό ή αριστερό και λίγο κεντρώο. Τέτοια ξεφτιλίκια η Αριστερά, ακόμα και στην πιο ρεφορμιστική, την πιο οπορτουνιστική εκδοχή της, δεν έχει να δείξει, αλλά οι παραδόσεις με τα συνέδρια που εκλέγουν κεντρική επιτροπή και την κεντρική επιτροπή που εκλέγει πρόεδρο ή γραμματέα ανήκουν στο παρελθόν. Τώρα δεν ψηφίζουν τα μέλη του κόμματος, αλλά όποιος βλέπει φως και γράφεται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο. Γι’ αυτό και χρειάζονται τα ντιμπέι. Οπως χρειάζεται η πασαρέλα στα καλλιστεία.
Τον Μιθριδάτη δεν τον είδατε;
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Νότιο Τομέα Αθήνας, τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, στις εκλογές της 21ης Μάη (εκλέχτηκαν οι τέσσερις πρώτοι):
ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Στυλιανού 21.346
ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΡΑΛΛΙΑ του Δημητρίου 17.610
ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ του Βασιλείου 16.174
ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ευστρατίου 13.218
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ) του Κωνσταντίνου 12.805
ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Στεφάνου 11.921
ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του Ηλία 11.745
ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Περικλή 11.696
ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ ΜΑΡΙΑ του Αριστείδη 10.029
ΔΟΥΒΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του Χρήστου 9.561
ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του Αθανασίου 9.006
ΚΟΥΒΕΛΑ ΦΩΤΕΙΝΗ του Δημητρίου 8.794
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Μιλτιάδη 8.406
ΧΑΤΖΗΧΑΤΖΟΓΛΟΥ ΜΙΘΡΙΔΑΤΗΣ (ΜΙΘΡΙΔΑΤΗΣ) του Κωνσταντίνου 7.695
ΑΛΕΥΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αθανασίου 7.524
ΚΑΤΡΑΝΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΝΑΤΑΣΑ) του Γεωργίου 6.771
ΑΓΓΕΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του Δημητρίου 6.722
ΒΑΝΔΩΡΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Χριστοδημητρίου 6.384
ΚΟΜΗΝΕΑ ΣΟΦΙΑ του Αντωνίου 5.456
ΛΙΟΥΤΑ ΙΩΑΝΝΑ του Δημητρίου 4.911
ΜΠΟΓΔΑΝΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ του Γεωργίου 4.038
ΛΙΝΤΖΕΡΑΚΟΥ ΣΙΜΟΝΗ του Κωνσταντίνου 3.610
ΓΚΙΕΡΓΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ (ΝΙΚΟΣ) του Μιχάλη 3.550
Oρισμένοι κακεντρεχείς, ειρωνεύονται τον Στέφανο Τζουμάκα ότι βγήκε 11ος στους 23. Τον πέρασαν η Ραλλία, ο Μαντζουράνης και ο Θεοχαρόπουλος, λένε. Το ότι ο Στέφανος πέρασε τον Μιθριδάτη δεν το βλέπετε, ρε; Γιατί να μην περάσει στο δεύτερο γύρο ως υποψήφιος αρχηγός κι εκεί να τα σαρώσει όλα;
Η επιτομή του γκεμπελισμού στο σημερινό πρωτοσέλιδο των «Νέων» του Μαρινάκη. Προσέξτε την αλληλουχία: κλιματική αλλαγή, ξηρασία, φωτιές. Το ένα φέρνει τ’ άλλο. Και αφετηρία είναι η κλιματική αλλαγή. Επομένως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν φέρει καμιά ευθύνη. Τι να σου κάνει μια κυβέρνηση μπροστά σε κοτζάμ κλιματική αλλαγή; Αντε να της ασκήσουμε κριτική για την οργάνωση της καταστολής της πυρόσβεσης, ότι έπρεπε να νοικιάσει κι άλλα αεροπλάνα, να προσλάβει κι άλλους πυροσβέστες. Για εγκληματικές ευθύνες ούτε λόγος. Οι οποίες εγκληματικές ευθύνες, όπως με επιμονή, με αποδείξεις, με πειστικά επιχειρήματα εξηγεί η εφημερίδα μας εδώ και πολλά (πάρα πολλά) χρόνια συνοψίζονται σε τρεις λέξεις: εγκατάλειψη των δασών. Καμιά κατασταλτική επιχείρηση, όσα αεροπλάνα κι αν έχει, όσους δασοπυροσβέστες κι αν διαθέτει, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ένα εγκαταλελειμμένο δάσος. Μόνο η σωστή πρόληψη, δηλαδή οι συστηματικές εργασίες ανάπτυξης και προστασίας των δασών, μπορεί να κάνει αποτελεσματική τη δασοπυρόσβεση (η οποία, μάλιστα, πρέπει να καθοδηγείται από έμπειρους δασολόγους και όχι από γαλονάτες σαπιοκοιλιές και να στηρίζεται στην ενεργοποίηση και του ικανού για εργασία πληθυσμού μιας περιοχής). Μόνο η σωστή δασοπροστασία-πρόληψη μπορεί να περιορίσει την έκταση και την καταστροφικότητα των δασικών πυρκαγιών.
Οταν παραμερίζονται όλ’ αυτά, τα ουσιώδη, και επισείεται το φάντασμα της κλιματικής αλλαγής, δεν κουκουλώνονται μόνο οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά κουκουλώνεται και η αναγκαία πολιτική στόχευση. Αντί για την απαραίτητη ανάπτυξη και προστασία των δασών, μάς αρκούν κάποια γελοία λογύδρια του Κούλη σε διεθνείς συνάξεις όπου οι ιμπεριαλιστές φλυαρούν ακατάπαυστα, κοπτόμενοι τάχα για την κλιματική αλλαγή, την οποία κατά τα άλλα προκαλούν οι βιομηχανίες τους και τα υπόλοιπα στοιχεία του παραγωγικού μοντέλου τους. Και ταυτόχρονα ανοίγουν δρόμους για νέες περιβαλλοντοκτόνες μπίζνες που τις ονομάζουν «πράσινη μετάβαση».
Χαϊδεύουν τους νεοναζιστές
Η 21χρονη Πολωνίδα Μαρίκα Ματούζακ ήταν μέλος νεοναζιστικής συμμορίας, που το 2020 επιτέθηκε και τραυμάτισε μια κοπέλα που συμμετείχε σε δημόσια εκδήλωση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στο Πόζναν. Συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε στη χαμηλότερη προβλεπόμενη ποινή: φυλάκιση τριών ετών. Με το που έκτισε το ένα τρίτο της ποινής της, άρχισε η εκστρατεία για την αποφυλάκισή της. Μπροστά μπήκε το Καθολικό Ινστιτούτο Ordo Iuris, που υποστηρίζει ότι η Ματούζακ καταδικάστηκε για ιδεολογικούς λόγους! Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας μετέτρεψε τη φυλάκιση σε κατ’ οίκον κράτηση. Και όπως γράφουν τα πολωνικά Μέσα, σύντομα αναμένεται η απονομή χάρης από τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα.
Χρειάζεται να θυμίσουμε ότι η Πολωνία είναι μέλος της… δημοκρατικής ΕΕ; Μπορεί οι υπηρεσίες της Κομισιόν να εκδίδουν προειδοποιήσεις για την «κατάσταση του κράτους δικαίου» στην Πολωνία, όμως σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο οι ιμπεριαλιστικές ηγεσίας χαϊδεύουν τους ακροδεξιούς Κατσίνσκι, Ντούντα, Μοραβιέτσκι, γιατί αποτελούν αιχμή του δόρατος που σημαδεύει την ιμπεριαλιστική Ρωσία.