«Ο Τσίπρας συμμάχησε με τον Μαρινάκη, για να ρίξουν την κυβέρνησή μου, προς όφελος του Ερντογάν και του Πούτιν»! Αυτός είναι, σε ελεύθερη απόδοση, ο πυρήνας των όσων είπε χθες ο Μητσοτάκης στον Χατζηνικολάου, στην έκτακτη συνέντευξή του για το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Από χθες γράψαμε ότι ο Μητσοτάκης, που την περασμένη Παρασκευή δεν πήγε στη Βουλή για ν’ απαντήσει στον Τσίπρα, σύρθηκε άρον-άρον σ’ αυτή τη συνέντευξη, γεγονός που δείχνει ότι τραβάει μεγάλο ζόρι. Ακόμη και το «περιβάλλον» που έφτιαξε ο Χατζηνικολάου δεν ήταν τόσο φιλικό όσο υποθέταμε. Δεν ήταν εχθρικό, αλλά δεν ήταν και φιλικό, καθώς ο Χατζηνικολάου άφησε έκθετο τον Μητσοτάκη σε αρκετά σημεία. Δείγμα του ότι τα Συγκροτήματα των μίντια αρχίζουν να εγκαταλείπουν τον Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι είναι πια καμένο χαρτί.
Για παράδειγμα, όταν ο Μητσοτάκης άρχισε να μπινελικώνει τον Βαξεβάνη, ο Χατζηνικολάου του θύμισε ότι ο Βαξεβάνης είχε αποκαλύψει τη λίστα Λαγκάρντ και ότι από τις κατηγορίες για συμμετοχή στη λεγόμενη σκευωρία «Novartis» απηλλάγη πλήρως. Και έσπευσε να συμπληρώσει ότι για παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, πέραν του Ανδρουλάκη, έχουν γράψει η «Καθημερινή», τα «Νέα» και το «Βήμα» και πως την ίδια μέρα ο Παπαχρήστος στα «Νέα» μιλάει για 106 ονόματα παρακολουθούμενα.
Ο Μητσοτάκης, που μέχρι εκείνη τη στιγμή μιλούσε για «μία σειρά από ονόματα τα οποία δήθεν ήταν υπό παρακολούθηση, χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο», γύρισε αμέσως την κασέτα από την άλλη πλευρά και άρχισε να λέει ότι «ουδέποτε ισχυρίστηκα -και η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε- ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό Predator. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι έχει ενορχηστρώσει αυτή την προσπάθεια. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα».
Oταν η «Καθημερινή» έγραφε (τον Αύγουστο!) ότι πέραν του Ανδρουλάκη παρακολουθούνται άλλα εφτά πολιτικά πρόσωπα και ότι η ΕΥΠ και μικρός αριθμός στελεχών χρησιμοποιούν το Predator πληρώνοντας μίσθωμα σε ιδιωτική εταιρία που το κατέχει, είχε εισφέρει τίποτα αποδείξεις; Οταν τα «Νέα» και το «Βήμα» έγραφαν πριν από λίγο καιρό για παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων (φωτογράφιζαν τον Χρυσοχοΐδη) και επιχειρηματιών, κατονομάζοντας μάλιστα τον πρωθυπουργικό ανιψιό και «αντ’ αυτού» στη διαχείριση των κυβερνητικών και κρατικών υποθέσεων, Γρηγόρη Δημητριάδη, ως γενικό δερβέναγα του κυκλώματος, εισέφεραν τίποτα αποδείξεις;
Γιατί τότε ο Μητσοτάκης και οι άνθρωποί του δεν ξεσήκωσαν τον κόσμο και δεν μίλησαν για εθνικούς συκοφάντες και κέντρα που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, όπως ξεκίνησαν να κάνουν από τη στιγμή που το Documento του Βαξεβάνη έβγαλε λίστα με 33 πρόσωπα (υπουργούς και στελέχη της ΝΔ, τις συζύγους κάποιων απ’ αυτούς, στελέχη των ΜΜΕ, καπιταλιστές), που τελούσαν υπό παρακολούθηση μέσω Predator, κατονομάζοντας τον Μητσοτάκη ως ιθύνοντα νου του κυκλώματος;
Είναι προφανές ότι τον Μητσοτάκη τον πόνεσαν περισσότερο τα χτυπήματα του Συγκροτήματος Μαρινάκη παρά το δημοσίευμα του Βαξεβάνη. Τον Βαξεβάνη εύκολα μπορούσε να τον κολλήσει στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ: «Πίσω από τον κ. Βαξεβάνη, κ. Χατζηνικολάου, κρύβεται ο κ. Τσίπρας. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι δική του είναι η στρατηγική να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη και σε μια απίστευτη συζήτηση, όπου πρέπει εμείς να αποδείξουμε ουσιαστικά ότι δεν είμαστε ελέφαντες και δεν πρέπει να αποδείξει αυτός ο οποίος μας κατηγορεί ότι οι κατηγορίες του στοιχειωδώς ευσταθούν».
Τον Μαρινάκη, όμως, πώς να τον κολλήσει στον Τσίπρα; «Προσωπικά δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές οι οποίοι ακριβώς αυτό θέλουν να επιδιώξουν», είπε κάποια στιγμή. Ποιοι είναι οι επαγγελματίες εκβιαστές; Γιατί δεν τους ονοματίζει; Είναι ο Βαξεβάνης και ο Τσίπρας; ‘Η είναι (και) ο Μαρινάκης;
Ο Χατζηνικολάου τον πήγε στις δηλώσεις Βρέντζου: «Χθες άκουσα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ολυμπιακού, τον κ. Βρέντζο, να μιλά για εγκληματική οργάνωση στον χώρο του ποδοσφαίρου, να καταγγέλλει την Ομοσπονδία και να συνδέει την υπόθεση αυτή με τις παρακολουθήσεις, με τις υποκλοπές και με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Μαξίμου, τον κ. Δημητριάδη».
Δεν ξέρουμε αν η ερώτηση ήταν «συνεννοημένη» (πολύ πιθανό), όμως ο Μητσοτάκης «απασφάλισε» κατά του Μαρινάκη, χωρίς να τον κατονομάζει αλλά φωτογραφίζοντάς τον έτσι που να μη μένει καμιά αμφιβολία ότι αναφέρεται σ’ αυτόν. Είπε συγκεκριμένα:
«Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους εδώ. Κάποιοι θεωρούν ότι επειδή μπορεί να έχουν μία ομάδα ή να ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ενδεχομένως και τα δύο, να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, να υπονομεύουν -αλλάζοντας απόψεις από τη μία μέρα στην άλλη- τη διαδρομή της χώρας. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι οι ρόλοι του καθενός είναι απόλυτα καθορισμένοι. Η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Εκλεγόμαστε από τον λαό. Θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην προσπάθεια προόδου της χώρας. Δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας, ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι. Αρα, το μήνυμα το οποίο στέλνω προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε αντικείμενα εκβιασμού. Και καλά θα κάνουν όλοι να αναλογιστούν ποιοι είναι οι ρόλοι τους. Και δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, απευθύνομαι συνολικά».
Το άλλο, για τα Μέσα που «είναι πραγματικά ανεξάρτητα κι όχι όταν αλλάζουν άποψη ανάλογα με τη βούληση ή την άποψη της στιγμής του ιδιοκτήτη τους» δε θα το σχολιάσουμε, γιατί είναι πραγματικά για γέλια. Τουλάχιστον ο Καραμανλής ο νεότερος είχε μιλήσει για «νταβατζήδες», υπονοώντας ότι τα Μέσα τους υπηρετούν πάντοτε τα συμφέροντά τους. Ετούτος εδώ προσπαθεί να μας πει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν… τα Μέσα του μαλάκα. Δηλαδή, καπιταλιστές να έχουν χώσει λεφτά και να έχουν στήσει μιντιακά συγκροτήματα επειδή ενδιαφέρονται για την… «ελεύθερη δημοσιογραφία»!
Ο Μαρινάκης απάντησε με μια πολύ «μαζεμένη» δήλωση. Σαν να «μαζεύτηκε» επειδή φοβήθηκε από τη σφοδρότητα της επίθεσης του Μητσοτάκη. Πολλές φορές, βέβαια, κάποιος «μαζεύεται», συσπειρώνεται όπως λένε στον αθλητισμό, για να πάρει φόρα για να εκτιναχτεί. Υπάρχει μια φράση στη δήλωση Μαρινάκη που δεν αφήνει περιθώρια στον Μητσοτάκη για… αισιοδοξία: ότι αρνήθηκε (ο Μητσοτάκης) τη δική του συμμετοχή στις παρακολουθήσεις γιατί δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Αξιοσημείωτη επίσης είναι η αναφορά σε «υπόκοσμο»! Ολόκληρη η δήλωση Μαρινάκη είναι η εξής (η έμφαση δική μας):
«Ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του αποδέχθηκε την ύπαρξη δικτύου παρακολουθήσεων στην Ελλάδα με το κακόβουλο λογισμικό predator, από συγκεκριμένους κύκλους. Αρνήθηκε βεβαίως τη δική του συμμετοχή. Δεν θα μπορούσε άλλωστε. Ωστόσο δεν αρκεί η κατηγορηματική άρνηση του. Οφείλει πράξεις και κινήσεις συγκεκριμένες προκειμένου να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον από το υπαρκτό, επικίνδυνο και βαθιά αντιδημοκρατικό δίκτυο παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ο πρωθυπουργός επιβάλλεται να βρει την τόλμη, να κινήσει γη και ουρανό, ώστε να διαλευκάνει αυτή την τόσο νοσηρή υπόθεση και να φέρει ενώπιον της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης τους υπαίτιους αυτής της τόσο άθλιας ιστορίας που νοθεύει τη Δημοκρατία και υπονομεύει τους θεσμούς. Οι δε αναφορές σε εκβιασμούς, υπαγορεύσεις, αλλαγές θέσεων και απόψεων δεν μας αφορούν, δεν μας ταιριάζουν. Μόνο όσοι εμπλέκονται σε εξωθεσμικές παρακολουθήσεις και στον υπόκοσμο, καταφεύγουν σε τέτοια μέσα. Εμείς τις ίδιες αρχές και αξίες της φιλελεύθερης Δημοκρατίας υπηρετήσαμε εξ αρχής και σε αυτές επιμένουμε. Χωρίς αναστολές, χωρίς φόβο και με το αυτό πάθος».
Τα «Νέα» στο σημερινό τους φύλλο το παίζουν δίπορτο, με μοίρασμα ρόλων ανάμεσα στους συντάκτες (οι «συνήθεις» υμνητές του Μητσοτάκη εμφανίστηκαν ως… αντι-βαξεβανικοί, αλλά η βασική κατεύθυνση είναι αντιμητσοτακική και φαίνεται από το πρωτοσέλιδο που έχει για δεύτερη συνεχή μέρα ως κύριο θέμα τις υποκλοπές, με επίθεση προσωπικά τον Μητσοτάκη:
Ο διευθυντής των «Νέων» Γιώργος Μαντέλας έγραψε ένα εμφανώς ειρωνικό σχόλιο (τίτλος: «Φως, μόνο φως»), στο οποίο υποστηρίζει ότι ο Μητσοτάκης δεν αναφερόταν στα «Νέα» με όσα είπε! Το παραθέτουμε:
«Η χθεσινή αναφορά του έλληνα Πρωθυπουργού στον εκδότη του “Documento“ ήταν σαφής: αν δεν αποδείξει αυτά που γράφει, δεν θα είναι απλώς συκοφάντης, αλλά και εθνικά επικίνδυνος. Λιγότερο σαφής ήταν η διάκριση που έκανε ανάμεσα στα ανεξάρτητα μέσα και σ’ εκείνα που “αλλάζουν άποψη ανάλογα με τη βούληση ή την άποψη της στιγμής του ιδιοκτήτη τους“. Πολλοί θεώρησαν ότι επειδή ο Νίκος Χατζηνικολάου είχε αναφερθεί νωρίτερα στα “ΝΕΑ“, ο Πρωθυπουργός φωτογράφιζε με την αποστροφή του αυτή την εφημερίδα μας. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι αληθές. Διότι “ΤΑ ΝΕΑ“ δεν εξαρτούν την άποψή τους από τη βούληση κανενός. Οταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, ζήτησαν να χυθεί άπλετο φως. Οταν το ζήτημα των παρακολουθήσεων εμφανίστηκε χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, κατέγραψαν ότι οι πολίτες είχαν άλλες προτεραιότητες. Κι όταν δημοσιεύτηκε μια λίστα με πρόσωπα που φέρονται να παρακολουθούνται, ζήτησαν και πάλι να χυθεί άπλετο φως. Σε άλλους αναφερόταν λοιπόν προφανώς ο Πρωθυπουργός. Συνεπή, μαχητικά και με απόλυτη συναίσθηση της αποστολής τους, “ΤΑ ΝΕΑ“ θα εξακολουθήσουν να δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης, της αλήθειας και της δημοκρατίας όπως έκαναν πάντα».
Ο διευθυντής του «Βήματος» Αντώνης Καρακούσης επιτέθηκε ευθέως στον Μητσοτάκη, με σχόλιο που δημοσιεύτηκε με μεγάλα και έντονα γράμματα, υπό τον τίτλο: «Το χρέος του κ. Μητσοτάκη». Είναι το εξής:
«Ο Πρωθυπουργός εμφανώς αμύνεται. Αισθάνεται την πίεση, αντιλαμβάνεται την αμφισβήτηση που αντιμετωπίζει εντός και εκτός της χώρας και προσπαθεί να ξεφύγει από τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες του.
Το σκάνδαλο εξελίχθηκε στην αυλή του, στελέχη της επιλογής του και πρόσωπα κοντινά σε αυτόν οργάνωσαν το δίκτυο παρακολούθησης τόσο μέσω της ΕΥΠ, όσο και μέσω του κακόβουλου λογισμικού.
Στενοί και έμπιστοι συνεργάτες του έστησαν τη “δουλειά“, άνθρωποί του εισήγαγαν τις σύγχρονες μεθόδους παρακολούθησης και υπονόμευσαν κατά τρόπο απόλυτα καταχρηστικό τα δημοκρατικά ιδεώδη, τα οποία ο ίδιος εμφανίζεται να υπερασπίζεται μετά πάθους.
Οσο και αν εξεγείρεται δεν μπορεί να ξεπεράσει το βάρος που άφησαν πίσω τους οι υπονομευτές των αρχών της φιλελεύθερης Δημοκρατίας στην οποία ομνύει.
Μόνο αν εκθέσει, όπως οι περιστάσεις επιβάλλουν, τον συγκεκριμένο και σε όλους γνωστό, παράνομο και αντιδημοκρατικό κύκλο, θα μπορέσει να ξεφύγει από τον κλοιό της αμφισβήτησης και της αμφιβολίας.
Ο Πρωθυπουργός οφείλει να ξεπεράσει τις όποιες αναστολές, επιφυλάξεις και ανησυχίες για τη δική του έκθεση και να ελευθερώσει τη Δικαιοσύνη ώστε να δράσει απερίσπαστη, προκειμένου να ερευνήσει, να αποκαλύψει και φέρει ενώπιόν της τους επίορκους υπονομευτές του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Θα είναι η καλύτερη υπηρεσία που έχει να προσφέρει στη Δημοκρατία και στον τόπο. Οποιαδήποτε άλλη στάση μόνο ζημιές θα φέρει τόσο στον ίδιο όσο και στη χώρα.
Στη φιλελεύθερη δημοκρατική και ευρωπαϊκή Ελλάδα δεν χωρούν παρακολουθήσεις, ούτε υπονομευτές του πολιτεύματος».
Eίναι προφανές ότι θα υπάρξει συνέχεια (τα μεγάλα καράβια στρίβουν αργά σε σχέση με τα ταχύπλοα). Ο tempora o mores: ο Μαρινάκης (που έσπευσε αμέσως ν’ αναγνωρίσει τον εαυτό του στην περιγραφή του Μητσοτάκη) και το Συγκρότημά του εμφανίζονται ως υπερασπιστές της… φιλελεύθερης δημοκρατίας! Καλούν τον Μητσοτάκη να τους δώσει στο πιάτο το κεφάλι του ανιψιού του Γρ. Δημητριάδη, ξέροντας ότι δεν μπορεί να το κάνει. Οχι γιατί τον εμποδίζει η αλληλεγγύη εντός της αγίας οικογενείας, αλλά γιατί αν δώσει τον Δημητριάδη θα είναι σαν να παραδέχεται ότι εδώ και τρεις μήνες λέει ψέματα και επιπλέον σαν να παραδέχεται τη δική του ενοχή, γιατί δεν μπορεί ο «αντ’ αυτού» να λειτουργούσε ερήμην του.
Ο Μητσοτάκης, από την πλευρά του, καταγγέλλει τον Μαρινάκη ως εκβιαστή χάριν των συμφερόντων του, όμως δεν μας λέει πώς ακριβώς τον εκβίασε ο Μαρινάκης και για ποιο θέμα. Τι του ζητούσε; Μην μας πείτε ότι εκβιάζει για τον Ολυμπιακό γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν για γέλια. Σιγά μην έχει πρόβλημα ο Μαρινάκης ν’ αφήσει ένα πρωτάθλημα στους άλλους, όταν ξέρει πως η ομάδα του ακόμη δεν έχει συμμαζέψει το αγωνιστικό μπάχαλο. Αλλά και ο Ολυμπιακός να είναι το δέρας του εκβιασμού, ο Μητσοτάκης οφείλει να μιλήσει με στοιχεία και ονοματεπώνυμα. Αλλιώς, σύντομα θ’ ακούσει ότι είναι… Μητσοβάνης.
Ο βόθρος της διαπλοκής ξεχείλισε και πέταξε το καπάκι του, για μια ακόμη φορά. Συνήθως αυτά συμβαίνουν όταν μια αστική κυβέρνηση έχει πάρει τον κατήφορο και τα ψωμιά της είναι μετρημένα. Για τη στήριξη μιας τέτοιας κυβέρνησης ζητείται υψηλότερο «τίμημα» απ’ όταν μια κυβέρνηση είναι ισχυρή, με νωπή λαϊκή εντολή όπως λέγεται. Κάποιες φορές η κυβέρνηση και ο αρχηγός της δεν μπορούν να πληρώσουν το «αλμυρό τίμημα». Οχι γιατί έχουν ηθικούς ενδειασμούς, αλλά γιατί έχουν αναλάβει δεσμεύσεις έναντι άλλων ομάδων καπιταλιστών και δεν μπορούν να βρουν συμβιβαστικές λύσεις. Οταν στο παιχνίδι μπερδεύονται και «κοριοί» και πρακτοριλίκια, τότε η μπόχα γίνεται αφόρητη και η «κάθαρση» δύσκολη.
Ασφαλώς, θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα τις σχολιάζουμε. Προς το παρόν, σημειώνουμε ότι ο Μητσοτάκης χάνει ισχυρά μιντιακά στηρίγματα και χρεώνεται την κατηγορία του πρωθυπουργού που παρακολουθούσε ακόμη και τους υπουργούς του. Κι αυτό σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός είναι εξοργισμένος με την ακρίβεια και η έλευση του χειμώνα ακούγεται στα λαϊκά νοικοκυριά σαν… εισβολή.
Αυτή είναι, όμως, η αστική δημοκρατία. «Απ’ έξω μπέλα-μπέλα κι από μέσα κατσιβέλα», όπως λέει μια λαϊκή παροιμία. Η εκμετάλλευση και η καταπίεση πάνε χέρι-χέρι με ένα βαθύτατα αντιδημοκρατικό σύστημα, που έχει ως στόχο του τον εχθρό λαό, την ίδια στιγμή όμως κάνει και «δουλίτσες» στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των καπιταλιστικών συμφερόντων και της διαπλοκής ανάμεσα σ’ αυτά τα συμφέροντα και στις κυβερνήσεις και τα κόμματα εξουσίας.
ΥΓ1. «Κύριε Χατζηνικολάου, υπάρχει Ελληνας ο οποίος να πιστεύει ότι μέσα σε όλα όσα έπρεπε να διαχειριστώ αυτά τα τελευταία 3,5 χρόνια, στον ελεύθερο χρόνο μου παρακολουθούσα τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Οικονομικών, τις συζύγους υπουργών μου;». Αυτό ήταν το πρώτο και βασικό επιχείρημα που επικαλέστηκε ο Μητσοτάκης για να… αποδείξει την αθωότητά του. Τα ίδια ακριβώς είχε πει ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Μπουμπούκος στον Αυτιά. Αρα, το «επιχείρημα» το επεξεργάστηκε ο μηχανισμός προπαγάνδας του Μαξίμου και δείχνει το αδιέξοδο και τον πανικό τους. Οπως γράψαμε και χθες, ο Μητσοτάκης δε χρειάζεται ν’ ακούσει τις κυρίες, τις ακούνε άλλοι και τον ενημερώνουν για το αν είπαν κάτι με πολιτικό ενδιαφέρον. Στον «ιθύνοντα νου» φτάνουν εκθέσεις με συστηματοποιημένο το υλικό, όχι οι χιλιάδες σελίδες των απομαγνητοφωνήσεων. Τη συστηματοποίηση την κάνουν οι επιφορτισμένοι μ’ αυτό το καθήκον πράκτορες. Αλλά ειδικά το επιχείρημα ότι… δεν είχε χρόνο μάς άφησε άφωνους.
Σε άλλο σημείο παρέστησε τον εξοργισμένο, λέγοντας: «Ξέρετε, μιλώ με τους υπουργούς μου καθημερινά. Το γνωρίζετε. Είμαι ένας πρωθυπουργός ο οποίος έχει ενεργή ανάμειξη στα της διακυβέρνησης. Μιλώ από το τριψήφιο, εμπιστεύομαι τους υπουργούς μου, αν είναι κάποιος υπουργός που δεν εμπιστεύομαι, τον απομακρύνω από τη θέση του. Είναι δυνατόν -θέλω να καταλάβετε την οργή μου, κ. Χατζηνικολάου- να πιστεύει κάποιος σήμερα ότι κλείνω το τηλέφωνο όταν μιλάω με τον υπουργό και ταυτόχρονα μπαίνω σε ένα υπολογιστή και εγώ παρακολουθώ με κάποιο τρόπο τις συνομιλίες των υπουργών μου, των συζύγων τους;». Παραμένει ολίγιστος, όπως πάντα! Η πρώτη δουλειά που έκανε όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ήταν να πάρει στην εποπτεία του την ΚΥΠ και την ΕΡΤ και να στήσει έναν ισχυρό μηχανισμό δίπλα του, στο Μέγαρο Μαξίμου, για να παρακολουθεί τους υπουργούς του σε κάθε βήμα τους. Ολο αυτό, δε, το ονόμαστε «επιτελικό κράτος». Η απάντηση στο δήθεν οργισμένο ερώτημα του είναι, ναι, ειδικά ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να έχει βυσματωμένους όλους τους υπουργούς του και τον περίγυρό τους, λόγω πολιτικής ανασφάλειας και αυτοκρατορικής αντίληψης για την άσκηση της πολιτικής. Ενας στενός κύκλος στην «αυλή» παρακολουθεί τους πάντες, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια του μονάρχη έναντι φιλόδοξων διεκδικητών του θρόνου.
ΥΓ2. Οταν ο Χατζηνικολάου τον ρώτησε γιατί δεν πήγε στη Βουλή να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του Τσίπρα για το Predator, ο Μητσοτάκης απάντησε ότι προκαλεί τον Τσίπρα «να έρθει στη Βουλή να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης». Του βγήκε ο αυτοκρατορίσκος που δεν δέχεται αυτό που στην αστική δημοκρατία ονομάζουν «κοινοβουλευτικό έλεγχο». Στην πραγματικότητα, αντιλήφθηκε ότι την πάτησε. Νόμιζε ότι το θέμα έκλεισε και δεν πήγε στη Βουλή για ν΄ απαντήσει τον Τσίπρα και τώρα τον εγκαλεί ακόμη και ο Χατζηνικολάου.
ΥΓ3. Η Ολγα Κεφαλογιάννη, που είναι στη «λίστα Βαξεβάνη», βγήκε χθες στον ΑΝΤ1 και δήλωσε ότι «δεν μπορώ να σχολιάσω και κυρίως δεν μπορώ να νομιμοποιήσω ένα δημοσίευμα το οποίο έχει μέσα ονόματα, αλλά πάντως δεν φαίνεται, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ που έχει κάνει, να είναι τεκμηριωμένο. Το μόνο πράγμα που μπορούσε να γίνει και έγινε, είναι η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου». Ούτε για συκοφαντία μίλησε ούτε για εθνική υπονόμευση και τα συναφή. Επανέφερε, όμως, τη γραμμή Καραμανλή (σε εκδήλωση των Κεφαλογιάννηδων στα Ανώγεια διατυπώθηκε), δηλώνοντας πως «είναι αδιανόητο ότι μπορεί να παρακολουθείται ο οποιοσδήποτε, πόσο μάλλον πολιτικά πρόσωπα, από τέτοιου είδους κακόβουλα λογισμικά», τονίζοντας πως «το ζήτημα της τυχόν παρακολούθησης πολιτικών προσώπων και όχι μόνο είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία μας» και καταλήγοντας πως «όταν μιλάμε για άπλετο φως δεν μπορεί κανείς να επικαλείται το απόρρητο για να μη δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις και πληροφορίες»! Ζήτησε, δε «κάθαρση της πολιτικής ζωής από ένα θέμα το οποίο έχει, όπως και να το κάνουμε, πληγώσει την πολιτική ζωή του τόπου»! Κάθαρση από ένα υπαρκτό θέμα, όχι εθνικοί υπονομευτές, Τσίπρες, Μαρινάκηδες, Ερντογάν και Πούτιν…
ΥΓ4. Για όσα είπε ο Μητσοτάκης για τον Βαξεβάνη και την απάντηση του τελευταίου θα γράψουμε χωριστά.