Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Το Ιράν αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για την απάντηση στο έγκλημα των ΗΠΑ στο νησί Σιρίκ
  • Συνομιλίες της Χαμάς με ανώτερους ιρανούς αξιωματούχους για τη Γάζα και τον οδικό χάρτη της κατάπαυσης του πυρός
  • Οι μαχητές της Παλαιστινιακής Αντίστασης απέκρουσαν διείσδυση δωσιλογικής συμμορίας – Νεκρός ο μαχητής που προσπάθησαν να απαγάγουν
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 5 Σεπτέμβρη
  • Εξόφθαλμη σκευωρία: Εστειλαν στη φυλακή τη 46χρονη γυναίκα για τη Marfin, με τα ίδια στοιχεία που το 2022 είχαν οδηγήσει τη σε βάρος της υπόθεση στο αρχείο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Β’ γύρος τοπικών εκλογών: Μεγάλος νικητής η αποχή – Βατερλό του Μητσοτάκη
Πολιτική

Β’ γύρος τοπικών εκλογών: Μεγάλος νικητής η αποχή – Βατερλό του Μητσοτάκη

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Οκτ 2023, 19:18

Με παραπολιτικά θα μπορούσαμε να γράψουμε τόμο, αλλά δεν έχουμε και τόση όρεξη ν’ ασχολούμαστε με παραπολιτικά στις συνθήκες των ημερών, που τις σφραγίζει η αντίσταση του παλαιστινιακού λαού στη σιωναζιστική βαρβαρότητα. Προτού ασχοληθούμε με τις βασικές πολιτικές επισημάνσεις, ολίγη αριθμητική, που αποδεικνύει ότι ο μεγάλος νικητής του δεύτερου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών ήταν η αποχή, που ήταν σημαντικά μεγαλύτερη απ’ αυτή του πρώτου γύρου. Και έπληξε κυρίως τη ΝΔ.

Στους δύο πίνακες που ακολουθούν φαίνεται η εξέλιξη της συμμετοχής στον πρώτο και δεύτερο γύρο στις έξι περιφέρειες και στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Η μείωση της συμμετοχής (αντιστρόφως η αύξηση της αποχής) είναι εντυπωσιακή και κυμαίνεται από 23% των ψηφισάντων στον πρώτο γύρο (Βόρειο Αιγαίο) μέχρι 39,5% (Ιόνια Νησιά). Μιλάμε για σχεδόν μισό εκατομμύριο ψηφοφόρους. 

Στους δύο μεγάλους δήμους η μείωση της συμμετοχής ήταν μικρότερη (18% στην Αθήνα και 16% στη Θεσσαλονίκη). Και πάλι, όμως, η αύξηση της αποχής ήταν εντυπωσιακή. Γιατί πέρα από την κρισιμότητα που τα κομματικά επιτελεία έδιναν στις εκλογικές αναμετρήσεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων που επέλεξαν την αποχή δεν έπρεπε να μετακινηθεί και να υποβληθεί σε δαπάνη. 

Στους δύο πίνακες καταγράψαμε επίσης και τις απώλειες ψηφοφόρων της ΝΔ, που είναι εντυπωσιακές. Πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους που δεν πήγαν να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο είχαν ψηφίσει τους υποψήφιους της ΝΔ στον πρώτο.

Υπολογίζοντας την πραγματική αποχή (που είναι 14%-15% μικρότερη απ’ αυτήν που καταγράφει το υπουργείο Εσωτερικών), βρίσκουμε ότι η αποχή στις περιφερειακές εκλογές στο δεύτερο γύρο ξεπέρασε κατά τι το 50% (στον πρώτο γύρο η πραγματική αποχή ήταν γύρω στο 32%-33%). Ενας στους δύο υπαρκτούς ψηφοφόρους γύρισε την πλάτη στο πανηγυράκι.

Για να τελειώνουμε με την αριθμητική του εκλογικού αποτελέσματος, ας δούμε και την εξέλιξη των λευκών-άκυρων, που ήταν η γραμμή που δόθηκε από τον Περισσό για το δεύτερο γύρο (εκτός, φυσικά, από τους δήμους που διεκδικούσε υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης). 

Στον Πίνακα 3 παραθέτουμε τα άκυρα-λευκά στον πρώτο και το δεύτερο γύρο για τις έξι περιφέρειες και τους δύο μεγάλους δήμους, καθώς και τις ψήφους που πήρε η Λαϊκή Συσπείρωση στον πρώτο γύρο. Και στις έξι περιφέρειες τα άκυρα-λευκά μειώθηκαν σε σχέση με τον πρώτο γύρο, ενώ στους δύο μεγάλους δήμους αυξήθηκαν απειροελάχιστα (κατά 190 στην Αθήνα και κατά 509 στη Θεσσαλονίκη.

Επομένως, οι ψηφοφόροι της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν «άκουσαν» τη «γραμμή» και επέλεξαν την αποχή (ενδέχεται ένα ποσοστό τους, π.χ. στη Θεσσαλία, να «πήγε» στον Κουρέτα). Αυτός είναι ο ασφαλέστερος δείκτης για την κομματικότητα της ψήφου στη Λαϊκή Συσπείρωση. Τα μεγάλα λόγια περί «ενίσχυσης του ΚΚΕ» γίνονται σκόνη. Εκλογική ενίσχυση ναι, αλλά συγκυριακή, μη κομματική και επομένως ευμετάβλητη.

Κατά τα άλλα, όσο κι αν ο Μητσοτάκης προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση («Σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία»), η πραγματικότητα είναι πως υπέστη ένα προσωπικό Βατερλό, απότοκο όχι μόνο των όσων μεσολάβησαν μετά τις βουλευτικές εκλογές (πυρκαγιές, πλημμύρες) και της κυβερνητικής διαχείρισης, αλλά και της αλαζονείας που ο ίδιος προσωπικά επέδειξε την εβδομάδα που μεσολάβησε ανάμεσα στους δύο γύρους.

Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα των διπλών εκλογών του περασμένου Μάη-Ιούνη, γράφαμε: «Θα ήταν παράλογο να υποστηρίξει κανείς πως η εκλογική νίκη της ΝΔ και του Μητσοτάκη αποτελούν δικαίωση της πολιτικής τους. Εκτός αν δεχτούμε ότι το θανατικό της πανδημίας και το νέο κύμα φτωχοποίησης χαροποίησε τον ελληνικό λαό που έπαθε γενική παράκρουση. Τότε τι συνέβη; Κυριάρχησε ο φόβος για τα χειρότερα. Και δεν υπάρχει χειρότερη μορφή συντηρητικοποίησης από την κυριαρχία του φόβου. Ποιος εκπροσωπούσε το φόβο για τα χειρότερα; Ο ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά. Γι’ αυτό και υπέστη συντριβή, χάνοντας ψήφους και από τ’ αριστερά και από τα δεξιά. Κυρίως από τα δεξιά». Αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε στις τοπικές εκλογές, μολονότι η ΝΔ είχε απέναντί της έναν παραζαλισμένο και με εικόνα εσωτερικού σπαραγμού ΣΥΡΙΖΑ και ένα δεδομένα ανίκανο ΠΑΣΟΚ.

Ο Μητσοτάκης, πλέοντας σε πελάγη αλαζονείας, αντί να δει τη ροή των πραγμάτων, επέλεξε να πάρει πάνω του το δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, πιστεύοντας ότι θα συντρίψει τους γαλάζιους «αντάρτες» και τον Κουρέτα στη Θεσσαλία. Φάνηκε να παρατάει μόνο τα Ιόνια Νησιά και τον Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη, που όμως ήταν δική του επιλογή και τον είχε στηρίξει με επανειλημμένες παρουσίες στο πλευρό του πριν από τον πρώτο γύρο.

Εχασε παντού, πλην Πελοποννήσου, όπου και πάλι η νίκη του Πτωχού ήταν πτωχότατη, καθώς ο «τελειωμένος» Τατούλης «έγραψε» 43%. Για να ξεπληρώσει ένα ακόμα γραμμάτιο στον Σαμαρά, «πούλησε» τον Νίκα και στο τσακ δεν έκανε… στρατηγό τον Τατούλη. Στο Βόρειο Αιγαίο έβαλε τον απόστρατο Στεφανή απέναντι στον πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Μουτζούρη, καθαρά από προσωπικό γινάτι (επειδή ο Μουτζούρης είχε κάνει την διάσημη χειρονομία δείχνοντας με το χέρι «πού» τον γράφει τον πρωθυπουργό). Και ο Μουτζούρης κέρδισε πανηγυρικά. Τώρα, θα πρέπει να γλείψει τους «αντάρτες» και να τους πάρει πίσω, ενώ αν δεν ήταν τόσο αλαζόνας, θα μπορούσε ν΄ αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό, μην αναμιγνυόμενος ο ίδιος προσωπικά στη μάχη ενάντια στους «αντάρτες».

Η μεγάλη ήττα, βέβαια, ήρθε στη Θεσσαλία. Εκτός από τον μαυρογιαλουρισμό του Αυγενάκη και του Τριαντόπουλου, που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλία και γύριζαν χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις, μοιράζοντας πέτσινες υποσχέσεις, ο ίδιος ο Μητσοτάκης πήγε στη Λάρισα την Παρασκευή πριν από τις εκλογές, για να στηρίξει τον Αγοραστό. Αποτέλεσμα; Κουρέτας – Αγοραστός 60-40!

Δεν παρέλειψε να στηρίξει και τον ανιψιό Μπακογιάννη στην Αθήνα. Εστησαν ένα ντιμπέι(τ) με δημοσιογράφους-παπαγαλάκια και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Μπακογιάννης ισοπέδωσε τον Δούκα. Την επομένη του ντιμπέι(τ), ο Μητσοτάκης πήρε α’λα μπρατσέτα τον… θριαμβευτή Μπακογιάννη και έκαναν τσάρκα στην Πλατεία Βικτωρίας. Το ξέρουμε πια το αποτέλεσμα και στην Αθήνα: συντριβή Μπακογιάννη. Ασφαλώς και δεν κέρδισε ο Δούκας (με συνδρομή του Ζαχαριάδη). Εχασε ο Μπακογιάννης, γιατί αυτοί που πήγαν να ψηφίσουν στην πλειοψηφία τους τον είχαν σιχαθεί. Το 14-41 του πρώτου γύρου έγινε 56-44 στο δεύτερο γύρο, χωρίς να παίζει ο Μάικλ Τζόρνταν με παρτενέρ τον Σκότι Πίπεν.

Την ίδια αλαζονεία έδειξαν και έναντι άλλων υποψηφίων, όπως π.χ. του Ρούσσου στο Χαλάνδρι. Βγήκε ο ακροδεξιός Μπουμπούκος και έλεγε πως ο Ρούσσος είναι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (καμία σχέση), πως το μόνο που κάνει είναι να σηκώνει τη σημαία της Παλαιστίνης και πως αρνείται να πάρει κοινοτικά κονδύλια. Αποτέλεσμα; 61% και τρίτη θητεία ο Ρούσσος, μόλις 39% η γαλάζια υποψήφια (μόλις 15% στον πρώτο γύρο, τρίτος και καταϊδρωμένος ο πολύπλαγκτος Χαράλαμπος Ρασσιάς, γνωστός με το «καλλιτεχνικό» ψευδώνυμο Χάρης Ρώμας, αντιπεριφερειάρχης του Πατούλη). Οι ψηφοφόροι στο Χαλάνδρι ήξεραν πως όλ’ αυτά ήταν ψέματα και εκτιμούσαν τον Ρούσσο ως καλύτερο μάνατζερ-διαχειριστή των δημοτικών πραγμάτων. Συστημικός είναι και ο Ρούσσος, όχι αντισυστημικός.

«Ως προς τα πολιτικά μηνύματα, ένα θα πω μόνο: η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη», είπε στη δήλωσή του ο Μητσοτάκης, θέλοντας να δώσει μια… εσάνς αυτοκριτικής. Ο ίδιος, όμως, είχε ήδη πει στην ίδια δήλωση ότι «τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων ουσιαστικά βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή, την πρώτη Κυριακή» και πως «στο κάτω – κάτω η Νέα Δημοκρατία πήρε 41% και όχι 51%. Και προφανώς το βήμα αυτό για πολλούς υποψήφιους που στηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, από το 41% στο 51%, δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο»!!! Ετσι εννοεί τη «γείωση». Ακόμα και ο Παπαχρήστος τού έγραψε στη στήλη του στα «Νέα» πως η αναφορά στη «γείωση» με την κοινωνία «συγκρούστηκε με την όχι και τόσο ευοίωνη ως προς αυτό “υπενθύμιση” που έκανε, ότι η ΝΔ κέρδισε τις πρόσφατες εθνικές εκλογές».

Το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ έσπευσε να στήσει πανηγύρια, στηριγμένο στο ότι ο Δούκας ήταν επιλογή του Ανδρουλάκη. Τα στελέχη του εμφανίζονταν σαν εκπρόσωποι της… αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, οι συριζαίοι μιλούσαν για τη στήριξη του Δούκα εκ μέρους τους και προσπαθούσαν να οικοδομήσουν πάνω σ’ αυτό. 

Και πάνω εκεί πετάχτηκε ο Γιωργάκης Παπανδρέου, προτού κάνει δήλωση ο Ανδρουλάκης και έκανε δική του δήλωση στις κάμερες, για να υποστηρίξει ότι μόνο η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων φέρνει νίκες. Ο Ανδρουλάκης πρέπει να έβγαλε καπνούς και από τ’ αυτιά, αλλά ο ΓΑΠ τον έχει γραμμένο εκεί που δεν πιάνει μελάνι τον Ανδρουλάκη. Ασε που μας έβαλε την υποψία ότι ο Σπίρτζης είναι «συνομιλητής» του (αν όχι «μπροστινός» του).

Θα δούμε πολλά επεισόδια στον πόλεμο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και εσωτερικά στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που τελείωσαν οι τοπικές εκλογές. Ο Κασσελάκης δεν περίμενε καν να πάρει μέρος στην πολιτική συζήτηση για τα εκλογικά αποτελέσματα. Πήρε τον Τάιλερ και τη Φρόξι (ή όπως αλλιώς λένε το… τρίτο μέλος της οικογένειας) και πήγε στις ΗΠΑ. Δήλωση έκανε από το πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου στη Νέα Υόρκη!

Οι συριζαίοι θα εξακολουθήσουν να σφάζονται και ο Κασσελάκης θα γυρίσει με «συμβουλές» από τις ΗΠΑ (ποιος πιστεύει το παραμύθι ότι πήγε για να φέρει την οικοσκευή; – υπάρχουν εταιρίες γι’ αυτές τις δουλειές). Και ο Ανδρουλάκης θα ζει με το δραματικό δίλημμα: ανθ’ ημών Κασσελάκης;

Εκτύπωση 🖨
ΑΠΟΧΗ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΕκδικητική συμπεριφορά σε εργαζόμενο χρόνια πάσχοντα
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 17 Οκτώβρη

Σχετικά Αρθρα

Τι γύρευε η αλεπού στο παζάρι;

Μυστική επίσκεψη του Ιμπραΐμ Καλίν στην Αθήνα

Πολιτική 4 Σεπ 2026, 13:38

…και στο τέλος ψηφίζουν Μητσοτάκη

Πολιτική 4 Σεπ 2026, 10:29

Τα securonomics του Τσίπρα ή, αλλιώς, πόσο πάει η παραμύθα;

Πολιτική 3 Σεπ 2026, 21:23

Ως delivery boy των αμερικανο-σιωνιστών

Ο Μητσοτάκης υποδέχτηκε τον Αούν

Πολιτική 3 Σεπ 2026, 11:40

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Ο ελληνικός λαός θα πληρώσει ένα τεράστιο κόστος για να μπει η χώρα σε συμμαχία με το Ισραήλ κατά της Τουρκίας, που προετοιμάζεται πολεμικά αναλόγως

Πολιτική 2 Σεπ 2026, 12:57

Οι Patriot πήγαν στη Σαουδική Αραβία με αμερικάνικη εντολή και μόνο με αμερικάνικη εντολή θα φύγουν

Ο ελληνικός λαός πληρώνει το κόστος για την πολεμική οχύρωση του αιμοσταγούς βασίλειου των Σαούδ

Πολιτική 31 Αυγ 2026, 18:21
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Το Ιράν αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για την απάντηση στο έγκλημα των ΗΠΑ στο νησί Σιρίκ

5 Σεπ 2026, 09:39
Διεθνή

Συνομιλίες της Χαμάς με ανώτερους ιρανούς αξιωματούχους για τη Γάζα και τον οδικό χάρτη της κατάπαυσης του πυρός

Αραγτσί: «Βασισμένη σε αρχές και σταθερή» υποστήριξη του Ιράν στην παλαιστινιακή υπόθεση

5 Σεπ 2026, 08:51
Διεθνή

Οι μαχητές της Παλαιστινιακής Αντίστασης απέκρουσαν διείσδυση δωσιλογικής συμμορίας – Νεκρός ο μαχητής που προσπάθησαν να απαγάγουν

5 Σεπ 2026, 08:26
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Σεπ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Σεπτέμβρη

5 Σεπ 2026, 00:01
Καταστολή

Εξόφθαλμη σκευωρία: Εστειλαν στη φυλακή τη 46χρονη γυναίκα για τη Marfin, με τα ίδια στοιχεία που το 2022 είχαν οδηγήσει τη σε βάρος της υπόθεση στο αρχείο

4 Σεπ 2026, 20:38
Κόντρες

Μπέσα από Μητσοτάκη περίμενε;

4 Σεπ 2026, 15:48
Πολιτική

Τι γύρευε η αλεπού στο παζάρι;

Μυστική επίσκεψη του Ιμπραΐμ Καλίν στην Αθήνα

4 Σεπ 2026, 13:38
Διεθνή

Η μακρά παράδοση βομβαρδισμών γαμήλιων γλεντιών από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους

4 Σεπ 2026, 11:38
Πολιτική

…και στο τέλος ψηφίζουν Μητσοτάκη

4 Σεπ 2026, 10:29
Παιδεία

Υπουργείο Παιδείας: Απαράλλαχτη η πολιτική των χιλιάδων κενών και της καταστολής με διαγραφές φοιτητών

4 Σεπ 2026, 07:41
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Σεπτέμβρη

4 Σεπ 2026, 00:01
Παιδεία

Φιέστα του υπουργείου Παιδείας: παρουσίαση του «εθνικού διαλόγου» και του «νέου Λυκείου» με τοποτηρητές ΟΟΣΑ και ΕΕ

3 Σεπ 2026, 21:29
Πολιτική

Τα securonomics του Τσίπρα ή, αλλιώς, πόσο πάει η παραμύθα;

3 Σεπ 2026, 21:23
Διεθνή

Το Ισραήλ επιβάλλει το πρόγραμμα σπουδών του σε 45.000 παλαιστίνιους μαθητές στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ

3 Σεπ 2026, 18:34
Πολιτική

Ως delivery boy των αμερικανο-σιωνιστών

Ο Μητσοτάκης υποδέχτηκε τον Αούν

3 Σεπ 2026, 11:40
Διεθνή

Kατα-κατα-καταρρέω…

3 Σεπ 2026, 09:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Σεπτέμβρη

3 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Ενα λουλούδι που μόλις άνοιξε τα πέταλά του τσαλαπατήθηκε από τους βαρβάρους

2 Σεπ 2026, 22:07
Εργατικά

Ελεύθερος ο καπιταλιστής της φονικής «Βιολάντα»

2 Σεπ 2026, 21:38
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Σεπτέμβρη

Σουαζιλάνδη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1968).

Πακιστάν: Ημέρα άμυνας

1944: Εκτελείται από Γερμανούς η Ηρώ Κωνσταντοπούλου μαζί με 49 αγωνιστές στο σκοπευτήριο Καισαριανής.

1947: 3.000 από τους εκτοπισμένους στην Ικαρία αφήνονται ελεύθεροι.

1955: Επεισόδια Κωνσταντινούπολης (Τούρκοι κατά Ελλήνων), δύο νεκροί, εκτεταμένες καταστροφές.

1967: Δολοφονείται ο Γιάννης Χαλκίδης (ΚΚΕ) από την αστυνομία επειδή έκοψε την κολόνα παροχής ρεύματος στη ΔΕΘ, συλλαμβάνονται οι σύντροφοί του Γρ. Παντής και Φ. Χατζηγιάννης.

1972: Επίθεση της «Ομάδας Aρης» με χειροβομβίδες στο Ε’ αστυνομικό τμήμα Αθήνας.

1972: Αιχμαλωσία ισραηλινών αθλητών από τον «Μαύρο Σεπτέμβρη» στη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων του Μονάχου, επίθεση της γερμανικής αστυνομίας, νεκροί εννιά αθλητές, ένας δυτικογερμανός αστυνομικός και πέντε από τους οχτώ κομάντο της οργάνωσης.

1975: Απόπειρα δολοφονίας του αμερικανού προέδρου Τζέραλντ Φορντ στο Σακραμέντο.

2002: Εμφανίζεται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ο Δημήτρης Κουφοντίνας και αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της 17Ν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα έργα δεν γίνονται για λόγους κομματικής ανταπόδοσης. Δεν τα κάνουμε, δεν τα ανακοινώνουμε, δεν τα υλοποιούμε, δεν κόβουμε κορδέλες γιατί πιστεύουμε ότι με κάποιον τρόπο έτσι κάποιοι θα μας ψηφίσουν, ή περισσότεροι θα μας ψηφίσουν, ενδεχομένως, στο μέλλον. Το κάνουμε διότι αυτή είναι η κεντρική υποχρέωση μιας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να μεριμνά, ώστε η ανάπτυξη της χώρας να φτάνει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Καλύτερες μέρες για όλους, μέρισμα ανάπτυξης σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Ελληνα, όπου και αν αυτοί βρίσκονται, είτε βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο πιο απομονωμένο χωριό της ελληνικής επικράτειας. Αυτή είναι η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Αυτόν τον σκοπό υπηρετούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Οι αστοί πολιτικοί λένε συνέχεια ψέματα. Υπάρχουν ψέματα και ψέματα, όμως. Ψέματα που μπορεί να κοροϊδέψουν κάποιο κόσμο και ψέματα αυταπόδεικτα. Οταν ο Μητσοτάκης ξαναπάει στο ψευτομετρό της Θεσσαλονίκης και ξανακόβει κορδέλα, επειδή έγινε ο σταθμός στην Καλαμαριά, οι πάντες γνωρίζουν ότι ζεσταίνει τις μηχανές της κοινωνικής δημαγωγίας λίγο πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Το κάνει κάθε χρόνο και δεν είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που το κάνει. Οταν όμως λέει «εγώ δεν κάνω έργα για να πάρω ψήφους», το ψέμα μετατρέπεται σε χλευασμό της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Και μετατρέπεται σε μπούμερανγκ γι’ αυτόν που έχει το θράσος να το ξεστομίσει. Κανένας πρωθυπουργός σε αποδρομή δεν ανέκαμψε επειδή έκοψε μερικές κορδέλες παραπάνω ή επειδή μοίρασε μερικά επιδόματα. Ακόμα και όσοι ενδεχομένως επωφελήιθηκαν δεν άλλαξαν γνώμη)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo