Παρά τα όσα γράφτηκαν -σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες μάλιστα-, Σολτς και Μητσοτάκης δεν υπέγραψαν νέες εξοπλιστικές συμφωνίες. Το είχε προδιαγράψει ο ίδιος ο Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες στις 20-21 Οκτώβρη: «Διαβάζω κι εγώ κάποια δημοσιεύματα για αμυντικές συμφωνίες. Μάλλον αυτοί που τα γράφουν φαίνεται να ξέρουν κάτι περισσότερο από ό,τι ξέρω εγώ».
Αυτοί που τα έγραψαν, βέβαια, δεν τα έβγαλαν από την κοιλιά τους. Και έχουν το τεκμήριο του φιλοκυβερνητισμού, ώστε να μηνμπορεί να τους κατηγορήσει κανείς ότι θέλησαν να κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση. Φαίνεται πως η διαπραγμάτευση είναι ακόμη ανοιχτή. Το παζάρι συνεχίζεται. Γι’ αυτό και ο Σολτς υπήρξε ιδιαίτερα φειδωλός σε «αντιτουρκική» ρητορική.
Στην καθιερωμένη συνέντευξη που συνηθίζεται να δίνουν σε μεγάλες αστικές εφημερίδες οι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται την Αθήνα (ο Σολτς την έδωσε στον ανταποκριτή των «Νέων» στο Βερολίνο), όταν ο δημοσιογράφος είπε πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει παρόμοιες εδαφικές διεκδικήσεις από την Τουρκία, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας», ο Σολτς φρόντισε να του βάλει πάγο, με τευτονική αυστηρότητα: «Οι συνθήκες, κατά την άποψή μας, δεν μπορούν να συγκριθούν και θα συνιστούσα να αποφεύγονται τέτοιες συγκρίσεις». Το μόνο που επέλεξε να πει ήταν πως «δεν είναι αποδεκτό ένας εταίρος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί την κυριαρχία ενός άλλου. Αυτό ισχύει και για περισσότερο ή λιγότερο συγκαλυμμένες στρατιωτικές απειλές».
Μια γενική αρχή που δε θα βρεθεί κανένας να διαφωνήσει (ούτε ο Ερντογάν). Κι αμέσως συμπλήρωσε με νόημα ο γερμανός καγκελάριος: «Οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει, ότι τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν με διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ο κοινός μας στόχος, το όραμά μας θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση ολόκληρου του οικονομικού δυναμικού της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Για το καλό όλων των χωρών». Και έκλεισε υποβάλλοντας… υποψηφιότητα γερμανικής διαμεσολάβησης: «Στον βαθμό που κριθεί χρήσιμο από τους εμπλεκομένους, η Γερμανία μπορεί επ’ αυτού να συμβάλει».
Τα ίδια είπε και στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Μητσοτάκη μετά τη λήξη της 70λεπτης συνάντησής τους. Μολονότι ο Μητσοτάκης, στην ιδιαίτερα μακροσκελή δήλωσή του, αναλώθηκε στη γνωστή κλαψούρα, ο Σολτς πρώτον τοποθέτησε το ζήτημα στο πλαίσιο της «κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο», δεύτερον παρέπεμψε στη συνέντευξή του στα «Νέα» και τρίτον περιορίστηκε να πει ότι «για παράδειγμα, οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν είναι σημαντικές μόνον για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και τη διατλαντική Συμμαχία». Αυτό είναι το μείζον για τη Γερμανία.
Η πρώτη ερώτηση που δέχτηκε ο Σολτς (από τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ) ζητούσε «τη θέση σας για την καθημερινή αμφισβήτηση κυριαρχίας του ευρωπαϊκού εδάφους, την αμφισβήτηση που κάνει η Τουρκία στην ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, με πρόσχημα το αίτημα για αφοπλισμό τους». Ο Σολτς απάντησε ψυχρά με 28 λέξεις: «Είπα και στη σημερινή μου συνέντευξη και θα ήθελα να επαναλάβω ότι όλοι έχουν συμφέρον να υπάρχουν καλές σχέσεις γειτονίας. Kαι ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε σε αυτό το ζήτημα».
Οταν ρωτήθηκε από γερμανό δημοσιογράφο, ο οποίος επισήμανε ότι «η ΥΠΕΞ Μπέρμποκ τον Ιούλιο πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας στη διένεξη για τα νησιά» κι αν «βλέπετε κι εσείς τον ρόλο της Γερμανίας τόσο ξεκάθαρα στο πλευρό της Ελλάδας σε ό,τι αφορά αυτή τη διένεξη μεταξύ δύο εταίρων του ΝΑΤΟ ή βλέπετε εδώ έναν ουδέτερο ρόλο της Γερμανίας, ακόμα κι έναν διαμεσολαβητικό ρόλο», ο Σολτς άδειασε μεγαλοπρεπέστατα την ανοικονόμητη Μπέρμποκ, απαντώντας: «Οσον αφορά τη συνεργασία, θα επαναλάβω αυτό που δήλωσα στην εφημερίδα, ότι οι εταίροι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αμφισβητούν ο ένας την κυριαρχία του άλλου και όλα τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και επ’ αυτού είμαστε σύμφωνοι. Υπήρχε τρίτη ερώτηση; Περί αυτού πρόκειται, να παρέχουμε βοήθεια σε όλα αυτά που πρέπει να γίνουν».
Τότε παρενέβη ο Μητσοτάκης και προσπάθησε να κλείσει τη συζήτηση, ξέροντας ότι δεν πρόκειται να πάρει από τον Σολτς τίποτα περισσότερο από αυτή τη γενικόλογη δήλωση και τη δημόσια… προσφορά διαμεσολαβητικού ρόλου: «Κατ’ αρχάς, εγώ θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την πολύ καθαρή στάση του Καγκελάριου Scholz, ότι δεν νοείται αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας ευρωπαϊκής χώρας, μέλους του ΝΑΤΟ, πόσο μάλλον από άλλη χώρα του ΝΑΤΟ. Τα πράγματα εδώ είναι πολύ ξεκάθαρα. Και νομίζω ότι η Γερμανία έχει τοποθετηθεί στο ζήτημα αυτό με απόλυτη σαφήνεια. Είχα πολλές φορές την ευκαιρία να ενημερώσω και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο και για το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε αυτήν την τουρκική κλιμάκωση. Αλλά και ποιοι μπορεί να είναι οι δρόμοι που μπορούν να οδηγήσουν σε μία αποκλιμάκωση και σε μια βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, που πιστεύω ότι τελικά θα είναι προς όφελος και των δύο λαών, αλλά και προς όφελος των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ». Σε απλά ελληνικά αυτό λέγεται «κάνω την ανάγκη φιλοτιμία».
Οταν ο Σολτς ρωτήθηκε αν επέβαλε στην Ελλάδα πού θα τοποθετήσει τα ΤΟΜΑ Marder, που αντικαθιστούν τα ρωσικά ΒΜΡ-1 που στέλνονται στην Ουκρανία, απάντησε με… ιμπεριαλιστικό τακτ ότι η Γερμανία πούλησε στην Ελλάδα τα τεθωρακισμένα και δεν αναμιγνύεται στο πού αυτά θα τοποθετηθούν. Πετάχτηκε, όμως, ο Κούλης που ξέρει ότι το… μυστικό δεν θα παραμείνει μυστικό: «Μπορώ να απαντήσω εγώ για λογαριασμό του καγκελαρίου, για το ζήτημα των τεθωρακισμένων Marder. Εχει απόλυτο δίκιο ο καγκελάριος να λέει ότι είναι δικό μας ζήτημα η διάταξη των δυνάμεών μας. Ομως μπορώ να σας απαντήσω ότι τα Marder θα κατευθυνθούν στον Εβρο. Διότι εκεί κρίνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις ότι θα είναι πιο χρήσιμα».
Γλώττα λανθάνουσα… Λέγοντας ότι απαντά για λογαριασμό του καγκελάριου, ο Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι το θέμα έχει συζητηθεί. Και προφανώς υπήρξε γερμανική απαίτηση να μην πάνε τα Marder στα νησιά, για να μην «ερεθιστεί» η Τουρκία. Τα ΒΜΡ-1 ήταν στα νησιά, τα Marder πηγαίνουν στον Εβρο! Ας κάνει καλά με τους… στρατόγκαβλους Ελληνάρες ο Κούλης, που θα τον κατηγορούν ότι αφήνει ανυπεράσπιστα τα νησιά, επειδή το απαιτεί η Τουρκία και το επέβαλε η Γερμανία.
Και μια παρατήρηση: από πότε ένας πρωθυπουργός ανακοινώνει δημόσια πού θα αναπτυχθεί ένα πολεμικό σύστημα, πράγμα που (υποτίθεται ότι) είναι απόρρητο; Απάντηση: από τότε που μια ιμπεριαλιστική δύναμη όπως η Γερμανία τον υποχρεώνει να το κάνει. Δεν είναι τυχαίο ότι και στην Αθήνα και στο Καλπάκι ο Μητσοτάκης είπε πως τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν. Προφανώς του έχουν τραβήξει το αυτί ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, θεωρώντας ότι είναι βάσιμες οι τουρκικές αιτιάσεις περί της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, όπως προβλέπει η συνθήκη της Λωζάνης.
Στα ενεργειακά, ο Σολτς κατέστησε σαφές ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Βεβαίως, έδωσε όρκους πίστης (τζάμπα είναι) στην… ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά επί του πρακτέου ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να πετάει τη μπάλα στην κερκίδα: «Στην πράξη υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να φέρουν εις πέρας οι υπουργοί Ενέργειας… Τεχνικά αυτό δεν είναι εύκολο… με αυτό πρέπει να ασχοληθούν πολλοί ειδικοί… πρέπει στην πράξη να εγγυηθούμε την ασφάλεια της παροχής ενέργειας».
Στη δε συνέντευξη στα «Νέα», όταν ρωτήθηκε γιατί η Γερμανία αντιτίθεται στη δημιουργία ενός Κοινού Ταμείου για το ενεργειακό, απάντησε «ό,τι δώσαμε δώσαμε, αυτά είναι, δεν έχει άλλα». Είπε συγκεκριμένα: «Στην παρούσα κρίση είναι διαθέσιμα σημαντικά κεφάλαια σε ευρωπαϊκό επίπεδο! Και μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες προκλήσεις στην οικονομική και ενεργειακή πολιτική. Μέχρι στιγμής, μόνο το ένα πέμπτο περίπου των διαθέσιμων κεφαλαίων έχει εκταμιευτεί από το Ταμείο Ανασυγκρότησης Next Generation EU, το οποίο δρομολογήσαμε στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ. Συνεπώς, ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων από τα κράτη-μέλη παραμένει διαθέσιμο και μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση κρίσεων και στον οικολογικό μετασχηματισμό στον ενεργειακό τομέα. Επιπρόσθετα, είναι διαθέσιμα κονδύλια άνω των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα REPowerEU, το οποίο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και την απεξάρτησή μας από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας».
Αφήσαμε τελευταίο το πολύπαθο ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων. Στα «Νέα» ο Σολτς ήταν κατηγορηματικός και με κοφτό λόγο: «Νομικά και πολιτικά το ζήτημα των επανορθώσεων έχει κλείσει». Και εξίσου προκλητικός με τους προκατόχους του: «Είναι για μας τόσο σημαντική η επεξεργασία και η μνήμη, και για αυτόν τον λόγο είναι για μένα τόσο σημαντική η συνεργασία σε προγράμματα εκπαίδευσης και μνήμης»! Αναφέρεται, ως γνωστόν, σε κάτι άθλιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που έχουν ως βασικό σκοπό να παραχαράξουν την Ιστορία και να αλλοιώσουν τη μνήμη που μεταφέρεται από γενιά σε γενικά στο λαό μας. «Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων, που Ελληνες και Γερμανοί συνδέονται σήμερα με φιλία και με μία εταιρική σχέση στην Ευρώπη» (!) κατέληξε πιο προκλητικά ο Σολτς. Να θυμίσουμε ότι κάποιοι δημαρχαίοι προσπαθούν να κάνουν μπίζνες με Γερμανούς στη βάση του «επενδύσεις αντί επανορθώσεων»! Δηλαδή, αυτοί που μας χρωστάνε να μας πάρουν και το βόδι, μέσω των ληστρικών επενδύσεων του ξένου κεφαλαίου.
Στις κοινές δηλώσεις, ο Μητσοτάκης, όπως κάθε έλληνας πρωθυπουργός, είπε τα καθιερωμένα, για να βγει από την υποχρέωση: «Οσο για τα κενά μεταξύ μας, υπάρχουν για να γεφυρώνονται. Για αυτό και δεν θα κρύψω ότι για την Αθήνα παραμένει ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Ειδικά του Κατοχικού Δανείου. Η ρύθμισή του θα ήταν αμοιβαία επωφελής. Σε μια συγκυρία, μάλιστα, που η ελληνογερμανική σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών είναι ακλόνητη».
Στη δική του δήλωση, ο Σολτς απαξίωσε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά! Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Μητσοτάκη (όχι τον Σολτς), αν αναμένει, «όπως και η Πολωνία, διαπραγματεύσεις από τη Γερμανία για τις επανορθώσεις». Ο Μητσοτάκης, με τη γνωστή δουλικότητα των Μητσοτάκηδων, έσπευσε να κατατάξει το ζήτημα στην κατηγορία… «λέμε και καμιά μαλακία για να περάσει η ώρα». Πρώτα είπε ότι «το ζήτημα των επανορθώσεων είναι ένα ανοιχτό ζήτημα, το ανέφερα και στην πρωτολογία μου. Ειδικά το ζήτημα του Κατοχικού Δανείου έχει ιδιαιτερότητες». Και απνευστί έσπευσε να συμπληρώσει: «Προσβλέπουμε πάντα σε μία συζήτηση και σε μία επίλυση του ζητήματος αυτού, αναγνωρίζοντας προφανώς τη δυσκολία και τις νομικές εκκρεμότητες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν. Οπως είπα, η συζήτηση αυτή είναι μία συζήτηση η οποία για εμάς παραμένει επίκαιρη. Ομως το γεγονός -να το πω και αυτό- ότι δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε μία λύση στο ζήτημα αυτό δεν θεωρώ ότι σκιάζει συνολικά το επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων και τις μεγάλες προοπτικές που έχουμε να συνεργαστούμε σε μία σειρά από τομείς, στους οποίους νομίζω ότι αναφερθήκαμε και οι δύο στις εισαγωγικές μας τοποθετήσεις»!
Ο Σολτς απαξίωσε να πει έστω και μια λέξη! Προφανώς, η ερώτηση του γερμανού δημοσιογράφου ήταν «στημένη» για να δώσει ο Μητσοτάκης αυτή τη δουλική, τη ραγιάδικη απάντηση, ενώπιον του γερμανού καγκελάριου.