«H δεύτερη συμφωνία που νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία, ειδικά για εμάς στην Ελλάδα, είναι η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ ουσιαστικά της Ferrovie, της ιταλικής εταιρίας κρατικών σιδηροδρόμων, και του Υπουργείου Μεταφορών. Ουσιαστικά είναι μια επανεκκίνηση της σχέσης, την οποία αυτή τη στιγμή οικοδομούμε. Μια σχέση η οποία δοκιμάστηκε υπό την σκιά μιας μεγάλης τραγωδίας, της τραγωδίας των Τεμπών, που κόστισε τη ζωή σε 57 συμπολίτες μας.
Αλλά είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία, διότι αφενός η Ελλάδα καλείται να επενδύσει παραπάνω από 400 εκατομμύρια στην ουσιαστική αναβάθμιση του δικτύου, στην επισκευή ζημιών από μια μεγάλη κλιματική καταστροφή, μια μεγάλη πλημμύρα που είχαμε πέρυσι, στην εγκατάσταση των πιο σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας. Και με τη σειρά της η ιταλική πλευρά δεσμεύεται να επενδύσει 360 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουμε καινούργια τρένα, καινούργια αμαξοστάσια, έτσι ώστε να μπορέσουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι να φτάσουν στο επίπεδο που είναι σήμερα οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι.
Και θέλω να τονίσω ότι δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε αυτή τη συμφωνία χωρίς την προσωπική στήριξη της Ιταλίδας Πρωθυπουργού, την οποία και θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά, αναγνωρίζοντας το πόσο μεγάλη σημασία έχει για την πατρίδα μου να αποκτήσει σύγχρονα, τα πιο σύγχρονα και τα πιο ασφαλή τρένα, εφάμιλλα των τρένων που έχετε εσείς στην Ιταλία».
Τόσα ψέματα μαζεμένα, χωρίς να κοκκινήσει, μόνο ο Μητσοτάκης-Πινόκιο θα μπορούσε να πει. Το απόσπασμα είναι από τις δηλώσεις που έκανε παρέα με τη φασίστω Μελόνι, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας.
Καμιά συμφωνία με τη Ferrovie dello Stato Italiane δεν υπογράφτηκε. Στην «Κοινή Δήλωση της προέδρου του υπουργικού συμβούλιου της Ιταλικής Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας» (την παραθέτουμε στο τέλος) αναφέρονται τα εξής, με λακωνικό τρόπο:
«We intend to mobilize financial and technical resources and support and monitor B2B investments towards strengthening safety on railways, achieving interoperability goals, upgrading traffic and further improving of the services provided to the public. In this context, we welcome all the investments in the Greek railway system and in new rolling stock, as agreed upon and outlined in the Memorandum of Mutual Understanding and Cooperation signed today between the Ministry of Infrastructure and Transport of the Hellenic Republic and Hellenic Train Railway Company Société Anonyme, member of the Italian State-owned group Ferrovie dello Stato».
Μετάφραση:
«Σκοπεύουμε να κινητοποιήσουμε χρηματοδοτικούς και τεχνικούς πόρους, να υποστηρίξουμε και να παρακολουθήσουμε τις επενδύσεις τύπου B2B με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στους σιδηρόδρομους, την επίτευξη στόχων διαλειτουργικότητας, την αναβάθμιση της κυκλοφορίας και τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το κοινό. Στο πλαίσιο αυτό, καλωσορίζουμε όλες τις επενδύσεις στο ελληνικό σιδηροδρομικό σύστημα και σε νέο σιδηροδρομικό τροχαίο υλικό, όπως συμφωνήθηκαν και αποτυπώνονται στο Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης και Συνεργασίας που υπογράφηκε σήμερα μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της σιδηροδρομικής εταιρείας Hellenic Train Ανώνυμη Εταιρία, μέλους του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato».
Ο Κυρανάκης υπέγραψε Μνημόνιο με τη Hellenic Train AE και όχι με τη Ferrovie dello Stato Italiane. Η Hellenic Train είναι θυγατρική της Ferrovie dello Stato Italiane (FSI), αλλά είναι μια ξεχωριστή εταιρία με έδρα την Ελλάδα. Οι ενέργειες της Hellenic Train δε δεσμεύουν την FSI, η οποία δεν είναι υπόλογη ενώπιον των ελληνικών αρχών σε κανένα επίπεδο.
Και το (καθαρά ρητορικό) ερώτημα είναι: γιατί πήγαν στην Ιταλία για να υπογράψουν συμφωνία με μια εταιρία που έχει έδρα στην Ελλάδα; Γιατί δεν υπέγραφαν στην Αθήνα; Για να κάνει ο Μητσοτάκης την αισχρή δημαγωγική προπαγάνδα του, ότι τάχα υπέγραψε συμφωνία με την FSI, την οποία δήθεν εγγυήθηκε η Μελόνι, η οποία δήθεν βοήθησε προσωπικά!
Για να είμαστε ακριβείς, δεν υπογράφτηκε καμιά συμφωνία που να δεσμεύει τα δύο μέρη. Δεν υπογράφτηκε καμιά σύμβαση. Τα Μνημόνια Αμοιβαίας Κατανόησης και Συνεργασίας, όπως λέει και ο τίτλος τους, είναι έκφραση προθέσεων. Τίποτα πέραν αυτού. Οπως -κατά τη λαϊκή παροιμία- ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια, έτσι και ο Μητσοτάκης έβαλε το σμήνος των κυβερνητικών παπαγάλων να τιτιβίζει ότι έρχονται υπερσύγχρονα τρένα και άλλα καλούδια.
Ο Γ. Παπαχρήστος στα «Νέα» (13.5.2025) χλεύασε:
«Η διαπραγμάτευση πήγε άπατη: Ειδικά μετά την τεράστια έμπνευση που είχε (ο πρόεδρος Κυριάκος), να αποστείλει δίκην προπομπού στη Ρώμη αυτό το αστέρι που έχει στην κυβέρνηση, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κ. Κυρανάκη, να διαπραγματευτεί με τον Ματέο Σαλβίνι, τον γνωστό Σαλβίνι, την υπόθεση της Hellenic Train! Διότι εξ όσων πληροφορηθήκαμε από το ρεπορτάζ (εξ Ιταλίας, εδώ σιωπή – τι να πουν άλλωστε;), η διαπραγμάτευση πήγε άπατη. Ο Κυρανάκης ζήτησε, λέει, καινούργια τρένα ενώπιον και του CEO της Ferrovie dello Stato Italiane – πρόκειται για την κρατική εταιρεία των ιταλικών σιδηροδρόμων, μητρική της Hellenic Train – κυρίου Ντοναρούμα, μια επένδυση (σε τροχαίο υλικό) στην Ελλάδα, την οποία η Αθήνα προϋπολόγιζε στα 300 εκατομμύρια ευρώ, και ο σκληρός Ιταλός τού είπε, στο περίπου, τι καινούργια τρένα θέλετε με το (σιδηροδρομικό) δίκτυο που έχετε; Επιδιορθώστε το δίκτυό σας, φτιάξτε το να είναι ασφαλές και μετά ελάτε να τα πούμε».
Πράγματι, η σύντομη αναφορά στην Κοινή Δήλωση των δύο πρωθυπουργών πρώτα βάζει «την ενίσχυση της ασφάλειας στους σιδηρόδρομους» και μετά «την αναβάθμιση της κυκλοφορίας και τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το κοινό». Το πρώτο είναι υποχρέωση του ελληνικού κράτους (μέσω του ΟΣΕ), το δεύτερο υποχρέωση της Hellenic Train.
Και ο Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με την ίδια σειρά τα έβαλε: «η Ελλάδα καλείται να επενδύσει παραπάνω από 400 εκατομμύρια στην ουσιαστική αναβάθμιση του δικτύου, στην επισκευή ζημιών από μια μεγάλη κλιματική καταστροφή, μια μεγάλη πλημμύρα που είχαμε πέρυσι, στην εγκατάσταση των πιο σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας. Και με τη σειρά της η ιταλική πλευρά δεσμεύεται να επενδύσει 360 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουμε καινούργια τρένα, καινούργια αμαξοστάσια».
Υπάρχει «δέσμευση» της Hellenic Train για οτιδήποτε; Καμία δέσμευση δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο ενός Μνημόνιου Αμοιβαίας Κατανόησης και Συνεργασίας. Δεσμεύσεις υπάρχουν μόνο στο πλαίσιο συμβάσεων που έχουν νομική υπόσταση και προβλέπουν ρήτρες σε περιπτώσεις αθέτησης συμβατικών υποχρεώσεων και διεθνή διαιτησία για την επίλυση των διαφορών που προκύπτουν. Τα μονοπώλια πάντοτε παραβιάζουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους και η διεθνής διαιτησία κατά κανόνα στέκεται στο πλευρό τους. Ομως εδώ δεν πρόκειται γι’ αυτό, γιατί σύμβαση δεν υπογράφτηκε. Πρέπει δε να σημειωθεί πως ακόμα κι αυτό το περιβόητο Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης και Συνεργασίας δεν το έδωσαν στη δημοσιότητα για να δούμε τι γράφει και πώς το γράφει. Τυχαίο;
Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Hellenic Train των ιταλών πλιατσικολόγων καπιταλιστών έχει αναλάβει και άλλες τέτοιες «δεσμεύσεις» στο παρελθόν. Σε άρθρο μας με τίτλο Ο Μητσοτάκης ευλογεί το πλιάτσικο και την εγκληματική αδιαφορία της ιταλικής Hellenic Train, που δημοσιεύτηκε στις 8 Μάη, γράφαμε:
Διαρροές που μάλλον γίνονται από τον ίδιο τον Κυρανάκη, αναφέρουν ότι το ταπεινό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επενδύσουν οι Ιταλοί 300 εκατ. ευρώ στην ανανέωση του τροχαίου υλικού της Hellenic Train! Σπεύδουμε να προβλέψουμε ότι οι Ιταλοί δε θα έχουν κανένα πρόβλημα να αναλάβουν μια τέτοια «δέσμευση», ώστε να γυρίσει πανηγυρίζοντας ο Κυρανάκης; Πρώτη φορά θα είναι που θα αναλάβουν αυτή τη «δέσμευση»; Την έχουν αναλάβει τουλάχιστον δύο φορές μέχρι τώρα. Και την τήρησαν, φέρνοντας στην Ελλάδα σαπάκια που αναγκάστηκαν να αποσύρουν από το ελβετικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Γιατί, όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζητά επενδύσεις για ανανέωση του τροχαίου υλικού; Αυτή δεν πανηγύριζε όταν οι Ιταλοί έφεραν τα περιβόητα «Λευκά Βέλη»; Τώρα, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχονται ότι αυτά είναι σαπάκια. Τα άφηναν, όμως, να κυκλοφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο της μπανανίας και μάλιστα ο ίδιος ο Μητσοτάκης διαφήμιζε ότι τώρα με το τρένο πας Θεσσαλονίκη στον ίδιο χρόνο που θα πήγαινες με το αεροπλάνο (συμπεριλαμβανόμενων των πηγαινέλα στα αεροδρόμια).
[…]
Η Ferrovie dello Stato Italiane πήρε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ «μπιρ παρά» (εκτός από το εξευτελιστικό τίμημα αγοράς πήρε και μια σύμβαση επιδότησης με 50 εκατ. ευρώ το χρόνο για να κάνει την… «άγονη γραμμή» Αθήνα-Θεσσαλονίκη!), μοίρασε χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς για επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ, που μετά έγιναν 1 δισ. ευρώ, και το ελληνικό κράτος ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου. Ομως δεν «περίσσευαν» λεφτά (θα έπρεπε να τα κόψουν από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και από τις επιχορηγήσεις στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις) και το δίκτυο από άποψη ασφάλειας έμεινε σε κατάσταση ρώσικης ρουλέτας. Αυτό παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό παρέλαβε και διατήρησε ως είχε η ΝΔ.
Και οι μεν και οι δε παραμύθιαζαν τον κόσμο. Οι συριζαίοι ζήτησαν από τους Ιταλούς να φέρουν ένα «Ασημένιο Βέλος», για να το χρησιμοποιήσουν ως ατραξιόν στη ΔΕΘ. Το «Ασημένιο Βέλος» ήρθε, έκανε μια βόλτα (στο ρελαντί) μέχρι την Κατερίνη, με επιβάτες συριζανελίτες και τις κάμερες να το απαθανατίζουν, και μετά επέστρεψε στην Ιταλία, γιατί το δίκτυο δεν μπορούσε να «σηκώσει» ούτε πεπαλαιωμένες μηχανές σαν το «Ασημένιο Βέλος».
Επί ΝΔ οι Ιταλοί έφεραν τα «Λευκά Βέλη», σαπάκια της Ferrovie dello Stato Italiane, που αποσύρθηκαν υποχρεωτικά από την Ελβετία γιατί δεν πληρούσαν τις σύγχρονες προδιαγραφές, τα έβαλαν να κάνουν τα δρομολόγια Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε ένα δίκτυο που δεν πληρούσε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφάλειας, και ο Μητσοτάκης με τον Καραμανλή τον μικρό οργάνωναν φιέστες για τη… σιδηροδρομική επανάσταση που έφεραν στη χώρα. Θα κάνετε τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες, όσο και με το αεροπλάνο, έλεγε ο Μητσοτάκης μ’ εκείνο το αηδιαστικό χαμόγελο-σήμα κατατεθέν των Μητσοτάκηδων.
Μέχρι που ήρθε το έγκλημα των Τεμπών και έβγαλε απ’ όλους τους τις μάσκες, αποκαλύπτοντας το πραγματικό τους πρόσωπο. Το πρόσωπο αδίστακτων, αμοραλιστών πολιτικών που δε διστάζουν να παίξουν ρώσικη ρουλέτα με τους επιβάτες του πιο λαϊκού μέσου μαζικής μεταφοράς, προκειμένου να προωθήσουν τη συντηρητική ανασυγκρότηση του ελληνικού καπιταλισμού και στα δυο της σκέλη: και στην αύξηση της κερδοφορίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, ξένων και ντόπιων, και στη μείωση των κοινωνικών δαπανών του αστικού κράτους.
Επειδή δεν θέλει να διώξει τη Hellenic Train, ο Μητσοτάκης εκλιπαρεί τους Ιταλούς να ανακοινώσουν «επενδύσεις», για να πουλήσει και πάλι χάντρες και καθρεφτάκια στον ελληνικό λαό. Ευλογεί το πλιάτσικο και την εγκληματική αδιαφορία του ιταλικού μονοπώλιου, που έχει αποφασιστική συμμετοχή στο έγκλημα των Τεμπών.
Ολα αυτά που γράφαμε στις 8 Μάη επιβεβαιώθιηκαν πλήρως. Ας το δούμε, όμως, και από μια άλλη πλευρά, αυστηρά οικονομική. Η Hellenic Train δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, είναι καπιταλιστική επιχείρηση. Σκοπός της είναι το μέγιστο κέρδος.
Οι Ιταλοί πήραν τους ελληνικούς σιδηρόδρομους μπιρ παρά και, φυσικά, δεν έκαναν επενδύσεις, αλλά κουβάλησαν τα σαπάκια από τη θυγατρική τους στην Ελβετία, που διαφορετικά θα πήγαιναν για σκραπ. Οταν δεν έκαναν επενδύσεις τα πρώτα χρόνια, θα έπρεπε να είναι τρελοί για να κάνουν επενδύσεις τώρα, που στα τρένα δεν μπαίνει ψυχή και λειτουργεί μόνο το εμπορευματικό σκέλος. Θα περιμένουν να φτιαχτεί το δίκτυο (με λεφτά του ελληνικού κράτους), να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των επιβατών και να ξαναρχίσουν να κόβουν εισιτήρια και μετά, αφού αξιολογήσουν την κατάσταση, θα καθορίσουν τα επόμενα επιχειρηματικά τους βήματα. Και πάλι, δε θα φέρουν τροχαίο υλικό «του κουτιού», αλλά υλικό που θα έχουν αποσύρει από τις θυγατρικές τους άλλων σιδηροδρομικών δικτύων.
Ετσι δουλεύει ένα μονοπώλιο παραγωγής μέσων παραγωγής (τροχαίου υλικού) και εκμετάλλευσης σιδηροδρομικών δικτύων. Ανανεώνει το τροχαίο υλικό στα δίκτυα του ανεπτυγμένου καπιταλισμού (όπου έχει ανταγωνισμό και όπου ο σιδηρόδρομος είναι πραγματικά μέσο μαζικής μεταφοράς) και ρίχνει ό,τι αποσύρεται από εκεί στα δίκτυα των μπανανιών τύπου Ελλάδας, όπου κατέχει μονοπωλιακή θέση. Ετσι, το συνολικό ποσοστό κέρδους του μονοπώλιου μεγαλώνει.
Φυσικά, το μεταχειρισμένο τροχαίο υλικό που θα φέρουν θα το παρουσιάσουν σαν επένδυση. Η μητρική FSI θα το πουλήσει πανάκριβα στη θυγατρική Hellenic Train. Οι Ιταλοί έχουν και το πεπόνι και το μαχαίρι. Κυρίως έχουν τη στήριξη ψοφοδεών αστικών κυβερνήσεων, σαν την κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων που τους πούλησε μπιρ παρά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και σαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη που τώρα ξεπλένει την εγκληματική διαχείρισή τους και τις ευθύνες τους για το έγκλημα των Τεμπών.
Ο Μητσοτάκης βάζει σαν ορόσημο για την ασφάλεια του σιδηρόδρομου το 2027. Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, θα έχουν περάσει 25 χρόνια, ένα τέταρτο του αιώνα, από τότε που ξεκίνησαν την «απελευθέρωση» των σιδηροδρόμων, τάζοντας στον ελληνικό λαό λαγούς με πετραχήλια, εκσυγχρονισμούς, γρήγορα τρένα κτλ. κτλ. Μέσα σ’ αυτά τα 25 χρόνια η κατάσταση στις ελληνικές σιδηροδρομικές μεταφορές έγινε χειρότερη. Το έγκλημα στα Τέμπη ήταν η προδιαγεγραμμένη κατάληξη μιας πορείας απαξίωσης, υπερεκμετάλλευσης, ανασφάλειας, αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή.
Η Κοινή Δήλωση των δύο πρωθυπουργών
Η παραγραφούλα για τους σιδηροδρόμους είναι στη σελίδα 2.
Joint-Declaration_Italy-Greece