Επισήμως, το Μαξίμου ανακοίνωσε ότι «υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Να σημειωθεί επίσης ότι από το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη».
Τι δεν λέει η ανακοίνωση; Πώς θα πληρώσουν την Gazprom η ΔΕΠΑ και οι όμιλοι Μυτιληναίου και Κοπελούζου; Αυτό παραλείφθηκε από την ανακοίνωση, αλλά διέρρευσε ανεπισήμως. Στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που θα γίνει στις Βρυξέλλες την επόμενη Δευτέρα (2 Μάη), μετά από πρόσκληση της γαλλικής προεδρίας, η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι υπάρχει… νομικό παράθυρο στον Κανονισμό για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, που επιτρέπει την εξαίρεση των ενεργειακών και των αγροτικών προϊόντων. Μ’ άλλα λόγια, οι ελληνικές εταιρίες που εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο θα πληρώσουν σε ρούβλια, με τον γνωστό… αξιοπρεπή τρόπο που έχει υποδείξει το Κρεμλίνο: θα πληρώνουν σε ευρώ, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις τους με την Gazprom, όμως θα ανοίξουν ένα δεύτερο λογαριασμό, στον οποίο θα μεταφέρονται αμέσως τα ευρώ και θα μετατρέπονται σε ρούβλια, σύμφωνα με την ισχύουσα ισοτιμία.
Στη σύσκεψη που συγκάλεσε χθες ο Μητσοτάκης στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Σκέρτσου, του Σκρέκα, των διοικήσεων της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ και του προέδρου της ΡΑΕ, αποφασίστηκε πως πρώτιστος στόχος είναι «η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας», ενόψει και της τουριστικής σεζόν που αναμένεται να κινηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Οπως σημειώσαμε και χθες, ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, που καλύπτει περίπου τις μισές από τις ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο. Η χρήση LNG περιορίζεται εκ των πραγμάτων (η πλωτή δεξαμενή που θα κατασκευάσουν στη Ρεβυθούσα δεν πρόκειται να τελειώσει πριν από τον Αύγουστο, ενώ και αυτή είναι περιορισμένης χωρητικότητας), ενώ περιορισμένες έχουν καταστεί πλέον και οι δυνατότητες χρήσης λιγνίτη, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της πλήρους απολιγνιτοποίησης που εφάρμοσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με συνέπεια την εγκατάλειψη της εξόρυξης και την αδυναμία πλήρους λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων, λόγω έλλειψης… λιγνίτη!
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αναγκασμένη να λάβει υπόψη και το κόστος, που έχει ανεβάσει στα κάγκελα τους μεγαλοξενοδόχους. Από τη μια έχουν κλείσει συμβόλαια με χαμηλότερες τιμές, τα οποία δεν μπορούν να αναθεωρηθούν, και από την άλλη δε θέλουν να αυξήσουν τις τιμές στα νέα συμβόλαια, γιατί θα χάσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ήτοι θα χάσουν πελατεία. Απαιτούν φθηνότερο ρεύμα, για να συγκρατήσουν όσο μπορέσουν τις απώλειες κερδών.
Τα πάντα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές εταιρίες όχι μόνο θα πληρώσουν σε ρούβλια αλλά θα χορέψουν και «καζατσόκ». Απλά, ο άθλιος Μητσοτάκης δεν βγαίνει μπροστά. Περιμένει να ξεκινήσουν άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ για να ακολουθήσει και η Ελλάδα. Tα υπόλοιπα, ότι δήθεν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε κατεύθυνση στις ελληνικές εταιρίες αερίου να πληρώσουν όπως πλήρωναν τον ρώσο προμηθευτή τους, δηλαδή σε ευρώ, είναι κουτόχορτο για αφελείς.
ΥΓ1. Σημερινό δημοσίευμα των Financial Times επιβεβαιώνει και συγκεκριμενοποιεί το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg. Σύμφωνα με τους FT, μερικές από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρίες της Ευρώπης είναι έτοιμες να πληρώσουν το ρωσικό αέριο χρησιμοποιώντας το νέο σύστημα πληρωμής που απαιτεί το Κρεμλίνο, το οποίο «θα υπονομεύσει τις κυρώσεις της ΕΕ, απειλώντας την ενότητα του [ευρωπαϊκού] μπλοκ και μεταφέροντας δισεκατομμύρια σε μετρητά στην οικονομία της Ρωσίας». Διανομείς αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία είναι έτοιμοι να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στη Gazprombank στην Ελβετία. Σ’ αυτή την ομάδα ανήκουν η γερμανική Uniper και η αυστριακή OMV, ενώ η ιταλική Εni αξιολογεί τις επιλογές που έχει, καθώς έχει περιθώριο μέχρι τα τέλη του Μάη, όπως ανέφεραν ιταλοί αξιωματούχοι. Αυτά γράφει η έγκυρη εφημερίδα του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου.
ΥΓ2. Μετά τα… καουμποϊλίκια της… αχαλίνωτης Ούρσουλα(ς), βγήκε χθες ο πολύπειρος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι πρωταρχικά εναπόκειται ξεχωριστά σε κάθε εταιρία που έχει υπογράψει συμβόλαιο με την Gazprom να εφαρμόσει και να ερμηνεύσει το συμβόλαιο. Για ξεκάρφωμα, συμπλήρωσε στο τέλος ότι οι εταιρίες πρέπει να εμμείνουν στο γράμμα των συμβολαίων. «Οι τιμές είναι συμφωνημένες σε ευρώ ή δολάρια. Επομένως, πληρώνετε αυτό το ποσό ευρώ για μια δεδομένη ποσότητα αερίου και τέρμα», είπε. Καλό το παραμύθι, αλλά δεν έχει δράκο. Σε ευρώ θα πληρώσουν, αλλά μετά τα ευρώ θα μετατραπούν σε ρούβλια, με τη συναίνεσή τους και τη σύμπραξή τους (αφού θ’ ανοίξουν δεύτερο λογαριασμό). Πώς το είχε πει παλαιότερα ο Ντράγκι, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πούτιν; Αυτή είναι μια… εσωτερική διαδικασία της Ρωσίας!
ΥΓ3. Αφού περιπλανήθηκε για κάμποσες ώρες στη μπουρδολογία, ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) ξεκαθάρισε χθες την… εθνική γραμμή: Ο ρωσικός μηχανισμός πληρωμής ήταν «το μονοπάτι που χάραξε για εμάς η ΕΕ. Είναι το μονοπάτι που είναι συμβατό με τις κυρώσεις, και απ’ όσο μπορώ να καταλάβω, οι γερμανικές εταιρίες που το κάνουν μ’ αυτόν τον τρόπο βρίσκονται σε συμφωνία με τα συμβόλαιά τους. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επιλέγουν αυτή την προσέγγιση»! Αναφερόμενος στη χθεσινή επίσκεψή του στην Πολωνία πρόσθεσε ότι η Βαρσοβία σκόπευε να ακολουθήσει μια πιο ασυμβίβαστη γραμμή έναντι της Μόσχας. «Αυτοί δεν φοβούνται ένα εμπάργκο», είπε (ότι το φοβάται η Γερμανία δεν το είπε, αλλά… τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται).
ΥΓ4. Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι στήθηκε χθες μπροστά από μια εγκατάσταση μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου και κατήγγειλε τη Ρωσία για… «ιμπεριαλισμό του αερίου». Πρόκειται για τον τύπο που εδώ και καιρό πρωταγωνιστεί σε αντιρωσικές δηλώσεις και πιέζει το γαλλογερμανικό άξονα για πλήρη ευθυγράμμιση με το ΝΑΤΟ, σαν καλό τσιράκι των Αμερικανών. Αλήθεια, γιατί δεν ζητάει από τον θείο Τζο να του λύσει το πρόβλημα;
ΥΓ5. Πολύ γέλιο: ο πανεπιστημιακός Μαραβέγιας, τεχνοκράτης παντός καιρού και πάσας κυβέρνησης, ενημέρωνε σήμερα το ακροατήριο του Real FM, ότι δεν πρόκειται για ζήτημα ουσίας αλλά για ζήτημα… πρεστίζ! Για να μπορεί ο Πούτιν να λέει πως στρίμωξε τους ευρωπαίους! Ο μηχανισμός μετατροπής σε ρούβλια είναι απλά ένα… τεχνικό ζήτημα, κατά τον μέγα οικονομολόγο! Μήπως μπορεί να μας εξηγήσει πώς το ρούβλι έχει ανακτήσει τη διεθνή ισοτιμία που είχε πριν από τις 24 Φλεβάρη (όταν η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία), παρά το κόστος που έχει ο πόλεμος για το ρωσικό ιμπεριαλιστικό κράτος και παρά τις οικονομικές κυρώσεις που υποτίθεται ότι θα γονάτιζαν τη ρωσική οικονομία; Εντάξει, να βαφτίζεις την αδυναμία αρετή, αλλά πρέπει να υπάρχει και μια -μικρή έστω- πραγματική βάση, για να μπορείς να αποφύγεις τη γελοιότητα.