Πρώτα ζήτησε να εμφανιστεί σε πρωινάδικο για να πει τα… συνταρακτικά στοιχεία. Μετά το πρελούδιο, ακολούθησε το κυρίος θέμα, με την ομιλία του στη Βουλή. Μεταφέρουμε από τα πρακτικά τα βασικά, παραβλέποντας τις φτηνιάρικες πολιτικάντικες κορόνες:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): …Και είμαστε εδώ σήμερα, να βοηθήσουμε στη διαδικασία του να κατανοηθεί η αλήθεια και τον ρόλο που παίζει ο καθένας…
Πόση σπέκουλα για τα μπαζώματα! Μπαζώθηκε, λέει, ο χώρος! Για φαντάσου! Βρέθηκαν κάτι χώματα τελευταία, μερικά φορτηγά εκεί δίπλα. Ω, τι χώματα είναι αυτά! Τελικά τι χώματα είναι αυτά; Οταν έγινε το φοβερό δυστύχημα και επρόκειτο να πλησιάσουν τα συνεργεία διάσωσης και απεγκλωβισμού, έπρεπε κάποιο μηχάνημα να ανοίξει δρόμο για να φτάσουν. Γκρεμοί είναι εκεί. Αυτά είναι τα χώματα που έμειναν εκεί δίπλα από τη διάνοιξη των δρόμων για να πάνε οι άνθρωποι να σώσουν ανθρώπους. Είναι χαλίκια τα οποία έμπαιναν, γιατί επρόκειτο να πάνε οι βαριοί γερανοί και από κάτω διέρχεται ο κεντρικός αγωγός του φυσικού αερίου της χώρας. Και ήταν άνθρωποι του ΔΕΣΦΑ εκεί για να λένε στα μηχανήματα «όχι εδώ, εκεί, γιατί θα σκάσει ο αγωγός και θα τιναχτεί ο τόπος». Αυτά είναι τα μπαζώματα με τα οποία επιχειρήσατε -κάποιοι, όχι εσείς- να πείσετε τον ελληνικό λαό ότι εδώ έχουμε μια επιχείρηση συγκάλυψης. Για να μιλήσω στη γλώσσα του λαού, όσοι από τους πολιτικούς χρησιμοποιούν όλο αυτό το θολό πράγμα για τα μπαζώματα, αυτοί είναι για τα μπάζα.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Υπάρχουν γκρεμοί στα Τέμπη; Και να μην ξέρεις τη γεωγραφία της περιοχής, και να μην έχεις κάνει ποτέ το ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη με τρένο, δεν μπορεί να μην έχεις δει τις φωτογραφίες από το σιδηροδρομικό «δυστύχημα». Κάμπος, ισιάδι είναι η περιοχή. Και απόλυτα προσβάσιμη για τα μηχανήματα, ακόμα και τα πιο βαριά.
Ακριβώς πάνω από το σημείο που συγκρούστηκαν τα δύο τρένα, σε ελάχιστη υψομετρική διαφορά, είναι η εθνική οδός. Εκεί τοποθετήθηκαν οι πρώτοι μεγάλοι γερανοί και άρχισαν να σηκώνουν τα βαγόνια. Από την άλλη πλευρά, με σχεδόν μηδενική υψομετρική διαφορά, υπάρχει φαρδύς αγροτικός δρόμος, μέσω του οποίου απέκτησαν πρόσβαση τα υπόλοιπα βαριά μηχανήματα, τα οχήματα της Πυροσβεστικής κτλ.
Καμιά διάνοιξη δρόμου δεν έγινε, γιατί δε χρειάστηκε. Το σημείο του «δυστυχήματος» ήταν προσβάσιμο από όλες τις πλευρές: οδικά και σιδηροδρομικά (στη φωτογραφία φαίνεται και ένας συρμός που στάλθηκε στο σημείο). Ούτε χαλίκι χρειάστηκε να πέσει για να πάνε οι γερανοί. Οταν ένα σημείο είναι σαθρό και υποχωρεί, τα βαριά μηχανήματα πατάνε σε μεγάλους ξύλινους ντάκους ή σε σιδερένιες πλάκες μεγάλου πάχους (το πάχος υπολογίζεται συγκεκριμένα από τους αρμόδιους μηχανικούς). Το χαλίκι δεν κάνει τίποτα, γιατί είναι εξ ορισμού σαθρό υλικό και το μόνο που θα κάνει θα είναι να βουλιάξει και να σπρώξει και το σαθρό χώμα (τα γράφουμε απλά, ώστε να γίνουν αντιληπτά με εμπειρικό τρόπο, χωρίς να χρειαστεί να επιστρατεύσουμε γνώσεις Φυσικής σχετικά με την κατανομή των πιέσεων).
Και τι να πεις για τον αγωγό φυσικό αερίου που κινδύνευε να… σκάσει και να… τιναχτεί ο τόπος; Τι είναι ένας αγωγός φυσικού αέριου, αποκριάτικο μπαλόνι που σκάει ακόμα κι αν το παραφουσκώσεις; Αυτοί είναι χοντροί χαλύβδινοι αγωγοί που αντέχουν σε μεγάλες πιέσεις. Τοποθετούνται, μάλιστα σε επαρκές βάθος και όχι πάνω-πάνω. Και λαμβάνεται η απαραίτητη μέριμνα να μην υποστούν ζημιά επειδή θα περάσει από πάνω τους ένα μεγάλο βάρος (γι’ αυτό, άλλωστε, και η διατομή τους είναι κυκλική και όχι παραλληλόγραμμη).
Κι αν τρυπήσει ο αγωγός σε κάποιο σημείο, τινάζεται ο τόπος; Για να γίνει έκρηξη, πρέπει να υπάρξει συγκέντρωση αέριου σε έναν κλειστό χώρο και να ξεπεράσει μια ορισμένη πίεση. Οταν ένας αγωγός τρυπήσει, το αέριο φεύγει σε μορφή πίδακα προς τα πάνω (το φυσικό αέριο είναι ελαφρύτερο από τον ατμοσφαιρικό αέρα). Και σπινθήρας να υπάρξει, δε θα υπάρξει έκρηξη, αλλά μεγάλος πίδακας φωτιάς (έκρηξη γίνεται μόνο όταν υπάρξει σπινθήρας σε κλειστό χώρο όπου συσσωρεύτηκε αέριο υπό πίεση).
Ο αγωγός, αν βρισκόταν εκεί (δεν το γνωρίζουμε και αμφιβάλλουμε, γιατί στις φωτογραφίες δεν βλέπουμε τα κίτρινα κολονάκια σήμανσης), έχει συστήματα ασφάλειας, ώστε να μην πάθει βλάβη επειδή πέρασε από το έδαφος πάνω απ’ αυτόν ένα μηχάνημα μεγάλου βάρους. Κι αν χρειαζόταν να ληφθεί κάποια μέριμνα, η στήριξη του εδάφους θα γινόταν με ντάκους ή σιδερένιες πλάκες, όχι με χαλίκι.
Αυτό που έκαναν στα Τέμπη δεν ήταν μπάζωμα με χαλίκι, αλλά ξεμπάζωμα. Μάζεψαν το επιφανειακό στρώμα χώματος (δεν ξέρουμε σε τι βάθος) και το μετέφεραν αλλού. Ανακάτεψαν το χώμα, με αποτέλεσμα να χαθεί κάθε ίχνος. Εβαλαν μπροστά τον Αγοραστό, αλλά ξέρουμε από πού δόθηκαν οι εντολές. Αντί να αποκλείσουν το χώρο και να τον παραδώσουν σε εμπειρογνώμονες, με απόλυτη εξουσία για το τι έπρεπε να γίνει, αυτοί έκαναν συσκέψεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στη Λάρισα, στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίες διεκπεραίωναν αυτά που τους διέταζε η κυβέρνηση.
Επειδή τα περί κινδύνου «να τιναχτεί στον αέρα η Λάρισα» τα είπε και ο ακροδεξιός-τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός Γεωργιάδης, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για κεντρική γραμμή προπαγάνδας, που την επεξεργάστηκε το επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου. Απλά, ο καθένας είπε τα «φίδια» του με τον τρόπο που κατάλαβε τη «γραμμή» και ανάλογα με τις προσωπικές του ικανότητες.
Ο Φλωρίδης τους ξεπέρασε όλους, ανακαλύπτοντας γκρεμούς στον κάμπο, διάνοιξη δρόμων που ήταν ήδη ανοιχτοί και λειτουργικοί και κίνδυνο να τιναχτεί ο τόπος από το φυσικό αέριο! Υποτιμώντας με τόσο βάναυσο τρόπο τη νοημοσύνη των ανθρώπων του λαού, επέδειξε για μια ακόμη φορά τη δική του ανεπάρκεια και ανικανότητα. Ηταν και παραμένει ένα μπάζο του σημιτικού «εκσυγχρονισμού», που το περιμάζεψε ο Μητσοτάκης και του έδωσε υπουργείο, για να σηματοδοτήσει τη «διεύρυνση προς το Κέντρο» και με τη σιγουριά ότι ο εν λόγω θα πολιτευτεί με φανατισμό γενίτσαρου, όντας ήδη μεταλλαγμένος από σοσιαλδημοκράτη σε ακροδεξιό.
Εδώ, όμως, δεν έχουμε «ζήτημα Φλωρίδη». Εχουμε μια κυβέρνηση που πανικόβλητη προσπαθεί να κουκουλώσει ένα έγκλημα. Οι πολιτικά ανεπαρκέστατοι και φανατικοί σαν τον Φλωρίδη μάς βοηθούν να αντιληφθούμε την επιχείρηση κουκούλωμα, βοηθούν να διαλυθούν οι όποιες αμφιβολίες έντιμων ανθρώπων.
ΥΓ. Σε τι διαφέρει ο Φλωρίδης από τον Ταμήλο; Ο τελευταίος διαγράφηκε από τη ΝΔ επειδή έκανε την εξής αισχρή δήλωση: «1.977 Τρικαλινοί απεβίωσαν εντός του 2023. Μεταξύ των οποίων ήταν και τα τρία παιδιά. Δεν θα πάρουν μαντίλια να κλαίνε όλα τα Τρίκαλα επειδή 1.977 Τρικαλινοί πέθαναν… Η ζωή συνεχίζεται. Ο καθένας έχει τα προβλήματά του». Ο Φλωρίδης που από το βήμα της Βουλής είπε τα πιο αισχρά ψέματα, όχι μόνο παραμένει υπουργός, αλλά έχει και ασυλία από το αστικό μιντιακό σύστημα.