Στις 22 Ιούλη, η περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε ότι διαπιστώθηκε «νέο κρούσμα δολιοφθοράς» στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας. Η ανάδοχος εταιρία «ενημερώθηκε προφορικώς από το Λιμεναρχείο Σαλαμίνας ότι η Υπηρεσία τους έγινε αποδέκτης καταγγελίας περί πιθανής χρήσης εκρηκτικού μηχανισμού σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται τμήμα του ήδη ποντισμένου υποθαλάσσιου αγωγού, ενώ η λειτουργία του αγωγού συνεχίζεται κανονικά».
«Η ανάδοχος εταιρεία του έργου, κινητοποίησε και απέστειλε εξειδικευμένο καταδυτικό συνεργείο με καταγραφικό εξοπλισμό και υποβρύχιο όχημα (ROV), στην περιοχή, με στόχο τη διερεύνηση της κατάστασης. Παράλληλα ξεκίνησε σχετική έρευνα για το συμβάν από το Λιμεναρχείο. Στα πλαίσια της αυτοψίας στην Χ.Θ. 0+300, δηλαδή σε απόσταση 300 μέτρων από την ακτή του Περάνι Σαλαμίνας και βάθος -14,0 μέτρων εντοπίστηκε σχετική διάρρηξη της προστασίας του αγωγού και μικρής έκτασης διαρροή νερού στην θάλασσα εξαιτίας της χρήσης εκρηκτικών. Στο σημείο αυτό η πλήρης προστασία του αγωγού είχε ολοκληρωθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του έτους 2021».
Την ίδια μέρα, ο δήμος Αίγινας ανακοίνωσε: «Είναι η τρίτη κατά σειρά σκόπιμη παράνομη πράξη πρόκλησης ζημιάς στον υποθαλάσσιο αγωγό με στόχο την δολιοφθορά και βλάβη του αγωγού. Η Δημοτική αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο, οι πολίτες και όλοι όσοι επισκέπτονται την Αίγινα, καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ύπουλες, άνανδρες, παράνομες και ποινικά κολάσιμες πράξεις. Εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας στις ανακριτικές Αρχές και καλούμε την κεντρική κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τις Λιμενικές αρχές Πειραιά, Σαλαμίνας και Αίγινας όπως λάβουν μέτρα ασφαλείας, προστασίας και περιφρούρησης, του μεγάλου αυτού έργου του υποθαλάσσιου αγωγού».
Ποιος έχει συμφέρον να καταστρέψει τον αγωγό ύδρευσης της Αίγινας; Aν ήταν κάποιος διεστραμμένος, άντε να το έκανε μια φορά. Αλλά τρεις φορές δολιοφθορά με εκρηκτικά αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μόνον έμπειρος δύτης θα μπορούσε να κάνει, επομένως κάθε σκέψη περί κάποιου διεστραμμένου απομακρύνεται. Και η απάντηση στο ερώτημα που διατυπώσαμε δείχνει σε μια κατεύθυνση. Συμφέρον από τη μη λειτουργία του αγωγού υδροδότησης της Αίγινας έχουν εκείνοι που κουβαλούσαν επί χρόνια νερό με τάνκερ στο νησί.
Είχαν φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιούν ακόμα και μονοπύθμενα τάνκερ που προηγουμένως κουβαλούσαν πετρέλαιο! Επιδίδονταν σε έναν ανελέητο πόλεμο μεταξύ τους, γιατί… ήταν πολλά τα λεφτά. Και έπαιρναν άδειες ακόμα και για τα μολυσμένα τάνκερ από διαβρωμένες μέχρι το μεδούλι κρατικές υπηρεσίες.
Δεν τα ξέρει αυτά η δημοτική αρχή της Αίγινας; Φυσικά και τα ξέρει. Δεν υπάρχει κάτοικος στο νησί που να μην τα ξέρει. Πώς, λοιπόν, εκφράζει εμπιστοσύνη στις κρατικές αρχές;
Με το θέμα είχαμε ασχοληθεί πριν από δεκαπέντε χρόνια. Και είχαμε βγάλει στο φως πολλά. Ενδεικτικά, ρίξτε μια ματιά στα εξής άρθρα της «Κόντρας»:
-
- Εγκληματούν κατά της δημόσιας υγείας (3.2.2007)
- Οχι στο κουκούλωμα (10.2.2007)
- Τα πρώην γκαζάδικα ζήτησαν άδεια μεταφοράς πόσιμου νερού (17.2.2007)
- Πολλά τα ερωτήματα (24,2,2007)
- «Χτυπιέται» όταν τον παίρνει (31.3.2007)
- Νερό με άρωμα… πετρελαίου (26.5.2007)