Αυτό δεν το έχουμε ξαναδεί. Στο χτεσινό πρωτοσέλιδό του ο «Ριζοσπάστης» εξαφανίζει τις εκλογές της 21ης Μάη και συγκρίνει τις εκλογές της 25ης Ιούνη με τις εκλογές του 2019! «Το ΚΚΕ κατέγραψε διακριτή άνοδο 100.000 ψήφων και 2,5% σε ποσοστό συγκριτικά με το 2019» γράφει ο υπότιτλος. Και ο σχετικός πίνακας περιλαμβάνει αναφορά σε «βουλευτικές 2023», σε σύγκριση με τις «βουλευτικές 2019», χωρίς να αναφέρει ότι το 2023 έγιναν δύο βουλευτικές, Μάη και Ιούνη.
Ο λόγος είναι προφανής. Στις 21 Μάη το ΚΚΕ πήρε 127.007 περισσότερες ψήφους σε σχέση με το 2019, ενώ το ποσοστό του αυξήθηκε κατά 1,93%. Στις 25 Ιούνη έχασε 25.441 ψήφους, αλλά –λόγω της αποχής-ρεκόρ- το ποσοστό του αυξήθηκε κατά 0,46%. Η συμμετοχή μειώθηκε κατά 13%, ο Περισσός έχασε το 6% των ψήφων του, επομένως το ποσοστό του σημείωσε άνοδο (το ίδιο έγινε με το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα). Εξαφανίζοντας τις εκλογές της 21ης Μάη εξαφανίζουν τη μείωση των ψήφων και ταυτόχρονα χρησιμοποιούν το αυξημένο ποσοστό, που όμως προέκυψε από την αύξηση της αποχής.
«Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή. Είναι δείκτης ανόδου του κύρους που έχει κατακτήσει το Κόμμα στην εργατική τάξη και σε όλο τον λαό». Οταν σ’ ένα μήνα έχεις χάσει το 6% των ψήφων σου, δεν μπορείς να λες ότι δεν είναι συγκυριακή η άνοδός σου. Το λες μόνο επειδή φρόντισες να εξαφανίσεις τη μείωση των ψήφων σου μέσα σ’ ένα μήνα και κάνεις σύγκριση με μια τετραετία νωρίτερα.
Στο ίδιο φύλλο του «Ριζοσπάστη» (σελίδα 2) κατηγορούν τους συριζαίους πως «τους κάθεται στον λαιμό το γεγονός ότι το ΚΚΕ αύξησε τα ποσοστά του κατά 2,5 σχεδόν μονάδες σε σχέση με το 2019 και ότι ανάμεσα στον Μάη και στον Ιούνη κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του και να αυξήσει κι άλλο το ποσοστό του, ενώ για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε άλλες 265.000 ψήφους». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε, αλλά το ΚΚΕ «κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του» κι ας έχασε 25.441 ψήφους, το 6% της δύναμής του! Και «κατάφερε να αυξήσει κι άλλο το ποσοστό του», όταν αυτή η αύξηση προήλθε από την αύξηση της αποχής. Είναι δυνατόν να καμαρώνεις για αύξηση ενός εκλογικού ποσοστού, όταν 800.000 ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στις εκλογές και μέσα σ’ αυτούς ήταν και το 6% των δικών σου ψηφοφόρων;
Την ίδια λογική ακολουθεί και η ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής (σελίδα 4 του ίδιου φύλλου): «Το ΚΚΕ τόσο στην εκλογική μάχη του Μάη όσο και σε αυτή του Ιούνη, μέσα σε έναν συνολικά αρνητικό πολιτικό συσχετισμό, κατέγραψε διακριτή άνοδο σε ψήφους και ποσοστό σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Συγκεκριμένα άνοδο 100.000 ψήφους και 2,5% σε ποσοστό. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο αριθμός ψήφων του ΚΚΕ επηρεάστηκε λιγότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα από την αύξηση της αποχής μεταξύ των εκλογών Μάη και Ιούνη». Προσέξτε: άνοδος σε ψήφους και τον Μάη και τον Ιούνη! Ψέμα δηλαδή, αφού τον Ιούνη υπήρξε μείωση. Και το κορυφαίο: το κόμμα τους επηρεάστηκε λιγότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα από την αύξηση της αποχής μεταξύ των εκλογών Μάη και Ιούνη! Και αύξηση ψήφων και επηρεάστηκε λιγότερο από την αποχή;
Και η αποχή-ρεκόρ πώς προέκυψε; Οσο και να ψάξεις δε βρίσκεις τίποτα σχετικό. Καμιά ανάλυση. Λογικό από τη μεριά τους. Μονίμως πλασάρουν τη θεωρία ότι η αποχή είναι απολίτικη στάση. Τι να πουν τώρα, ότι κάποιοι… απολίτικοι τους είχαν ψηφίσει τον Μάη αλλά δεν τους ψήφισαν τον Ιούνη; Προτίμησαν να βάλουν το κεφάλι στην άμμο σαν τη στρουθοκάμηλο.
Δεν ξέρουν τα στελέχη και τα μέλη του εν λόγω κόμματος την αλήθεια για τη μείωση των ψήφων; Ασφαλώς και την ξέρουν, όμως η ηγετική ομάδα προσπαθεί να τους «φυτέψει» την ιδέα ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος σύγκρισης!