Eίναι βολικό για τον φιλοκυβερνητικό (απροκάλυπτο ή… ντροπαλό) Τύπο να γράφει το προκάτ συμπέρασμα, ότι το ντιμπέιτ ήταν αδιάφορο, ότι έγιναν παράλληλοι μονόλογοι που τους είχαν καλά προετοιμασμένους τα επιτελεία των αρχηγών κτλ. Σε γενικές γραμμές αυτό ισχύει, όμως ακόμα και στο απόλυτα προστατευμένο και αποστειρωμένο περιβάλλον του ντιμπέιτ, ο Μητσοτάκης κατάφερε να πάθει Βατερλό.
Ποιος θυμάται τα ποιήματα που είχε μάθει απέξω και τα απήγγειλε (αρκετά ανόρεχτα); Ολοι, όμως, θυμούνται το ταράκουλο που έπαθε όταν η Τζίμα τον ρώτησε για τις υποκλοπές. Και να πεις ότι δεν περίμενε την ερώτηση; Ηξερε ότι κάποιος/α θα τον ρωτήσει γι’ αυτό το θέμα και προφανώς είχε προετοιμαστεί. Μάλλον αιφνιδιάστηκε από τον επιθετικό χαρακτήρα που είχε η ερώτηση.
Η Τζίμα τον ρώτησε ευθέως: «Κύριε πρόεδρε, για την τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς ο κύριος Καραμανλής υπέβαλε την παραίτηση του, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, την κάνατε αποδεκτή αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη, για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ως άμεσος πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ σκεφτήκατε να παραιτηθείτε; Ο κύριος Δημητριάδης που παραιτήθηκε δεν ήταν πολιτικό προϊστάμενος της ΕΥΠ, δεν ήταν καν πολιτικό πρόσωπο. Σκεφτήκατε να κάνετε ό,τι έκανε ο Τζόνσον στη Μεγάλη Βρετανία, ο Κουρτς στην Αυστρία, ο Νίξον στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Βίλι Μπραντ στη Γερμανία, ή μήπως η δική μας δημοκρατία είναι υποδεέστερη;».
Ο Μητσοτάκης νόμισε ότι θα καθάριζε με μια από τα ίδια: «Oχι, κυρία Τζίμα, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ, και ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου, μετά τις παρακολουθήσεις και ζήτησα άμεση διαλεύκανση. Ανέλαβα να διορθώσω μία σειρά από αστοχίες που επέτρεψε στην ΕΥΠ να παρακολουθεί ανθρώπους χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες».
Στη follow up ερώτηση η Τζίμα έγινε πιο επιθετική: «Τότε είχατε πει ότι, δεν γνωρίζατε, δεν γνωρίζατε τι συνέβη, για μια υπηρεσία πάντως που επιλέξατε να την έχετε στην απόλυτη ευθύνη σας. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε, θέλω να σας ρωτήσω αν μπορείτε τώρα, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές να μας πείτε γιατί παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος, γιατί παρακολουθήθηκε πολιτικός αρχηγός που κάθετε δίπλα σας (ο Νίκος Ανδρουλάκης), αν είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατία, θα πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες, γιατί τους ζητάει να τον ψηφίσουν σε λίγες μέρες, και ένας εν ενεργεία τότε υπουργός σας».
Τότε ήταν που ο Μητσοτάκης τα έχασε τελείως. Καταρχάς, «ξέχασε» να διαψεύσει την παρακολούθηση του Φλώρου ή/και του Χατζηδάκη. Επικεντρώθηκε μόνο στην παρακολούθηση του Ανδρουλάκη. Και για πρώτη φορά είπε πως «δεν ήταν επαρκείς οι εξηγήσεις» από τους Κοντολέοντα και Δημητριάδη. Ειδικά για τον δεύτερο, τον «σκοτεινό ανιψιό», το δεξί του χέρι που έλυνε και έδινε στην κυβέρνηση παίζοντας ρόλο α/α πρωθυπουργού, αυτό που έλεγε μέχρι τώρα ήταν πως «ανέλαβε την αντικειμενική ευθύνη». Τώρα είπε πως δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις!
Επίσης, διαβεβαίωσε ότι ο Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για τη Δημοκρατία και δεν έπρεπε να βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Τι έλεγε μέχρι τώρα; Οτι δεν ξέρει για ποιο λόγο η ΕΥΠ/ΚΥΠ παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη. Και ότι η παρακολούθηση ήταν νόμιμη, καθώς την είχε εγκρίνει η αρμόδια εισαγγελέας Βλάχου. Τώρα παραδέχτηκε ότι ξέρει.
Μόνο που δεν έδωσε καμιά εξήγηση γιατί τέθηκε σε παρακολούθηση ο Ανδρουλάκης, αφού δεν αποτελούσε κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Βίτσιο είχαν ο Κοντολέων, η Βλάχου και ο Δημητριάδης και βυσμάτωσαν τον τότε υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;
Επίσης, για πρώτη φορά ο Μητσοτάκης μίλησε για «σκάνδαλο υποκλοπών». Εως τώρα μιλούσε για «υπόθεση υποκλοπών». Ακόμα, του ξέφυγε και μίλησε για παρακολούθηση ανθρώπων: «Ανέλαβα να διορθώσω μία σειρά από αστοχίες που επέτρεψε στην ΕΥΠ να παρακολουθεί ανθρώπους χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες»!
Δεν μίλησε μόνο για τον Ανδρουλάκη. Χρησιμοποίησε πληθυντικό αριθμό: «να παρακολουθεί ανθρώπους». Και βάφτισε τις παρακολουθήσεις παράνομες, αφού έγιναν «χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες»!
Πέρα από την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, που έπρεπε να οδηγήσει στη δική του παραίτηση (αυτός ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ/ΚΥΠ, όχι ο Δημητριάδης), άφησε ανοιχτό το μείζον ζήτημα: γιατί παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη; Γιατί τον Φλώρο και τους άλλους στραταίους; Γιατί τον Χατζηδάκη; Τα κίνητρα των υφισταμένων του όφειλε να τα βρει αυτός, δεν είναι δουλειά της αστικής Δικαιοσύνης. Ας αφήσουμε που δεν ζήτησε την αποπομπή και της εισαγγελέα Βλάχου, η οποία παρέμεινε στην ΕΥΠ/ΚΥΠ.
Τι συμπέρασμα βγήκε απ’ αυτή την πανικόβλητη στάση του και τη διάτρητη επιχειρηματολογία που επιστράτευσε; Οτι τις παρακολουθήσεις τις παρήγγειλε ο ίδιος, δεν τις έκαναν με δική τους πρωτοβουλία ο Κοντολέων και η πρόθυμη Βλάχου.
O Τσίπρας κατάλαβε ότι ο Μητσοτάκης υπέστη Βατερλό και δείχνοντας καλά αντανακλαστικά, «έκαψε» χρόνο από άλλο θέμα, για να επανέλθει στις υποκλοπές: «Αισθάνομαι αμήχανα. Κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης. Στον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη. Ερωτάται ο πρωθυπουργός σήμερα και λέει “οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς“. Ε λοιπόν, ας δώσει σήμερα. Υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθούνταν ο κύριος Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς εγώ θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν είναι πράγματι κατάσκοπος, εθνικά επικίνδυνος; Για ποιο λόγο παρακολουθούνταν ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός».
Ο Ανδρουλάκης αναγκάστηκε να κάνει το ίδιο, επανερχόμενος στο χρόνο που ήταν για άλλη ερώτηση. Είπε ότι τον παρακολουθούσε η Νέα Δημοκρατία, μίλησε για «παρακράτος [που] δε χτύπησε μόνο εμένα αλλά και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης» και κατέληξε: «Ο στόχος μου είναι να πάνε στη φυλακή, να αναλάβουν τις ποινικές τους ευθύνες αυτοί που έπαιζαν το παρακράτος εις βάρος πολλών πολιτών στην Ελλάδα και εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα μας».
Ποιοι είναι αυτοί; Είναι μέσα και ο Μητσοτάκης; Το εύλογο ερώτημα δεν τέθηκε ποτέ, γιατί –όπως είπε η Τζήμα- εκτός κάμερας ζήτησε από τους συναδέλφους της να ρωτήσουν, αλλά ο Κουβαράς έκανε νόημα πως έχει δεμένα τα χέρια! Ρώτησε ευθέως ο Παπαδάκης, αν εννοεί πως πρέπει να πάει φυλακή ο Μητσοτάκης. Ο Ανδρουλάκης άρχισε να τα μασάει, παραπέμποντας στη Δικαιοσύνη και στην… ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Τα ίδια είπε και όταν έφευγε από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ: «Δεν υπάρχουν νησίδες ατιμωρησίας. Η Δικαιοσύνη θα κάνει σωστά τη δουλειά της και όποιος έχει βλάψει το δημόσιο συμφέρον θα βρεθεί προ των ευθυνών του. Στην Ευρώπη, όποιος έχει ποινικές ευθύνες, τις αντιμετωπίζει. Σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα οι ποινικές ευθύνες σε μια τέτοια υπόθεση είναι αυτονόητες».
Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Κοντεύει να χρονίσει η υπόθεση αυτού του σκανδάλου και η αστική Δικαιοσύνη δεν έχει κάνει τίποτα. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης λέει πως κακώς παρακολουθήθηκε ο Ανδρουλάκης και ο τελευταίος μιλά για κάποιο αόριστο «παρακράτος» που πρέπει να το βρει η Δικαιοσύνη, αποφεύγοντας να βάλει τον Μητσοτάκη στο κάδρο. Ποιο παρακράτος; Παρακράτος είναι η ΕΥΠ/ΚΥΠ ή βαθύ κράτος; Δεν μπορεί από τη μια να λες ότι σε παρακολουθούσε η ΝΔ και από την άλλη να δηλώνεις ότι δεν ξέρεις ποιος έδωσε την εντολή και ότι αυτό πρέπει να το βρει η Δικαιοσύνη.
Ο Μητσοτάκης, μολονότι προκλήθηκε από τις εκτός προγράμματος παρεμβάσεις των Τσίπρα και Ανδρουλάκη, δεν έκανε το ίδιο, δεν επανήλθε. Παραδέχτηκε μοιρολατρικά το Βατερλό του.
ΥΓ1. Πριν από λίγο, ο Τσίπρας κάλεσε τις κάμερες στην Κουμουνδούρου και επανήλθε στο σκάνδαλο των υποκλοπών, θέλοντας να το βάλει στην προεκλογική ατζέντα. Ο,τι δεν κατάφερε η έκθεση της PEGA, που την έθαψε η πλειοψηφία των αστικών ΜΜΕ, το κατάφερε η Τζίμα σ’ ένα –κατά τα άλλα- παντελώς αδιάφορο ντιμπέιτ.
ΥΓ2. Το Δελτίο Τύπου του Ευρωκοινοβούλιου για την έκθεση της PEGA αναφέρεται μόνο στο Predator και όχι στις παρτακολουθήσεις από την ΕΥΠ/ΚΥΠ. Μιλάει για χρήση αυτού του λογισμικού για πολιτικά οφέλη, καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει τις άδειες εξαγωγής και να σεβαστεί την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ. Δεν τα λες και… κολακευτικά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτά. Παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου, επιφυλασσόμενοι για μια αναλυτικότερη παρουσίαση της έκθεσης της PEGA:
«Η αρμόδια εξεταστική επιτροπή του ΕΚ ενέκρινε την έκθεση και τις συστάσεις της, καταδικάζοντας τις καταχρήσεις κατασκοπευτικού λογισμικού σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ και προτείνοντας μέτρα.
Τη Δευτέρα, η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (PEGA) ενέκρινε την τελική έκθεση και τις συστάσεις της, έχοντας ολοκληρώσει την έρευνά της που διήρκησε ένα χρόνο. Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις καταχρήσεις κατασκοπευτικού λογισμικού που αποσκοπούν στον εκφοβισμό της αντιπολίτευσης, στη φίμωση των επικριτικών μέσων ενημέρωσης και στη χειραγώγηση των εκλογών. Σημειώνουν ότι οι δομές διακυβέρνησης της ΕΕ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τέτοιες επιθέσεις και δηλώνουν ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις.
…
Ανησυχίες σχετικά με τη χρήση spyware στην Ελλάδα
Για την Ελλάδα, οι ευρωβουλευτές λένε ότι η χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού δεν φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής, αλλά μάλλον ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται επί τούτου για πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Παρόλο που η Ελλάδα έχει ένα αρκετά ισχυρό νομικό πλαίσιο κατ’ αρχήν, νομοθετικές τροποποιήσεις έχουν αποδυναμώσει τις δικλείδες ασφαλείας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα λογισμικό κατασκοπείας να έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών και να έχει εξαχθεί σε χώρες με αρνητικό ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι ευρωβουλευτές καλούν την κυβέρνηση να αποκαταστήσει και να ενισχύσει επειγόντως τις θεσμικές και νομικές δικλείδες, να καταργήσει τις άδειες εξαγωγής που δεν συνάδουν με τη νομοθεσία της και να σεβαστεί την ανεξαρτησία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Σημειώνουν επίσης ότι η Κύπρος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως εξαγωγικός κόμβος για λογισμικό κατασκοπείας και θα πρέπει να καταργήσει όλες τις άδειες εξαγωγής που έχει εκδώσει και οι οποίες δεν συνάδουν με τη νομοθεσία της ΕΕ».