Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 3 Μάη
  • Μητσοτάκης-Χριστοδουλίδης εγκαινίασαν παράρτημα του κερδοσκοπικού Πανεπιστήμιου Λευκωσίας στην Αθήνα
  • Δεν μπορούν να σταθούν στον νότιο Λίβανο οι σιωναζιστές
  • Εξακολουθούν να «μαϊμουδίζουν» τα στοιχεία για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 2 Μάη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Ο ΣΥΡΙΖΑ και η τακτική του «ώριμου φρούτου»
Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η τακτική του «ώριμου φρούτου»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Σεπ 2021, 22:52

Οι δημοσιογράφοι των αστικών ΜΜΕ πήγαν στη Θεσσαλονίκη για να ρωτήσουν πρώτα τον Μητσοτάκη και μετά τον Τσίπρα για το αν και πότε θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Σε όλα τα υπόλοιπα και ιδίως στις παχυλές υποσχέσεις και τα πασπαλισμένα με χρυσόσκονη «αναπτυξιακά σχέδια» δεν έδωσαν καμιά σημασία, γιατί απλούστατα ξέρουν ότι είναι λόγια του αέρα, χωρίς καμιά αξία.

Ο Μητσοτάκης απάντησε ότι δεν πρόκειται να κάνει πρόωρες εκλογές και δεν έπεισε κανέναν.

Ο Τσίπρας απάντησε ότι ο ίδιος δεν ζητάει πρόωρες εκλογές και τους έπεισε όλους (και πρώτον τον Μητσοτάκη) ότι το εννοεί, γιατί φοβάται εκλογές αυτή την περίοδο.

Αν δεν υπήρχε η απειλή του χειμερινού φουντώματος του τέταρτου κύματος της πανδημίας (που υπήρξε σφοδρό και στη θερινή του φάση), ο Μητσοτάκης θα τις είχε «μπουμπουνίσει» τις πρόωρες εκλογές. Είναι η ευκαιρία του, καθώς βλέπει ότι ο Τσίπρας φοβάται, ενώ ξέρει ότι από εδώ και πέρα ο ίδιος θα «πέφτει»..

Φόβο εκφράζει η φράση του Τσίπρα «αν είναι τόσο ανεύθυνος ο πρωθυπουργός ας το κάνει. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Ας αναλάβει την ευθύνη». Και αμηχανία (μολονότι ήταν αναμενόμενη ερώτηση, άρα η απάντηση είχε προετοιμαστεί) εξέφρασε το συμπλήρωμα της φράσης: [Ο Μητσοτάκης] «ζητούσε κάθε μέρα εκλογές. Αυτό δεν θα το κάνω εγώ. Δεν είναι στην κουλτούρα μου, αν θέλετε, στη δική μου την αντίληψη να ασκώ μια τέτοιου είδους αντιπολίτευση»!

Ποιος το λέει αυτό; Ποιος επικαλείται την… κουλτούρα του; Ο Τσίπρας που το 2014, όταν είδε ότι οι Σαμαροβενιζέλοι καταρρέουν, ζητούσε εκλογές σε καθημερινή βάση. Και ετοιμάστηκε για να τις προκαλέσει, από τη μια «στρατολογώντας» τον κυρ-Φώτη τον Κουβέλη στην αρνητική ψήφο κατά την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και από την άλλη κλείνοντας συμφωνία μετεκλογικής συγκυβέρνησης με τον Καμμένο, ώστε αυτός να συγκρατήσει τους βουλευτές του ακροδεξιού του μορφώματος να μην ψηφίσουν Δήμα, τάζοντάς τους υπουργεία και υφυπουργεία.

Μπορεί να έχουν περάσει εφτά χρόνια από την εμφάνιση του Τσίπρα στη ΔΕΘ του 2014, όμως όσοι παρακολουθούμε τα πολιτικά πράγματα θυμόμαστε πολύ καλά, ότι αυτή ήταν μια φασαριώδης προεκλογική εμφάνιση, με βασικό αίτημα να γίνουν εκλογές και με το περιβόητο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» να αποτελεί απλά ένα καρύκευμα.

Οσο για την πανδημία, που επικαλείται σήμερα ο Τσίπρας για να χαρακτηρίσει τις εκλογές «ανεύθυνη πράξη», είναι σκέτο πρόσχημα. Σιγά που θα κώλωνε να ζητήσει εκλογές, αν ήταν σίγουρος ότι μπορεί να τις κερδίσει. Θα τις ζητούσε… με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Για το «πρόγραμμα» που ανακοίνωσε ο Τσίπρας δε χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα. Δε θα παραλείψουμε, βέβαια, να θυμίσουμε το «θα καταργήσουμε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους με ένα νόμο σε ένα άρθρο», για να αναφερθούμε στην… πολιτική αξιοπιστία του ανδρός και του κόμματός του. Δε θα γίνουμε Λωτοφάγοι επειδή αυτό βολεύει τον Τσίπρα και την κλίκα του. Θα σχολιάσουμε, όμως, μερικά απ’ αυτά που εξήγγειλε, για να φανεί καθαρά ότι και πάλι προσπαθεί να φλομώσει με ψέματα τον ελληνικό λαό.

  • «Θα εγκαθιδρύσουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων». Σε ποιον τα πουλάτε αυτά, ρε αλήτες; Η Αχτσιόγλου δεν επικύρωσε το νόμο Βρούτση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, χωρίς να υπάρξουν συλλογικές διαπραγματεύσεις;
  • «Θα καταργήσουμε τον Νόμο Χατζηδάκη που καταργεί το οκτάωρο εργασίας και θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες». Επαναλαμβάνουμε το ίδιο ερώτημα: σε ποιον τα πουλάτε αυτά, ρε αλήτες; Ο Χατζηδάκης απλά χειροτέρευσε ένα αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί και επί των ημερών σας, χωρίς ποτέ να σας ενοχλήσει αυτό.
  • «Θα υλοποιήσουμε άμεσα ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση και επανακατάρτιση». Τα ίδια ακριβώς δεν είπε και ο Μητσοτάκης; Αυτός, μάλιστα, ανέβασε στις 150.000 τους «ωφελούμενους».
  • «Προχωρούμε λοιπόν σε διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες». Σαν την περιβόητη… σεισάχθεια που υπόσχονταν το 2014-15 είναι κι αυτό.

Και βέβαια, είναι ανάξια σχολιασμού τα περί «ευνοϊκών συνθηκών» που επικαλέστηκε ο Τσίπρας. Αρκεί να σημειώσουμε μόνο ότι στις «ευνοϊκές συνθήκες» ενέταξε και το Ταμείο Ανάκαμψης, τους πόρους του οποίου υποτίθεται ότι θα… ανακατανείμει σε… φιλολαϊκή κατεύθυνση. Μιλάμε για αισχρή κοροϊδία. Γιατί το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ήδη κατατεθεί στις Βρυξέλλες και έχει εγκριθεί, ενώ δεν μπορεί ν’ αλλάξει ούτε «και», χωρίς την έγκριση της Κομισιόν και του Eurogroup. Τι θα κάνει ο Τσίπρας, θα υποχρεώσει τους ευρωθεσμούς να του εγκρίνουν ένα… φιλολαϊκό προσανατολισμό του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης; Ούτε αυτός δεν τολμά να ισχυριστεί πια κάτι τέτοιο, γιατί όλοι θυμούνται τι έλεγε για τη Μέρκελ, ότι θα δεχτεί τους όρους του ΣΥΡΙΖΑ και θα ‘ναι ντάλα μεσημέρι, για να γίνειστο φινάλε  ο ίδιος ρεντίκολο, όχι ντάλα μεσημέρι αλλά… μέσα στα μαύρα τα μεσάνυχτα.

Αντίθετα, μια κουβέντα που πέταξε φευγαλέα ο Τσίπρας έχει τη σημασία της: «Κάποια στιγμή θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί. Και τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα». Επειδή οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δε θ’ αργήσουν να επιστρέψουν (ο φίλος του ο Ολαφ Σολτς το φωνάζει από τώρα) και επειδή ο ίδιος ο Τσίπρας δε ζητάει άμεσα εκλογές για να… προλάβει, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί θα επανέλθουν επι της… δεύτερη φορά Αριστεράς. Αρα, όσα υπόσχεται τώρα είναι λόγια του αέρα, που θα συντριβούν πάνω στον «χρυσό κανόνα» της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η διαφορά τακτικής μεταξύ 2014 και 2021 είναι προφανέστατη. Το 2014, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν «καβαλήσει» σε ένα ευρύ αντιμνημονιακό ρεύμα, το οποίο είχε χάσει όλους τους αγώνες και προσδοκούσε λύση από τις εκλογές. Σέρφαραν πάνω στο κύμα της λαϊκής οργής, έταζαν λαγούς με πετραχήλια και ζητούσαν εκλογές «εδώ και τώρα». Το 2021 βρίσκονται δυο χρόνια μετά την τριπλή εκλογική συντριβή τους από τον Κούλη, χωρίς να υπάρχει κανένα λαϊκό κύμα για να σερφάρουν πάνω του και να τους οδηγήσει σε εκλογική νίκη.

Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, λοιπόν, έχουν επιλέξει την τακτική του «ώριμου φρούτου»: τον Μητσοτάκη δε θα τον ρίξουμε, θα πέσει μόνος του. Προεδρικές εκλογές δεν υπάρχουν στον ορίζοντα για ν’ αλλάξουν τα δεδομένα (και να υπήρχαν, ο Μητσοτάκης θα τους σερβίριζε και πάλι τη Σακελλαροπούλου και θα την ξαναψήφιζαν και με τα δυο χέρια), οπότε θα περιμένουν να δεχτεί ο Μητσοτάκης και άλλα πλήγματα (ήδη έχει δεχτεί δύο: διαχείριση της πανδημίας και καταστροφικές πυρκαγιές).

Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να περιμένουν, με την ελπίδα ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα είναι πρώτο κόμμα και θα μπορέσουν να σύρουν σε συμμαχία το ΠΑΣΟΚ, άμα βγαίνουν τα «κουκιά». Επ’ αυτού (και κλείνουμε) υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα: άμα στις επόμενες εκλογές είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί να μην πάει σε δεύτερες εκλογές (προσχήματα θα βρεθούν άπειρα), που θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο Μητσοτάκη; Οταν γίνονται δεύτερες εκλογές στο καπάκι, το πρώτο κόμμα βγαίνει πάντοτε ενισχυμένο. Βάλτε και την ενισχυμένη αναλογική του Μητσοτάκη και θα βρείτε έναν ΣΥΡΙΖΑ κοντά στην αυτοδυναμία, ίσως και αυτοδύναμο (μιλάμε πάντα για τις επαναληπτικές εκλογές).

Περιττεύει να πούμε ότι ηθικές αναστολές δε θα έχουν ο Τσίπρας και η κλίκα του. Στην πολιτική ανηθικότητα έχουν δώσει εξετάσεις και τις έχουν περάσει με άριστα. Τότε γιατί επιμένουν στη ρητορική της «προοδευτικής διακυβέρνησης»; Για τον ίδιο λόγο που ο Ανδρέας Παπανδρέου επαναλάμβανε συνεχώς τους όρκους πίστης στη «συνεργασία των δημοκρατικών δυνάμεων», χωρίς ποτέ να την κάνει πράξη. Αυτή η ρητορική φέρνει ψήφους από το «κέντρο» και από τα «αριστερά» και ταυτόχρονα στριμώχνει το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ ενώπιον της εκλογικής βάσης που του έχει απομείνει. Για πλάκα νομίζετε, έπεσε τόσο πράσινο στο φόντο αυτή τη φορά, σε ίση αναλογία με το κοκκινο και το ροζουλί, ενώ παλαιότερα έβαζαν ντροπαλά κάποιες πράσινες λωρίδες στην άκρη του φόντου;

Εκτύπωση 🖨
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΣΙΠΡΑΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤαχύτατη αύξηση των κρουσμάτων στους νέους 0-17 ετών
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 22 Σεπτέμβρη

Σχετικά Αρθρα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει πλάτες στους σιωναζιστές πειρατές που χτύπησαν το Global Sumud Flotilla

Διεθνή 30 Απρ 2026, 21:08

Ο ΔΣΑ αποδοκιμάζει με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την από 27/4/2026 Πράξη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κ. Τζαβέλλα

Πολιτική 30 Απρ 2026, 20:12

Οταν γίνεται πολιτική «μούρη» ο Φώντας ο Μπαραλιάκος

Πολιτική 29 Απρ 2026, 21:51

Επεσαν οι μάσκες στη δίκη για το έγκλημα στα Τέμπη: Επιστροφή στη γραμμή Μητσοτάκη περί «ανθρώπινου λάθους»

Πολιτική 28 Απρ 2026, 20:56

Απροκάλυπτος εντολοδόχος του Μητσοτάκη, ο απερχόμενος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκε να ανασύρει από το αρχείο την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Πολιτική 27 Απρ 2026, 19:45

H Koβέσι πέρασε πριονοκορδέλα Μητσοτάκη-Φλωρίδη

Πολιτική 23 Απρ 2026, 14:28
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Μάη

3 Μάι 2026, 00:01
Παιδεία

Μητσοτάκης-Χριστοδουλίδης εγκαινίασαν παράρτημα του κερδοσκοπικού Πανεπιστήμιου Λευκωσίας στην Αθήνα

Πανηγύρια για γνώση δεκάδων χιλιάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

2 Μάι 2026, 09:39
Διεθνή

Δεν μπορούν να σταθούν στον νότιο Λίβανο οι σιωναζιστές

2 Μάι 2026, 09:24
Αγροτικά

Εξακολουθούν να «μαϊμουδίζουν» τα στοιχεία για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Εσπρωξαν τους κτηνοτρόφους σε μαζικούς εμβολιασμούς «στη ζούλα», με δική τους δαπάνη και χωρίς ελπίδα εκρίζωσης της νόσου

2 Μάι 2026, 06:15
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

2 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Μάη

2 Μάι 2026, 00:01
Εργατικά

EΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Για την ταξική-πολιτική οργάνωση του προλεταριάτου

1 Μάι 2026, 08:20
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί στα πειθαρχικά απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας

1 Μάι 2026, 08:18
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Μάη

1 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει πλάτες στους σιωναζιστές πειρατές που χτύπησαν το Global Sumud Flotilla

30 Απρ 2026, 21:08
Παιδεία

Το Στέκι του Συλλόγου Εστιακών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανήκει στους φοιτητές

30 Απρ 2026, 20:20
Πολιτική

Ο ΔΣΑ αποδοκιμάζει με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την από 27/4/2026 Πράξη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κ. Τζαβέλλα

30 Απρ 2026, 20:12
Πολιτισμός

Yπεραστικοί: «Πρωτομαγιά 1944»

Η καινούργια δημιουργία της μπάντας «τα λέει όλα»

30 Απρ 2026, 18:50
Διεθνή

Drone FPV της Χεζμπολά καταστρέφει ισραηλινό τεθωρακισμένο όχημα και τραυματίζει 12 στρατιώτες στη δυτική Γαλιλαία

Είναι η πρώτη φορά που drone FPV της Χεζμπολά με οπτική ίνα έφτασε στη δυτική Γαλιλαία

30 Απρ 2026, 18:04
Κόντρες

Maple Leaf Rag

30 Απρ 2026, 14:50
Διεθνή

Ο Τραμπ απειλεί να διατηρήσει τον αποκλεισμό του Ιράν, η Τεχεράνη απειλεί με «πρακτική» δράση

30 Απρ 2026, 11:57
Διεθνή

Ο σιωναζιστικός στρατός «απέτυχε σε όλα τα μέτωπα»

Δημοσκόπηση της σιωνιστικής κρατικής τηλεόρασης

30 Απρ 2026, 08:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Απρίλη

30 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Οταν γίνεται πολιτική «μούρη» ο Φώντας ο Μπαραλιάκος

29 Απρ 2026, 21:51
Διεθνή

Ιαπωνικό τάνκερ διέσχισε το Ορμούζ – Θα συνεργαζόμαστε με το Ιράν δηλώνει η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

29 Απρ 2026, 19:21
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Μάη

Ημέρα ηλίου.

Ημέρα κατά του άσθματος.

1886: Σε συνέχεια των γεγονότων της Πρωτομαγιάς στο Σικάγο, η αστυνομία ανοίγει πυρ κατά εργατών του εργοστασίου McCormick σκοτώνοντας έξι εργάτες.

1933: Αποφασίζεται η συγκέντρωση όλων των κομμουνιστών στις φυλακές της Ακροναυπλίας.

1937: Οδομαχίες μεταξύ CNT και ΚΚ Ισπανίας στη Βαρκελώνη.

1944: Ιδρύεται το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

1944: Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν πενήντα Ελληνες στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου.

1945: 145 ταγματασφαλίτες επιδράμουν στη Μικρή Βόλβη Θεσσαλονίκης.

1972: Τρεις συλλήψεις μελών της ΑΑΑ για τοποθετήσεις βομβών.

1981: Ανατινάζεται το αυτοκίνητο του α’ γραμματέα της αμερικανικής πρεσβείας, βόμβες στις γραμμές του τραίνου που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές ΕΘΥΛ και «Esso Pappas» και στο αυτοκίνητο του υπεύθυνου των εταιρειών.

2004: Τριπλή βομβιστική επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιτελικό κράτος σημαίνει αν κολλήσει κάπου ένα έργο, θα χτυπήσει ένα καμπανάκι και κάποιος θα ασχοληθεί – επιτελικό κράτος σημαίνει να κάνουμε Υπουργικό Συμβούλιο κάθε μήνα και να έχουμε προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου στην αρχή του χρόνου. Είναι ένας τρόπος διαχείρισης και διοίκησης που φέρνει κοντά την τεχνοκρατική με την πολιτική αντίληψη… Οσοι επιμένουν να βρίσκουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δήθεν τεχνοκρατών που διορίζονται και πολιτικών που εκλέγονται, δεν αντιλαμβάνονται ότι στη ΝΔ είμαστε μια ομάδα, ένα ανοιχτό δημοκρατικό κοινοβουλευτικό κόμμα – τα συζητούμε ανοιχτά, είμαστε μία οικογένεια και για αυτό προχωράμε τελικά μπροστά.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Επιτελικό κράτος σημαίνει να παίρνεις την αρμοδιότητα της ΕΥΠ/ΚΥΠ στο μέγαρο Μαξίμου και να «βυσματώνεις» όλους όσους διαχειρίζονται συμβάσεις – από υπουργούς μέχρι ανώτατους καραβανάδες – μη τυχόν και κάνουν «δουλειές» μόνοι τους. Επιτελικό κράτος σημαίνει να διορίζεις κεντρικά και τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων και τους επικεφαλής των εποπτευόμενων φορέων, ώστε ο υπουργός να είναι περικυκλωμένος από ανθρώπους του Μαξίμου. Επιτελικό κράτος σημαίνει να διοικεί ένας αυτοκρατορίσκος με μια αυλή Ηρακλέων του Στέματος που λογοδοτούν μόνο σ’ αυτόν. Αυτά τα γνωρίζουν οι πάντες, αλλά άρχισαν να τα «κοπανάνε» οι γαλάζιοι βουλευτές και πρώην υπουργοί στον Μητσοτάκη τώρα, που τον βλέπουν στριμωγμένο στα σκοινιά. Μ’ άλλα λόγια, βγάζουν την ουρά τους απέξω και δείχνουν με το δάχτυλο τον αυτοκρατορίσκο και την αυλή του, για να διασωθούν οι ίδιοι εκλογικά και πολιτικά. Δεν είναι πρωτοφανή αυτά. Εχουν ξαναγίνει στο παρελθόν κι ας μην είχε λανσαριστεί ο όρος «επιτελικό κράτος», με αξεσουάρ το τάμπλετ του Σκέρτσου και τους «κοριούς» του Δημητριάδη και του Κοντολέοντα. Ενόψει όλων των παραπάνω, η αποστροφή του Μητσοτάκη ότι «είμαστε μια οικογένεια» θυμίζει σαπουνόπερα τύπου «Τόλμη και γοητεία». Με ισχυρές καπιταλιστικές οικογένειες να συντρώγουν και να συνδεξιώνονται την ίδια στιγμή που το κάθε μέλος της οικογένειας σκάβει το λάκο των άλλων. Μήπως έτσι δεν είναι και η σχέση του μικρού Κυριάκου με τη μεγαλύτερη αδερφή του; Αυτός της απαγόρευσε να συμμετάσχει στις κυβερνήσεις του κι αυτή δεν τον κάλεσε ούτε στο γάμο του γιου τους. Αφήστε το γεγονός ότι, εκτός των αναγκαίων πολιτικών συνευρέσεων, οικογενειακή σύναξη έγινε μόνο στην κηδεία του Δρακουμέλ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo