Καλά, τόσο απασχολημένη ήταν αυτή η ψηλομύτα η (Γ)καμήλα και δεν μπορούσε να διαθέσει ένα μισάωρο για να πιει το five o’clock tea με τον Κούλη και τη Μαρέβα, αλλά άφησε τον Κάρολο να τους υποδεχτεί μόνος του; Δείτε τα, όμως, σαν καλά παιδάκια με σταυρωμένα τα χεράκια και χαμογελώντας εκστασιασμένα σαν να πήγαν στη μητρόπολη για να μεταλάβουν. Ο Κάρολος κατάλαβε την κόμπλα τους και τους κάνει νόημα: «Ελάτε, παιδάκια, στο θείο Κάρολο, μη φοβάστε».
Αφού δε θα ήταν η (Γ)καμήλα στο τσάι, ο Κούλης γιατί κουβάλησε τη Μαρέβα; Κάτι απορίες που έχετε κι εσείς. Θ’ άφηνε η άλλη τον Κούλη να πάει μόνος του στο κάστρο του Ουίνδσορ; Ενα παιδικό όνειρο έγινε πραγματικότητα. ‘Η μάλλον δύο παιδικά όνειρα, γιατί και ο Κούλης είναι γαλουχημένος από παιδί ως βασιλόφρων. Ο πατέρας του, αν και με καταγωγή από τη βενιζελική αστική παράταξη, ήταν πάντοτε κώλος και βρακί με τους Γλύξμπουργκ. Σε συνεργασία με το παλάτι οργάνωσε την «αποστασία» του 1965 και ήταν αυτός που μετά την πτώση της χούντας κατηγόρησε τον δεξιότατο Καραμανλή ότι οργάνωσε «ανφέρ» δημοψήφισμα αδικώντας τη μοναρχία. Από βρετανικού εδάφους, μάλιστα, εκφωνήθηκε το μητσοτάκειο «ανφέρ» (οποία σύμπτωσις…).
Δεν είναι, βέβαια, συνηθισμένο να γίνονται δεκτοί πρωθυπουργοί από τον βρετανό μονάρχη. Ομόλογοί του είναι οι αρχηγοί κρατών, βασιλείς ή πρόεδροι της Δημοκρατίας. Υπάρχει πρωθυπουργός για να συναντά τον αλλοδαπό ομόλογό του και να κάνει συζητήσεις για πολιτικά ζητήματα. Ο «αχώνευτος» Ινδός, όμως, έφτυσε τον Μητσοτάκη, με την ίδια σκαιότητα που η (Γ)καμήλα έφτυσε τη Μαρέβα. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Σούνακ «ήταν ήδη κλεισμένο κατά τις ημέρες της επίσκεψης του πρωθυπουργού σας», είπε στα «Νέα» πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ. «Ο κ. Σούνακ θα χαρεί να δει τον κ. Μητσοτάκη σε μια ενδεχόμενη μελλοντική επίσκεψή του». Αχ, αυτό το βρετανικό φλέγμα. Μιλάμε για σφάξιμο με το βαμβάκι.
Κι ο Κάρολος; Παραβίασε το πρωτόκολλο, δεχόμενος αυτός τον Μητσοτάκη που είχε αρνηθεί να συναντήσει ο πρωθυπουργός της αυτού μεγαλειότητας; Οχι βέβαια. Η επίσκεψη του Μητσοτάκη ήταν καθαρά ιδιωτική. Και για να γίνουμε συγκεκριμένοι, δεν αφορούσε τις κρατικές βρετανικές υποθέσεις, αλλά τις προσωπικές μπίζνες του Καρόλου (ως γνωστόν, τα μέλη της βρετανικής μοναρχικής οικογένειας έχουν και δικές τους μπίζνες, εννοείται χρυσοφόρες). Γι’ αυτό ούτε επίσημο γεύμα ή δείπνο με προπόσεις έγινε ούτε δηλώσεις ακολούθησαν.
Τι σόι δουλειές έχει ο Μητσοτάκης με τον Κάρολο; Το Τατόι, που ο Μητσοτάκης εξακολουθεί να ονομάζει «βασιλικά κτήματα» και που θέλει να το φτιάξει σαν το Ντάμφρι Χάουζ της Σκωτίας, μια μπίζνα του Καρόλου που είχε επισκεφθεί ο Μητσοτάκης τον περασμένο Απρίλη.
«Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ στο Κάστρο του Windsor. Η συνάντηση, στην οποία ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, διεξήχθη σε θερμό κλίμα» ήταν η λακωνικότατη ανακοίνωση που εξεδόθη από πλευράς κυβέρνησης. Γιατί συναντήθηκαν; Τι συζήτησαν; Η κυβερνητική ανακοίνωση δεν μας διαφώτισε.
Στο βρετανικό ταμπλόιντ «Μίρορ» διαβάζουμε περισσότερα: «Ο βασιλιάς συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας χθες το βράδυ για να συζητήσουν για την αποκατάσταση του σπιτιού της οικογένειας του πρίγκιπα Φιλίππου αξίας 12,3 εκατομμυρίων λιρών»! Μιλάμε για καθαρή προβοκάτσια, γιατί το Τατόι δεν είναι σπίτι των Γλύξμπουργκ αλλά ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους, χρυσοπληρωμένη μάλιστα σ’ αυτούς, μετά την προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Για τη μπίζνα των περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ μάλλον έχει καλή πληροφόρηση η βρετανική φυλλάδα. Από πού αντλεί ενημέρωση; Από τους ίδιους τους Γλύξμπουργκ! «”Θέλουν να το χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα βέλτιστων πρακτικών”, δήλωσε εκπρόσωπος του Βασιλιά Κωνσταντίνου, του τελευταίου Βασιλιά της Ελλάδας», γράφει η φυλλάδα, αναφερόμενη στην ανακαίνιση του Ντάμφρι Χάουζ στη Σκωτία, όπου έστησε μια ακόμη μπίζνα ο Κάρολος (η επένδυση έφτασε τα 45 εκατομμύρια λίρες), προτού γίνει βασιλιάς, όταν ακόμη ήταν πρίγκιπας της Ουαλίας.
Ο Γλύξμπουργκ παρουσιάζεται από το βρετανικό ταμπλόιντ, και πάλι προβοκατόρικα, σαν βασιλιάς της Ελλάδας. Και το «project Τατόι», εκτός από την επιχειρηματική πλευρά, έχει και μια πολιτική-ιστορική πλευρά. Θέλουν να μετατρέψουν το Τατόι σε ένα μουσείο που θα προβάλλει την αίγλη των ευρωπαϊκών μοναρχικών οίκων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και αυτός των Γλύξμπουργκ. Δεν υπάρχει –τουλάχιστον στη σημερινή συγκυρία- περιθώριο για επαναφορά της μοναρχίας στην Ελλάδα, αλλά στήνοντας στο Τατόι ένα τέτοιο μοναρχικό μουσείο, αυτή η προοπτική θα παραμένει πάντα ζωντανή. Για όποτε…
Ο Μητσοτάκης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος γι’ αυτή τη δουλειά. Δεν ξέρουμε αν θα προλάβει, όμως η δεύτερη συνάντησή του με τον Κάρολο μέσα σε λίγους μήνες δείχνει ότι βιάζεται. Και επειδή τίποτα δεν ανακοινώνεται, αλλά όλα γίνονται στο παρασκήνιο, δεν ξέρουμε σε τι βαθμό ωρίμανσης έχει φτάσει το «project Τατόι».
Ως καπνό παραλλαγής, ο Μητσοτάκης σκόρπισε τη φήμη ότι θα θέσει στον Κάρολο το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Σιγά μην τοποθετηθεί σ’ αυτό το ζήτημα ο εκπρόσωπος της βρετανικής μοναρχίας που είχε υπό τη σκέπη της τους αρχαιοκάπηλους λήσταρχους τύπου λόρδου Ελγιν, που ρήμαξαν όλες τις χώρες όπου είχαν ανθίσει αρχαίοι πολιτισμοί.
Φεύγοντας από το κάστρο Ουίνδσορ, ο Κούλης μίλησε για «win – win» λύση. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Πως το ελληνικό κράτος θα αναγνωρίσει την ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου επί των Γλυπτών του Παρθενώνα και θα ξεκινήσει κάποιο πρόγραμμα ανταλλαγών. Κάτι που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την προκλητική πρόσφατη ιστορία για τις κλεμμένες κυκλαδικές αρχαιότητες της συλλογής Στερν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Γλυπτά Παρθενώνα: Αλήθεια και πρόστυχη προπαγάνδα
Eπικίνδυνα παιχνίδια με τα γλυπτά του Παρθενώνα (και όχι μόνο)
Mητσοτάκης-Μενδώνη: Νομιμοποιούν την αρχαιοκαπηλία!
Πλήρης τεκμηρίωση από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων ότι τα αρχαία του Στερν είναι προϊόντα λαθρανασκαφής και αρχαιοκαπηλίας
Κατά τα άλλα, ο Μητσοτάκης συμμετείχε σε μια συνάντηση με «επενδυτές» στην έδρα της Goldman Sachs, όπου δεν περιορίστηκε στα καθιερωμένα, αλλά τους εξήγησε πως είναι προς το συμφέρον τους να κάνει μια δεύτερη θητεία, για να… ολοκληρώσει το έργο του (βοήθεια τους ζήτησε, μ’ άλλα λόγια). Εκανε και μια άνευ πολιτικής σημασίας εμφάνιση στο LSE και έριξε το βάρος στην κομματική εκδήλωση της ΝΔ στο Μέιφερ.
Τι εστί Μέιφερ; Αριστοκρατική συνοικία του Λονδίνου στο ανατολικό σύνορο του Χάιντ Παρκ, όπου κατοικούν εμίρηδες, σεΐχηδες, εφοπλιστές, χρηματιστές του City και άλλα… φτωχαδάκια. Είναι μια από τις πιο ακριβές περιοχές του κόσμου. Εκεί έχει κομματική οργάνωση η ΝΔ, εκεί πήγε να μιλήσει ο Μητσοτάκης. Δεν προσπάθησε να κάνει συγκέντρωση με Ελληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν στη βρετανική πρωτεύουσα και που ξέρουν το Μέιφερ μόνο ως… τουριστικό αξιοθέατο.
Ο Μητσοτάκης κάλεσε το ακροατήριό του να εγγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για τη συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές, διότι «χρειαζόμαστε την αυτοδυναμία». Εμείς απλά θα σημειώσουμε ότι οι ελληνικής καταγωγής εφοπλ(η)στές που είναι εγκατεστημένοι στο Λονδίνο είναι παραδοσιακά βασιλόφρονες και έχουν δεσμούς και με τη βρετανική μοναρχία, η οποία αποτελούσε και το σύμβολο της πάλαι ποτέ θαλασσοκράτειρας Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
ΥΓ. «Δεν ξέρουμε ακόμη πότε θα γίνουν οι εκλογές. Δεν σας το κρατάμε κρυφό, απλώς δεν το ξέρουμε», είπε ο Μητσοτάκης στο κομματικό ακροατήριο του Μέιφερ. Καλά, οι εκλογές δε θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας; Του ξέφυγε ή το πέταξε σκόπιμα για να ανατροφοδοτήσει τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, που ο ίδιος είχε ανοίξει μ’ εκείνο το «μυρίζουν εκλογές» της Καλλιθέας;