Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 1 Δεκέμβρη
  • Πάει κι ο «ψηλός», πλησιάζει η ώρα του «κοντού»;
  • Καμιά ανοχή στις απολύσεις μητέρων – η μητρότητα είναι δικαίωμα, όχι ποινή!
  • Σαν σήμερα 30 Νοέμβρη
  • Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ: Δεν θα συμπράξουμε στις διαγραφές φοιτητών για να μπορούμε να τους κοιτάμε στα μάτια
  • Η βόρεια σιωνιστική οντότητα παραμένει «παραλυμένη» ένα χρόνο μετά την κατάπαυση του πυρός
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»ΚΚΕ: Πλυντήριο για την εγκληματική δράση του Λιμενικού
Πολιτική

ΚΚΕ: Πλυντήριο για την εγκληματική δράση του Λιμενικού

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Φεβ 2025, 10:00

Την περασμένη Παρασκευή (7 Φλεβάρη), ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ), στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρός της, ο β’ αντιπρόεδρος, ο υπεύθυνος Τύπου και ένα μέλος του ΔΣ. Τον Δ. Κουτσούμπα συνόδευαν ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ, ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής και συνταγματάρχης (ΕΔ) ε.α., και ο Νίκος Γαρδίκης, μέλος του Τμήματος της ΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Ρουτίνα, θα έλεγε κανείς, καθώς εδώ και χρόνια η ηγεσία του ΚΚΕ έχει νομιμοποιήσει πολιτικά μπάτσους, λιμενόμπατσους, καραβανάδες και λοιπά όργανα των μηχανισμών καταστολής του αστικού κράτους και τα δήθεν συνδικαλιστικά τους όργανα, διαχωρίζοντας αυτούς που ασκούν την καταστολή από την ίδια την κατααστολή, μ’ έναν τρόπο που θα τον ζήλευε κάθε εκπρόσωπος της μεταφυσικής ιδεολογίας.

Εν προκειμένω, όμως, έχουμε κάτι παραπάνω από τη ρουτίνα, καθώς η εν λόγω συνάντηση, στο ανώτατο επίπεδο μάλιστα, έγινε ελάχιστες μέρες μετά την ανακοίνωση του Συνηγόρου του Πολίτη για την ολοκλήρωση ενός πορίσματος 148 σελίδων, στο οποίο έχει επισυναφθεί αποδεικτικό υλικό περίπου 5.000 σελίδων και το οποίο καταλογίζει στο Λιμενικό εγκληματικές ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα για το ναυάγιο της Πύλου, το έγκλημα από το οποίο έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες μετανάστες.

Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που προσπάθησε να αποτρέψει την έκδοση αυτού του πορίσματος, αντέδρασε με σκαιότητα, επιτιθέμενη στον ΣτΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Πόρισμα Συνηγόρου του Πολίτη: Ευθύνες στο Λιμενικό για τον πνιγμό πάνω από 600 προσφύγων ανοιχτά της Πύλου

Εξ ορισμού, λοιπόν, η συνάντηση του ανώτατου κλιμάκιου της ηγεσίας του ΚΚΕ με το «συνδικαλιστικό» όργανο των «νερόμπατσων» έγινε στη σκιά του πορίσματος του ΣτΠ και της ωμής επίθεσης της κυβέρνησης σ’ αυτόν.

Ο Δ. Κουτσούμπας, στο καλωσόρισμά του προς την αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας των Λιμενικών, είπε τα καθιερωμένα, αντιμετωπίζοντας τους «νερόμπατσους» απλά σαν ένα κλάδο… δημόσιων υπάλληλων:

«Το ΚΚΕ με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο που διαθέτει στηρίζει, προσπαθεί να προωθήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο Λιμενικό Σώμα, τα αιτήματα της Ομοσπονδίας, όπως για παράδειγμα το ζήτημα των μεταθέσεων από το υπουργείο Ναυτιλίας, που χρειάζεται οπωσδήποτε σύνταξη νέου Προεδρικού Διατάγματος με βάση αυτά που προτείνει η Ομοσπονδία προς το υπουργείο και την κυβέρνηση, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για τα ζητήματα της επαναφοράς των Δώρων Πάσχα, Άδειας, Χριστουγέννων, για απόδοση όλων των οφειλόμενων αδειών και των ρεπό στο προσωπικό, για συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων των κατά τόπους λιμενικών υπηρεσιών».

Δεν μπορούσε, όμως, να μην μπει και στο «ψητό». Αντιγράφουμε από το 902.gr (η έμφαση δική μας):

Επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη να θεσπιστεί Κώδικας Δεοντολογίας Λιμενικού για να είναι ξεκάθαροι οι προβλεπόμενοι κανόνες εμπλοκής και συμπεριφοράς σε κάθε περιστατικό, έτσι ώστε να μην οδηγούνται και να μην σπρώχνονται να χρησιμοποιούν μεθόδους που οδηγούν είτε σε πνιγμούς είτε σε ναυάγια ξεριζωμένων. Όλα αυτά τα προβλήματα πρέπει να εκλείψουν. Ξέρουμε ότι δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι στο Λιμενικό Σώμα, αυτά είναι θέμα πολιτικής βούλησης, ευθύνεται η κυβέρνηση, ευθύνονται τα υπουργεία, όλοι αυτοί που έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι.

Tέτοιο ξύπλυμα ούτε σε νεροτριβή στους καταρράκτες της Νάουσας! Φταίει η έλλειψη «Κώδικα Δεοντολογίας» για τα εγκληματικά pushback στο Αιγαίο, που έχουν οδηγήσει σε τόσο ναυάγια και θανάτους προσφύγων; Δεν υπάρχει το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν υπάρχουν οι παραδόσεις της ελληνικής ναυτοσύνης, που απαγορεύουν κάθε εχθρική συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους που κινδυνεύουν, αλλά αντίθετα επιβάλλουν την παροχή βοήθειας ώστε οι άνθρωποι αυτοί να βγουν ασφαλείς στη στεριά; Το να δένεις το σαπιοκάραβο Adriana και να το τραβάς βίαια για να το ανατρέψεις και να πνίξεις πάνω από 600 ανθρώπους, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης «Κώδικα Δεοντολογίας»;

Την περασμένη εβδομάδα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Μυτιλήνης αθώωσε τον παλαιστίνιο πρόσφυγα Α.Χ., τον οποίο το Λιμενικό τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί, φυλάκισε για πάνω από ένα χρόνο και παρέπεμψε σαν διακινητή. Οι επιβαίνοντες στο μικρό φουσκωτό των προσφύγων κατέθεσαν ότι δέχτηκαν επίθεση από σκάφος του Λιμενικού που τους εμβόλισε, ενώ προηγουμένως ένας λιμενικός πυροβόλησε με αληθινά πυρά. Στη συνέχεια, ο Α.Χ. χτυπήθηκε βάναυσα από λιμενικούς με καλυμμένα χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα να υποστεί εκδορές, μώλωπες και το πρόσωπό του να παραμορφωθεί από το ξύλο. Και κατά την πάγια τακτική της μπατσαρίας, τον κατηγόρησαν σαν διακινητή, ενώ δεν ήταν ο χειριστής της βάρκας.

Οι δύο «νερόμπατσοι» δεν πήγαν καν να καταθέσουν στο δικαστήριο! Ο Α.Χ. αθωώθηκε χάρη στις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων προσφύγων. Εφταιγε και γι’ αυτό το περιστατικό, σε όλη του την έκταση, από το pushback και τον εμβολισμό της βάρκας των προσφύγων, μέχρι τον άγριο ξυλοδαρμό του παλαιστίνιου πρόσφυγα και την παραπομπή του σαν διακινητή, η έλλειψη «Κώδικα Δεοντολογίας»;

Συνεχίζει το δημοσίευμα του 902.gr:

Τέλος, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για την Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα του ελεύθερου συνδικαλισμού, για να πάψουν οι διώξεις απέναντι σε συνδικαλιστές οι οποίοι προωθούν τα δίκαια αιτήματα του κλάδου. Πρέπει να πάψουν οπωσδήποτε οι διώξεις ή ενοχλήσεις -εάν υπάρχουν και όσο υπάρχουν- σ’ αυτούς που καταδικάζουν την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να πάψουν να μπαίνουν εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση των Ενώσεων των λιμενικών. Γιατί είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, όπου κι αν εργάζεται, να λέει ελεύθερα τη γνώμη του και την άποψή του. Σημείωσε επίσης πως: «Όλα αυτά θέλουμε να συζητήσουμε και να μας πείτε τι άλλο θέλετε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση της επίλυσης των δίκαιων αιτημάτων σας».

Ενα ερώτημα μόνο: βγήκε ποτέ «συνδικαλιστικό» όργανο των λιμενικών να καταγγείλει ότιστο Αιγαίο γίνονται εγκληματικά pushback; Και δέχτηκε απειλή ή δίωξη γι’ αυτό; Ούτε ο Δ.Κουτσούμπας ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο. Στα «δίκαια αιτήματα του κλάδου» αναφέρθηκε.Κάτι είπε και για «διώξεις ή ενοχλήσεις σ’ αυτούς που καταδικάζουν την εμπλοκή τηςχώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», χωρίς μάλιστα να είναι και σίγουρος: «εάνυπάρχουν και όσο υπάρχουν» είπε. Για τα εγκλήματα κατά των προσφύγων στη θάλασσαούτε λέξη.

Το δημοσίευμα του 902.gr τελειώνει ως εξής:

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Λιμενικών τόνισαν τη σημασία της ειλικρινούς σχέσης που έχουν χτίσει με το ΚΚΕ, η οποία τους βοηθάει στην ανάδειξη των αιτημάτων τους, όπως επίσης και στην υπεράσπιση του δικαιώματός τους στη συνδικαλιστική δράση. Μετέφεραν, μεταξύ άλλων, προβλήματα του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος και αιτήματα της Ομοσπονδίας, όπως το ζήτημα των μεταθέσεων, καθώς λόγω του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος εδώ και 4 χρόνια οι λιμενικοί δεν μπορούν να μετατεθούν στον τόπο συμφερόντων τους. Τέλος, τόνισαν τη σημασία της Θέσπισης Κώδικα Δεοντολογίας Λιμενικού, ώστε το σημερινό κενό που υπάρχει να μην χρησιμοποιείται ως άλλοθι για συμπεριφορές λιμενικών που οφείλονται κατά κύριο λόγο σε οδηγίες και διαταγές ανωτέρων τους.

Μια χαρά είναι αυτά για ψηφοθηρία.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που ως γνωστόν υπάγεται απευθείας στο μέγαρο Μαξίμου, διένειμε ως Δελτίο ολόκληρο το δημοσίευμα του 902.gr. Tυχαίο; Ασφαλώς όχι. Είχε και μια προσθήκη, όμως, το δελτίο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Την εξής (η έμφαση δική μας):

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο Κ. Κυράνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών, ανέφερε: «Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας στο Λιμενικό Σώμα. Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η συνεργασία μας με το ΚΚΕ και τους εκπροσώπους του έχει φέρει θετικά αποτελέσματα στα όσα διεκδικούμε, στα όσα προσπαθούμε για τους συναδέλφους μας, όπου κι αν αυτοί υπηρετούν, κι αυτή η σχέση ανανεώθηκε σήμερα με το νέο διεκδικητικό μας πλαίσιο και τη συζήτηση που είχαμε με τον κ. Κουτσούμπα, τους βουλευτές και τους εκπροσώπους του κόμματος».

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σε ένα χώρο εργαζομένων που αποτελείται από ένστολους, ένα κόμμα έχει βρεθεί δίπλα στα στελέχη και όσες φορές χρειάστηκε βοήθεια την παρείχε με θετικά αποτελέσματα τόσο για εμάς που είμαστε οι εκπρόσωποι όσο και για τους συναδέλφους και τους ευχαριστούμε για τη διαρκή στήριξη και συνεργασία που έχουμε μέχρι και σήμερα» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη θέση της Ομοσπονδίας στο ναυάγιο της Πύλου, ο Κ. Κυράνης απάντησε ότι «η θέση της Ομοσπονδίας είναι ξεκάθαρη: Δηλώνουμε απερίφραστα τη στήριξη στους συναδέλφους που επιχειρούν σε κάθε σημείο της χώρας και εκτελούν τις εντολές και τις οδηγίες».

«’Αρα αυτό που εμείς υποστηρίζουμε είναι ότι οι συνάδελφοί μας όταν επιχειρούν δέχονται εντολές και αυτό ακριβώς κάνουν και σε καμία περίπτωση δεν φέρουν την ευθύνη για ό,τι έχει προκύψει. Αναφερόμενος σε όλα τα περιστατικά αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι οι χιλιάδες διασώσεις μεταναστών στη θάλασσα και ανθρώπων που έρχονται σε κίνδυνο κι αυτό πρέπει να κρατήσουμε από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Μόνο τη βοήθεια, τη στήριξη και την παροχή συνδρομής όταν οι άνθρωποι κινδυνεύουν» κατέληξε ο Κ. Κυράνης.

Χρειάζεται να σχολιάσουμε τίποτα; Ξεκάθαρα είναι τα πράγματα. Εχουμε την προπαγάνδα του μεγάρου Μαξίμου, προσαρμοσμένη με τρόπο που να αναπαραχθεί από τη «συνδικαλιστική» ηγεσία των «νερόμπατσων». Προσέξτε την τοποθέτη του προέδρου της ΠΟΛ. Λέει πως αυτοί εκτελούν εντολές, άρα δεν έχουν καμιά ευθύνη (υπερασπιστική γραμμή για τυχόν ποινικές εμπλοκές, όπως αυτή που εισηγείται ο Συνήγορος του Πολίτη), αλλά την ίδια στιγμή ισχυρίζεται πως στη θάλασσα το μόνο που κάνουν αυτοί είναι να σώζουν ζωές μεταναστών! Αρα, όσοι καταγγέλλουν pushback, διεμβολισμούς, ξυλοδαρμούς, πόσο μάλλον το έγκλημα της Πύλου, λένε ψέματα!

ΥΓ1. Γιατί ο 902.gr δεν δημοσίευσε και τις δηλώσεις Κυράνη; Ρητορικό είναι το ερώτημα. Ετσι γίνονται αυτές οι δουλειές: μέσα θα πούμε τα γενικά και μόλις βρεθείς ανάμεσα σε δημοσιογράφους πες και τα υπόλοιπα, χωρίς να είναι μπροστά ο Κουτσούμπας.

ΥΓ2. Την επόμενη φορά που θα σας δέρνουν τα ΜΑΤ ή οι ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού, μην ξεχάσετε να τους πείτε (αν προλάβετε): «Κατανοώ ότι αυτή τη στιγμή εκτελείς εντολές της κυβέρνησης, δεν το κάνεις με τη θέλησή σου»… Και προπαντός, μην σηκώσεις χέρι εναντίον τους, κάτσε να φας το ξύλο με… κατανόηση ότι αυτοί που σε δέρνουν είναι απλά… εργαζόμενοι που κάνουν τη δουλειά τους. Οπως οι γιατροί και οι νοσηλευτές που σώζουν ζωές, όπως οι εργάτες καθαριότητας που ξεβρωμίζουν τον τόπο, όπως οι εκπαιδευτικοί που μαθαίνουν γράμματα στα παιδιά.

Εκτύπωση 🖨
PUSHBACKS ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ ΚΚΕ ΛΙΜΕΝΙΚΟ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 10 Φλεβάρη
Επόμενο άρθρο Κακομοίρογλου

Σχετικά Αρθρα

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Με εντολή Βορίδη ακυρώθηκαν οι έλεγχοι της Τυχεροπούλου, που είχε στείλει στον εισαγγελέα ο Βάρρας, και άρχισαν να πληρώνονται τα λαμόγια!

Πολιτική 28 Νοέ 2025, 12:48

Μακιαβελικά

Πολιτική 24 Νοέ 2025, 14:43

Οι ρώσοι, οι κινέζοι, οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και η μπανανία Ελλάδα

Πολιτική 21 Νοέ 2025, 19:19

Ματαιώθηκε εκδήλωση σιωνιστικής εταιρίας στο Ηράκλειο

Χάρη στην καίρια παρέμβαση του κινήματος αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

Πολιτική 21 Νοέ 2025, 13:58

Θα ζήλευε και ο Πινόκιο

Πολιτική 20 Νοέ 2025, 22:39

Ο «Βλάχος» είναι πονηρός (και πάντα Αβερωφικός)

Πολιτική 20 Νοέ 2025, 18:39
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Δεκέμβρη

1 Δεκ 2025, 00:01
Διεθνή

Πάει κι ο «ψηλός», πλησιάζει η ώρα του «κοντού»;

30 Νοέ 2025, 09:40
Εργατικά

Καμιά ανοχή στις απολύσεις μητέρων – η μητρότητα είναι δικαίωμα, όχι ποινή!

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού EKΠΑ για απολυμένη εργαζόμενη στην καθαριότητα

30 Νοέ 2025, 06:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Νοέμβρη

30 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ: Δεν θα συμπράξουμε στις διαγραφές φοιτητών για να μπορούμε να τους κοιτάμε στα μάτια

Κάλεσμα προς τους διδάσκοντες για κοινή δράση

29 Νοέ 2025, 20:05
Διεθνή

Η βόρεια σιωνιστική οντότητα παραμένει «παραλυμένη» ένα χρόνο μετά την κατάπαυση του πυρός

Οι έποικοι δυσκολεύονται να επιστρέψουν και να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, ένα χρόνο μετά τη λήξη του πολέμου των σιωναζιστών στον Λίβανο

29 Νοέ 2025, 09:54
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

29 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Νοέμβρη

29 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Νίλα εισβολέων σιωναζιστών κομάντο σε συριακή κωμόπολη, μετά από ένοπλη αντίσταση των κατοίκων της

28 Νοέ 2025, 20:14
Κόντρες

Βομβαρδισμός ανακοινώσεων = υπουργός σε μεγάλο ζόρι

28 Νοέ 2025, 19:36
Διεθνή

Ζήτημα χρόνου η ιμπεριαλιστική ειρήνη στην Ουκρανία

28 Νοέ 2025, 14:59
Πολιτική

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Με εντολή Βορίδη ακυρώθηκαν οι έλεγχοι της Τυχεροπούλου, που είχε στείλει στον εισαγγελέα ο Βάρρας, και άρχισαν να πληρώνονται τα λαμόγια!

28 Νοέ 2025, 12:48
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Νοέμβρη

28 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Χειρότεροι από ναζί: δολοφόνησαν εξ επαφής δύο άοπλους Παλαιστίνιους στη Τζενίν

27 Νοέ 2025, 20:29
Καταστολή

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ επιδιώκει την εξόντωση των φοιτητών που συμμετείχαν στην κατάληψη της Αρχιτεκτονικής

27 Νοέ 2025, 16:17
Κόντρες

Ποιος είν’ αυτός ο τυχερός;

27 Νοέ 2025, 09:31
Διεθνή

Ενοχος για ανθρωποκτονίες και εγκληματική συνωμοσία ο αδελφός του πρώην προέδρου της Κολομβίας

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 28 χρόνων ως αρχηγός παραστρατιωτικού τάγματος θανάτου

27 Νοέ 2025, 07:33
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Νοέμβρη

27 Νοέ 2025, 00:01
Υγεία

Ψ.Ν.Α. (Δαφνί): Η αθλιότητα του μεγαλύτερου ψυχιατρικού νοσοκομείου της χώρας

Ξεμένει από οδηγούς, αλλά τα αυτιά διοίκησης, 2ης ΥΠΕ και κυβέρνησης δεν ιδρώνουν

26 Νοέ 2025, 20:34
Πολιτισμός

Εισβολή πάνοπλων ασφαλιτών και μπάτσων και διάλυση παιδικής παράστασης στο Παλαιστινιακό Εθνικό Θέατρο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ

26 Νοέ 2025, 18:53
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Δεκέμβρη

Ημέρα των φυλακισμένων.

Ημέρα κατά του AIDS.

Αζόρες, Πορτογαλία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1640).

Ισλανδία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1918).

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Ημέρα δημοκρατίας (1958).

Ρουμανία: Εθνική γιορτή.

1893: Ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει στη Βουλή «δυστυχώς επτωχεύσαμε».

1899: Πρώτη κυβέρνηση Εργατικών (παγκοσμίως) στην Αυστραλία.

1900: Η Νικαράγουα πουλάει τα δικαιώματα της διώρυγας του Παναμά στις ΗΠΑ για 55 εκατομμύρια δολάρια.

1918: Ιδρύεται η Γιουγκοσλαβία.

1944 : Παραιτούνται οι υπουργοί του ΕΑΜ που συμμετείχαν στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

1960: Συγκρούσεις οικοδόμων και αστυνομικών στην Αθήνα.

1992: Συλλαμβάνεται ο καταζητούμενος από το 1885 Γιώργος Μπαλάφας ως μέλος της οργάνωσης “Αντικρατική Πάλη“.

1994: Αποφυλακίζεται μετά από 22 χρόνια η Ίρμγκαρντ Μέλερ, πρώην μέλος της RAF.

1997: Αθωώνεται ο Γιώργος Μπαλάφας για την εκτέλεσητου εισαγγελέα Θεοφανόπουλου.

2001: Συνοριοφύλακες πυροβολούν εναντίον δύο νεαρών Αλβανών σε παραμεθόριο χωριό της Θεσπρωτίας, ο ένας πέφτει νεκρός.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Αισθανόμουν σαν μελλοθάνατος, που δεν ήξερε πότε θα εκτελεστεί η ποινή του. Λένε συχνά πως οι άνθρωποι αντιδρούν παράξενα όταν βρίσκονται κάτω από πίεση. Άλλοι φωνάζουν, άλλοι θρηνούν, άλλοι κλείνονται στον εαυτό τους. Εγώ, πάλι, έχω τη συνήθεια να σφυρίζω. Κάτι σαν μηχανισμός άμυνας, υποθέτω. Θυμάμαι τότε, με όλη την ένταση, την αγωνία, την κούραση, μου είχε κολλήσει ένας σκοπός που σφύριζα συνέχεια. Όχι κάτι ΕΑΜίτικο ή επαναστατικό, τύπου «Bella Ciao», αλλά ένα παλιό ρεμπέτικο του Τσιτσάνη: «Η καρδιά σου θα γίνει χρυσή». Το είχε τραγουδήσει η Μαρίκα Νίνου, με τη φωνή της να γλυκαίνει τη μελαγχολία και να την κάνει σχεδόν παρηγορητική. Δεν ξέρω γιατί κόλλησα με αυτό. Σφύριζα και σιγοτραγουδούσα την πρώτη στροφή που τη θυμόμουν… Σφύριζα τον σκοπό καθώς περπατούσα σε αυτούς τους ατελείωτους διαδρόμους του κεντρικού κτιρίου της Κομισιόν, του «Μπερλεμόντ», όπως το λένε όλοι εκεί, ή το σιγοτραγουδούσα από μέσα μου στις ατελείωτες και βασανιστικές συνεδριάσεις μιας διαπραγμάτευσης που φαινόταν αδιέξοδη. Ήταν τρόπος να αναπνεύσω μέσα στην ασφυξία. Και, ίσως, λειτουργούσε μέσα μου ως μια μικρή, διακριτική πρόκληση. Μια μικρή απρόβλεπτη σκανδαλιά. Να δείξω, χωρίς λόγια, χωρίς εντάσεις, πως δεν με τρόμαζαν. Οσο δεινοί και αν ήταν στο θέατρο του εκβιασμού, εγώ δεν είχα σκοπό να παίξω τον ρόλο που μου είχαν προδιαγράψει. Σκέφτομαι εκ των υστέρων ότι εκείνες τις στιγμές το σφύριγμα δεν ήταν απλώς μια αυθόρμητη αντίδραση, ήταν μια πολύ προσωπική και εσωτερική μορφή αντίστασης. Ενα στοιχείο της ταυτότητάς μου. Μια υπενθύμιση, πρώτα σε μένα και ύστερα σε όλους, ότι δεν θα αφήναμε να μας καταπιεί ο φόβος. Ηθελα να γεννηθεί μέσα τους η αμφιβολία: «Μα αυτός… σφυρίζει; Χαμογελά; Δεν είναι σοβαρός; Δεν αντιλαμβάνεται την κατάσταση;».

Αλέξης Τσίπρας («Ιθάκη»)

(Οπως ξέρουμε, καμιά αμφιβολία δεν δημιουργήθηκε στη Μέρκελ και τον Ολάντ. Και ο φόβος κατάπιε τον Τσίπρα και το ρόλο που του είχαν προδιαγράψει τον έπαιξε μέχρι τέλους, επιστρέφοντας από το Μπερλεμόν με ένα Μνημόνιο ναααα, μετά συγχωρήσεως, αφού προηγουμένως διασκέδασε τη «μαμά» και τον «μπαμπά» σφυρίζοντάς τους Τσιτσάνη – όπως ισχυρίζεται, γιατί όλο αυτό είναι αποκύημα φαντασίας. Καλά, δεν βρέθηκε ένας να τον προστατέψει από τέτοιες μακακίες; Οχι ο Μαραντζίδης, που ευχαρίστως μετέτρεπε σε παραμύθι για μεγάλους τις αφηγήσεις του Τσίπρα, αλλά ο Καλογήρου, η Μπαζιάνα; Είναι φανερό πως έχουν στήσει μια καινούργια παιδική χαρά και παίζουν όλοι μαζί, έχοντας χάσει ακόμα και την αίσθηση του γελοίου. Εκτός αν οι γάλλοι σύμβουλοι επικοινωνίας έχουν συμβουλέψει να το πάνε το πράγμα σαν παιδική χαρά, για να δώσουν την αίσθηση της αναγέννησης, σ’ ένα πολιτικό τοπίο που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη κάθε κοινωνικής συμμετοχής, η οποία έχει αντικατασταθεί από τη διαμεσολάβηση μέσω των media και των social media)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo