Μέχρι στιγμής, όμως, οι Αμερικανοί δεν δείχνουν να τείνουν ευήκοον ους στα αιτήματα της ελληνικής διπλωματίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μπους έρχεται στις 10 Ιούνη στα Βαλκάνια, χωρίς να επισκεφτεί την Ελλάδα. Ο ίδιος θα πάρει μέρος σε τετραμερή διάσκεψη (ΗΠΑ, Αλβανία, Κροατία, Μακεδονία), που θα γίνει στο Δυρράχιο, ενώ στις 12 και στις 13 του Ιούνη θα έρθει στην Αθήνα ο Μπερνς (ούτε καν η Κοντολίζα Ράις), για να μεταφέρει προφανώς τα όσα θα έχουν αποφασιστεί στην τετραμερή. Αν στην τετραμερή αποφασιστεί οριστικά η ένταξη και των τριών βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ ως «πακέτο», ποιος στην Ελλάδα θα τολμήσει να σκεφτεί καν την ιδέα του βέτο; Είναι δυνατό έλληνας αστός πολιτικός να βάλει βέτο στην επέκταση του ΝΑΤΟ στη βόρεια Βαλκανική, επικαλούμενος το γεγονός ότι το αεροδρόμιο των Σκοπίων μετονομάστηκε πρόσφατα σε «Μέγας Αλέξανδρος»; Αυτό που στην Ελλάδα μοστράρεται ως «ύψιστο εθνικό θέμα» σε οποιαδήποτε άλλη καπιταλιστική χώρα ακούγεται ως καλαμπούρι τριτοκλασάτου «σταντ κομίντιαν» σε καμπαρέ της αμερικάνικης ενδοχώρας.
Οπως αποδεικνύεται, δεν ήταν καθόλου τυχαία η «διαρροή» από το Μαξίμου με αναφορά σε πρόωρες εκλογές απ’ αφορμή την καρικατούρα του Μακεδονικού, που εδώ και μια δεκαπενταετία ταλανίζει το ελληνικό αστικό κράτος (δυστυχώς και τον ελληνικό λαό, που έχει κατ’ επανάληψη γίνει άθυρμα στα χέρια του πιο τυχοδιωκτικού εθνικισμού). Ο ίδιος ο Καραμανλής με τις δημόσιες παρεμβάσεις του στην Αυστραλία, φρόντισε να δείξει πως το θέμα απασχολεί πολύ σοβαρά την κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, αποτελεί αγκάθι στα πλευρά της, καθώς γνωρίζει πως μια «κωλοτούμπα» θα φουσκώσει εκλογικά τα πανιά του ΛΑΟΣ στη Βόρεια Ελλάδα. Κι έτσι και καταφέρει να μπει ο Καρατζαφέρης στη Βουλή, ο Καραμανλής -αν νικήσει, όπως όλα δείχνουν- θα περάσει μαύρη τετραετία. Οχι γιατί θα του ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση ο τυχοδιώκτης πολιτικός, αλλά γιατί θα έχει ισχνότατη πλειοψηφία και θα αναγκαστεί να καταστήσει τον Καρατζαφέρη προνομιακό συνομιλητή της ΝΔ.
«Κάντε εκλογές πριν», φέρεται να απάντησε με κυνικότητα ο «πολύς» Ν. Μπερνς στη Μπακογιάννη που του έθεσε το θέμα κατά την τελευταία επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον. Πριν από πότε; Πριν από τις αρχές του 2008, που οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να εντάξουν τη FYROM στο ΝΑΤΟ, με το συνταγματικό της όνομα, το οποίο ήδη αναγνωρίζουν (Δημοκρατία της Μακεδονίας). Εχει τα κότσια η κυβέρνηση να βάλει βέτο στο ΝΑΤΟ; Ούτε γι’ αστείο δεν πρέπει να το συζητάμε. Ετσι και οι ΗΠΑ έχουν καταλήξει σε μια τέτοια απόφαση, δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που να μπορεί να σταθεί απέναντί τους. Η Ελλάδα δεν είναι Τουρκία και αυτό το έχουν εδώ και χρόνια συνειδητοποιήσει οι αστοί πολιτικοί «μας». Αλλωστε, μια νέα κρίση δεν την επιθυμεί με τίποτα η ελληνική κεφαλαιοκρατία, που έχει κάνει τόσες επενδύσεις στο γειτονικό κράτος, ώστε να ελέγχει σχεδόν την οικονομική του ζωή. Τι θα γίνουν αυτές οι επενδύσεις σε περίπτωση κρίσης κατά την οποία η Μακεδονία θα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ;
Δυο πράγματα, λοιπόν, προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή. Πρώτο, να αγοράσει χρόνο (φοβούνται μη τυχόν και ο ειδικός διαπραγματευτής Μ. Νίμιτς καταθέσει την εντολή, οπότε η πρωτοβουλία του ΟΗΕ για κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος θα θεωρηθεί οριστικά ναυαγήσασα) και δεύτερο να πείσει τις ΗΠΑ πως έχουν συμφέρον να πιέσουν τα Σκόπια να συναινέσουν σε λύση κοινής αποδοχής με την Αθήνα (η οποία δεν απορρίπτει πλέον τη σύνθετη ονομασία).
Πέρα, όμως, από τις εθνικιστικές γελοιότητες, που τροφοδοτούν σταθερά τον κομματικό ανταγωνισμό στη χώρα μας, μείζον ζήτημα αποτελεί η επέκταση της αμερικάνικης πυραυλικής ασπίδας στα Βαλκάνια. Τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι η επίθεση της Μπακογιάννη στις ρωσικές απόψεις, δυο φορές μάλιστα τους τελευταίους μήνες, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Την προηγούμενη βδομάδα, η ημερήσια ρουμανική εφημερίδα Adevarul, επικαλούμενη δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, ο οποίος είχε μόλις συναντηθεί με τον Τζορτζ Μπους, έγραψε ότι η «αντιπυραυλική απίδα» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ θα επεκταθεί και στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία και Τουρκία). Το ότι η είδηση δεν ήταν ράδιο-αρβύλα αποδεικνύεται και από την αναπαραγωγή της στην ιστοσελίδα του αμερικάνικου «think tank» Stratfor την ίδια μέρα. Μια βδομάδα αργότερα η είδηση κυκλοφόρησε έντονα και στην Ελλάδα και διπλωματικοί κύκλοι δήλωναν με νόημα ότι «για την ώρα» «επισήμως» δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα. Ξεχνούσαν, όμως, ότι το αίτημα είχε αντίστροφη πορεία. Ούτε μήνας δεν πέρασε από τότε που το υπέβαλε η Μπακογιάννη, στηρίζοντας την αμερικάνικη πολιτική έναντι των έντονων γαλλογερμανικών (και όχι μόνο) αντιδράσεων. Ο νέος «ψυχρός πόλεμος» έχει ξεκινήσει και «είμαστε» φουλ μέσα.