Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη
  • Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή
  • Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!
  • Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού
  • Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Γιατί δεν τους αποκαλούν νεοναζιστές;
Πολιτική

Γιατί δεν τους αποκαλούν νεοναζιστές;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Σεπ 2023, 20:15

Είναι άφθονο το παραπολιτικό κουτσομπολιό γύρω από την εν εξελίξει «σφαγή» στο νεοναζιστικό μόρφωμα του Κασιδιάρη, οι νεοναζιστές -ο Στίγκας από τη μια, οι έντεκα Κασιδιαραίοι από την άλλη- προσφέρουν άφθονο υλικό, όμως εμείς θέλουμε πριν από οτιδήποτε άλλο να ρωτήσουμε: γιατί δεν τους αποκαλούν νεοναζιστές; Γιατί κάνουν λόγο για «ακροδεξιούς», «ακροδεξιά πολυκατοικία» και τα παρόμοια; Γιατί διαχωρίζουν τον Στίγκα από τους υπόλοιπους; Μήπως στο πρόσωπό του βρήκαν τον «καλό» και θέλουν να χτίσουν γύρω του τη «σοβαρή Χρυσή Αυγή» που χρόνια ονειρεύονται;

Από προχθές ο Στίγκας εμφανίζεται στα αστικά ραδιοκάναλα πιο συχνά και από τον Κασσελάκη. Μαθαίνουμε κάθε λεπτομέρεια του καυγά του με τους έντεκα Κασιδιαραίους βουλευτές του. Αυτό είπε ο Στίγκας, έτσι του απάντησαν οι έντεκα, αυτό τους ανταπάντησε ο Στίγκας, αυτό ανταπάντησε ο Κατσιβαρδάς και πάει λέγοντας. Ολες αυτές οι λεπτομέρειες, με τους νεοναζιστές να αλληλοκατηγορούνται για «ντον Κορλεόνε» και «Greek Mafia», κρύβουν την ουσία του ζητήματος. Ολοι εξακολουθούν να κρύβουν το ότι εξαρχής το μόρφωμα «Σπαρτιάτες» ήταν βιτρίνα του Κασιδιάρη κι αυτό το ήξεραν καλά όλοι τους και ιδίως η ηγεσία της ΝΔ.

Θυμάστε πώς ανακοινώθηκε η «στήριξη» Κασιδιάρη στους «Σπαρτιάτες»; Εξω από τον Αρειο Πάγο, όπου εμφανίστηκαν η δικηγόρος και πορτ παρόλ του Κασιδιάρη και ο Κατσιβαρδάς, δήθεν ως εκπρόσωπος Τύπου του Στίγκα. Εμείς τότε προειδοποιήσαμε: Ο Κασιδιάρης μασκαρεύτηκε «Σπαρτιάτης». Δώσαμε και ονόματα νεοναζιστών Κασιδιαραίων που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια των «Σπαρτιατών».

Οταν οι νεοναζιστές Κασιδιαραίοι μπήκαν στη Βουλή, επισημάναμε ότι έβαλαν τους Κασιδιαραίους στη Βουλή και τώρα παριστάνουν τους έκπληκτους. Γράψαμε, μεταξύ των άλλων:

Αλήθεια, δεν μπορούσε ο μηχανισμός της ΝΔ (αφήστε το ΠΑΣΟΚ που απλά ακολουθούσε) να βρει ότι οι πρωτοεμφανιζόμενοι «Σπαρτιάτες» ήταν βιτρίνα του Κασιδιάρη; Και μόνο το όνομα του αχυράνθρωπου-επικεφαλής έφτανε. Γράφαμε: «Πώς πέρασαν οι «Σπαρτιάτες» από τον Αρειο Πάγο; Διά της σιωπής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ. Δεν κατάλαβαν; Αντε να μην κατάλαβαν στην αρχή ότι είναι κόλπο του Κασιδιάρη. Δεν ήξεραν, όμως, το ποιόν του επικεφαλής; Ο ίδιος ο Στίγκας λέει ότι πέρασε από την ΠΟΛΑ του Σαμαρά και το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη, το βέβαιο όμως είναι πως τα τελευταία χρόνια ήταν στο νεοναζιστικό μόρφωμα του Λαγού ΕΛΑΣΥΝ. Ως στέλεχος, μάλιστα, που οργάνωνε εκπομπές με καλεσμένα γκεσέμια του νεοναζιστικού μορφώματος (βάλαμε και βίντεο, που ασφαλώς δεν αγνοούσε ο μηχανισμός της ΝΔ).

Μετά υπήρχε η ρητορική. Ολη η προπαγάνδα του Στίγκα περιστρεφόταν γύρω από τα γνωστά φασιστικά στερεότυπα: οι Τούρκοι είναι «Μογγόλοι», οι πρόσφυγες είναι «λαθροεισβολείς» και «ορδές βαρβάρων» του «μισητού Ισλάμ», «οι κίναιδοι δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο» (για την προβολή της βραβευμένης ταινίας «Αγόρια στο ντους»), ο Τσίπρας είναι «προδότης», η ΝΔ είναι «σάπια και προδοτική», ο Βελόπουλος «πολιτικός απατεώνας», ο δε Νατσιός της «Νίκης» «γύρναγε στις εκκλησίες και ακολουθούσε κατά πόδας Μητροπολίτες με αστραφτερές Μερσεντές βγάζοντας χριστιανικούς λόγους».

Και μην μας πουν ότι δεν μπορούσαν να ζητήσουν απαγόρευση με βάση τις… ιδέες. Αρκούσε η συμμετοχή των προβεβλημένων στελεχών του Κασιδιάρη για να καθήσουν να ετοιμάσουν ένα υπόμνημα και να το καταθέσουν στους αρεοπαγίτες με το αίτημα να απαγορευτούν οι «Σπαρτιάτες». Δεν το έκαναν. Οχι γιατί δεν είχαν καταλάβει, αλλά γιατί δεν ήθελαν.

Ο Μητσοτάκης και το επιτελείο του αποφάσισαν να χρησιμοποιούσαν το νεοναζιστικό μόρφωμα του Κασιδιάρη για να διεμβολίσουν τα φασιστοακροδεξιά μορφώματα. Κυρίως τη «Νίκη» αλλά και τον Βελόπουλο. Πίστευαν ότι οι Κασιδιαραίοι θα κόψουν ψήφους απ’ αυτά τα μορφώματα, θα τα κατεβάσουν κάτω από το 3%, ποσοστό που δε θα έπιαναν ούτε οι Κασιδιαραίοι, και έτσι η ΝΔ θα πρόσέθετε τουλάχιστον μια δεκάδα βουλευτές στην κοινοβουλευτική της ομάδα.

Οχι μόνο δεν πέτυχε το στόχο η ΝΔ, αλλά στο τέλος είδε να μπαίνουν στη Βουλή και τα δύο μορφώματα, το νεοναζιστικό του Κασιδιάρη και η «Νίκη». Ο Μητσοτάκης πέτυχε κάτι… πρωτότυπο. Κέρδισε εκλογές με απλή αναλογική και στη Βουλή μπήκαν πέντε κόμματα. Πήγε σε δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική και στη Βουλή μπήκαν οχτώ κόμματα! Κέρδισε, βέβαια, την αυτοδυναμία. Μια αυτοδυναμία ίση σε αριθμό εδρών μ’ αυτήν του 2019. Η εργαλειοποίηση των νεοναζιστών, όμως, προκειμένου ο Μητσοτάκης να ενισχύσει την αυτοδυναμία του, είναι ένα ακόμη στίγμα.

Ο Στίγκας αρχικά εμφανίστηκε πρόθυμος να λειτουργήσει ως «μπροστινός» του Κασιδιάρη (χαρακτήρισε καύσιμο τη στήριξη του Κασιδιάρη). Σύντομα, όμως, άρχισε να… αυτονομείται από το κέντρο του Δομοκού. Τι συνέβη; Τα έσπασαν για τα λεφτά που θα πάρει το μόρφωμα (γύρω στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ!); Παρενέβη η ΝΔ και μέσω Τασούλα έριξε «γέφυρες» προς τον Στίγκα, με την υπόσχεση ότι ως πρόεδρος του κόμματος θα πάρει τα λεφτά, ακόμα κι αν μείνει μόνος του, αλλά καλύτερα θα ήταν να «πείσει» και μερικούς από τους νεοναζιστές βουλευτές, ει δυνατόν τέσσερις ώστε να λογίζεται ως πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας;

Την πλήρη αλήθεια δε θα τη μάθουμε (εδώ ο Στίγκας την Πέμπτη μίλησε από το βήμα της Βουλής για «ντον Κορλεόνε» και την Παρασκευή είπε στον Real FM ότι… «δεν εννοούσε τον κύριο Κασιδιάρη»). Αυτά που αναφέραμε, όμως, δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Προκύπτουν από τα… συμφραζόμενα.

Το βέβαιο είναι πως ο Κασιδιάρης έδωσε στους δικούς του εντολή να «ξεφορτωθούν» τον Στίγκα. Πώς θα το έκαναν αυτό; Γράφοντας μέλη και οργανώνοντας συνέδριο (γενική συνέλευση το λένε), που θα μπορούσε ν’ αλλάξει πρόεδρο. Ο Στίγκας το κατάλαβε (δεν ήταν και δύσκολο) και στύλωσε τα πόδια, αρνούμενος το συνέδριο. Το σύνολο των βουλευτών του τον ξεφτίλισε, απέχοντας από την ομιλία του στη Βουλή. Ο Στίγκας διέγραψε τρεις από δαύτους, χαρακτηρίζοντάς τους ως «πρωταίτιους».

Είπε και κάτι για ποινικά αδικήματα και εισαγγελείς, αλλά όσες φορές κι αν τον ρώτησαν στις ραδιοτηλεοπτικές του εμφανίσεις αρνήθηκε να δώσει την παραμικρή εξήγηση, το παραμικρό στοιχείο. Ο Μητσοτάκης, μετά από την τοποθέτηση του Στίγκα, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν και κοινοβουλευτικές συνέπειες. Ο Τασούλας, εμμέσως πλην σαφέστατα, κάλεσε τον Στίγκα να προχωρήσει σε διαγραφές βουλευτών. Είναι προφανές ότι η κυβερνητική πλευρά προσπαθεί να στριμώξει τον Στίγκα για να πάψει εντελώς να το παίζει δίπορτο. «Για να πάρεις πρέπει να δώσεις» είναι το μήνυμα που του πέρασαν Τασούλας και Μητσοτάκης.

«Οποιος αναφέρεται σε τακτικές μαφιόζων είναι γιατί τις γνωρίζει και τις εφαρμόζει ο ίδιος. Η σημερινή παράσταση Στίγκα στην Ολομέλεια της Βουλής, είχε σκηνοθετηθεί από την κυβέρνηση, τον οποίο χρησιμοποίησε ως πιόνι», απάντησαν σε δήλωσή τους οι έντεκα βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος. Και συμπλήρωσαν: «Οι αισχρές και συκοφαντικές δηλώσεις του σε βάρος εκλεγμένων βουλευτών, προσβάλλουν πρωτίστως τους 250.000  ψηφοφόρους μας πού είναι οι μόνοι στους οποίους λογοδοτούμε. Γιατί φοβάται το συνέδριο του κόμματος και τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες ο Στίγκας; Γιατί γνωρίζει ότι είναι ο μόνος που έχει λειτουργήσει και λειτουργεί εξωθεσμικά και παράνομα, παραβιάζοντας το καταστατικό, μη στελεχώνοντας όργανα άσκησης ελέγχου του και παρακωλύοντας το άνοιγμα του κόμματος στη βάση που το έφερε στη Βουλή». Παράλληλα, ανέφεραν ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα “Σπαρτιάτες” ανοίγει το κόμμα στην κοινωνία, με περιοδείες και προσυνεδριακές συνδιασκέψεις μας σε όλη την επικράτεια για μία ισχυρή αντιπολίτευση, μέσα στη βουλή και σε όλη την Ελλάδα».

Ο Στίγκας λέει πως τουλάχιστον τρεις βουλευτές δεν υπέγραψαν την ανακοίνωση. Οταν τον ρωτούν αν υποκλάπηκε η υπογραφή τους, αρχίζει να παραμιλάει. Είναι προφανές ότι οι έντεκα είναι «ένα», τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Αν κάποιοι δε συμφωνούσαν με τη δήλωση θα το είχαν πει. Πέραν του εθνικοσοσιαλισμού που δένει τους νεοναζιστές με τον Αρχηγό Κασιδιάρη (η έννοια του Αρχηγού, του φίρερ, έχει ένα ισχυρό άρωμα μυστικισμού στα διεστραμμένα μυαλά των νεοναζιστών), ακόμα και στενά οικονομικά να το δουν, ο Κασιδιάρης είναι πιο συμφέρουσα «επένδυση» από τον Στίγκα. Ο Στίγκας είναι ένας «πουθενάς», που μπορεί να τους εξασφαλίσει κάποιο κρατικό χρήμα σήμερα, ενώ ο Κασιδιάρης τους έβγαλε στη Βουλή τώρα (δεν είναι λίγα αυτά που παίρνουν ως βουλευτές) και μπορεί να τους ξαναβγάλει αύριο.

Το ποιος θα πάρει το νεοναζιστικό μόρφωμα είναι προφανές: αυτός που το έχει και τώρα, ο Κασιδιάρης. Το ποιος θα πάρει το όνομα και το χρήμα, όμως, θα κριθεί από τα δικαστήρια και όχι από το συνέδριο που θα στήσουν οι Κασιδιαραίοι. Ο Στίγκας έχει με το μέρος του την κυβερνητική υποστήριξη, ο Κασιδιάρης και οι νεοναζιστές του έχουν τους ψηφοφόρους,, έχουν ένα μεγάλο κομμάτι των οργανωμένων χρυσαυγιτών (και του νεοναζιστικού μορφώματος του Λαγού), επομένως μπορεί να στήσουν ένα νεοναζιστικό μόρφωμα που θα το ονομάσουν «Σπαρτιάτες» ή «Ελεύθεροι Σπαρτιάτες» ή όπως αλλιώς και να φτιάξουν και κοινοβουλευτική ομάδα αυτού του μορφώματος.

Θα έχουμε σίγουρα και άλλα επεισόδια του πολέμου της νεοναζιστικής «Greek Mafia», σε επίπεδο πολεμικής ρητορικής, σε επίπεδο Βουλής και σε επίπεδο αστικών δικαστηρίων. Και θα εξακολουθήσουμε ν’ ακούμε για «ακροδεξιά», για Στίγκα που «δεν είναι φασίστας» και για βουλευτές που απλά «κατευθύνονται από τον καταδικασμένο Κασιδιάρη».

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του κάλπικου αστικού αντιφασισμού, που δε θέλει τους νεοναζιστές στη Βουλή (τους έχει, όμως), αλλά τους θέλει στο δρόμο, να αναπτύσσουν την εγκληματική τους δράση ενάντια σε πρόσφυγες, αντιφασίστες, κομμουνιστές, αναρχικούς και «διαφορετικούς» από τα πρότυπα της αρίας φυλής. Επαναλαμβάνουμε αυτά που γράφαμε στις 11 Φλεβάρη του 2023:

Αν το αστικό κράτος, που τώρα το διευθύνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εφάρμοζε το σκεπτικό και το διατακτικό της ιστορικής απόφασης 2644/2000 του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, θα μπορούσε να τσακίσει τους νεοναζιστές. Τι λέει αυτή η απόφαση; Οτι εγκληματική οργάνωση δεν είναι οι μερικές δεκάδες νεοναζιστών που δικάστηκαν, αλλά η ΧΑ ως κόμμα. Από την κορφή μέχρι τον πάτο. Αρα, όποιος/α εμφανίζεται ως στέλεχος, μέλος, ενεργός οπαδός της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης και των παραφυάδων της πρέπει να συλλαμβάνεται και να παραπέμπεται για το αυτόφωρο κακούργημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Δεν το έκανε το αστικό κράτος, γιατί δε θέλει να τσακίσει το ναζισμό, που είναι σάρκα από τη σάρκα της αστικής εξουσίας. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ απαίτησε κάτι τέτοιο, χρησιμοποιώντας την πολιτική και κοινοβουλευτική του δύναμη και τα ΜΜΕ που ελέγχει. Χώρα που δεν έχει θεσπίσει αντιναζιστική νομοθεσία φτιάχνει ad hoc νομοθεσία για τον αποκλεισμό ενός νεοναζιστικού μορφώματος, όχι επειδή είναι τέτοιο, αλλά επειδή κόβει ψήφους από το κυβερνών κόμμα. Αυτή είναι η ουσία.

Δυόμισι χρόνια άφησαν τους νεοναζιστές ασύδοτους, παρά τη δικαστική απόφαση του Οκτώβρη του 2020. Θα μπορούσαν να τους τσακίσουν και χωρίς ειδική αντιναζιστική νομοθεσία, αν ακολουθούσαν αυτή την απόφαση. Δεν το έκαναν. Και τώρα έπεσαν οι μάσκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Αβανταδόροι του νεοναζισμού

Εκτύπωση 🖨
ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΕΣ ΣΤΙΓΚΑΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 2 Σεπτέμβρη

Σχετικά Αρθρα

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

Καταστολή 7 Νοέ 2025, 11:34

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ που πρώτος κατήγγειλε το σκάνδαλο κυνηγήθηκε υπηρεσιακά και απειλήθηκε από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Ανατριχιαστικά περιστατικά προκύπτουν από επίσημα έγγραφα που «θάβονταν»

Πολιτική 31 Οκτ 2025, 20:00

Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία στην κατ’ έφεση δίκη των νεοναζιστών εγκληματιών της ΧΑ και των παρακλαδιών της

Στις 12 Δεκέμβρη η αγόρευση της εισαγγελέα

Πολιτική 31 Οκτ 2025, 18:13

Φασίστες στην παρέλαση της 28ης Οκτώβρη!

Τι δουλειά είχε η ακροδεξιά «Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία» στη στρατιωτική παρέλαση;

Πολιτική 30 Οκτ 2025, 08:53

Kίνητρα στην αστυνομία για να κόβει αβέρτα πρόστιμα-χαράτσια του ΚΟΚ

Πολιτική 27 Οκτ 2025, 18:40

Ιδιώνυμο αδίκημα η διαδήλωση στο Σύνταγμα

Καταστολή 22 Οκτ 2025, 14:50
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Κόντρες

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

5 Νοέ 2025, 18:54
Διεθνή

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

5 Νοέ 2025, 17:51
Αγροτικά

Κομισιόν προς Τσιάρα: Θα επιβάλουμε εμβολιασμό για την ευλογιά των αιγοπροβάτων και γενική απαγόρευση εξαγωγών (ζώων, κρέατος και γαλακτοκομικών)

Για ποιους λόγους υπέρμαχοι και αντίθετοι στον εμβολιασμό κρατούν κρυφή την επιστολή του επίτροπου Βάρχεϊ

5 Νοέ 2025, 11:28
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

Ημέρα ακτινολογίας.

Ημέρα πολεοδομίας – χωροταξίας.

1901: Βίαιες συγκρούσεις στην Αθήνα με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη («Ευαγγελικά»), έντεκα νεκροί, ογδόντα τραυματίες, ενώ πυροβολήθηκε και ο πρωθυπουργός Θεοτόκης που υπέβαλε την παραίτηση του λίγες μέρες αργότερα.

1903: Ταραχές με αφορμή την παράσταση “Ορέστεια” του Αισχύλου από το Βασιλικό Θέατρο με κείμενο σε απλή καθαρεύουσα, δύο νεκροί και δέκα τραυματίες.

1917: Καταργείται η ιδιωτική ιδιοκτησία γης στη Ρωσία. Το Συμβούλιο των Κομισάριων του Λαού καθιερώνεται ως η νέα κυβέρνηση και διορίζει τον Λένιν πρόεδρο, τον Λέον Τρότσκι κομισάριο εξωτερικών και τον Στάλιν κομισάριο εθνοτήτων.

1925: Ιδρύονται τα Τάγματα Ασφαλείας (SS) του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (Γερμανία).

1932: Απόπειρα πραξικοπήματος από τον Χίτλερ.

1938: Ναζί πυρπολούν συναγωγές, καταστρέφουν εβραϊκά μαγαζιά και συλλαμβάνουν χιλιάδες Εβραίους κατά τη διάρκεια της “Νύχτας των κρυστάλλων“.

2001: Εκρηξη σε διαμέρισμα της οδού Μαυρικίου, τραυματισμός Κυριάκου Μαζοκόπου.

2007: Ο πατέρας πέντε παιδιών Ιλμι Λατές εντοπίζεται από μπλόκο συνοριοφυλακής λίγο έξω από τη Λεβαία Φλώρινας, πυροβολείται πισώπλατα σχεδόν εξ επαφής και πέφτει νεκρός.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo