Ενα αγωνιώδες ερώτημα τυραννάει από χθες το ευρωσύστημα: γιατί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δεν έφαγε τα σοκολατάκια που του χάρισαν στο Κατάρ, αλλά τα χάρισε στον οδηγό του αυτοκινήτου; Τη μπάλα την πήρε μαζί του, το ίδιο και κάτι αναμνηστικά ευτελούς αξίας (δική του η εκτίμηση), όχι όμως και τα σοκολατάκια. Κάνει δίαιτα; Του έχει ανέβει το ζάχαρο; Του έχει απαγορέψει η Μερθέδες να πηγαίνει σοκολατάκια στο σπίτι; ‘Η απλά σιχαίνεται τα γλυκά των Αράβων και τρώει μόνο πραλίνες Βρυξελλών; Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν από χθες τους αναλυτές των ευρωπαϊκών εφημερίδων, ενώ οι ανταποκριτές στο εμιράτο πήραν εντολή να βρουν ποιος ήταν ο οδηγός του αυτοκινήτου που μετέφερε τον Σχοινά στη Ντόχα και την ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό του αντιπροέδρου.
Γελάτε; Κι όμως, αυτά ακούστηκαν από τον ίδιο τον Μαργαρίτη Σχοινά σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στις Βρυξέλλες, έχοντας δίπλα του τον εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ. Θα μπορούσες να την πεις και «αντίδραση» Ραν Ταν Πλαν αυτή του Σχοινά, δεδομένου ότι καθυστέρησε δυο μέρες να «απολογηθεί». Και δυο μέρες είναι πολύ μεγάλος χρόνος, αν αναλογιστούμε την πύκνωση που έχει ο πολιτικός χρόνος στις Βρυξέλλες τις τελευταίες μέρες.
Ολα άρχισαν την Κυριακή, την επομένη της σύλληψης Καϊλή, με δημοσίευμα της ιταλικής «Ρεπούμπλικα», εφημερίδας που συνδέεται με το PD (Δημοκρατικό Κόμμα), μέλη του οποίου είναι ο περιβόητος Παντσέρι, ο Φραντσέσκο της Εύας και οι άλλοι «ερευνώμενοι» του λεγόμενου Qatargate. Ο Σχοινάς δεν έχει σχέσεις ούτε με τους Ιταλούς, ούτε με την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών. Καραδεξιός είναι, η δε σύζυγός του, η Ισπανίδα Μερθέδες Αλβαργονθάλεθ, είναι στέλεχος στη Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του προέδρου της Μάνφρεντ Βέμπερ. Η «Ρεπούμπλικα» έγραψε ότι «ερευνάται» και ο Σχοινάς, γιατί και αυτός είχε πει τα ίδια με την Καϊλή για το Κατάρ.
Constructive meetings today in Doha with Minister of Foreign Affairs H.E. @MBA_AlThani_ and Minister of Labour H.E. Ali bin Samikh Al Marri.
The EU and Qatar will continue to broaden our relationship on mobility, skills, labour reform, security and people to people contacts. pic.twitter.com/CGgxrAP2ux
— Margaritis Schinas (@MargSchinas) November 20, 2022
Με καθυστέρηση δύο ημερών, λοιπόν, ο Σχοινάς βγήκε και δήλωσε αθώος. Τι έγινε μέσα σ’ αυτές τις δυο μέρες; Καθορίστηκε το πλαίσιο της «κάθαρσης», και από πλευράς βελγικών αστυνομικοδικαστικών αρχών και από πλευράς μηχανισμών της ΕΕ. Η Φον ντερ Λάιεν (δηλαδή η Γερμανία) περιχαράκωσε την Κομισιόν και η Μετσόλα καθοδηγήθηκε (μόνη της δεν έχει τα «κιλά» για τέτοιες υποθέσεις) να δείχνει με το δάχτυλο την Καϊλή (και καναδυό ιταλούς σοσιαλδημοκράτες), προχωρώντας σε αστραπιαίες διαδικασίες «διόρθωσης» της πολιτικής του Ευρωκοινοβούλιου έναντι του Κατάρ και στην αποκαθήλωση της Καϊλή.
Ας μας επιτραπεί εδώ μια παρένθεση. Οι χιλιάδες λομπίστες στις Βρυξέλλες ασχολούνται κυρίως με την Κομισιόν και τις υπηρεσίες της και δευτερευόντως με το Ευρωκοινοβούλιο και τους ευρωβουλευτές. Η Κομισιόν είναι μια οιονεί κυβέρνηση, αυτή έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία, οι επίτροποι προωθούν θέματα και σχέδια καπιταλιστών, οι γενικές διευθύνσεις της Κομισιόν εγκρίνουν ή απορρίπτουν επιχειρηματικά σχέδια και αιτήματα χωρών. Οι αρμοδιότητες της Κομισιόν είναι περισσότερες και σοβαρότερες από τις αρμοδιότητες του Ευρωκοινοβούλιου. Οπως έχουμε ξαναγράψει, το 1999 υποχρέωθηκε σε παραίτηση ολόκληρη η Κομισιόν του Ζακ Σαντέρ, μετά από κατηγορίες για χρηματισμό. Στην Κομισιόν πέφτουν τα χοντρά λαδώματα, αλλά η Κομισιόν βγήκε υπεράνω υποψίας, χωρίς καν να ερευνηθεί για το Qatargate.
Ας κλείσουμε την παρένθεση με ένα απλό ερώτημα: οι χιλιάδες λομπίστες που νομίμως είναι εγκατεστημένοι στις Βρυξέλλες, πρέπει να εισπράττουν για μισθούς, σπίτια, αυτοκίνητα πάνω από 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Πόσα δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να μοιράζουν σε Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο για να κάνουν τις δουλειές των πελατών τους και να δικαιολογούν τις μισθάρες, τις βιλάρες και τις αυτοκινητάρες τους; Αν οι κάθε είδους αμοιβές των λομπιστών είναι το 10% των μιζών, τότε οι μίζες πρέπει να ξεπερνούν τα 13,5 δισ. Και λίγα λέμε. Το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες συμποσούται σε αμύθητα ποσά. Αλλά, όλοι είναι αθώοι, πλην της Καϊλή, του Φραντσέσκο της (που πλέον τον δίνει στεγνά η «δικιά μας»), του Παντσέρι και δυο-τριών ακόμα! Το πιστεύετε;
Τι είπε ο Σχοινάς, πέρα από τα σοκολατάκια; «Ημουν στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ ως εκπρόσωπος της Κομισιόν, ήταν το πρώτο παγκόσμιο αθλητικό event μετά την πανδημία. Με απόλυτη διαφάνεια, είχα συζητήσεις και υπερασπίστηκα το αθλητικό μας μοντέλο. Σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου για το Κατάρ, κάθε λέξη είναι 100% συμβατή με τις πολιτικές της Κομισιόν. Δεν αυτοσχεδιάζουμε, δεν εφευρίσκουμε θέσεις. Με θρησκευτική ευλάβεια επαναλαμβάνω τις πολιτικές της Κομισιόν. Και για τα εργασιακά «επανέλαβα τις πολιτικές του ILO (σ.σ. Διεθνές Γραφείο Εργασίας) που έχει γραφείο με 40 άτομα στην Ντόχα».
Επομένως, η Κομισιόν κρίνει ότι το Κατάρ τα πάει καλά στα εργασιακά! Το ίδιο και το ILO! Αυτός ο βρομερός μηχανισμός, που παρουσιάζεται σαν δήθεν προστάτης των εργατών, ενώ αποτελεί οργανέτο του κεφαλαίου. Οπως ανέφεραν οι συνεργάτες του Σχοινά, στις δηλώσεις του για τα εργασιακά στο Κατάρ δεν είπε τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από τα όσα περιλαμβάνονται στην Εκθεση του ILO για «συγκεκριμμένες προόδους στα ζητήματα αυτά τα τελευταία 4,5 χρόνια». Μάλιστα, υπογράμμιζαν ότι ο Σχοινάς ξεκίνησε το ταξίδι του στο Κατάρ συναντώντας τον εκεί εκπρόσωπο του ILO και προσέθεταν ότι όλες οι συναντήσεις του με αξιωματούχους του Κατάρ δημοσιοποιήθηκαν και αναρτήθηκαν στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter.
Το ίδιο ακριβώς υπερασπιστικό επιχείρημα διαμήνυσε και η Καϊλή, μέσω Δημητρακόπουλου. Οτι βρισκόταν στο Κατάρ με προεδρική εντολή και πως ό,τι έκανε ήταν σε συνεργασία με την πρόεδρο. Η Μετσόλα, όμως, προτού καν ολοκληρωθεί η προκαταρκτική διαδικασία των βελγικών δικαστικών αρχών, έσπευσε να πετάξει την Καϊλή σαν την τρίχα από το ζυμάρι, ξηλώνοντάς την με fast track διαδικασία (μέσα σε μια μέρα) από αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβούλιου.
Η ίδια, όμως, (η Μετσόλα) παραδέχτηκε στο διάγγελμά της πως είχε δώσει εντολή να μπει για έγκριση η κατάργηση της βίζας για τους Καταριανούς και πως αναγκάστηκε να πάρει πίσω την εντολή της. Είπε συγκεκριμένα: «Είχα επίσης προγραμματίσει να ανακοινώσω την έναρξη της διαπραγματευτικής εντολής για την έκθεση για την απαλλαγή των κατόχων διαβατηρίων του Κατάρ και του Κουβέιτ από την υποχρέωση έκδοσης βίζα. Υπό το πρίσμα των ερευνών, η έκθεση αυτή πρέπει να σταλεί πίσω στην επιτροπή».
Η Καϊλή δεν είπε τίποτα διαφορετικό απ’ αυτά που είπε ο Σχοινάς και δεν έκανε τίποτα διαφορετικό απ’ αυτό που έκανε η Μετσόλα. Ναι, αλλά η Καϊλή πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη. Αυτή είναι η διαφορά. Επειδή δεν έχει στοιχεία για ν’ αποδείξει ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε», επειδή ακόμη κι αν είχε κάποια στοιχεία έχει καταλάβει ότι δεν πρέπει να τα βάλει με τους ισχυρούς, τα φορτώνει όλα στον σύζυγό της. Οπως είπε σήμερα ο Δημητρακόπουλος, ο σύζυγος κουβάλησε τα λεφτά στο σπίτι, η Εύα τα πήρε στο κρανίο όταν της είπε ότι τα λεφτά είναι ξένα και έβαλε τον πατέρα της να πάρει τη βαλίτσα και να πάει στο Sofitel για να τα παραδώσει στον ιδιοκτήτη τους! Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες…
Τα ψαχτήρια του Διαδικτύου δεν άργησαν να βρουν και το παρακάτω τουίτ του Σχοινά, δημοσιευμένο στις 18 Νοέμβρη:
Απρόβλεπτη κι ευχάριστη συνάντηση σήμερα στο ´Αμπου Ντάμπι με δυο φίλους συμπατριώτες που τιμούν τη πατρίδα με την δουλειά τους σε κρίσιμα εθνικά και ευρωπαϊκά εργοτάξια.
Τα είπαμε με την @EvaKaili και τον @yannistsakiris1 παρά θίν´αλός και με ελληνικό καφέ.
Η Ελλάδα παντού. pic.twitter.com/683nQFg9bt
— Margaritis Schinas (@MargSchinas) November 18, 2022
Οι συνεργάτες του Σχοινά απάντησαν ότι ήταν μία τυχαία συνάντηση, που δεν έγινε στο Κατάρ, αλλά στο Ντουμπάι, όπου η Καϊλή και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης συμμετείχαν σε οικονομικό συνέδριο. Εμείς τι να πούμε; Τα… ελληνόπουλα πάντα διέπρεπαν στο εξωτερικό. Είναι το… δαιμόνιον του Ελληνος που έγραφαν παλαιότερα τα σχολικά βιβλία.
Επιμύθιον μια θρυλική ατάκα του αείμνηστου Βασίλη Αυλωνίτη, που περιγράφει εμπεριστατωμένα αυτά που βλέπουμε: