Αντιγράφουμε από την επίσημη ιστοσελίδα του πρωθυπουργού:
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Πέμπτη με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed Al-Menfi, στο πλαίσιο των επαφών που έχει στη Νέα Υόρκη κατά τη 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Συζητήθηκαν οι νεότερες εξελίξεις στη Λιβύη και εκφράστηκε ανησυχία για τις ένοπλες συγκρούσεις που σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα στην Τρίπολη. Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αποφυγής χρήσης βίας και ταχείας επανεκκίνησης της Πολιτικής Διαδικασίας για την υιοθέτηση του συνταγματικού πλαισίου που θα επιτρέψει την ταυτόχρονη διενέργεια προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Λιβύης και της νέας, αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης που θα προκύψει από τις κάλπες.
Επανέλαβε, επίσης, τη σταθερή θέση της Ελλάδας για άμεση και πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων που βρίσκονται στο λιβυκό έδαφος, τακτικών και μισθοφορικών, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση ελεύθερων εκλογών και τη διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.
O Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Al-Menfi για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και ακραίας ρητορικής, που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Λιβύη και τον λαό της. Σημείωσε πως η Ελλάδα ήταν πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε εκ νέου την Πρεσβεία της στην Τρίπολη και στη συνέχεια δημιούργησε Γενικό Προξενείο στη Βεγγάζη. Προσέθεσε πως ο ίδιος και Υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης έχουν επισκεφτεί τη Λιβύη, ενώ παράλληλα η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά σε προσπάθειες για την επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου στη γειτονική χώρα.
Συζητήθηκε ακόμα η προοπτική παροχής συνδρομής από την Ελλάδα, σε τεχνικό επίπεδο, για την προστασία και την αναστήλωση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στη Λιβύη, καθώς η Ελλάδα είχε αντίστοιχη σημαντική παρουσία στο παρελθόν στη γειτονική χώρα».
Καταρχάς, η ανάρτηση δεν περιλαμβάνει φωτογραφία από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μένφι, εν αντιθέσει με τις αναρτήσεις για όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες του Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη (συνάντηση με τον Γκουτέρες, συνάντηση με τον Αμπντάλα της Ιορδανίας, συνέντευξη στο CNN, συνάντηση με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις κτλ.), που συνοδεύονται όλες από φωτογραφία. Μόνο η ανάρτηση για τη συνάντηση με τον Μένφι, στη θέση της καθιερωμένης φωτογραφίας έχει τον θυρεό της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Για ποιο λόγο; Είχε πεταχτεί για κατούρημα ο πρωθυπουργικός φωτογράφος και δεν τους πρόκανε; Αστειευόμαστε, φυσικά. Το πιθανότερο είναι η συνάντηση να ήταν ντιπ-καταντίπ άτυπη και ο Μένφι να απαίτησε να μην βγουν φωτογραφίες, για να μην θυμώσει τον Ερντογάν.
Μα ο Μένφι είναι «ο δικός μας στη Λιβύη». Πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στην Αθήνα, έχει την οικογένειά του ακόμη εγκατεστημένη εδώ και συχνά την επισκέπτεται ιδιωτικά. Βέβαια, είχε απελαθεί τον Δεκέμβρη του 2019, λόγω της υπογραφής του περιβόητου Τουρκο-λιβυκού Μνημόνιου για τον καθορισμό ΑΟΖ, αλλά του επετράπη να αφήσει την οικογένεια εδώ και να την επισκέπτεται ιδιωτικά (η απέλαση ήταν… λίγο μουσαντένια δηλαδή).
«Εμείς», βέβαια, τότε «ήμασταν» 100% με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, επειδή βρισκόταν σε σύγκρουση με την Τουρκία. Τον κουβάλησε και στην Αθήνα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τον Γενάρη του 2020, και τον υποδέχτηκε με τιμές αρχηγού κράτους (τρομάρα της)! Ο Μένφι στην αρχή «ψιλοήταν» με τον Χαφτάρ, επειδή κατάγεται και αυτός από φυλή της Ανατολικής Λιβύης, κατάλαβε όμως έγκαιρα ότι ο Χαφτάρ είναι «μουλάρι ο Αστραχάν» και άλλαξε στρατόπεδα. Συμμάχησε με τον «φιλότουρκο» Ντμπέιμπα, που συμβαίνει να είναι και ο εκλεκτός των Αμερικανών, και κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου (είναι εγκατεστημένο στην Τρίπολη, ενώ ο Χαφτάρ έχει τη βάση του στο Τομπρούκ) με πρωθυπουργό τον Ντμπέιμπα.
Οταν ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Λιβύη τον Απρίλη του 2021 και είπε στον Ντμπέιμπα ότι για την Ελλάδα «πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμιά νομική ισχύ», ο Ντμπέιμπα (καπιταλιστής που είχε στενές σχέσεις με το καθεστώς Καντάφι) του απάντησε ψυχρά ότι «μελετάμε όλες τις συμφωνίες και φροντίζουμε για τα συμφέροντα της Λιβύης, όπως κάθε χώρα κάνει με τα δικά της». Και συμπλήρωσε με νόημα: «Ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και Λιβύης-Τουρκίας».
Τώρα, ο… παλιόφιλος Μένφι του έβαλε όρο να μην φωτογραφιστούν (αυτό είναι το λιγότερο) και να μην κάνει καμιά αναφορά (ο Μητσοτάκης), άμεση ή έμμεση, στο Τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο! Ξαναδιαβάστε την ανακοίνωση του μεγάρου Μαξίμου. Ο Μητσοτάκης φέρεται να αναφέρθηκε… στα πάντα όλα. Ακόμη και στην «κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και ακραίας ρητορικής», γενικά και αόριστα όμως, χωρίς καμιά αναφορά στο Τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο, χωρίς καν υπαινικτική αναφορά σε «ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμιά νομική ισχύ».
Αν κρίνουμε από σχετική αναφορά του Γιώργου Τσίπρα σε σημερινή εμφάνισή του σε ραδιοφωνική εκπομπή (Real FM), οι συριζαίοι το ‘πιασαν και ο Μητσοτάκης δεν θα καλοπεράσει μόλις επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη. Βλέπετε, ο ελληνικός αστικός εθνικισμός πόνεσε από την υπογραφή του Τουρκο-λιβυκού Μνημόνιου και οικοδόμησε πολλά στην ακυρότητά του, όπως έλεγε. Τώρα, ο μεν Χαφτάρ είναι απομονωμένος, οι δε Ντμπέιμπα και Μένφι, ως διάδοχοι του Σάρατζ, υποστηρίζουν το Τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο και έχουν την αμέριστη υποστήριξη των ιμπεριαλιστών της Δύσης. Η δε Τουρκία, με τη στρατιωτική παρουσία της στη Δυτική Λιβύη και την αναβαθμισμένη πολιτική και οικονομική της παρουσία, θεωρείται μέρος της λύσης και όχι πρόβλημα.