O Koύλης Μητσοτάκης φόρεσε για λίγο τη ρεντιγκότα του ντεμέκ εθνάρχη Καραμανλή και αναρωτήθηκε «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;». Αποδείχτηκε έτσι ΚΑΙ ανιστόρητος. Η αστική μυθολογία αποδίδει αυτή τη φράση στον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1963, αμέσως μετά τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη. Υποτίθεται ότι ο Καραμανλής υπονοούσε το παλάτι που καθοδηγούσε τους «παρακρατικούς» της ΚΑΡΦΙΤΣΑ, ενώ ο ίδιος δήθεν δεν είχε ιδέα. Δεν ήξερε, ας πούμε, πως όλο αυτό το φασιστικό κατακάθι, το λουμπεναριό της Θεσσαλονίκης (και όχι μόνο), δεν αποτελούνταν από «παρακρατικούς», αλλά από μισθοδοτούμενους από την ΚΥΠ, που τους χρησιμοποιούσε για τη διεξαγωγή του «αντικομμουνιστικού αγώνος».
Εν πάση περιπτώσει, τι δουλειά έχουν το παλάτι και το φασιστολουμπεναριό της ΚΥΠ με τον εφοπλιστή, ιδιοκτήτη αθλητικών ομάδων, Πειραιάρχη και μεγαλοεκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη; Χωρίς να το καταλάβει, ο Μητσοτάκης εκτέθηκε ανεπανόρθωτα. Ο Μαρινάκης, τον οποίο κατηγορεί ότι θέλει «να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο», δικός του κολλητός είναι. Φίλος παλαιόθεν της οικογένειας Μητσοτάκη. Και μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον διευκόλυνε να χτίσει την εκδοτική αυτοκρατορία του (ας μην ξεχνάμε ότι ο Μαρινάκης μπαινόβγαινε στο Μαξίμου των Τσιπροπαππάδων και πήρε μέρος στο διαγωνισμό-σόου για τις τηλεοπτικές άδειες, που στη συνέχεια ακύρωσε το ΣτΕ), αυτός στήριξε τον Μητσοτάκη όσο κανένας άλλος μεγαλοεκδότης. Κυβερνητικές ντουντούκες ήταν όλα τα Μέσα του Συγκροτήματος Μαρινάκη.
Επομένως, όταν ο Μητσοτάκης κατηγορεί τον Μαρινάκη ότι θέλει «να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο», οφείλει να μας πει τι ακριβώς έχει μεσολαβήσει και τα χάλασαν. Τι απαιτεί ο γουαναμπί κυβερνήτης Μαρινάκης και του το αρνείται ο Κούλης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ τους.
«Ως φιλελεύθερος πολιτικός υποστηρίζω τις διακριτές ευθύνες και τα όρια σε μια ανοιχτή οικονομία, σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οι κυβερνήσεις είναι αυτές που ορίζουν τους κανόνες. Και αυτό βέβαια οδηγεί ενίοτε σε συγκρούσεις. Δεν είναι καινούργιο αυτό. Εχουμε ζήσει στην πατρίδα μας εποχές διαπλεκόμενων, έχουμε ζήσει σχέσεις νταβατζήδων», είπε ο Μητσοτάκης, χωρίς να τολμήσει να κατονομάσει τον Μαρινάκη και κυρίως χωρίς να αναφέρει ποιο ή ποια είναι το επίδικο/α της μεταξύ τους σύγκρουσης, στην οποία αναφέρθηκε.
Οσο δεν λέει αυτά, τα υπόλοιπα είναι λεονταρισμοί επιπέδου… Ζήκου (αναφερόμαστε στην κινηματογραφική καρικατούρα που έπλασε καταπληκτικά ο Κώστας Χατζηχρήστος, πριν από δεκαετίες). «Και σε ό,τι αφορά εμένα θα ξαναπώ κάτι το οποίο έχω επαναλάβει πολλές φορές: Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο. Στο τιμόνι του τόπου είναι αυτοί που ψηφίζουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι ισχυροί», είπε ο Κούλης-Ζήκος. Και ξανά μανά: «Τον τόπο κυβερνά ο κυρίαρχος λαός διά των εκλεγμένων αντιπροσώπων του και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια. Kαι αν νομίζουν κάποιοι ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα, είναι βαθιά νυχτωμένοι».
Το κορυφαίο ήταν όταν κάλεσε τον Μαρινάκη… αν του βαστάει να φτιάξει κόμμα: «Και κάτι τελευταίο, για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Κοιτάξτε, αν κάποιος εκδότης, κάποιος μεγαλοεπιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα, o ίδιος όμως, όχι μέσω πληρεξουσίων. Και σε άλλες χώρες, ξέρετε, επιχειρηματίες θέλησαν να πολιτευτούν. Ενίοτε έγιναν πρωθυπουργοί, έγιναν πρόεδροι. Αν επιθυμούν λοιπόν, να εμφανιστούν, να κριθούν, να συγκριθούν και να μετρηθούν»!
Δεν μας είπε ποιο είναι το αντικείμενο της σύγκρουσής του με τον Μαρινάκη. Οταν λες ότι «το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον έχει το δικαίωμα να διεκδικεί ό,τι θέλει», οφείλεις και να πεις τι συγκεκριμένα «θέλει» το συγκεκριμένο «επιχειρηματικό συμφέρον», γιατί δεν μπορεί να τσίμπησε κάποια… κακιά μύγα τον Μαρινάκη, ώστε «να θέλει να πέσει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση». Αλλά δεν μας είπε και το λόγο για τον οποίο έδιωξε τον Μπρατάκο και τον Παπασταύρου, δύο στενούς προσωπικούς του συνεργάτες, εκ των διαχειριστών του περιβόητου «επιτελικού κράτους», με τον πρώτο μάλιστα να έχει αναλάβει το ρόλο που προηγουμένως είχε ο ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης, ως «αντ’ αυτού» (προσοχές χτυπούν υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη μπροστά σ’ αυτόν που αντικαθιστά τον πρωθυπουργό στη διεκπεραίωση των «δουλειών» του παρασκήνιου).
Προσερχόμενος στη Βουλή, σε συζήτηση στο πόδι με δημοσιογράφους είπε ότι «αυτά έχει η πολιτική»! Από το βήμα της Βουλής, όμως, δεν είπε κουβέντα για την αποπομπή του διδύμου των επιτελών του Μαξίμου, μολονότι προκλήθηκε ευθέως από τους Φάμελλο και Ανδρουλάκη. Η μόνη ερμηνεία της φράσης «αυτά έχει η πολιτική» είναι πως δεν ήθελε να τους διώξει, αλλά αναγκάστηκε, μετά το σάλο που ξέσπασε για τα μαλτ ουίσκια που έπιναν και τα ακριβά κουβανέζικα πούρα που κάπνιζαν στην έπαυλη του Μαρινάκη στο Ψυχικό, όπου πήγαν δήθεν για να του ευχηθούν για την ονομαστική του γιορτή.
Εμείς ξέρουμε ότι οι Βαγγέληδες γιόρταζαν τη Δευτέρα, 25 του Μάρτη, όχι την Κυριακή. Την Κυριακή ήταν του… αγίου Βήματος. Από το βράδυ του Σαββάτου είχε γίνει γνωστό το δημοσίευμα του «Βήματος», αλλά ο Μητσοτάκης θα το άφηνε «να πέσει χάμω», αν την Κυριακή το μεσημέρι δεν έβγαινε ο Ανδρουλάκης και δεν ανακοίνωνε την πρόθεση του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Μερικές ώρες αργότερα αριβάριζαν στην έπαυλη Μαρινάκη οι Μπρατάκος και Παπασταύρου και κάθε λογικός άνθρωπος θα σκεφτεί πως δεν πήγαν στου Βαγγέλα για να φάνε μπακαλιάρο σκορδαλιά μια μέρα νωρίτερα του θρησκευτικού εθίμου, αλλά πήγαν ως «αυτοκρατορικοί απεσταλμένοι» για ν’ αναζητήσουν κάποιο συμβιβασμό, κάποιο «ντιλ».
Αν η παρουσία τους στο σουαρέ του Μαρινάκη δεν είχε διαρρεύσει (στο iEidiseis διοχετεύτηκε η είδηση), θα βρίσκονταν ακόμα στο επιτελείο του… «επιτελικού κράτους». Αυτό φάνηκε και από τους πανικόβλητους χειρισμούς της παρέας του Μαξίμου.
Ο Βορίδης μίλησε για… κοινωνική συνεύρεση, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα πολιτικό πρόβλημα με τους δύο και πως ο Μητσοτάκης τους καλύπτει πλήρως. Τον κάρφωσε χτες στη Βουλή ο παλιός του φίλος Βελόπουλος, που είπε ότι «ο Μάκης» έχει παλιά φιλία με τον Μαρινάκη και πως κάθε χρόνο ο τελευταίος τον φιλοξενεί στα Χανιά. Μουγκάθηκε ξαφνικά ο Βορίδης, που μέχρι εκείνη τη στιγμή απαντούσε φιλικά σε κάθε παπάρα του Βελόπουλου.
Ο έτερος του επιτελείου του… «επιτελικού κράτους», ο πολύπλαγκτος Σκέρτσος, το… τερμάτισε χτες το πρωί στη Βουλή. Ο Κατρίνης (ακολουθώντας τον Ανδρουλάκη, που είχε εγείρει το ίδιο ζήτημα την Τετάρτη) τον ρώτησε: «Σας ρωτάω, λοιπόν, ευθέως, επειδή εμείς δεν ήμασταν εκεί και επειδή εσείς είστε υπουργός Επικρατείας, όπως και οι δύο υπουργοί Επικρατείας που φέρεται ότι ήταν σε αυτή την ομήγυρη με αυτόν που καταγγέλλετε: Μπορείτε να μας πείτε ευθέως αν οι συνάδελφοί σας υπουργοί Επικρατείας ήταν με αυτούς που καταγγέλλετε, με αυτούς που σας στηρίζουν και με αυτούς τους οποίους σήμερα δήθεν βλέπετε ως εχθρούς;»
Θαυμάστε την απάντηση του τιτανοτεράστιου επιτελο-υπουργού Σκέρτσου, με το ύφος των χιλίων καρδιναλίων: «Κύριε πρόεδρε, θεωρώ πρόβλημα το γεγονός ότι σε αυτή την αίθουσα εισέρχονται και συζητούνται παραπολιτικά μυθεύματα, πράγματα τα οποία ατεκμηρίωτα κυκλοφορούν από εδώ και από εκεί, χωρίς να μπορεί κάποιος να τα επιβεβαιώσει».
«Θόρυβος-Γέλωτες από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής», σημείωσαν οι πρακτικογράφοι της Βουλής. Απτόητος ο Σκέρτσος συνέχισε: «Αυτό είναι και το πρόβλημα που καλούμαστε να διαχειριστούμε σε αυτή την υπόθεση, το γεγονός ότι επιτρέψατε εσείς ως κόμματα της Αντιπολίτευσης να εισέλθουν μέσα στη Βουλή, στον επίσημο πολιτικό και αντιπολιτευτικό λόγο, οι θεωρίες συνωμοσίας. Αυτό θεωρώ ότι είναι πρόβλημα το οποίο κατατρώει την εμπιστοσύνη των πολιτών».
Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επιβεβαίωνε την παρουσία των Μπρατάκου-Παπασταύρου στο σουαρέ του Βαγγέλα, χαρακτηρίζοντάς την «φιλική επίσκεψη»! Δεν διαπίστωσε και αυτός (που αποτελεί την επίσημη φωνή του Μητσοτάκη), ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα με τους δύο επιτελο-υπουργούς που έκαναν νυχτερινή βίζιτα στην έπαυλη Μαρινάκη. Και βέβαια, διέψευσε παταγωδώς τον… μυθομανή και θρασύτατο Σκέρτσο που μιλούσε για «παραπολιτικά μυθεύματα».
Υστερα από μερικές ώρες, λίγο προτού ανέβει στο βήμα της Βουλής ο Μητσοτάκης, οι Μπρατάκος και Παπασταύρου είχαν καρατομηθεί, χωρίς καμιά εξήγηση. Μόνο μια διαρροή έγινε από το Μαξίμου, σύμφωνα με την οποία η φιλική επίσκεψη των δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού στην έπαυλη του μεγαλοκαπιταλιστή και μιντιάρχη που που θέλει να ρίξει την κυβέρνηση… «έστειλε το λάθος μήνυμα».
Αν όλα τα παραπάνω, αν η πλήρης ασυνεννοησία ανάμεσα σε υπουργούς που στεγάζονται στο ίδιο κτίριο και αποτελούν το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού δεν είναι εκδήλωση πανικού, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε ηλεκτρονικά Μέσα ξέσπασε πανηγύρι.
Το newsbreak του ομίλου Φιλιππάκη έγραψε ότι στη βίζιτα στον Μαρινάκη, εκτός από τους Μπρατάκο και Παπασταύρου συμμετείχε «σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Ακης Σκέρτσος», υπονοώντας πως γι’ αυτόν το λόγο ο Σκέρτσος διέψευσε την είδηση στη Βουλή και μιλούσε για «παραπολιτικά μυθεύματα».
Αντίθετα, το iEidiseis χαρακτήριζε τους Μπρατάκο και Παπασταύρου «ο Αρτέμης Μάτσας και ο… ετεροθαλής αδερφός του», επειδή «στη συζήτηση (σ.σ. στο σουαρέ του Βαγγέλα) αμφότεροι χρησιμοποίησαν διόλου κολακευτικά σχόλια για τον έτερο “στρατηλάτη” του Μαξίμου, τον φέρελπι, Ακη Σκέρτσο. Ούτε λίγο, ούτε πολύ τον “φωτογράφισαν” ως εντεταλμένο του Δημήτρη Μελισσανίδη»!
Σήμερα, η διαδικτυακή ντουντούκα του μεγάρου Μαξίμου (Political) παρουσίαζε άλλη, πιο… βελτιωμένη εκδοχή, προσπαθώντας να βγάλει τον Μητσοτάκη από το κάδρο της πανικόβλητης διαχείρισης. Είναι μακροσκελής, αλλά έχει την πλάκα της:
«Το παρασκήνιο όμως πίσω από την αποπομπή τους είναι ακόμα πιο πλούσιο και άγριο, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός βρισκόταν στον Καναδά και δεν είχε πλήρη εικόνα του τι συνέβαινε στην Αθήνα. Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο ότι οι κύριοι Μπρατάκος και Παπασταύρου πήγαν στην οικία του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη με αφορμή την ονομαστική του εορτή, κάτι που γνώριζε ο πρωθυπουργός. Το μέγα ζήτημα ήταν ότι στη συνάντηση ήταν και άλλα άτομα (πάνω από είκοσι) και ειπώθηκαν προσβλητικές εκφράσεις για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, για τις οποίες οι δύο υπουργοί δεν εξέφρασαν καμία αντίδραση. Το κλίμα συνοδευόταν από αστεία, χλευαστικά σχόλια και πλατιά χαμόγελα όλης της παρέας του εκδότη, ο οποίος εξέφραζε όλη τη βραδιά με κάθε τρόπο την επιθετική του ρητορική εναντίον του πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης, ενώ οι κύριοι Μπρατάκος και Παπασταύρου δεν τόλμησαν να… σηκώσουν κεφάλι, ούτε να ψελλίσουν το παραμικρό.
Σκεφτείτε, μάλιστα, ότι μετά την επίσκεψη στο γεύμα Μαρινάκη, τη Δευτέρα το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε νέο καραμπινάτο δημοσίευμα εναντίον της κυβέρνησης από τα μέσα ενημέρωσης του Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπόθεση των Τεμπών, ενώ του μεταφέρθηκαν από άλλους παρευρισκόμενους τα όσα χλευαστικά ακούστηκαν για τον ίδιο και τη ΝΔ… αλλά και για την «υποτακτική» στάση των δύο υπουργών του.
Η ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σφοδρότατη. Δυο συνεργάτες του πήγαν στην οικία ενός επιχειρηματία που στηρίζει ανοιχτά την αντιπολίτευση και δέχθηκαν να γίνουν μέρος μιας δημόσιας γελοιοποίησης της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού. Τα όσα ακολούθησαν μετά ήταν αναμενόμενα. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι μετά τον χθεσινό πρωινό καφέ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε διαδοχικά στο γραφείο του τον Γιάννη Μπρατάκοκαι τον Σταύρο Παπασταύρου και τους ανακοίνωσε τις αποφάσεις του. Δεν είναι τυχαίο ότι οι παραιτήσεις των δύο κυβερνητικών στελεχών ήρθαν λίγη ώρα προτού ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο ΚυριάκοςΜητσοτάκης, προκειμένου να τοποθετηθεί στη συζήτηση που διεξάγεται επί της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Επίσημα και τυπικά λέγεται ότι οι δύο πρώην υπουργοί θέλησαν να διευκολύνουν τον πρωθυπουργό με την αποχώρησή τους από το Μαξίμου. Συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος υπέβαλαν χθες λίγο πριν από τις 20.00 στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους. Ο πρωθυπουργός τούς ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους».
Τι δείχνουν τα παραπάνω; Οτι καπιταλιστικά συμφέροντα έχουν τους «δικούς τους» στην κυβέρνηση και κάνουν χοντρό παιχνίδι», καθώς διαπίστωσαν ότι ο Μητσοτάκης είναι πολύ στριμωγμένος και έχει αρχίσει να παραπαίει, παρά την ανυπαρξία αντιπολίτευσης. Το ότι πέφτουν στη μιντιακή πιάτσα ονόματα υπουργών-στενών συνεργατών του Μητσοτάκη, παρέα με ονόματα καπιταλιστών όπως Μαρινάκης, Μελισσανίδης, Αλαφούζος (και οι τρεις, πέραν των άλλων, είναι και ιδιοκτήτες μεγάλων επαγγελματικών ποδοσφαιρικών ομάδων), σημαίνει ότι οι ισορροπίες στο πλαίσιο της διαπλοκής έχουν διαταραχτεί. Οπως ακριβώς συμβαίνει και στους πολέμους της μαφίας, πρώτα «θα τρέξει αίμα» και μετά θα αναζητηθεί νέος συμβιβασμός.
Στις αστικές σχέσεις ισχύει ο γνωστός ορισμός του Κλάουζεβιτς: «Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα». Ο Κλάουζεβιτς ήταν ένας αντιδραστικός πρώσος στρατιωτικός και έβλεπε τα πράγματα μέσα από το πρίσμα των κυρίαρχων τάξεων. Εμείς οφείλουμε να βάλουμε πρόσημο στην πολιτική. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η αστική πολιτική. Θεραπαινίδα της τάξης των καπιταλιστών. Εξ ορισμού ανήθικη, καθώς υπηρετεί το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Στην παραπλανητική προπαγάνδα της σοσιαλδημοκρατίας περί «ηθκού πλεονεκτήματος» και της ακροδεξιάς περί «καθαρών χεριών», πρέπει να αντιτάξουμε μια προλεταριακή πολιτική, μαχητική στην υπεράσπιση των άμεσων συμφερόντων της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων μικροαστικών στρωμάτων του χωριού και της πόλης και επαναστατικά προσανατολισμένη, με στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του κομμουνισμού.
ΥΓ. Είπε ο Μητσοτάκης, με το θράσος που διακρίνει το σινάφι του: «Ας ξεκινήσουμε από το παραπλανητικό δημοσίευμα του Βήματος. Ολες οι συζητήσεις ήταν εξαρχής στη διάθεση των αρχών. Σας άκουγα κ. Φάμελλε και γυρνούσε στο μυαλό μου εκείνη η βραδιά. ‘Αλλοι προσπάθησαν να κρύψουν σε άλλες συγκυρίες. Είδα ό,τι πιο φρικιαστικό είδα στη ζωή μου. Λέτε ότι μέλημά μου και σκέψη μου ήταν να πειράξω αυτούς τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά; Αυτή ήταν η έγνοια… πώς θα πειράξω τους διαλόγους;»
Μολονότι τον διέκοπταν συνεχώς κατά την ομιλία του, εκείνη τη στιγμή δεν σηκώθηκε ούτε ένας να του πει: «Ναι, αυτό ήταν το μέλημά σου κι εσύ θα ‘πρεπε να ντρέπεσαι». Η αντιπολίτευσή τους έχει όρια…
*Η γάτα Ιμαλαΐων έγινε διάσημη από το αφήγημα του Σταύρου Ψυχάρη για την κρυφή συνάντησή του με τον Τσίπρα, προτού ο τελευταίος κερδίσει τις εκλογές και γίνει πρωθυπουργός, στο σπίτι της ίματζ μέικερ του Τσίπρα στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με το αφήγημα Ψυχάρη, στη συνάντηση ήταν οι δυο τους (ο Τσίπρας, μάλιστα, που ήξερε τα κατατόπια, έφτιαξε και το εσπρεσάκι του Ψυχάρη), παρουσία μόνο μιας γάτας Ιμαλαΐων, που δεν θα μπορούσε να διηγηθεί τα διαμειφθέντα. Δεν ξέρουμε αν στην έπαυλη Μαρινάκη κατοικοεδρεύει και καμιά γάτα Ιμαλαΐων, όμως ο μεγαλοκαπιταλιστής-συγκροτηματάρχης φρόντισε να υπάρχουν μάρτυρες στη συνάντησή του με τους «αυτοκρατορικούς απεσταλμένους», για να τους εξευτελίσει σε κοινή θέα, για να εξασφαλιστεί η διαρροή και κυρίως για να φανεί ποιος είναι ο ισχυρός.