Στον «Νονό ΙΙ» του Φράνσις Φορντ Κόπολα υπάρχει ένα κεφάλαιο στο οποίο βλέπουμε τον «κονσιλιέρε» της «οικογένειας», Τομ Χέιγκεν, να επισκέπτεται στη φυλακή τον κάπο Φρανκ Πεντάντζελι, που πήγε να καρφώσει τον ντον Κορλεόνε, και να του προτείνει να «αποχωρήσει» με τον τρόπο που «αποχωρούσαν» οι ευγενείς στην αρχαία Ρώμη, όταν αποτύγχανε συνωμοσία τους κατά του αυτοκράτορα: τους επιτρεπόταν να κόψουν τις φλέβες τους μέσα στο λουτρό, έχοντας εξασφαλίσει ότι δεν θα ατιμαστούν και ότι η περιουσία τους δεν θα δημευθεί από το κράτος, αλλά θα μεταβιβαστεί στους απογόνους τους. Ο Φρανκ αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή και κόβει τις φλέβες του, εγκαταλείποντας τον μάταιο τούτο κόσμο προς όφελος των παιδιών του.
Δεν θα ήταν αρμόζον στο στάτους μιας βασιλοβαφτισιμιάς σαν την Αννα-Μισέλ να αποκλειστεί από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ με απόφαση αρχηγού, διαπομπευόμενη λες και είναι η Σοφία Νικολάου. Πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει σαν ευγενής, δηλώνοντας ότι αυτό γίνεται με δική της απόφαση. Επειδή, όμως, εδώ δεν έχουμε αυτοκτονία, είμαστε σίγουροι ότι η… υπερηφάνως αποχωρούσα ανέλαβε την υποχρέωση να… το βουλώσει, αφήνοντας τον Μητσοτάκη και τους συνεργάτες να χειριστούν το θέμα όπως αυτοί νομίζουν.
Ανακοίνωσε, λοιπόν, σήμερα η βασιλοβαφτισιμιά, μέσω Χ:
Καταθέτω σήμερα στην ΑΠΔΠΧ, όπως μου ζητήθηκε, στοιχεία που αφορούν στο γνωστό θέμα της αποστολής newsletter από το γραφείο μου. Στην πολιτική μου πορεία υπήρξα πάντοτε ένας “στρατιώτης” της μεγάλης παράταξης της ΝΔ και την υπηρέτησα από όποια θέση μου ζητήθηκε. Ως Ευρωβουλευτής,…
— Anna Michelle Asimakopoulou MEP (@AnnaAsimakopoul) March 15, 2024
Λίγο αργότερα, εμφανίστηκε στον Real FM ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και είπε ότι το ΥΠΕΣ έκανε έρευνα και βρήκε τι έγινε: «Κατέληξε αυτή η έρευνα σε κάποια συμπεράσματα. Το ένα συμπέρασμα είναι ότι κάποια μέιλς έφυγαν, ενώ δεν έπρεπε να φύγουν μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου του 2023 από συνεργάτη του τότε ΓΓ του ΥΠΕΣ κ. Σταυριανουδάκη γι’ αυτό κι εκείνος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε αν και δεν έχει πλέον αυτά τα καθήκοντα, έχει άλλα καθήκοντα που δεν σχετίζονται με τους εκλογείς, ή οτιδήποτε σχετικό με τις εκλογές. Και μέσω του Γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ του κ. Θεοδωρόπουλου φαίνεται ότι πήγαν σύμφωνα με αυτά που προέκυψαν από αυτή την έρευνα στην Ευρωβουλευτή της ΝΔ, χωρίς να μπορώ να γνωρίζω προφανώς, αν η ίδια γνώριζε».
Ε, όχι και να μας δουλεύει ο χτεσινός στην κεντρική πολιτική σκηνή Μαρινάκης. Τι είχε πει η Ασημακοπούλου, ρε; Οτι από το ΥΠΕΣ πήρε μόνο λίστα ονομάτων και ότι οι συνεργάτες της έριξαν πολλή δουλειά για να βρουν τα e-mail από διάφορες πηγές (μέχρι και από προσωπικές κάρτες!!), τα οποία δεν πήρε από το ΥΠΕΣ. Τώρα, μας λένε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τα πήρε από το ΥΠΕΣ. Επομένως, η κυρία είπε ψέματα. Αυτή μεν είναι κατηγορούμενη (δεν είναι ακόμα, αλλά πρέπει να γίνει), οπότε δικαιούται να πει ακόμα και ψέματα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ο Μαρινάκης όμως -που είναι η φωνή του Μητσοτάκη- δεν μπορεί να αποσιωπεί ότι η κυρία είπε ψέματα και ότι… μπορεί και να μη γνώριζε. Ποιος είσαι, ρε, που νομίζεις ότι μπορείς να μας δουλεύεις;
Αμ το άλλο; Της έπλεξε και το εγκώμιο: «Δείχνει και μια στάση ώριμη με αυτό που κάνει και την τιμάει η στάση της αυτή»!
Γιατί εξευτελίζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Η μόνη λογική απάντηση είναι ότι υπήρξε «ντιλ». Τι άλλο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα τέτοιο «ντιλ» εκτός από την προστασία της Κεραμέως; «Θα σε αφήσουμε να αποχωρήσεις με τιμή, χωρίς να σε διώξουμε ως ψεύτρα, κι εσύ θα το βουλώσεις».
Ο Μαρινάκης προσπάθησε να πείσει ότι τα e-mail δόθηκαν μετά τις εκλογές του Μάη 2023, άρα προτού αναλάβει υπουργός η Κεραμέως. Ο γενικός γραμματέας Σταυριανουδάκης ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, γιατί η «λουμπινιά» έγινε από συνεργάτη του, παραιτήθηκε, «παραίτησαν» και τον κομματικό γραμματέα Αποδήμων, τέλος. Αρα, στο απυρόβλητο η Κεραμέως, η «πολιτική ευθύνη» στον Σταυριανουδάκη (ένα μεσαίο στέλεχος της ΝΔ, πρώην δήμαρχο Δάφνης) και… όλα καλά.
Αφού με το θέμα ασχολούνται η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και η τακτική Δικαιοσύνη, γιατί έσπευσε να κάνει έρευνα fast track και η κυβέρνηση και ν’ ανακοινώσει τα αποτελέσματά της; Γιατί δεν είπε το σύνηθες «θα κρίνουν η Δικαιοσύνη και η Αρχή»; Το να βγαίνει πόρισμα από την κυβέρνηση και να ανακοινώνεται δημόσια, δε συνιστά ωμή παρέμβαση στην έρευνα της ΑΠΔΠΧ και της αστικής Δικαιοσύνης; Ρητορικά είναι τα ερωτήματα. Την απάντηση την ξέρουμε: τα τακτοποίησαν και έδωσαν γραμμή στις «ανεξάρτητες» αρχές ν’ ακολουθήσουν.
Ομως, υπήρξαν πολίτες που κατήγγειλαν ότι ουδέποτε είχαν δώσει το e-mail τους στο ΥΠΕΣ, παρά μόνο για να εγγραφούν για επιστολική ψήφο και πως αμέσως μετά την εγγραφή τους πήραν το ραβασάκι της Αννας-Μισέλ. Επομένως, δεν πρόκειται για διαρροή e-mails που έγινε μετά τις εκλογές του Μάη 2023, αλλά για διαρροή που έγινε πολύ πρόσφατα (μέσα στον Φλεβάρη), μετά την ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο και την εγγραφή τους στους σχετικούς καταλόγους. Οταν επισημάνθηκε αυτό στον Μαρινάκη, άρχισε να ρετάρει και να χτυπάει πυράκια:
«Θα σας πω γιατί υπήρξε αυτή η υπόνοια από εκείνους και ενδεχομένως δικαιολογημένα να ανησύχησαν. Το ΥΠΕΣ με βάση τα δεδομένα που έχει από τις εκλογές που έχουν διενεργηθεί καλεί τους εκλογείς να γραφτούν στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου. Προφανώς λοιπόν, επειδή ήταν κοντά αυτό χρονικά με το επίμαχο mail που έστειλε η κ. Ασημακοπούλου, η οποία είχε και κάποιες δικές της λίστες από ψηφοφόρους της, από μέλη, όπως δικαιούται -εγώ δεν ξέρω αν αυτό εμπλέκει με κάποιο τρόπο την κ. Ασημακοπούλου, αυτό που λέμε εν γνώσει, δεν αποδίδω καμία κατηγορία και θεωρώ ότι και η ίδια με τη στάση της σήμερα έδειξε ότι δεν θέλει να υπάρχει καμία εμπλοκή με το κόμμα, με τη διαδικασία και δείχνει και μια στάση ώριμη με αυτό που κάνει και την τιμάει η στάση της αυτή. Αλλά δεν προκύπτει, πέραν πάσης αμφιβολίας -σας το λέω τώρα αυτό, γιατί κι εγώ ήμουν πολύ προσεκτικός όλο αυτό το χρονικό διάστημα- δεν προκύπτει καμία σχέση, ούτε θα μπορούσε να υπάρχει καμία σχέση με τη διαδικασία εγγραφής για την επιστολική ψήφο.
Δεν είναι ότι κάποιος γράφτηκε στην επιστολική ψήφο και στη συνέχεια κάποιος τα στοιχεία του, το mail του δηλαδή, το έχει δώσει κάπου. Αυτό θέλω να γίνει σαφές. Προκύπτει κι απ’ την έρευνα και φαντάζομαι θα διαπιστωθεί και από την αρμόδια Αρχή, αλλά οι πολιτικές αποφάσεις, όπως αντιλαμβάνεστε δεν χρειάζεται να συμπίπτουν. Αν είμαστε σίγουροι για κάτι, προηγούνται. Η κ. Ασημακοπούλου διευκόλυνε η ίδια, γνωρίζοντας ότι αν δεν γίνει κάτι τέτοιο θα συνδεθεί η υποψηφιότητά της με την προεκλογική περίοδο και με την διαδικασία των ευρωεκλογών».
Οι άνθρωποι που έκαναν τις καταγγελίες ήταν σαφείς: δεν είχαμε ξαναδώσει e-mail στο ΥΠΕΣ, παρά μόνο μετά την ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο. Σ’ αυτό ο Μαρινάκης δεν απάντησε (ούτε τον ρώτησαν οι… αδέσμευτοι δημοσιογράφοι). Οσο και να προσπαθούν ο Μητσοτάκης και οι άνθρωποί του να πείσουν ότι η επιστολική ψήφος θα γίνεται με «χαλύβδινη» διαδικασία και να θέλουν, μάλιστα, να την επεκτείνουν και στις εθνικές εκλογές, το σκάνδαλο Αννα-Μισέλ απέδειξε ότι πρόκειται για μια διαδικασία εντελώς διάτρητη.
Πέραν αυτού, για την ουσία της επιστολικής ψήφου θυμίζουμε τι γράφαμε στις 25 του περασμένου Γενάρη:
Η πολιτική διάσταση του ζητήματος αφορά αυτή καθαυτή την επιστολική ψήφο, η οποία καθιερώνεται (μόνο για τις ευρωεκλογές προς το παρόν) ως δυνατότητα επιλογής του εκλογέα, χωρίς καμιά αντικειμενική προϋπόθεση, πέραν της βούλησής του.
Θέλουν, λέει, να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της αποχής. Λες και η αποχή (ανεξάρτητα από το βαθμό συνειδητότητας όσων απέχουν) οφείλεται κυρίως σε αντικειμενικούς λόγους αδυναμίας (π.χ. άτομα με δυσκολία μετακίνησης, απόσταση από τον τόπο ψηφοφορίας) και σε… βαρεμάρα (πού να κάθομαι τώρα στην ουρά;). Η αποχή είναι κυρίως πολιτική επιλογή, όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που την υπαγορεύουν. Ως τέτοια, θα παραμείνει σε ψηλά επίπεδα. Ακόμα και οι λίγοι που απλά «βαριούνται», δε θα δελεαστούν από μια διαδικασία πιο «βαρετή» (πρέπει να γραφτούν μέσω Διαδίκτυου στους ειδικούς εκλογικούς κατάλογους, να παραλάβουν από το ταχυδρομείο το φάκελο με τα ψηφοδέλτια και την υπεύθυνη δήλωση που πρέπει να υπογράψουν, να τα συμπληρώσουν και να τα ταχυδρομήσουν πίσω).
Δεν είναι η μείωση της αποχής ο πραγματικός λόγος. Ποσώς τους ενδιαφέρει αυτό. Σε τελευταία ανάλυση, αν ενδιαφέρονταν για εκείνους που έχουν αντικειμενική δυσκολία να πάνε να ψηφίσουν, θα επέκτειναν τη δυνατότητα εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Οταν, όμως, στις τελευταίες εκλογές τέθηκε ζήτημα δημιουργίας ειδικών εκλογικών καταλόγων για τις εργάτριες και τους εργάτες (νέες και νέους στην πλειοψηφία τους) που πηγαίνουν αναγκαστικά για δουλειά στους τουριστικούς προορισμούς, ο Μητσοτάκης το απέρριψε μετά βδελυγμίας.
Υπάρχει καταρχάς ιδεολογικός λόγος: η προώθηση του ατομισμού, που αποτελεί βασικό στοιχείο της αστικής ιδεολογίας. Ο πολίτης να μην συμμετέχει σε μια διαδικασία μαζί με άλλους, αλλά απλώς να διεκπεραιώνει μια διαδικασία ως άτομο. Αυτός, ο υπολογιστής του και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες (στο μέλλον θα καταργηθούν και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και θα μείνει μόνο ο υπολογιστής).
Υπάρχουν, όμως, και πιο… πεζοί λόγοι. Η δυνατότητα εκβιαστικής ψηφοθηρίας από τους μηχανισμούς των αστικών κομμάτων που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Καπιταλιστές εργοδότες και τοπικοί παράγοντες που προσφέρουν δουλειά και ρουσφέτια με αντάλλαγμα την επιστολική ψήφο ολόκληρων οικογενειών, η οποία θα ασκείται ενώπιόν τους.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι εκβιαστική ψηφοθηρία ασκείται ακόμα και με τον παραδοσιακό τρόπο, με το παραβάν και την κάλπη. Οι αστογραφειοκράτες συνδικαλιστές είναι εξπέρ στο… «αεροπλανάκι». Φανταστείτε πόσο διευκολύνεται η εκβιαστική ψηφοθηρία, όταν ο εκλογέας απλά πρέπει να ταχυδρομήσει το ψηφοδέλτιο. Τα «λόμπι», δηλαδή οι μηχανισμοί των κομμάτων, θα αναλαμβάνουν όλη τη δουλειά.
Αφήστε που θα γλιτώσουν και έξοδα. Μέχρι τώρα πλήρωναν δαπάνες μεταφοράς των ψηφοφόρων στους τόπους καταγωγής τους και δεν ήταν και απόλυτα σίγουροι ότι όλοι θα πειθαρχούσαν και δε θα τους την έφερναν όταν θα βρίσκονταν μόνοι τους πίσω από το παραβάν. Από τώρα και μετά, δε θα χρειάζεται να πληρώνουν μεταφορικά. Θα βάζουν τους ψηφοφόρους στα μεγάλα αστικά κέντρα να εγγράφονται για επιστολική ψήφο και θα ελέγχουν ότι ο φάκελος σφραγίστηκε με το «σωστό» ψηφοδέλτιο (και το «σωστό» σταυρό, αν τη δουλειά την κάνει μηχανισμός υποψήφιου) μέσα.
YΓ. Το αποκορύφωμα του «ρεταρίσματος» Μαρινάκη: «Στην υποψία ύπαρξης ποινικής υπόθεσης για ένα αδίκημα -που νομίζω δεν συγκρίνεται η απαξία μίας διαρροής προσωπικών δεδομένων με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και τη χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης- εμείς στην υποψία ύπαρξης ποινικής διαδικασίας ή διαρροής, έχουμε οικειοθελείς αποχωρήσεις και παραιτήσεις και κάποιοι άλλοι πολύ συγκεκριμένα και το ακούσαμε και σήμερα στη συνέντευξη του κ. Κασσελάκη, με αμετάκλητη καταδίκη λένε περήφανα ότι τους ίδιους ακριβώς ανθρώπους τους έχουνε δίπλα τους»! Επειδή ο Κασσελάκης (όπως και ο Τσίπρας προηγούμενα) δεν διώχνει τον Παππά… αθώοι όλοι στη ΝΔ!