Δεν ξέρουμε αν η «ανεξάρτητη» αλβανική Δικαιοσύνη θα δώσει ή όχι στον Μπελέρι άδεια να πάει να ορκιστεί ευρωβουλευτής, ξέρουμε όμως ότι στο δήμο Χιμάρας θα ξαναγίνουν εκλογές στις 4 Αυγούστου. Μπορεί ο Μπελέρι να γκρίνιαξε επειδή τον απέταξαν χωρίς να τον ορκίσουν (το ίδιο έγινε και με τον Κασιδιάρη στο δήμο Αθήνας, αν δεν κάνουμε λάθος), όμως άπαντες αποδέχτηκαν την απόφαση και πήραν θέσεις για τη μάχη. Και ποιοι θα είναι οι αντίπαλοι;
Ο Πέτρο Γκικουρία (Petro Gjikuria) από το χωριό Δέρμη, Aλβανο-αμερικανός που κατοικεί στις… ΗΠΑ και ασχολείται ΕΚΕΙ με την εστίαση. Αυτόν τον υποστηρίζει όλη η αλβανική αντιπολίτευση, του «παρία» Σαλί Μπερίσα συμπεριλαμβανόμενου. Τον στηρίζουν και οι «Μπελέρηδες», άρα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο ίδιος εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτικός. Δεν κάνει λόγο για ελληνική μειονότητα αλλά για κατοίκους της Χιμάρας. Και τονίζει πως η οικογένειά του «έδωσε μάχες για τη χώρα» (μπορεί να έχει προγόνους παρτιζάνους, δεν το ξέρουμε). Τον δε προκάτοχό του, Yorgo Goro, τον κατηγορεί ότι ήταν «ένας κομματικός δήμαρχος, ένας εκτελεστής των κυβερνητικών εντολών, [που] έχασε πολύ χρόνο κάνοντας πολύ λίγα». Δεν τον κατηγορεί για… ανθελληνική πολιτική και τα παρόμοια που ακούγονται από τον Μπελέρι και την αστική προπαγάνδα στην Ελλάδα.
Απέναντί του ο γυναικολόγος Βαγγέλης Τάβος, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Εντι Ράμα), έλληνας μειονοτικός από τη Δρόπολη, πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής επαρχίας Αργυροκάστρου και νυν νομάρχης επαρχίας Αυλώνας (όπου ανήκει και η Χιμάρα). Στη θέση του νομάρχη τον τοποθέτησε ο ίδιος ο Ράμα, με εντολή να επιφέρει την «κάθαρση» (ούτε στην Αλβανία… πρωτοτυπούν, όπως βλέπετε).
Μετά την ανακοίνωση της επιλογής του από τον γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Τάβος δήλωσε: «Αισθάνομαι τιμή που θα θέσω υποψηφιότητα για δήμαρχος στη Χιμάρα. Θα μετακομίσω στη Χιμάρα γιατί είμαι ακόμα στην Αυλώνα, αλλά θα έχω επαφή με κόσμο καθημερινά. Ο δήμαρχος έχει δεσμεύσεις στην κοινότητα. Το κύριο πρόβλημα είναι η εγγραφή των ακινήτων. Εχω δεσμευτεί σε αυτό από την πρώτη μέρα που ήρθα στην Αυλώνα και είμαι σε θέση να πω με χαρά ότι έχουν διανεμηθεί 1.226 πιστοποιητικά και πολλά άλλα πρόκειται να διανεμηθούν. Και λέω ότι κανένας πολίτης δεν θα μείνει χωρίς να λάβει το πιστοποιητικό ιδιοκτησίας, αυτή είναι η υπόσχεση του πρωθυπουργού αλλά και δική μου. Δεν το λέω για την εκστρατεία. Υπάρχουν πολλά προβλήματα εδώ που πρέπει να διορθωθούν, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που το διαχωρίζω από την προεκλογική εκστρατεία».
Οπως είναι γνωστό, ο παμπόνηρος Ράμα πήγε πρόσφατα στη Χιμάρα και οργάνωσε φιέστα μοιράσματος πιστοποιητικών ιδιοκτησίας. Τώρα, ο άνθρωπός του, ο μειονοτικός Τάβος, που ξέρει καλά τα πράγματα αφού είναι νομάρχης Αυλώνας, υπόσχεται ότι πρώτο του μέλημα (όπως και του Ράμα!) είναι να πάρουν όλοι πιστοποιητικά ιδιοκτησίας. Ποιος μπορεί να το «πουλήσει» καλύτερα αυτό, ένας άνθρωπος του Ράμα και της κυβέρνησης ή ο συνεχιστής του Μπελέρι (όσο κι αν ο Γκικουρία προσπαθεί να πετάξει από πάνω του αυτή την κληρονομιά, βάζοντάς την σε τρίτη και τέταρτη μοίρα);
Ο έμπειρος Τάβος δηλώνει πως δεν «βλέπει» τον Γκικουρία και όποιον άλλο κατέβει. «Οποιος υποψήφιος βρεθεί απέναντί μου είναι ευπρόσδεκτος. Δεν θα ασχοληθώ όμως με κανέναν από αυτούς. Με προβληματίζουν τα προβλήματα που έχουν οι πολίτες. Δεν θα ασχοληθώ με άλλους υποψήφιους. Το σύνθημά μου είναι “λύση, όχι κρίση”. Δεν υπάρχει κρίση, αλλά λύσεις στα προβλήματα στη Χιμάρα».
Ο Γκικουρία είναι μειονοτικός κατ’ αυτοπροσδιορισμό. Ο Τάβος είναι μειονοτικός «με τη βούλα» όπως λέμε. Και ο ένας και ο άλλος κατεβαίνουν με τη στήριξη των αλβανικών αστικών κομμάτων, της συμμαχίας της αντιπολίτευσης ο Γκικουρία, του κυβερνώντος κόμματος ο Τάβος. Η μαύρη προπαγάνδα, ότι τάχα ο Μπελέρι ήταν ο «υπερασπιστής της ελληνικής μειονότητας» και των «εθνικών δικαίων» διαψεύδεται για μια ακόμα φορά. Δεν είναι όλοι οι μειονοτικοί φερέφωνα της ΚΥΠ και φορείς του «βορειοηπειρώτικου» αλυτρωτισμού.