Η ιστορία επαναλαμβάνεται και δεν είναι φάρσα. Πέρυσι τέτοια εποχή η κυβέρνηση της ΝΔ κατήρτιζε έναν κρατικό προϋπολογισμό, τον οποίο λίγο αργότερα ψήφιζε στη Βουλή. Το Γενάρη του άλλαζε τα φώτα, με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Τον Ιούνη του ξανάλλαξε τα φώτα. Και βέβαια, αυτό που τελικά θα πραγματοποιηθεί δεν θα έχει καμιά σχέση με αυτό που ψήφισε η Βουλή. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατήρτισε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού και μέσα σε 20 μέρες άλλαξε βασικά μεγέθη του. Αφαίρεσε άλλα 640 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες. Μείωσε σε 2,8% από 3,5% την αύξηση του κονδυλίου για μισθούς και συντάξεις. Μείωσε τις δαπάνες Ασφάλισης κατά 9,7%, ενώ στο προσχέδιο πρόβλεπε μείωση κατά 8,4%. Αυτόν τον προϋπολογισμό θα ψηφίσει με θερμά χειροκροτήματα ο κυβερνητικός λόχος σε λίγες μέρες. Το Γενάρη, όμως, θα τον αλλάξουν. Και τον Ιούνη θα τον ξαναλλάξουν! Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα του έχει αλλάξει τα φώτα, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο Αλμούνια το είπε, συνοδεύοντας τη δήλωσή του μ’ ένα σαρδόνιο χαμόγελο: Η ελληνική κυβέρνηση είχε πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή της για να πάρει μέτρα και αυτός είναι ο βασικός λόγος που το έλλειμμα θα μειωθεί μόνο στο επίπεδο του 9,1% του ΑΕΠ το 2010. Συνεπώς, είναι λογικό ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. «Τόσο εμείς όσο και η κυβέρνηση γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετα μέτρα», συμπλήρωσε με νόημα. Την προηγούμενη μέρα, ο Γιούνκερ, σε ρόλο τεθλιμμένου συγγενή, συνέστησε στον ελληνικό λαό… υπομονή και κουράγιο, γιατί τα μέτρα θα είναι πραγματικά σκληρά!
Ο Αλμούνια δεν δίστασε να αναφερθεί και με περισσότερες λεπτομέρειες στα «πρόσθετα μέτρα», αναφέροντας ότι το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας πρέπει να περιλαμβάνει κυρίως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (μόνιμα μέτρα) και ενδεχομένως να χρειαστεί κατάρτιση ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Αναφέρθηκε, επίσης, σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις, σε μεταρρυθμίσεις που να αφορούν τις δημόσιες δαπάνες και το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς και σε βελτίωση του δημόσιου τομέα. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνουν όλ’ αυτά. Σημαίνουν μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών στρωμάτων που έχουν μόνιμη εργασία και σχετικά καλύτερες αποδοχές, μόνιμες αντιασφαλιστικές ανατροπές, δραστική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο και «γενναίο» χτύπημα στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων. Και γιατί να μην τα πει τόσο «χύμα και τσουβαλάτα» ο Αλμούνια, όταν από το Γενάρη αυτός θα είναι ο υπέρτατος ελεγκτής της ελληνικής οικονομίας;
Για όλ’ αυτά ο Παπακωνσταντίνου δεν είπε κουβέντα. Οχι μόνο δεν εξέφρασε την παραμικρή αντίρρηση στα όσα ανακοίνωσαν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, αλλά καμάρωσε σαν γύφτικο σκεπάρνι, διότι –όπως έλεγε και ξαναέλεγε– «άλλαξε το κλίμα στις Βρυξέλλες»! Ηταν κακό, λόγω της αναξιοπιστίας της προηγούμενης κυβέρνησης, και έγινε καλό, λόγω των θετικών δειγμάτων γραφής που έχει δείξει η νέα κυβέρνηση! Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τι σημαίνει «θετικά δείγματα γραφής» όταν αναφέρεσαι στο πολιτικο-τεχνοκρατικό επιτελείο των Βρυξελλών, που είναι επιφορτισμένο με το καθήκον να εξασφαλίζει την επικράτηση της βαρβαρότητας στην επικράτεια της Ευρωλάνδης.
Ο Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα πάει στη Βουλή στα μέσα Γενάρη και θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες στα τέλη του ίδιου μήνα. «Από τώρα μέχρι τότε, εμείς θα βρισκόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια ανοιχτή διαβούλευση, για να μπορέσει να περάσει το σχέδιο», είπε στο δελτίο ειδήσεων του Mega, λες και πρόκειται να κάνει καμιά σκληρή διαπραγμάτευση ή λες και υπάρχει καμιά κόντρα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το επιτελείο των Βρυξελλών. Το μόνο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι ο χρόνος που θα δοθεί στην «στενή επιτήρηση», ώστε να επανέλθει το έλλειμμα κάτω από το 3%. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει 4 χρόνια και οι Βρυξέλλες μιλούν για 3. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το 2+2 ή το 3+1. Δηλαδή, ένα αρχικό χρονικό διάστημα και ένα συμπληρωματικό, μετά από αυστηρό έλεγχο που θα κάνει η Κομισιόν. Μιλώντας στο Mega ο Παπακωνσταντίνου είπε πως η Ιρλανδία πήρε 4 χρόνια, όμως η Ελλάδα θεωρείται αναξιόπιστη και της δίνουν 3. «Είναι πιθανόν να μας δοθεί ένα μικρότερο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να υπάρξει επανεξέταση. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον εμείς θα είμαστε στην περίφημη 104.9 κατάσταση, με βάση τις κοινοτικές οδηγίες, θα έχουμε ένα τριμηνιαίο έλεγχο της προόδου μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αρα θα είμαστε, έτσι κι αλλιώς, υπό στενή επιτήρηση», είπε στο Mega ο Παπακωνσταντίνου, αποκαλύπτοντας την κρυφή χαρά της κυβέρνησης.
Οπως ακριβώς οι Καραμανλής-Αλογοσκούφης είχαν επιδιώξει τη «στενή επιτήρηση» το 2005, έτσι την επιδιώκουν τώρα οι Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου. Γιατί αυτό το καθεστώς χρησιμοποιείται από τις κυβερνήσεις σαν άλλοθι. Λένε στους εργαζόμενους: «Εμείς δε θέλουμε σκληρή λιτότητα και το παλεύουμε, όμως οι Βρυξέλλες είναι ανένδοτες και αν δε θέλουμε να πληρώσουμε α-κριβά, πρέπει να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις τους».