Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 22 Φλεβάρη
  • Kαρναβάλια
  • Βγήκαν τα ξεσκονόπανα στο Kefalonia focus
  • To Aλάτι Αυτής Της Θάλασσας (την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στην Κόντρα)
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 21 Φλεβάρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Ψήφισαν όλα τα πρόσθετα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα
Πολιτική

Ψήφισαν όλα τα πρόσθετα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr4 Ιούν 2016, 00:00

Ποιος δε θυμάται την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής να σείεται από τα θυελλώδη χειροκροτήματα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καθώς ο Τσίπρας ανακοίνωνε με στεντόρεια φωνή, ότι ναι μεν ψηφίζεται διάταξη σύμφωνα με την οποία οι εξαιρούμενοι από το ΕΚΑΣ χαμηλοσυνταξιούχοι θα πρέπει να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέν το ΕΚΑΣ που τους καταβλήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, όμως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Δε θα ζητηθεί από τους χαμηλοσυνταξιούχους να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ του πρώτου εξάμηνου, γιατί αυτό θα ήταν πολύ άδικο. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ένα «μαξιλάρι» 700 εκατ. ευρώ από το παραπανίσιο «πρωτογενές πλεόνασμα», με το οποίο θα δημιουργήσει ένα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από το οποίο θα καλύψει το ποσό που δόθηκε στους συγκεκριμένους συνταξιούχους ως ΕΚΑΣ το πρώτο εξάμηνο. Από το ίδιο Ταμείο θα εξασφαλιστούν και τα λεφτά για να μην παγώσουν τα ειδικά μισθολόγια (εκτός απ' αυτό των στρατιωτικών, για το οποίο τα κονδύλια θα εξασφαλίσει ο Καμμένος από διάφορους Κωδικούς του ΥΕΘΑ).

Περιμένε Ταμείο; Ξεχάστε το. Το μόνο Ταμείο που ιδρύθηκε, είναι το εκατονταετές Ταμείο Ξεπουλήματος Δημόσιας Υπηρεσίας. Δέκα μέρες μετά την πανηγυρική εμφάνιση του Τσίπρα, με την οποία γλύκανε τα χείλη των συριζανέλ βουλευτών για να πουν καλύτερα το «ναι σε όλα», πληροφορηθήκαμε και επίσημα ότι δεν πρόκειται να ιδρυθεί κανένα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αν προηγουμένως δεν δώσει το ΟΚ η τρόικα.

Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στις 27 Μάη, μας είχαν προϊδεάσει. «Οι θεσμοί έχουν ένα πρόβλημα», είπε ο Τσακαλώτος. Και συνέχισε με τα θαυμάσια ελληνικά του: «Οτι αν η βελτίωση είναι μόνιμη μπορούμε να το ξοδέψουμε μόνιμα, να αυξήσουμε μισθούς, να μειώσουμε συντάξεις και αυτό να γίνεται κάθε χρόνο, αν είναι η βελτίωση μόνιμη. Αν είναι προσωρινή η βελτίωση, μπορούμε να δώσουμε εφάπαξ μια βοήθεια σε μια μερίδα του πληθυσμού που το χρειάζεται. Και άρα η ιδέα η δικιά μας είναι ότι με συνεργασία με τους θεσμούς θα μπορούμε να έχουμε αυτό το Ταμείο, που με μεγαλύτερη διαφάνεια να ξέρουμε ποιους βοηθάμε, να ξέρει ο κόσμος πώς ξοδεύονται αυτά τα χρήματα, σε ποιους πάνε και με τι ιεραρχήσεις, με προτεραιότητες για να ξέρει όλος ο ελληνικός λαός τι κάνουμε. Αυτό θα το συζητάμε με τους θεσμούς για να υπάρχει αυτή η συζήτηση αν το κομμάτι της βελτίωσης ήταν μόνιμο ή προσωρινό. Οι θεσμοί εξέφρασαν την ανησυχία να μην κάνουμε μόνιμα μέτρα όταν η βελτίωση είναι μόνο προσωρινή. Αρα νομίζω ότι έχουμε ένα πολύ καλό συμβιβασμό για το πώς πρέπει αυτό το πλεόνασμα να δαπανηθεί και να μοιραστεί».

Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης τέρμα, λοιπόν, τουλάχιστον προς το παρόν. Και τι γίνεται μ' αυτά που υποσχέθηκε ο Τσίπρας;

♦ Το ΕΚΑΣ του πρώτου εξαμήμνου 2016 δε θα το ζητήσουν πίσω από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το σταμάτημα χορήγησης του ΕΚΑΣ σ' αυτή την πρώτη μερίδα χαμηλοσυνταξιούχων θ' αρχίσει από 1.6.2016 και όχι από 1.1.2016. Τα λεφτά που έχει συμφωνηθεί να κοπούν από το ΕΚΑΣ, όμως, θα κοπούν οπωσδήποτε, μέσα στο καθορισμένο χρονικό διάστημα. Τα λεφτά αυτά είναι 569 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017. Τα 168 εκατ. πρέπει να εξασφαλιστούν μέσα στο 2016. Με την αλλαγή στη ρύθμιση, αυτή τη στιγμή εξασφαλίζονται τα μισά. Πώς θα εξασφαλιστούν τα άλλα μισά (περίπου 85 εκατ. ευρώ); Με την εξαίρεση των υπόλοπων χαμηλοσυνταξιούχων με πιο γρήγορο ρυθμό σε σχέση με αυτόν που σχεδιάστηκε αρχικά. Με τη νέα διάταξη, καταργήθηκαν οι προθεσμίες που έμπαιναν για την έκδοση ΚΥΑ που θα καθορίζει τα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ. Η ΚΥΑ πλέον μπορεί να εκδοθεί οποτεδήποτε. Μπορεί, λοιπόν, να δούμε το Σεπτέμβρη να αλλάζουν τα κριτήρια, ώστε ένας ακόμα αριθμός συνταξιούχων να εξαιρεθεί από το ΕΚΑΣ. Κι ύστερα να ξαναλλάξουν τα κριτήρια αρχές του 2017, ώστε να εξαιρεθεί ένας ακόμα (σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός χαμηλοσυνταξιούχων).

Ανεξάρτητα από την τεχνική λύση, το βέβαιο είναι ότι μέχρι τα τέλη του 2017 θα πρέπει από το ΕΚΑΣ να εξασφαλιστούν 569 εκατ. ευρώ (ενώ τα περίπου 85 εκατ. που δεν εξασφαλίστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2016 δε θα αντληθούν από το «πρωτογενές πλεόνασμα»). Μ' άλλα λόγια, το ΕΚΑΣ που πήραν το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι συνταξιούχοι που από 1.6.2016 έπαψαν να το παίρνουν, θα το πληρώσουν οι υπόλοιποι χαμηλοσυνταξιούχοι. Δεν μπορείς να πεις, το κυβερνητικό αληταριό κάνει πράγματι πολιτική με ταξικό πρόσημο. Μόνο που αυτό είναι αστικό.

♦ Οσο για τα ειδικά μισθολόγια, πήραν αναβολή για το φθινόπωρο. Αν ως τότε δεν έχουν βρεθεί ισοδύναμα, θα εφαρμοστεί ό,τι προβλέπεται. Αν δεν υπήρχε στη μέση ο Καμμένος, που ενδιαφέρεται για την καραβανάδικη εκλογική πελατεία του, δε θα δινόταν ούτε αυτή η παράταση μέχρι το Σεπτέμβρη. Οσο για τα ισοδύναμα, καιρός να τελειώνουμε μ' αυτό το πονεμένο παραμύθι. Εχουμε πείρα πια: μια αντιλαϊκή διάταξη αναβάλλεται προσωρινά, τάχα για να βρεθούν ισοδύναμα, αλλά όταν περνάει η προθεσμία, η αντιλαϊκή διάταξη επανέρχεται .

Πριν από μερικές μέρες, η κυβερνητική προπαγάνδα διέρρεε διάφορα για την… μέχρις εσχάτων σκληρή διαπραγμάτευση που έκανε. Πέραν των νυχτερινών τηλεδιασκέψεων, που κρατούσαν μέχρι τα χαράματα, είχαμε -πάντα σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές- και μια δραματική επιστολή Τσακαλώτου προς τους ομολόγους του, με την οποία τους ενημέρωνε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί οχτώ από τα δώδεκα νέα προαπαιτούμενα που έβαλε η τρόικα, διότι και ο ελληνικός λαός πάσχει από… μεταρρυθμιστική κόπωση, και οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν… κουραστεί να ψηφίζουν συνεχώς μέτρα και υπάρχει κίνδυνος να συμβεί κοινοβουλευτικό «ατύχημα».

Αμφισβητούμε σφόδρα ότι υπήρξε τέτοια επιστολή. Περισσότερο με προπαγανδιστικό τρικ μοιάζει η σχετική διαρροή (ξέρει ο Μιχόπουλος από «κιτρινιές»). Κι αν υπήρξε, όμως, το ίδιο κάνει. Γιατί, τελικά, η μεν κυβέρνηση κατέθεσε ένα πακέτο τροπολογιών με όλα (μηδενός εξαιρουμένου) τα προαπαιτούμενα, ο δε… κουρασμένος κοινοβουλευτικός λόχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφισε χαρωπά «ναι σε όλα» και πάλι, χωρίς αυτή τη φορά να μπει καν στον κόπο να διαβάσει τι ψήφιζε. Και να ήθελαν να τα διαβάσουν, δεν προλάβαιναν, άλλωστε. Μεσάνυχτα κατατέθηκαν οι τέσσερις πολυσέλιδες τροπολογίες, μεσημέρι της επομένης η πέμπτη (αυτή για τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου), τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες τα είχαν ψηφίσει όλα. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, όπως δήλωσε στωικά ο πρόεδρος Βούτσης, απαντώντας στις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης. Αλλωστε, αυτό συνέβαινε και στο παρελθόν, συμπλήρωσε. Πράγματι, συνέβαινε και στο παρελθόν και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ανέβαινε στα κάγκελα και κατήγγειλε συνταγματικό πραξικόπημα. Δεν αποκτήσαμε μνήμη χρυσόψαρου (για να χρησιμοποιήσουμε μια αγαπημένη έκφραση του Τσίπρα).

Ολες μαζί οι τροπολογίες συνθέτουν ένα καινούργιο πολυνομοσχέδιο, καθώς ρυθμίζουν «άπειρα» ζητήματα. Ακόμα και μικρορυθμίσεις στο Ασφαλιστικό κάνουν. Ολες σε αντεργατική κατεύθυνση. Οταν έκλεινε η ύλη της «Κόντρας» δεν είχαμε προλάβει να μελετήσουμε όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Θα το κάνουμε στο επόμενο φύλλο. Πέρα από τη ρύθμιση για το ΕΚΑΣ, θα αναφερθούμε μόνο σε δύο ρυθμίσεις με μεγάλη πολιτική σημασία, καθώς δείχνουν «ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο». Δείχνουν τη δουλικότητα των Τσιπροκαμμένων έναντι των ιμπεριαλιστών δανειστών.

♦ Ενισχύεται η ασυλία των μελών του ΔΣ της «Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» (άρθρο 192, παρ. 7, Ν. 4389/2016). Η αρχική πρόβλεψη ήταν πως σε περίπτωση μήνυσης «επιλαμβάνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως». Η νέα διάταξη λέει πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, «αν κρίνει ότι τα παραπάνω χρήζουν προκαταρκτικής εξέτασης, την εκτελεί αυτοπροσώπως ή την αναθέτει σε έναν εκ των Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου». Τα νομικά γραφεία της Αθήνας, που έχει μισθώσει η τρόικα (με λεφτά του ελληνικού λαού, φυσικά) φροντίζουν και την τελευταία λεπτομέρεια, ώστε οι μηνύσεις να πηγαίνουν κατευθείαν στα σκουπίδια και να μην είναι υποχρεωτική ούτε καν η προκαταρκτική εξέταση!

Για την εφαρμογή του «κόφτη» ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος προέβλεπε μια εξαίρεση (Ν. 4389/2016, άρθρο 233, παρ. 9α): «Σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου οικονομικού έτους με δημοσιονομική επίπτωση που ξεπερνάει το 0,5% του ΑΕΠ δύναται να λάβει χώρα, ύστερα από ειδική διαβούλευση με τους Θεσμούς που εμπλέκονται στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά την έννοια του ν. 4336/2015, αναστολή επιβολής ή μείωση του ύψους των μέτρων του μηχανισμού». Το «ύστερα από ειδική διαβούλευση» καταργήθηκε και έγινε «κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς»! Χωρίς τη συμφωνία της τρόικας, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να χειριστεί ούτε μια φυσική καταστροφή!

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑρχισαν τα χαράτσια
Επόμενο άρθρο Διεφθαρμένοι όλοι μέχρι το μεδούλι

Σχετικά Αρθρα

Βγήκαν τα ξεσκονόπανα στο Kefalonia focus

Πολιτική 21 Φεβ 2026, 07:23

Ολοι/ες την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στο Εφετείο – Θα ανακοινωθεί η απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία ΧΑ

Πολιτική 20 Φεβ 2026, 21:27

Γιατί μπουκώνουν με χρήμα τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης, για «ενημέρωση» των κτηνοτρόφων για την ευλογιά;

Αγροτικά 20 Φεβ 2026, 14:56

Μια σκληρή συντηρητική, νεοφιλελεύθερη, αδίστακτη καριερίστρια (για την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)

Πολιτική 17 Φεβ 2026, 21:56

Δένδιας γιοκ: καζάν-καζάν για τρεις (με άνισα μερίδια)

Πολιτική 13 Φεβ 2026, 19:24

Πού το πάει η καμαρίλα των Γλίξμπουργκ;

Πολιτική 13 Φεβ 2026, 14:25
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Φλεβάρη

22 Φεβ 2026, 00:01
Κόντρες

Kαρναβάλια

21 Φεβ 2026, 08:03
Πολιτική

Βγήκαν τα ξεσκονόπανα στο Kefalonia focus

21 Φεβ 2026, 07:23
Πολιτισμός

To Aλάτι Αυτής Της Θάλασσας (την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στην Κόντρα)

21 Φεβ 2026, 05:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

21 Φεβ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Φλεβάρη

21 Φεβ 2026, 00:01
Υγεία

Εκτός από γκεμπελίσκος, είναι και θρασύδειλο ανθρωπάριο

20 Φεβ 2026, 22:41
Πολιτική

Ολοι/ες την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στο Εφετείο – Θα ανακοινωθεί η απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία ΧΑ

20 Φεβ 2026, 21:27
Διεθνή

Ναΐμ Κάσεμ: Η Χεζμπολά θα απαντήσει στην επιθετικότητα των σιωναζιστών

20 Φεβ 2026, 19:22
Αγροτικά

Γιατί μπουκώνουν με χρήμα τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης, για «ενημέρωση» των κτηνοτρόφων για την ευλογιά;

20 Φεβ 2026, 14:56
Υγεία

Γιατί η 1η ΥΠΕ δεν απαντά στην ΕΙΝΑΠ που ρωτάει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προκηρύξεις του 2025 για προσλήψεις γιατρών;

20 Φεβ 2026, 14:03
Διεθνή

Χαμάς (για μια ακόμα φορά): Ονειρο απατηλό ο αφοπλισμός της Παλαιστινιακής Αντίστασης

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αντίστασης θα διαλυθούν μόνο όταν ενταχτούν στο στρατό ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

20 Φεβ 2026, 12:35
Κόντρες

Τα στρατά του Κούλη στη Γάζα

20 Φεβ 2026, 10:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Φλεβάρη

20 Φεβ 2026, 00:01
Εργατικά

Τα πειθαρχικά δεν μας τρομοκρατούν – Ανταπόκριση από την Τρίπολη

19 Φεβ 2026, 21:05
Οικονομία

Πάρτε κελεμπίες, απόκριες έχουμε…

19 Φεβ 2026, 20:42
Παιδεία

ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτικά αποστειρωμένους χώρους

19 Φεβ 2026, 20:02
Ιστορία

Ενας Ακροναυπλιώτης, από τους 200 της Καισαριανής, σαν θεατρικός ήρωας του Γκόρκι

19 Φεβ 2026, 18:29
Καταστολή

Νοσοκομείο Νίκαιας: ΜΑΤ και χημικά ενάντια σε γιατρούς και νοσηλευτές

Ο Γεωργιάδης συνεχάρη τα ΜΑΤ που τον γλίτωσαν από τους «κομμουνιστές»!

19 Φεβ 2026, 14:24
Διεθνή

H Oλιβιά Ζεμόρ, πρόεδρος της γαλλικής Europalestine, κατηγορείται για… «υποστήριξη της τρομοκρατίας»

19 Φεβ 2026, 13:44
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Φλεβάρη

Παγκόσμια ημέρα σκέψης (προσκοπισμού).

Ινδία: Ημέρα μητέρας.

Αγία Λουκία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1979).

1949: Η Αλβανία εντάσσεται στην Κόμεκον.

1950: Η Λαοκρατική Δημοκρατία Γερμανίας εντάσσεται στην Κόμεκον.

1972: Βόμβες του IRA σκοτώνουν επτά αξιωματικούς (Βρετανία).

1973: Βόμβα στο Πεδίο του Άρεως, τραυματισμός δύο περαστικών.

1973: Φοιτητική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη χτυπιέται από την αστυνομία, πολλές συλλήψεις.

1974: Σύλληψη μελών του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσ. στην Πάτρα.

1977: Βόμβα σε κατάστημα της «Πεσινέ» (ΕΛΑ).

1989: Τέσσερις βόμβες σε σπίτια σε Κολωνάκι, Χαλάνδρι και Βριλήσσια (17Ν).

1992: Πεθαίνει ο Μάρκος Βαφειάδης.

2000: Η ΕΤΑ εκτελεί τον βάσκο πολιτικό Φερνάντο Μπουέσα Μπλάνκο.

2008: Νεκρός ο Σουδανός Abdukarim Yahya Idris στην περιοχή της Ομόνοιας από ξυλοδαρμό από τρεις αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo