θα μάθουμε ποτέ αν ο Σαμαράς, στο ξεκίνημα έστω της βοναπαρτιστικής του κίνησης, είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του το δόγμα Φαήλου («πάμε σε εκλογές τώρα να τους λιώσουμε»). Εκείνο για το οποίο ήμασταν σίγουροι, όμως, από το βράδυ της Κυριακής 16/6, ήταν πως την επομένη ο Σαμαράς θα πήγαινε με διάθεση συμβιβασμού με τους άλλους εταίρους της συγκυβέρνησης. Κι ας το ‘παιζε μάγκας και βαρύς στη φιέστα του Ναυπλίου. Αυτά ήταν για το θεαθήναι. Οπως για το θεαθήναι ήταν οι σκληρές δηλώσεις που εξακολουθούσαν να εξακοντίζουν κατά του Σαμαρά ο Βενιζέλος με τον Κουβέλη.
Ημασταν σίγουροι τουλάχιστον για τη συμβιβαστική στάση του Σαμαρά, από τη στιγμή που η γερμανική καγκελαρία έκανε επίσημη ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία της Μέρκελ με τον Σαμαρά. Οπως ανέφερε η ανακοίνωση, «η καγκελάριος εξέφρασε στον έλληνα πρωθυπουργό τον σεβασμό της και την υποστήριξή της στον σαφή μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό της κυβέρνησής του». Και συνέχιζε: «Η Ελλάδα έκανε στον δρόμο αυτό σημαντικά βήματα προόδου και από πολλές απόψεις είναι σήμερα καλύτερα απ’ ό,τι πριν μόλις μερικούς μήνες. Τώρα είναι καθοριστικής σημασίας να υλοποιηθούν όλα τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, ακόμη κι εκείνα που σχετίζονται με έναν μεταρρυθμισμένο δημόσιο τομέα, για να συνεχίσει αυτόν τον επιτυχή δρόμο».
Δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει τέτοια δήλωση η Μέρκελ, αν δεν είχε αποσπάσει τη διαβεβαίωση του Σαμαρά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καταρρεύσει ο κυβερνητικός σχηματισμός, διότι αυτός θα κάνει όλες τις απαραίτητες υποχωρήσεις έναντι των συνεταίρων του. Η θερμή δήλωση της Μέρκελ ήταν η επιβράβευση προς τον υπάκουο Αντώνη, που ανέλαβε την υποχρέωση να μη δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην προεκλογική εκστρατεία της καγκελαρίου. Διότι αν η Ελλάδα πήγαινε για εκλογές, ο Στάινμπρουκ και οι άλλοι αντίπαλοι της Μέρκελ θα την κατηγορούσαν ότι διασπαθίζει «τα χρήματα των γερμανών φορολογούμενων» σε μη αποτελεσματικά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι Γερμανοί πήραν πάνω τους τη στήριξη του Σαμαρά. Μια μέρα μετά τη Μέρκελ ακολούθησε ο Σόιμπλε στο ίδιο ύφος: «Ο κυβερνητικός συνασπισμός ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, υπό τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά έχει επιτύχει να οδηγήσει με ασφάλεια το ελληνικό πλοίο εν μέσω τρικυμίας και έχει ήδη επιτύχει να διανύσει μεγάλο μέρος του δρόμου των μεταρρυθμίσεων. Για το λόγο αυτό, εκφράζουμε τον πλήρη σεβασμό μας στον ελληνικό λαό και υποβάλλουμε τα σέβη μας στην ελληνική κυβέρνηση». Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι θα επισκεφτεί σύντομα την Ελλάδα, καλεσμένος του «φίλου του» Γιάννη Στουρνάρα.
Ακολούθησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μάρτενς: «Συγχαίρω τον Α. Σαμαρά για την αποφασιστικότητά του και την τόλμη του να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Ολι Ρεν, μολονότι φρόντισε να κρατήσει κάποιες αποστάσεις ως κομισάριος.
Ετσι, με τον Σαμαρά έτοιμο να καταπιεί τη βοναπαρτιστική συμπεριφορά έναντι των εταίρων του, έκαναν και οι άλλοι δύο τα πισωπατήματα που απαιτούνταν, για να καταλήξουν σε συμφωνία μετά από ένα πολύωρο τριήμερο παζάρι.