Γιατί φαγώθηκε ο Ασμουσεν να συναντηθεί με τον Τσίπρα; Ζήτησε συνάντηση μαζί του τον Αύγουστο που ήρθε στην Αθήνα, αλλά ο Τσίπρας έλειπε στην Κέρκυρα. Στη συνέχεια, όταν πληροφορήθηκε ότι ο Τσίπρας θα ταξίδευε στη Φρανκφούρτη για να πάρει μέρος στην προεκλογική συγκέντρωση του Linke, επανέλαβε το αίτημα για συνάντηση, η οποία και πραγματοποιήθηκε τελικά.
Δεν περιμένει, βέβαια, κανείς να πληροφορηθεί το περιεχόμενο τέτοιων συζητήσεων από τις επίσημες δηλώσεις που γίνονται στο τέλος, όμως και αυτές οι δηλώσεις, σημειολογικά τουλάχιστον, έχουν τη σημασία τους. Τσίπρας και Ασμουσεν εμφανίστηκαν ως δυο θεσμικοί παράγοντες που συζητούν πολιτισμένα και καταγράφουν τις διαφωνίες και τις συμφωνίες τους.
Για «εποικοδομητική συνάντηση και ανταλλαγή ιδεών» έκανε λόγο ο Τσίπρας, σημειώνοντας πως είπε στον Ασμουσεν, ότι «το πρόγραμμα μετά από τρία χρόνια εφαρμογής παραμένει μη βιώσιμο, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με το μέγεθος του ελληνικού δημόσιου χρέους το οποίο αντί να μειώνεται, αυξάνεται». Συμπλήρωσε, ότι εστίασε την τοποθέτησή του «στο κρίσιμο θέμα της ρευστότητας και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος», εξηγώντας στο συνομιλητή του ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, όταν είναι αναγκασμένες να δανείζονται με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια». Εμφανίστηκε, δηλαδή, ως ένας υψηλόβαθμος θεσμικός παράγοντας του ελληνικού κράτους, ο οποίος ενδιαφέρεται πρωτίστως για τις ελληνικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις.
«Ηταν μια πρώτη συνάντηση και νομίζω ότι ήταν εποικοδομητική και ουσιαστική και θα έχουμε την ευκαιρία να κρατάμε ανοιχτό ένα δίαυλο επικοινωνίας», είπε με νόημα στο τέλος της δήλωσής του. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν περιέλαβε καμιά καταγγελία –ούτε καν υπαινιγμό– για το ρόλο της ΕΚΤ, η οποία αποτελεί ένα από τα τρία μέρη της τρόικας.
Πρόσχαρος, ευγενικός και καθόλου αλαζονικός, ο Ασμουσεν κατέγραψε τις θέσεις της ΕΚΤ. «Εμείς βλέπουμε να γίνονται πρόοδοι στη χώρα», τόνισε, «βλέπουμε να έρχεται το πρωτογενές πλεόνασμα». Ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά «ζητάμε και τη γενναιόδωρη στήριξή σας», είπε απευθυνόμενος στον Τσίπρα, για να σημειώσει στο τέλος: «Κοινός τόπος μας είναι η ανάκαμψη της οικονομίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας»!
Ποιος είναι ο Ασμουσεν είναι γνωστό. Δεξί χέρι του Σόιμπλε και υφυπουργός του, μετακινήθηκε στην ΕΚΤ για να λειτουργεί ως το μάτι και το αυτί της γερμανικής κυβέρνησης. Οταν συναντιέται με τον Τσίπρα ενεργεί περισσότερο ως πολιτικός και λιγότερο ως τραπεζίτης. Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα πολιτικό κλίμα, στο πλαίσιο του οποίου τα όποια προβλήματα ανάμεσα στην Ελλάδα (στην περίπτωση που στο μέλλον υπάρξει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) και τα κοινοτικά όργανα δεν μπορεί να επιλύονται με μονομερείς ενέργειες, αλλά στο πλαίσιο της θεσμικής λειτουργίας της ΕΕ, με όποιες διαδικασίες αυτό προβλέπει.
Πηγαίνοντας στη συνάντηση με τον Ασμουσεν και δηλώνοντας αυτά που δήλωσε, ο Τσίπρας επιβεβαίωσε –εμμέσως πλην σαφώς– ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται την κοινοτική νομιμότητα και θα κινηθεί αποκλειστικά στο πλαίσιό της. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί τις μνημονιακές υποχρεώσεις που αποτελούν και αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, βάσει της «διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος» που βρίσκεται η Ελλάδα.