Τη σφραγίδα της υποταγής στους «βαρόνους των μίντια», αλλά και της διάθεσης για παραπέρα παζάρι μαζί τους φέρει το νομοσχέδιο περί «Συγκέντρωσης και Αδειοδότησης Επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης», που έδωσε στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος. Το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο νομοσχέδιο έρχεται στη δημοσιότητα κατακαλόκαιρο και λίγο πριν τις εκλογές αποκαλύπτει από μόνο του τις προθέσεις της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με τους βαρόνους την προεκλογική στήριξή της, αναγνωρίζοντάς τους τη νίκη που πέτυχαν στον πρώτο γύρο (αναγκάζοντάς την να κάνει κομματάκια και να καταπιεί αμάσητο το φιλόδοξο νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο»). Αλλωστε, είναι γνωστό ότι έχουν προηγηθεί σκληρά παρασκηνιακά παζάρια με όλους τους μεγαλοεκδότες και καναλάρχες, ενώ οι μεγαλύτεροι απ’ αυτούς δεν αρκέστηκαν στα παζάρια με τον Ρουσόπουλο, αλλά διάβηκαν την πόρτα του Μαξίμου και παζάρεψαν με τον Καραμανλή.
Τα περί «βασικού μετόχου», λοιπόν, τα πήρε το ποτάμι. Κανένας «νταβατζής» δεν θα χρειάζεται πλέον να βάζει αχυρανθρώπους ή να κάνει αλλαγές στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου του, για να είναι σύννομος. Η κυβέρνηση, όμως, κράτησε για τον εαυτό της μερικά «χαρτιά» για να παζαρέψει στο μέλλον με τους μιντιάρχες. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά άρθρων μεταβατικού χαρακτήρα, για την υλοποίηση των οποίων θα χρειαστεί να εκδοθούν προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Δεν περιλαμβάνει χάρτη συχνοτήτων, για παράδειγμα, ούτε κάποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του. Ετσι, το προνόμιο καθορισμού των συχνοτήτων και μοιράσματός τους στους ενδιαφερόμενους το έχει η κυβέρνηση (ο υπουργός Επικρατείας), για να μπορεί να παζαρέψει με τους καναλάρχες και τους υποψήφιους καναλάρχες.
Το ίδιο παζάρι θα γίνει και για τη συμμετοχή ιδιωτών στη θυγατρική της ΕΡΤ εταιρία που θα αναπτύξει την ψηφιακή τηλεόραση, που αποτελεί το μέλλον της τηλεόρασης (από αυτή θα βγουν τα χοντρά κέρδη). Σ’ αυτή την εταιρία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο Ρουσόπουλου, θα μπορούν να συμμετάσχουν σε ποσοστό μέχρι 49% και ιδιώτες, οι οποίοι –πέρα από τις άλλες επιδοτήσεις- θα είναι συμμέτοχοι και στο 15% του ετήσιου ανταποδοτικού τέλους υπέρ ΕΡΤ, που θα μεταγγίζεται στην εταιρία που θα διαχειριστεί την ψηφιακή πλατφόρμα. Δηλαδή, ο ελληνικός λαός θα εξακολουθεί να πληρώνει το νταβατζιλίκι και πλέον θα το καρπώνονται και άμεσα οι «νταβατζήδες» και όχι μόνο έμμεσα μέσω των προμηθειών της ΕΡΤ. Και βέβαια, σ’ αυτό τον τομέα το παζάρι θα γίνει πιο χοντρό στο μέλλον. Απαξ και οι «νταβατζήδες» βάλλουν πόδι στην ΕΡΤ (σε μια θυγατρική αρχικά), θα αρχίσουν να επεκτείνονται συνέχεια στο σύνολο αυτής της μεγάλης κρατικής επιχείρησης. Αυτή η προοπτική διαγράφεται καθαρά σε μια διάταξη του νομοσχέδιου που προβλέπει ότι στη θυγατρική «περιέρχονται και άλλα περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ ΑΕ, κινητά και ακίνητα, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που εγκρίνεται από τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ». Με μια απλή κυβερνητική απόφαση, λοιπόν, ολόκληρα κομμάτια της ΕΡΤ θα μπορούν να μεταβιβάζονται στη θυγατρική, δηλαδή στους «νταβατζήδες».
Είναι φανερό ότι ο Καραμανλής οχυρώνεται όχι μόνο για τους επόμενους μήνες (μέχρι τις εκλογές), αλλά και για το μέλλον. Το μήνυμα προς τους «νταβατζήδες» είναι σαφές: «Δώστε για να πάρετε». Γι’ αυτό και δε μπορούμε ν’ αποφύγουμε τον πειρασμό ενός σχολίου: αν οι καναλάρχες-εκδότες-εργολάβοι-προμηθευτές χαρακτηρίστηκαν από τον Καραμανλή «νταβατζήδες», ο ίδιος και οι υπουργοί του πώς θα έπρεπε να χαρακτηριστούν; Μήπως με τη γνωστή λέξη «καραγκιόζηδες», που απηύθυνε στον εαυτό του και στους συναδέλφους του ο ΥΕΝ Μ. Κεφαλογιάννης; Μάλλον επιεικής είναι ο χαρακτηρισμός.