Σίγουρα τον Πολύδωρα θα τον λούσουν με ζεστές χλαπάτσες άλλοι σύντροφοι. Δεν είναι όμως σα να απαλλοτριώνεις παγκάρι σε ξωκκλήσι αν τα χώνεις στο Βύρωνα; Και για στάκα ρε παίδες. Οι περισσότεροι δεν έχουμε τα κολλήματά μας; Αλλος ηδονίζεται να ταΐζει τα αλόγατα στον Ιππόδρομο (ονόματα δε λέμε, συντρόφους δε θίγουμε), εγώ γουστάρω να νταλαβερίζομαι με δίποδες γαζέλες και άλλος τη βρίσκει να ξελαρυγγιάζεται στο γήπεδο. Ε, εμείς κοινοί θνητοί με τόσα ξούρια, ο Πολύδωρας, κοτζάμ υπουργός, μας πείραξε που έχει το βίτσιο να ζητάει δηλώσεις μετανοίας; Ασε που μου φαίνεται υποκριτική η όλη φάση. Τώρα μας έπιασε η πρεμούρα που τα ‘χωσε στους συνασπισμένους φλώρους; Εδώ όποιος ανοίξει και διαβάσει την ιστοσελίδα του, του κλείνει αμέσως η λογική. Αντικρίζει ένα σύγχρονο Μανιαδάκη που αντί να χρησιμοποιεί ρετσινόλαδο και φάλαγγα για να αποσπάσει δηλώσεις αποκήρυξης «του κομμουνισμού και των παραφυάδων αυτού», επιδίδεται σε ένα ντελίριο ιδεολογικής τρομοκρατίας. Μπορεί να είναι γραφικά αυτά στην εποχή μας, δεν σημαίνει όμως ότι δεν είναι και επικίνδυνα. Πάρτε μια τζούρα διά πένας Πολύδωρα:
«Το πρόβλημα είναι οι βολεμένοι. Ενας ολόκληρος στρατός. Μουτζαχεντίν και Ταλιμπάν. Δυνάμεις υποστήριξης. Φανατικοί, μισαλλόδοξοι. Με τον δικό τους ορισμό περί δημοκρατίας. Που περιέχει όλα τα αριστερά και αριστερίστικα φρούτα. Οπως μας τα υπενθυμίζουν, με το αζημίωτο βέβαια, οι διάφορες εκπομπές της κρατικής τηλεοράσεως και τα διάφορα ένθετα αρκετών εντύπων. Δεν έχει αποκαθηλωθεί ούτε ο Στάλιν. Αναδιάταξη γίνεται κατά καιρούς στο εικονοστάσι των διεθνών και “εθνικών” αγίων και μαρτύρων της Αριστεράς. Ανάλογα με τις σκοπιμότητες και τους καιροσκοπισμούς τους. Αποκαθήλωση όχι. Μην ξεχνάμε πως ο Λένιν είναι ο πρωθιερέας του τακτικισμού στην παγκόσμια ιστορία, θεωρία και πράξη. Κανένας τους δεν μεταμελήθηκε. Κανένας τους δεν ζήτησε συγγνώμη. Κανένας τους δεν είπε “κάναμε λάθος”».
Και επειδή κάποιοι συνεχίζουν να είναι αμετανόητοι και να μη ζητάν συγνώμη, συνεχίζει το ίδιο βιολί σε άλλο του άρθρο ο Πολύδωρας, επιχειρώντας, αυτός ο μέγας διανοητής και φιλόσοφος να ξαναγράψει την Ιστορία:
«Αμυνόμενη ήταν η Αριστερά όταν πήρε τα όπλα και χτύπησε τρία χρόνια (1946-1949) κάνοντας την επανάστασή της, όπως έκανε ο Λένιν και ο Τρότσκι κατά την εφαρμογή των κοσμοθεωρητικών δογμάτων του Μαρξ;! Και χτύπησε τη δημοκρατική νομιμότητα και τις κυβερνήσεις που είχαν προκύψει από τις εκλογές του 1946. Και ήσαν κυβερνήσεις (Δεξιάς και Κέντρου) και δημοκρατικές νομιμοποιήσεις που είχαν προκύψει από ελεύθερες εκλογές και εκάλυπταν όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων πλην Κομμουνιστών. Αμυνόμενη ήταν εκείνη η ένοπλη Αριστερά; Ας μας πουν επιτέλους όλοι οι αριστεροί, όλων των αποχρώσεων, εάν έχουν μετανιώσει για την επανάστασή τους».
Αντε ρε σύντροφοι. Απ’ το 2003 σας ζητάει ο υπουργός μας να αποκηρύξετε την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας. Τζίφος η όλη προσπάθεια του; Και μην ξεχνάτε, ότι αυτό δεν σας το ζητάει ένας τυχαίος άνθρωπος. Σύμφωνα με τα γραφόμενά του, «έγινα συνειδητός Ορθόδοξος. Ανακάλυψα μόνος μου και δέχθηκα βαθιά το μήνυμα και το νόημα της Σταυρανάστασης του Χριστού μας». Ταυτόχρονα είναι και μεγάλος αρχαιολάτρης. Αλλωστε, πώς να μη λατρέψει τους αρχαίους προγόνους μας. Ξέρετε, ρε άσχετοι, ότι αυτοί έγραψαν εγκώμια για τη φαλάκρα, για τους σκύλους και για τις ψείρες; Διαβάστε λίγο Βύρωνα να ξεστραβωθείτε:
«Βλέπουμε από νωρίς τον σοφιστή Δίωνα τον Χρυσόστομο (2ος αι. μ.Χ.) να γράφει το “Κόμης εγκώμιον”, σ’ αυτόν να απαντά κατά κάποιον τρόπον ο νεοπλατωνικός επίσκοπος Συνέσιος ο Κυρηναίος (4ος αι. μ.Χ.) με το “Φαλάκρας εγκώμιον”, για να φθάσουμε με το ίδιο νήμα σκέψεως στον Θεσσαλονικιό λόγιο του 15ου αι. που δίδαξε στη Φερράρα της Ιταλίας Θεόδωρο Γαζή, ο οποίος έγραψε εγκώμιο για τον κύνα (σκύλο) ή πιο μπροστά (11ο αι.) στον πολύν Μιχαήλ Ψελλό, τον δικηγόρο, ιστορικό, φιλόσοφο και πολιτικό της Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος έγραψε εγκώμια για την φθείρα (ψείρα) και τον ψύλλο».
Μετά απ’ όλα αυτά, εγώ δηλώνω φαν της υπουργάρας μας. Και όποιος έχει τον τρόπο ας μου σφυρίξει να κάνω κολεγιά με τον Βύρωνα. Γιατί ο Πολύδωρας είναι ο μεγάλος κουμανταδόρος στη διαχείριση των απορρήτων κονδυλίων της ΕΥΠ. Και εδώ δεν μιλάμε για φραγκοδίφραγκα, αν σκεφτούμε ότι αυτά ήταν το 2005 και 2006, 4.500.000 ευρώπουλα.
Γιώργης Γιαννακέλλης
giorgis@eksegersi.gr