Αν αληθεύει ότι στο κυπριακό Μνημόνιο περιλαμβάνεται και όρος ότι τα μέλη της κυβέρνησης και οι κρατικοί αξιωματούχοι (πλην του προέδρου της Δημοκρατίας) δε θα ταξιδεύουν πια business class στα αεροπλάνα, έχουμε να κάνουμε με εξευτελισμό που δεν εφαρμοζόταν ούτε στις πάλαι ποτέ αποικίες. Οχι πως είναι αυτό το κύριο χαρακτηριστικό του Μνημόνιου, όμως έχει τη σημασία του όταν έρχεται ένα όργανο διεθνούς οικονομικού ελέγχου και καθορίζει ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο θα ταξιδεύουν τα μέλη της κυβέρνησης μιας υποτίθεται ανεξάρτητης χώρας.
Μολονότι η επεξεργασία του Μνημόνιου έχει ολοκληρωθεί σε εντατικές διαβουλεύσεις με την τρόικα, η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ δεν το δίνει στη δημοσιότητα (ούτε καν στα κόμματα της αντιπολίτευσης), για ευνόητους λόγους. Θέλει πρώτα να περάσει από το Eurogroup και μετά να το δώσει στη δημοσιότητα. Υπάρχουν, όμως, διαρροές που αναφέρονται στα βασικά μέτρα του Μνημόνιου, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως 25 νομοθετήματα, προαπαιτούμενα του Μνημόνιου, είχαν ψηφιστεί σε μια συνεδρίαση της Βουλής από την κυβέρνηση Χριστόφια.
Στην Ελλάδα, παρά την περί του αντιθέτου προεκλογική δέσμευση του Σαμαρά, δεν συγκροτήθηκε ποτέ η Εξεταστική Επιτροπή που υποτίθεται ότι θα διερευνούσε τις ευθύνες εκείνων που «μας οδήγησαν στο Μνημόνιο». Ο Σαμαράς κέρδισε τις εκλογές με την ψυχή στα δόντια και μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση χάρη στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, οπότε έκανε γαργάρα και αυτή την προεκλογική του «δέσμευση». Στην Κύπρο, όμως, μετά το ηχηρό χαστούκι του Eurogroup που μετέτρεψε το «όχι» σε «ναι σε όλα», η κυβέρνηση Αναστασιάδη ξεκινά τη θητεία της με μια Ερευνητική Επιτροπή, αποτελούμενη από τρεις συνταξιούχους μεγαλοδικαστές (εκεί έχουν το αγγλοσαξονικό σύστημα), η οποία θ’ αναζητήσει –όπως είπε ο Αναστασιάδης– πολιτικές, ποινικές και αστικές ευθύνες, ελέγχοντας και τον ίδιο τον Αναστασιάδη! Μάλιστα, βρέθηκε η ευκαιρία να φύγει «με ψηλά το κεφάλι» ο υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής, διότι υπήρξε για ένα φεγγάρι πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας, οπότε η Επιτροπή θα τον «ερευνήσει» κι αυτόν. Στην πραγματικότητα, ο Αναστασιάδης ήθελε να τον διώξει ως αποδιοπομπαίο τράγο και βρέθηκε η χρυσή τομή.
Η πλάκα είναι πως ο στενός συνεργάτης του Αναστασιάδη, υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Τάσος Μητσόπουλος, δήλωσε πως ο πρόεδρος μελετά το ενδεχόμενο να καλέσει ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ να μετάσχουν στην κυβέρνηση, επικαλούμενος «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Αν τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης μπουν στην κυβέρνηση, τι διάολο θα ψάξει η Ερευνητική Επιτροπή; Τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ, το οποίο θα συμμετέχει και στη νέα κυβέρνηση; Εκτός αν βρουν και εκεί κανέναν Παπακωνσταντίνου να του τα φορτώσουν όλα. Δεν ξέρουμε αν ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ θα δεχτούν να μπουν στην κυβέρνηση, κάτι τέτοιο όμως αυτή τη στιγμή φαίνεται χλομό. Το ΑΚΕΛ πρέπει να ανακάμψει από τη φθορά που του προκάλεσε η κυβερνητική του θητεία, ενώ η ΕΔΕΚ θέλει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία να βελτιώσει τη θέση της στο κυπριακό πολιτικό παιχνίδι. Γι’ αυτό και ο Ομήρου προσχώρησε στη θέση του ΑΚΕΛ τασσόμενος υπέρ του απεγκλωβισμού από την τρόικα. Οταν ο Αναστασιάδης παραδινόταν με ψηλά τα χέρια στο Eurogroup της 24ης Μάη, ο Ομήρου τον στήριξε πλήρως. Τώρα πρέπει να δικαιολογήσει τη θέση του κόμματός ως αντιπολίτευση. Εκτός, όμως, από τη γενική θέση «απεγκλωβισμός από την τρόικα», η ΕΔΕΚ προβάλλει και μια περισσότερο… ρεαλιστική θέση, ζητώντας να περιληφθεί στο Μνημόνιο ρήτρα απαλλαγής από την τρόικα, αν η Κύπρος εξοφλήσει νωρίτερα τα χρωστούμενα. Αν αυτό σας θυμίζει προεκλογική ΔΗΜΑΡ, δεν έχετε άδικο. Για «βαθμιαία απαγκίστρωση από το Μνημόνιο» μιλούσε ο Κουβέλης και πλέον ξέρουμε τι έκανε όταν μπήκε στην κυβέρνηση.
Δεν περιέχει τίποτα το άγνωστο σε εμάς το κυπριακό Μνημόνιο. Μέτρα που τα βιώσαμε και εξακολουθούμε να τα βιώνουμε στο πετσί μας περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις διαρροές που έγιναν από κυβερνητικά στελέχη.
– Μισθοί και συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ θα περικοπούν κλιμακωτά. Η κλιμάκωση του πετσοκόμματος θα είναι από 6,5% μέχρι 12,5%. Παραπέρα μείωση συντάξεων μεταξύ 0,8% και 2% θα γίνει το 2014.
– Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μειωθούν κατά 4.500 άτομα. Πέρα από τους συνταξιοδοτούμενους που δε θ’ αντικατασταθούν και τις μετατάξεις, θα εφαρμοστεί και ένα τετραετές πρόγραμμα με στόχο να μειωθούν τουλάχιστον κατά 1.800 οι μόνιμες οργανικές θέσεις στο δημόσιο.
– Το όριο συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά δύο χρόνια, ενώ τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων θα «κουρευτούν» κανονικά, όπως όλες οι καταθέσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παπαρολογεί μιλώντας για «καταρτισμό ολοκληρωμένου σχεδίου με στόχο την πρόσθετη και μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων». Τα ‘χουμε ακούσει και στην Ελλάδα αυτά τότε με το PSI.
– Θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από 17% σε 19% και από 8% σε 9%, ενώ θα αυξηθούν και οι φόροι σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα.
– Θα επιβληθεί ειδική φορολογία στα ακίνητα με στόχο τη συγκέντρωση 70 εκατ. ευρώ.
– Θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 17% τα τιμολόγια των δημόσιων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
– Θα επιβληθούν μέτρα περιορισμού των δημόσιων δαπανών υγείας, ενώ θα επιβληθεί και ειδική εισφορά υγείας σε όλους τους εργαζόμενους.
– Θα αυξηθεί ο εταιρικός φόρος από 10% σε 12,5%, για να φύγουν μια ώρα γρηγορότερα οι off shore εταιρίες από την Κύπρο.
Δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα για τις ιδιωτικοποιήσεις γενικά και ειδικά για το φυσικό αέριο, όμως δεν νομίζουμε να αμφιβάλλει κανείς ότι τα «φιλέτα» θα βγουν στο σφυρί. Ειδικά το φυσικό αέριο. Χωρίς ίχνος ντροπής, το ΑΚΕΛ ζήτησε να δοθεί στα κόμματα το Μνημόνιο, για να δει τι υπέγραψε η κυβέρνηση Αναστασιάδη για την εκμετάλλευση του φυσικού αέριου της κυπριακής ΑΟΖ, διότι στο κείμενο που είχε συμφωνήσει ο Χριστόφιας αναγνωριζόταν «κάποιος ρόλος» και στην τρόικα. Είναι σίγουροι ότι ο Αναστασιάδης υποχρεώθηκε να υπογράψει κάτι χειρότερο και θέλουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να ασκήσουν αντιπολίτευση, λες και δεν ήταν αυτοί που κουβάλησαν την τρόικα στην Κύπρο και έβαλαν τις βάσεις για το Μνημόνιο.